Timisoara, noaptea 21-22 decembrie 1989 (video)

Actualizare 10 septembrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube, adăugare transcriere înregistrare şi trimitere la alte înregistrări.

Înregistrarea video care urmează a fost filmată în noaptea de 21-22 decembrie 1989 în Piaţa Operei şi parţial în interiorul clădirii Operei, unde se afla comitetul revoluţionar numit Frontul Democratic Român. Înregistrarea s-a făcut cu intenţia de a se trimite apoi caseta la Consulatul Iugoslav, pentru a se face cunoscute lumii evenimentele din Timişoara. Celor din piaţă li s-a spus că se face o filmare, îndemnuri precum “pancardele sus” sînt anume ca să iasă bine filmarea, dar datorită întunericului calitatea imaginii nu este prea bună. În interiorul Operei se citesc liste cu persoanele despre care se primiseră informaţii că au murit, în unele cazuri informaţiile puteau fi greşite.

În paralel cu înregistrarea video, în aceeaşi noapte s-a făcut şi o înregistrare audio, care a fost deja prezentată.

Caseta respectivă nu a mai ajuns la Consulatul Iugoslav. George Ardelean s-a dus cu maşina pînă la Consulat, dar lîngă acesta erau nişte maşini cu persoane în ele, posibil securişti. În aceste condiţii, dl. Ardelean nu a mai riscat şi n-a mai încercat să dea caseta consulului, mai ales că la Consulat era întuneric, nici nu era sigur că se afla cineva înăuntru.

Transcriere înregistrare:
00:00 Scandări „Jos Ceauşescu!”
00:19 Bărbat: Da. Avem nevoie de pancarde şi de steaguri. E bine. pancardele sus, da, şi steagurile. [indicaţii regizorale fiindcă caseta se dorea trimisă la consulatul iugoslav pentru eventuală difuzare în străinătate]
00:46 Scandări „Libertate!”
00:59 Scandări „Tîrgu Mureş!”
01:17 Bărbat: Nicu Opriş este căutat de mama lui venită de la Moşniţa Nouă, şi îl aşteaptă în faţă la [magazinul] Mercur. Victorie! Victorie! Victorie!
01:26 Urale.
01:31 Scandări: „Vino-acasă repede / Ceauşescu unde e? / Vino-acasă repede”
01:53 Bărbat: Am primit un bilet … [întrerupere în înregistrare]
02:05 Bărbat: O secundă, vă rog. Aş vrea, aş vrea ca în numele dumneavoastră să fiţi de acord cu mine să mulţumim din tot sufletul tuturor centralistelor din ţară. Datorită lor aveam aceste veşti fulger.
02:21 Urale.
02:27 Scandări „Bocşa (?) e cu noi!”
02:35 Bărbat (de lîngă camera de filmare): Vorbiţi mai încet.
02:51 Scandări „Vrem alegeri libere!”
03:12 Scandări: „Alegem conducătorul / Se votează cu poporul!”
03:36 Scandări: „Vrem pe Bălan!” [prim-secretarul PCR Timiş], de la 03:59 se adaugă la lozincă „fiu de bănăţean” [Radu Bălan era născut în Ialomiţa]
04:27 Scandări „Jos Ceauşescu!”
04:36 Filmarea se mută în lăuntrul clădirii Operei; contorul aparatului video arată ora 1:24.
04:47 Femeie: Mircea! Mircea!
04:53 Bărbat: (neînţelegibil) place la noi cum scrie morţii, răniţii.
05:34 Femeie: Deci eu pornesc normal, da?
05:36 Bărbat: Poate nu prinde tot. Prinde.. Dar numa’ puţin.
05:42 Bărbat: Spuneţi-i ca şi cum faceţi voi în mod normal, faceţi abstracţie de noi.
05:45 Bărbat (citeşte de pe nişte hîrtii, aparent o listă a victimelor revoluţiei, după datele disponibile atunci): Aparaschivei Valentin, 54 de ani, Marcu Valeriu, dispărut, Gavrilă Traian, este plecat.
05:59 Femeie: (neînţelegibil) Maria, dispărută.
06:02 Bărbat: Margareta Claudia, 12 ani, moartă. Alin, 7 ani, mort.
06:08 Femeie: Vicenţiu (neînţelegibil), împuşcat.
06:14 Bărbat: Belici Adrian [de fapt, Radian], muncitor (femeie: mort), 23 de ani.
06:18 Femeie: Tatăl unui copil de un an.
06:27 Bărbat (Lorin Fortuna?): … ne interesează. Electromotorul şi căminele sînt…
06:37 Femeie: Oricum, noi am făcut şi s-a dat aşa ceva. S-a trimis deci. Hai să vă spun totuşi. Să vă citesc un program de reforme. Demisia necondiţionată… (bărbat: vă rog frumos, numai puţin) Preluarea conducerii ţării de un guvern provizoriu alcătuit din dizidenţi de seamă ai ţării, Doina Cornea…
07:01 Lorin Fortuna (?): Dialogăm cu un guvern. Dacă guvernul nu există cu cine dialogăm noi?
07:05 George Ardelean: Ştiţi ce a spus Lenin? A spus să nu-i omorîm pe cei care au fost împotriva noastră. Să-i ţinem alături de noi, să-i urmărim, să-i folosim, să învăţăm şi dup-aia să-i înlăturăm.
07:24 Bărbat (din nou filmare în afara clădirii – recită o poezie): Din toate cele neînţelese / Deschizător de drumuri şi veriga căutărilor / Simbol al frămîntărilor pămîntului (bărbat: jos steagurile, măi!) / Tot în tine-ai găsit eterna creaţie (bărbat: sus!) a verigii viitoare. Vă mulţumesc (aplauze).
07:44 Bărbat: Mulţumim şi noi.
07:45 Scandări „Cinste ţie!”
07:52 Bărbat: O să vă rugăm să susţineţi ca aceste poezii să fie toate publicate. Să nu le uităm. Am să vă mai anunţ scurte anunţuri, vă rog. Centrul de Igienă şi Sănătate Publică din Timişoara este alături de demonstranţi. (ura!) Doamna Bebe din Mehala cu cei 3 copii să vină în faţă la Mercur. Îi aşteaptă soţul.
08:26 Scandări „Libertate!”
09:03 Scandări „Jos Ceauşescu!”, „Jos cu Ceauşescu!”, „Ceauşescu şi soţia / ne-au furat copilăria!”
09:15 Scandări „Să fie judecat, aicea în Banat!”
09:20 Bărbat: Vă rog să mă ascultaţi. Primarul din Variaş a făcut ce a făcut şi primăriţa din Jimbolia. E alături de noi! (urale) Aurel Căpăţînă să vină în faţă la…
09:33 Scandări: „Pentru morţii din Banat / Ceauşescu condamnat!”
09:57 Scandări „Jos cu dictatorul!”
10:12 Bărbat: Ia copiii. Mişcaţi din fotografie.
10:14 Bărbat: Să vadă copiii ce a făcut cîinele ăsta cu noi!
10:21 Bărbat: Avem un mesaj al colectivului de la Optica din Timişoara, declară grevă generală (urale)
10:34 Bărbat: Daţi-vă la o parte!
10:39 Bărbat: Faceţi loc!
11:04 Bărbat: Daţi-vă din lumină!
11:09 Bărbat: Păi să ne vadă şi unchiul (neînţelegibil) cum arăţi. Cum, numai el să fie tras?
11:18 Scandări „Jos cu Ceauşescu!”

În paralel cu această înregistrare video s-a realizat şi o înregistrare audio, care poate fi urmărită aici (linc). Unele părţi ale acestor înregistrări se suprapun.

Pentru alte înregistrări din timpul revoluţiei din Timişoara vezi pagina Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video

2 gânduri despre „Timisoara, noaptea 21-22 decembrie 1989 (video)

  1. vad ca la timisoara sau facut mai multe inregistrapi da interesant ar fi sa aud ce spun cetateni in decembrie 1989 . lozinci strigate in evenimente . azi 16 noiembrie 2009 am fost la tribunalul ploiesti urmeaza ca cei care au fost spioni mei sa le dau mostenirea, in care stau de 35 de ani ramasa de la tatal meu care nu a putut scapa asta ia fost si moartea de sora mea ii face acte pe jumatate din casa ca sa nu mai aiba pretenti dupa moartea lui a fost deacord cu el inlipsa mea ii vinde casa pe jumatate ,ca dupa decesul lui vine sa ia restul mosteniri casa ia vinduto la pretul de 10 milioane de leii bine inteles nu ia dat nici un ban din contra mama mea i-a mai dat 35 de milioane bani de inmormintare care i sa dat de rafinaria brazi eu nu am stiut nimic mama noastra locuieste la mine totul este aranjat , ca sa ma distruga voi lupta sa vad cu ce ramin .dar am un singur tel sa LUPT INPOTRIVA . DAR NU AM UITAT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ,M-AM INTILNIT IN TIMP CE PLECAM DE LA TRIBUNAL CU UNUL STOICA SAU ASA CEVA SPUNE CA ESTE REVOLUTIONAR ,IN DECEMBRIE 1989 NU IAM CUNOSCUT PE NUME DAR CA PERSOANE PE UNI II RECUNOSC DAR PE ACESTA EU NU STIU SAL FI VAZUT . CU CIT SE TARAGANESTE MAI MULT ACEASTA OPERATIUNE DE SCHIMBARE A CERTIFICATELOR ,OPERATIUNE DE CARE NICI NU ERA NEVOIE DOAR PRINTRUN ACT ADITIONAL SE PUTEA ACORDA LEGEA RECUNOSTINTEI SI ASA NU APAREAU DIVERSI INDIVIZI CARE ACUM SE PRETIND REVOLUTIONARI POATE LA NEVASTA DACA O ARE SI PE ACEIA . TE ROG SPUNEI SECRETARULUI DE STAT CA NU PROCEDEAZA BINE SA TRIMITA RASPUNSUL DIN 13 OCTOMBRIE CIND AM FOST IN AUDIENTA LA MEMORIU MEU . cum de a gasit acesti indivizi sa procedeze in acest fel intreaba si afla de unde a avut revolutionari la ploiesti bani sa faca calul lui stefad cel mare si sfint . cred ca are legatura cu cuteanu nu cunosc multe amanunte dar astai adevarul pentru faptul ca vorbesc cred ca uni vor sa spuna adevarul despre mine calomninduma ,si aducindumi cine stie ce inbirligaturi perju sa dea caseta daca zice ca a fost revolutionar in caz contrar cu toate legaturile facute in rindul securistilor carora se pare ca au beneficiat de certificatew de revolutionar sa fie anchetat poate se sesizeaza si domni procurori de la bucuresti care nu au certificate de revolutionariii inchei aici ca vor veni alte timpuri mai bune mai drepte FRONTUL DEMOCRAT ROMIN TREBUIE CONSTITUIT CHIAR DACA SPUNE CA SINTEM NEBUNI ,SI ATENTIE …NOROC BUN MIRICA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.