Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Revoluţia din 1989 de la Timişoara în înregistrări audio-video august 22, 2008


Acest serial l-am publicat în decembrie 2007 pe altermedia, dar îl voi republica aici. Am făcut adăugiri şi corecturi faţă de ce am publicat pe altermedia.

George Ardelean

George Ardelean

Autorul celor mai multe înregistrări este George Mihai Ardelean (în fotografie, în balconul Operei timişorene în 22 decembrie 1989). Născut în 17 aprilie 1958 la Bucureşti, în 1989 era inginer la Întreprinderea de Anvelope din Turnu Severin. Domiciliat în Timişoara, făcea naveta săptămînal, dar era folosit de întreprindere şi pentru ţinerea legăturii cu furnizorii din Timişoara.

George Ardelean a participat la revoluţia din Timişoara din noaptea de 16/17 decembrie 1989. În 17 decembrie 1989, i-a venit ideea să înregistreze cele ce se întîmplau, pe casetofonul propriu. Din aceeaşi zi a dat telefoane la cunoscuţi din alte oraşe pentru a-i informa despre cele întîmplate la Timişoara. Prietenul lui Ardelean, Paul Şofron, era proprietar al unui aparat video. Ardelean i-a propus să facă şi înregistrări video, dar în 17 decembrie frica era încă mare, Şofron ştia că aparatul video fusese înregistrat la vamă pe numele său, de aceea n-a îndrăznit. Abia în 20 decembrie şi-a învins frica, şi începînd cu această zi avem şi înregistrări video, unele realizate de Şofron, altele de Ardelean.

La realizarea înregistrărilor o contribuţie şi-a adus şi Eugen Gherga. Născut în 9 iulie 1962 la Timişoara, în 1989 era inginer geolog la Schela de foraj Tîrgu Cărbuneşti, jud. Gorj. O parte a anului 1989 izbutise să obţină o detaşare la Schela Petrolieră Şandra, lîngă Timişoara, dar în decembrie 1989 detaşarea se isprăvise şi era iar obligat să facă naveta. În 1985 a fost osîndit la 2 ani închisoare pentru „operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine şi speculă”, pentru că se îndeletnicise cu negoţul cu ţigări americane, pe care le procura de la ataşatul cultural al Republicii Congo. A ispăşit 10 luni de închisoare în puşcăria Rahova, în 1985-1986, scăpînd cu un decret de graţiere. Din primăvara lui 1990 a devenit membru PNŢCD, a fost preşedinte al Tineretului Ţărănist Timiş între 1990-1994, perioadă în care, după cum declară, organizaţia avea 1200 de membri. Gherga a fost contestat în cadrul PNŢCD datorită cazierului, dar Corneliu Coposu i-a luat apărarea, spunînd că faptele pentru care fusese osîndit erau infracţiuni doar în regimul comunist. În 1995 a fost exclus din partid de actualul primar al Timişorii, Gheorghe Ciuhandu, care, consideră Gherga, ar fi preluat nestatutar conducerea filialei Timiş a PNŢCD. Excluderea lui Gherga din PNŢCD a fost relatată de toată presa timişoreană („Renaşterea Bănăţeană”, „Timişoara”, „Realitatea Bănăţeană”) din 1 august 1995. De atunci n-a mai făcut parte din nici un partid. În 1997-1998 a fost consilier pentru tineret la Preşedinţia României. În prezent este coordonator de programe la Institutul Intercultural Timişoara.

Problema principală întîmpinată la înregistrări a fost lipsa bateriilor. Apar unele întreruperi, pentru a se face economie la baterii sau pentru a merge la apartamentul lui Gherga, care era sediul unde se schimbau şi se încărcau bateriile. Calitatea proastă a bateriilor e motivul pentru care uneori sunetul e distorsionat.

Despre revoluţia română din 1989 s-au scris sute de cărţi, s-au făcut o mulţime de filme documentare şi talk-showuri de televiziune, s-au înfiinţat 2 comisii senatoriale şi un institut special de cercetare. Politicieni, istorici, politologi, securişti, revoluţionari, analişti de toate soiurile şi-au dat cu părerea despre acest eveniment istoric, de multe ori mai mult sporind confuzia decît aducînd lămuriri. Martorii oculari ai revoluţiei din 1989 nu lipsesc, dar pe măsură ce trece timpul declaraţiile acestora devin mai inexacte, efect firesc al uitării iar uneori şi al unor interese care le distorsionează declaraţiile. Banda magnetică însă nu minte şi nu uită! Prin serialul „Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video”, vreau să ofer cititorilor faţa nefardată a revoluţiei de la Timişoara, cu lozincile, discursurile, cîntecele, poeziile rostite atunci, aşa cum au fost înregistrate pe casetofon şi pe video.

Înregistrările audio vor fi însoţite de o transcriere a acestora şi de nominalizarea persoanelor care au rostit diferite replici, dacă am putut identifica aceste persoane. Am adăugat note biografice ale unora din revoluţionarii timişoreni, relativ necunoscuţi în restul ţării. Calitatea pe alocuri proastă a înregistrării, suprapunerea mai multor discuţii sau a lozincilor scandate de mulţime a făcut uneori dificilă desluşirea exactă a celor spuse sau identificarea corectă a unor persoane. E posibil ca în cursul transcrierii să fi apărut greşeli, care, asigur cititorii, sînt neintenţionate. În cazurile cînd n-am putut să desluşesc ce s-a rostit, am scris „(neînţelegibil)”. Persoanele care rostesc cuvîntări prin staţia de amplificare care fusese amplasată în balconul Operei sînt notate cu litere aldine. Dacă cuvîntarea cuiva este întreruptă de lozinci ale mulţimii sau de alte persoane, aceste întreruperi sînt menţionate între paranteze. Intervenţiile mele sînt între paranteze drepte. Rog cititorii să-mi semnaleze eventualele greşeli de transcriere sau de identificare a persoanelor la adresa marius_mioc@excite.com. Rog de asemenea cititorii care au identificat şi alte persoane care apar în aceste înregistrări sau au izbutit să desluşească părţi marcate de mine ca „neînţelegibil” să mă informeze la aceeaşi adresă.

 

18 Responses to “Revoluţia din 1989 de la Timişoara în înregistrări audio-video”

 1. corneliu54 Says:

  Mariuse , imi poti spune daca mai exista in circulatie asa ceva ;

  CONSILIUL FRONTULUI SALVARII NATIONALE
  ADEVARINTA
  Se adevereste prin prezenta ca …………..
  ……………………………………….

  Aducem cele mai…………………………
  ……………………………………….
  SEMANTURA SI STAMILA CFSN-ului

  este o curiozitate a mea vazand hemoragia de certificate de revolutionari adevarati si falsi de care se vorbeste si de care omul de rand este scarbit…
  A mai ramas careva in viata care sa aiva o asemenea adeverinta ORIGINALA ?

  • mariusmioc Says:

   CFSN s-a desfiinţat în februarie 1990, cînd s-a înfiinţat CPUN. Nu ştiu ce adeverinţe or fi emis în perioada cît au funcţionat, dar dacă există o asemenea adeverinţă ea trebuie să fi fost emisă în decembrie 1989 sau începutul lui 1990, nu se mai pot emite acum astfel de adeverinţe.

 2. corneliu54 Says:

  Multumesc Mariuse ,
  daca am putea vorbi prin messenger o prin skype ai putea sa vezi aceasta adeverinta devenita cred o piesa de muzeu ( aproape 20 de ani nu sant putin ) …ORICUM EU SANT MANDRU CA AM ASA CEVA …N.61 SI NU AU REUSIT SA MI-L SCHIMBE CUM NU AU REUSIT SA-MI SCHIMBE SANGELE . SANT UNUL CARE A FOST ACOLO SI NU S-A VANDUT PE 4 METRI DE PAMANT SI O FOAIE DE HARTIE CU STEAGUL ROMANIEI …
  Marius imi pare bine ca te-am intalnit , si vreau sa stiu ca stai bine …
  ps. imi permit sa fac un pronostic ; anul acesta ve-ti merge din nou la vot pentru parlament si daca nu ma insel chiar inainte de alegerile presedintelui nou ….Oricum noul guvern nu va reusi sa stea un an in sa … Unica sansa a lor este FMI-ul( scoala de corectie a tarilor codase din Europa ) care va arunca tara intr-un abis , dar si asa nu-si vor complecta mandatul … AU SA CADA SI CU MARE ZGOMOT ….
  ASTA ESTE DOAR O PREVIZIUNE PERSONALA A UNUIA CE VEDE LUCRURILE DIN AFARA …..
  va veni timpul celor mici sa se adune si sa faca un partid unic format din tineri . Viitorul politic al tarii va fi bipartidismul daca vrem sa iesim din vagauna . SANT PRA MULTI INFOMETATI CARE SUG DE LA ACEEASI TATA ….
  ne mai auzim …

 3. Danse Viorel Says:

  Salut Marius sunt Viorel(francezu) vad ca lumea ne tot vorbeste hai sa-ti spuns „RECUNOSTINTA-VESNICA” pentru Legea 341/2004 certificat Nr 00195 din partea „TARII ” :
  1.Acuma sunt HANDICAPAT 1 GRAV din 2002 piciorul drept amputat 1/3 din coapsa(diabet+cangrema)
  2.Stau in gazda sa vezi condintii super atit ca nu ma ploua.
  3.Am fost „STUDENT” la PNT-POARTA-ALBA 2 ani gen Popa-Sapca.
  4>M-ai am si alte „RECUNOSTIINTE” dar am sa-ti m-ai scriu,oare pentru asta s-a LUPTAT IN DECEMBRIE 1989.
  Astept un raspuns.

 4. am inteles viorel si te rog sa ma ierti tu si totii eroi revoluti romine pentru ca eu subsemnatul ajutat de cetateni rominiei am pus capat unei dictaturi dar vezi nu totul iese ca la carte co omul se lucreaza eoarte greu si mai ales in tarile comuniste in care mentalitatea dea lungul anilor a fost schimbata gresala e tot a cetatenilor din rominia dupa revolutie am incercat sa pun punctul de vedere dar nu aveam cu cine sa nu zici nimic de FSNca iti sarea in cap acum tot aceleas persoane nu le convine poate ii placea surisul lui petre roman sau iliescu eu nu stiu. nu am mai putut face nimic dar nu am incetat sa lupt , nu am spus decit in declaratile mele ce am facut dar nu am ramas in anonimat aproape 20 de ani dar nu ma puteam odihni cu gindul ca sa murit pentru dreptate iar morti nu mau lasat si a trebuit sa iesu in fata sa spun inca o data traiasca frontul democrat romin iar cei vinovati sa plateasca dar vezi sint multi nu 2 am propus ceva nu stiu daca voi fi bagat in seama . imi este frica acum dupa ce am vorbit dar ma consolez cu gindul ca cineva sus ma iubeste frontul democrat la temelia caruia am fost si am luptat pentru dreptate lau ingropat dar nu am putut lam dezgropat abia acum sai…? imi pare rau cu multumiri din partea frontului democrat romin simplu nu exista nici un fel sa recompeseze sanatatea sau viata astea sint simbolurii omenesti sa nu bei sa nu fumezi ca durerile fizice sa nu fie rele ,ostiu si eu pe pielea mea fi sigur de asta la revedere cu regret imi pare rau dar viata trebuie traita inainte mirica si numi purtati pica frontul democrat romin noroc bun

 5. CURIND VOI VENI LA TIMISOARA CAM PERICULOS DAR TREBUIE LA REVEDERE MIRICA

 6. […] – Revoluţia din 1989 de la Timişoara în înregistrări audio-video (episod de prezentare şi explicaţii generale) – 17 decembrie 1989 – convorbire telefonică Timişoara – Turnu Severin (audio) – Timişoara 18 decembrie 1989 – reportaj din Calea Girocului (audio) – Timişoara 20 decembrie 1989: Trei culori cunosc pe lume (audio) – Timişoara 20 decembrie 1989: Primele cuvîntări din balconul Operei (audio) – Timişoara 20 dec 1989, coloană de manifestanţi (video) – Timişoara – 20 decembrie 1989, Consiliul Judeţean PCR (azi Prefectura) (video) – Timişoara 20 decembrie 1989: Preoţii români să ia exemplu de la Laszlo Tokes! (audio) – Timişoara 20 decembrie 1989: Ţara are la putere filozofi, dar ce folos? Că-n piaţă nu se găsesc cartofi (audio) – Timişoara 20 decembrie 1989: Nu vrem să avem capitalismul. Vrem un socialism democratic (audio) – Timişoara 20 decembrie 1989: Comitetul FDR; Zvonuri: întreaga ţară s-a ridicat; s-ar putea ca mişcarea să fie controlată de Securitate; ordinele generalului Stănculescu (audio) – Timişoara 21 decembrie 1989: Imnul libertăţii; Oltenii sînt cu noi! (audio) – Timişoara, 21 decembrie 1989: Căţeluş cu părul creţ (audio) – Timişoara 21 decembrie 1989: Proclamaţia FDR (audio) – Timişoara 21 decembrie 1989: Bălan arestat (audio) – Timişoara 21 decembrie 1989: Lancea lui Horia (audio) – Timişoara 21 decembrie 1989: Copilul libertăţii; Avram Iancu sîntem toţi! (audio) – Timişoara 21 decembrie 1989: Sîngele-i ban spre libertate (audio) – Timişoara, seara de 21 decembrie 1989 (audio) – Timişoara, noaptea de 21/22 decembrie 1989: Lenin a spus: Să nu-i omorîm pe cei care-au fost împotriva noastră, să-i folosim, să învăţăm, şi după aia să-i înlăturăm (audio) – Timisoara, noaptea 21-22 decembrie 1989 (video) – Timişoara 22 decembrie 89 (video, fără sunet) – Timişoara, 22 decembrie 1989: Faceţi culoarul liber să treacă tovarăşul Bălan! (video) – Timişoara imediat dupa revoluţia din 1989 (video) […]

 7. Lucidul Says:

  CATEDRALA 16 dec 1989 timisoara revolutie:

 8. Lucidul Says:

  Multumesc, asta am vrut sa stiu.

 9. Lucidul Says:

  Se obisnuieste in comert sa se arate poze cu Before si After.
  Iata una cu After: http://www.nusuntcarnat.com/schema.php

 10. […] George Ardelean (Întreprinderea de Autoturisme – cel care mi-a dat materialele serialului “Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video”), Nicolae Bach (Întreprinderea de Încălţăminte), Sorin Bădiţă (UJCOOP), Doru Brad […]

 11. Filmul cu tanara din spitalul de ortopedie, sau ma rog din ce spital o fi imi pare nespus de dubios! Cine a facut filmarea, in ce data si in ce locatie?… Cine este persoana ranita: nume, prenume, locul unde a fost surprinsa, in ce imprejurare si de cine a fost impuscata si in ce data, pentru ca acolo se spune ca e dupa trei interventii chirurgicale si parca si dupa niste zile de arest(?!) deci cam la cateva zile bune de la un eventual eveniment?Cu cine a mai fost in acea imprejurare? De acolo, de pe patul spitalului(?) striga revolutionarilor sa nu se opreasca, de unde deducem ca revolutia e in toi, deci apar discordante intre „datele problemei”!

  • mariusmioc Says:

   Faceţi trimitere exactă la filmul respectiv sau puneţi comentariul acolo.

   • alk Says:

    E vorba de inregistrarea de la inceputul filmului lui Ujica „Videogramele revolutiei”. Mi-ai povestit odata cine e persoana, dar nu am mai gasit raspunsul tau.

 12. Nu va inteleg. Am venit de pe site-ul revolutia romana, am gasit aici filmul, de ce trebuie sa comentez acolo, sau de ce nu puteti sa-mi raspundeti Dvs. aici?

  • mariusmioc Says:

   Postarea asta la care comentaţi nu conţine nici un film. La comentarii este pusă o filmare, dar nu pare cea la care vă referiţi. Nu ştiu ce înţelegeţi dv. prin „site-ul revolutia română”. Şi saitul ăsta este despre revoluţia română, dar sînt o mulţime de articole aici, de aia trebuie comentat la articolul potrivit.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.