Timişoara, 22 decembrie 1989: Faceţi culoarul liber să treacă tovarăşul Bălan!

Actualizare 16 decembrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube. Trimitere la alte înregistrări.

Sînt filmate evenimentele din centrul Timişorii, în data de 22 decembrie 1989. George Ardelean, care filmează, se află în clădirea Operei, filmează mulţimea de la balconul Operei. O parte din filmări sînt în interiorul clădirii Operei, unde se afla comitetul revoluţionar autointitulat Frontul Democratic Român. Sînt surprinse discuţii de culise din cadrul Frontului Democratic Român şi discuţiile avute de fostul prim-secretar PCR Timiş Radu Bălan (condamnat ulterior la 23 ani închisoare pentru implicare în reprimarea revoluţiei de la Timişoara) cu membrii FDR. 

Alături de lozinci precum Libertate! (1:04), Fără violenţă! (2:03; 2:37), Vrem saloane de Crăciun, nu conducător nebun! (7:31), Jos cu shopurile!; Ce-i în shop şi la noi! (8:11) [shopurile erau prăvălii pentru turiştii străini în care se vindea pe valută; se găseau acolo lucruri inaccesibile românilor obişnuiţi] se observă cum mulţimea strigă numele prim-secretarului PCR Timiş Radu Bălan (2:24) – „Îl vrem pe Bălan!” este lozinca mulţimii (3:11), transformată ulterior în „Îl vrem pe Bălan că e bănăţean!” (3:36) – fapt de altfel neadevărat, dar care explică caracterizarea lui Bălan drept „bănăţean prin simţire” în primul ziar apărut la Timişoara după căderea lui Ceauşescu – „Luptătorul Bănăţean” din 22 decembrie 1989.

La un moment dat se aude un glas strigînd „Vă rog faceţi culoarul liber să treacă tovarăşul Bălan!” (4:00).

Entuziasmul mulţimii faţă de prim-secretarul judeţean PCR Radu Bălan îşi are explicaţia în zvonurile răspîndite în zilele anterioare, inclusiv de la balconul Operei, că Radu Bălan s-ar fi opus lui Ceauşescu şi chiar ar fi fost arestat din porunca acestuia, după cum se observă dintr-o înregistrare audio deja prezentată pe acest blog.

De la minutul 6:27 pe ecran apare şi datarea înregistrării: 22 decembrie ora 13:25.

O femeie recită poezia „Blestemul mamelor” (9:03).

Ulterior filmarea se mută în interiorul Operei (12:27) şi vedem discuţiile care aveau loc aici între membrii Frontului Democratic Român şi prim-secretarul PCR Timiş Radu Bălan (13:55). Radu Bălan este ascultat cu respect de revoluţionari. Lorin Fortuna, liderul FDR, întreabă „Domnule Bălan, care e poziţia partidului?” (16:16), la care acesta răspunde „Poziţia Partidului Comunist nu trebuie confundată cu poziţia lui Ceauşescu! Asta trebuie să fie foarte clar” (16:21). Acelaşi Lorin Fortuna remarcă satisfăcut „Noi am auzit că a fost ales un guvern cu Iliescu şi cu Mănescu pe care noi l-am cerut aici. Deci am impus practic linia politică la Bucureşti” (16:33), iar apoi îi spune lui Bălan „Noi ne bucurăm că aţi venit. Să ştiţi că de la această tribună de multe ori s-a strigat „îl vrem pe Bălan” (17:12).

Bălan îşi atribuie meritele pentru faptul că în ultimele zile nu se mai trăsese (17:32) iar apoi este întrebat cine a dat ordinul de a se trage. Răspunsul lui Bălan este că Ceauşescu, iar cînd este întrebat pe plan local, la Timişoara, cine e vinovat de deschiderea focului, Bălan îl indică pe generalul Stănculescu (17:47 – 17:57). Lorin Fortuna e curios să afle dacă „părerea militarilor coincide cu cea a domnului Bălan? (…) deci generalul acela este vinovat?” (18:15 – 18:25). Bălan răspunde că „el a primit de la Ceauşeasca, de la Ceauşesca, că Ceauşescu era la Teheran, ea a dat ordinul să se tragă (18:26 – 18:35) [din stenograma şedinţei C.P.Ex. ştim că Nicolae Ceauşescu personal a cerut deschiderea focului].

„Ar fi cel mai mare păcat să se sinucidă sau să fugă”, spune Bălan despre Ceauşescu (18:39 – 18:43), fiind aprobat de asistenţă: „Nu, aici trebuie judecat! (…) aici să-l judece, domnu’ Bălan! Aici să-l judece! Să-l judece poporul, dar în Timişoara!”

Lorin Fortuna, liderul FDR, este filmat în prim-plan de la 19:41. „Avem nevoie de un lider cu experienţă politică şi socială care să ne reprezinte” (20:06) este o constatare a unui revoluţionar, iar liderul căruia i se cer sfaturi este prim-secretarul Radu Bălan. „Domnule Bălan, noi acuma, după părerea mea, ar trebui să mergem la Bucureşti să fuzionăm cu cei de acolo. Nu prea avem experienţă” (21:22) este părerea lui Lorin Fortuna. Exista însă şi opinia ca Frontul Democrat Român să nu recunoască puterea care se constituia la Bucureşti şi să încerce să preia el conducerea României. „Coordonarea activităţii ţării se poate face şi din Timişoara” spune cineva (Ioan Savu?) (22:34), dar este imediat contrazis: „Nu. Front Unic ne trebuie. Altfel avem disensiuni. Avem război civil atunci. Front unic trebuie. Trebuie să ne consolidăm” (22:42). Bălan îşi exprimă îngrijorarea faţă de soarta propriei sale familii, care era în judeţul Ialomiţa (23:27), iar unul din revoluţionari îl invită: „Nu doriţi să ieşiţi în faţa poporului?” Bălan răspunde: „Să ies în faţa poporului? Să-i salut? Sigur că da” (23:52), şi astfel a aderat prim-secretarul PCR Timiş la revoluţia română.

De la 26:04 se reia filmarea mulţimii din Piaţa Operei, care strigă iarăşi „îl vrem pe Bălan, că e bănăţean!” (26:24). „Fără violenţă!” (29:09), „Nu sîntem huligani” (29:40), „Capitala – Timişoara” (30:27), „Libertate!” (32:03), sînt alte lozinci ale mulţimii.

Ziarul PCR Timiş „Drapelul Roşu”, care avea să-şi schimbe titlul în „Luptătorul bănăţean” (o revenire la titlul purtat de ziar în perioada stalinistă) va publica în 22 decembrie 1989 articolul „Radu Bălan, lider al Frontului Democratic Român de la Timişoara, român prin fiinţă, bănăţean prin simţire” (chestia cu „simţirea de a fi bănăţean” fiind o urmare directă a lozincii mulţimii „îl vrem pe Bălan că e bănăţean”, omul fiind de fapt din Ialomiţa), în care prim-secretarul PCR este prezentat ca liderul revoluţiei din Timişoara (nici un alt lider nefiind pomenit). “Încă înainte de clarificarea situaţiei, înfruntînd gărzile de pază şi arma ascunsă a unor securişti, Radu Bălan a optat pentru Libertatea, Demnitatea şi Viitorul poporului român, ataşîndu-se mulţimii din Piaţa Operei Române şi a Teatrului Naţional, rostind în faţa a 200000 de timişoreni o proclamaţie de mare vibraţie şi descătuşare. Radu Bălan e liderul pe care Timişoara şi l-a dorit, e omul pe ale cărui excepţionale calităţi se bizuie de acum a noastră adevărată lumină”, este caracterizarea făcută lui Bălan de primul ziar apărut la Timişoara după fuga lui Ceauşescu.

Frontul Democratic Român care se constituise în balconul Operei s-a destrămat ulterior. Hotărîrea lui Lorin Fortuna de a adera la FSN şi politica sa de a căuta alianţe cu Partidul Comunist (chiar manifestul FDR cerea „dialog cu guvernul”, nicidecum înlăturarea acestuia) a creat nemulţumiri chiar printre membrii FDR. În 12 ianuarie 1990 Lorin Fortuna a fost înlăturat de la conducerea judeţului Timiş, în urma unei manifestaţii de stradă, fiind apoi organizate alegeri locale (Timişoara a fost singurul oraş din ţară în care s-au organizat alegeri locale după revoluţie înainte de a se da legea despre alegerile locale). Trebuie spus că FDR nu a fost o organizaţie omogenă, membrii săi nu se cunoscuseră între ei dinainte, şi mulţi l-au acuzat pe Fortuna că-şi impunea dictatorial punctul de vedere (a se vedea, de pildă, „Mărturiile unui naiv” scrise de Mihail Decean, actual judecător la Curtea de Apel Timişoara). În 1990 s-a înscris în registrul partidelor politice un partid cu numele „Frontul Democrat Român”, format din o parte din membrii FDR care nu-l recunoşteau drept şef pe Lorin Fortuna, care a izbutit să trimită un deputat în parlament în mai 1990 (Petrişor Morar), dar apoi s-a dovedit fără bază în mase (a dispărut din viaţa politică prin fuzionare cu PD). Lorin Fortuna şi-a încercat şi el norocul în politică, devenind lider al Partidului Republican. Maximul de popularitate al acestui partid a fost de 3% din voturi în judeţul Timiş, ceea ce a îngăduit lui Lorin Fortuna să ocupe funcţia de consilier judeţean. După ce, în 1996, a susţinut candidatura la preşedinţie a lui Nicolae Militaru, popularitatea lui Fortuna a scăzut la 0,1% (rezultatele alegerilor de primar al Timişorii, cînd Fortuna a candidat).

Frontul Democratic Român a fost al doilea comitet revoluţionar constituit la Timişoara în timpul revoluţiei. Primul comitet revoluţionar se constituise la Consiliul Judeţean PCR şi dusese tratative cu primul ministru Dăscălescu, dar odată cu venirea serii membrii săi au părăsit clădirea Consiliului Judeţean alăturîndu-se FDR-ului constituit la Operă, fiind oarecum marginalizaţi în cadrul acestuia.

Radu Bălan avea să fie trimis în judecată pentru participare la reprimarea revoluţiei din Timişoara. Osîndit în 1991 la 23 ani închisoare avea să moară înainte de a apuca judecarea recursului.

Alte înregistrări din timpul revoluţiei timişorene puteţi vedea la pagina Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video.

37 de gânduri despre „Timişoara, 22 decembrie 1989: Faceţi culoarul liber să treacă tovarăşul Bălan!

 1. Pingback: Un ziarist de 2 bani: Şerban Orescu de la “Ziua” « Blogul lui Marius Mioc

 2. Pingback: Un ziarist de 2 bani: Şerban Orescu de la “Ziua” | AlterMedia Romnia

 3. Pingback: Jurnalul Naţional cere eliberarea lui Stănculescu « Blogul lui Marius Mioc

 4. Pingback: Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti admite cererea de eliberare pe motive medicale a lui Stănculescu « Blogul lui Marius Mioc

 5. Pingback: O diferenţiere necesară: comunişti şi criminali comunişti « Blogul lui Marius Mioc

 6. as fi dorit sa stiu daca lorin furtuna sau petrisor morar ca adevarat frontul democrat romin si de care avea cunostinta nu stiu eu enul nu as putea tainui un adevar istoric sper ca unul din cei doii sa recunoasca chiar daca am spus acum deaici nu ne cunoastem dar ne intilnim , din amintiri am intrebat de un banc de centicubat pompe de injectie produs de timisoara I.M.A. TIMISOARA SINT MULTI ANII ASTEPT CA UNUL DIN CEI DOI SA MA CONTACTEZE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN VOI INCERCA LEGALIZAREA LUI TEL.2244480655. LA REVEDERE

 7. Pingback: ÎCCJ vrea să revizuiască sentinţa lui Victor Stănculescu cu uşile închise « Blogul lui Marius Mioc

 8. daca ma aratam eram inpuscat asa ca am luptat sub anonimat si acum ma dastainui cui lui marius mioc si blogul lui iar el imi face capul mare cu frontul democratic romin , nu va este deajuns cum va prostit iliescu si mazilu bagind in anonimat doua grupari anti comuniste cartile se scrie umblind dupa adevar nu stind acasa in birou si asteptind sa curga pe internet tiam mai spus am scris cindva dar m-am oprit ca nu puteam sa mint . nu te supara cauta sa scri cit esti tinar ca mai tirziu stiu eu:? vezi ca confunzi frontul democrat romin cu frontul democratic romin ca au avut ca idiologie acelas lucru rasturnarea regimului comunist asta este dar daca sa zic apaream si nu eram deacord cu frontul democratic romin cum puteam sa nu fiu ca aveam acelas scop vezi ca aici este greseala invirtita de comunisti si nici acum la 20 de ani nu ati iesit din ameteala ma opresc aici si inca o data culiti urechile si deschideti ochi bine nu mai fiti adormiti mirica noroc bun. nu exista duplicat

 9. Pingback: Procesul privind revizuirea condamnării lui Stănculescu – amînat a 3-a oară « Blogul lui Marius Mioc

 10. Pingback: Timişoara, 17 decembrie 1989 « ANTITEZE

 11. stiati de frontul democrat romin si ati schimbat denumirea rusine voua acum vreti adevar ce adevar daca mintiti frontul democrat romin exista cind voi lati facut democratic romin ati facut jocul lui iliescu acum nu mai sinteti deacord cu el furtuna de ce ai facut acest lucru ai profitat de traian vraneantu de ce furtuna ai vrut sa faci ceva in viata nu teau ales oameni pentru ca ai mintit frontul democrat romin mirica ai grija am suferit mult pentru aceasta actiune iar acum nici drepturile nu mi la dat de ce pentru ca am spus frontul democrat romin la ploiesti sterge partial caseta dar vocea mi se aude sper ca atunci cind vei avea nevoie de adevar sa nu te auda nimeni frontul democrat romin mirica . de satane rominia este plina piei satana in focu vesnic .

 12. marius fa cercetari frontul democrat romin a fost inaintea frontului democratic romin astai cacealmeaua acum vrem adevarul cu cine cauta marius nu te lua dupa felul cum scriu sint practic epuizat pshic nu mai pot rabda timisoara desteaptate nu adormi FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA INITIATORUL SI NU LASKO TOKES ROMINIE DESTEAPTATE TIMISOARA DESTEAPTATE PRIMARIE TIMISOARA MA AUZII AUZI GLASUL MORTILOR NU DA CREZARE MINCIUNILOR FRONTUL DEMOCRAT ROMIN REALITATE NU MINCIUNA FURTUNA PIEI DIN CALEA MEA DACA SI TU AI FALSIFICAT ISTORIA MAI TIRZIU SAU MAI DEVREME ADEVARUL VA TRIUNFA SPER SA NU FIE CA LA MIHAIL EMINESCU CARE CURIND VA FI BAGAT PENTRU TODEAUNA IN ANONIMAT PE EURO NUI MIHAIL EMINESCU ROMINIE CE FACI TIPARESTE EURO SI CU EMINESCU PROPUNERE

 13. Pingback: Timişoara: cine a tras în noi după 22? | NapocaNews

 14. Pingback: timisoara, 23 decembrie 1989 | sorin bogdan | www.sorinbogdan.ro | sorin bogdan's blog

 15. Pingback: “Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”, sau noi minciuni în ziarul “Adevărul” « Blogul lui Marius Mioc

 16. Pingback: Asociaţia “21 Decembrie” contestă certificatul de revoluţionar a lui Ion Iliescu. Slăbuţ, Ion Iliescu merită o contestaţie mai solidă « Blogul lui Marius Mioc

 17. Pingback: “Luptătorul Bănăţean” din 22 decembrie 1989 despre prim-secretarul PCR Timiş: “Radu Bălan e liderul pe care Timişoara şi l-a dorit, e omul pe ale cărui excepţionale calităţi se bizuie de-acum a noastră adevărată lumină

 18. astazi 25 noiembrie 2011 perju daniel mia comunicat telefonic ca este la timisoara lam rugat sal contacteze pe lorin furtuna stie de manifestul pe care il am nu am murit sa stie si el daca este omul de legatura voi dovedi cu acte adevarul vreau sa stiu daca perju este la timisoara telefonatii 0720175140 FRONTUL DEMOCRAT ROMIN se regenereaza , vrem guvern democrat nu guvern aristrocrat , aceasta aristrocratie distruge rominia sa format in speta din ….?????? veniti sa dezgropam manifestul ,va astept de urgenta

 19. Pingback: Lorin Fortuna, conducătorul Frontului Democratic Român de la Timişoara în decembrie 1989, printre persoanele pentru care SSPR a cerut anularea certificatului de revoluţionar | Blogul lui Marius Mioc

 20. Pingback: timisoara, 22 decembrie 1989 | sorin bogdan | www.sorinbogdan.ro | sorin bogdan's blog

 21. In noapte 20 spre 21 am fost eliberat si la 21 ma aflam pe piata Operei. De pe balcon s-a rostit ca o divizie al armatei sa alaturat poporului. Informatia era bazata pe ceva concret ?

  • Eu ştiu că abia în 22 decembrie dimineaţa a apărut la balconul Operei un ofiţer – Viorel Oancea (mai apoi primar al Timişorii) – care a spus că unitatea sa e de partea revoluţiei. Dar era o unitate mică de reparat tehnică militară, nu o divizie. După isprava asta, generalul Guşă a poruncit arestarea lui Oancea. Nu s-a mai petrecut lucrul ăsta că a căzut Ceauşescu.

  • Cuvantarea tineau in marea parte cei de la F.D.R. Unul dintre ei a rostit fraza amintita de mine, tot el ne-a anuntat si de oltenii trimise cu vagoane, carele ni-sa alaturat. Intre cuvantari erau recitate poezii si s-a cantat cantece…
   Poate ca anunturile erau facute numai pentru incurajare si crearea starii de euforie… Multe au ramas in umbra….

   In marturia mea despre cele intamplate pe acolo am inclus numai urmatoarele:
   -În ziua de 21 decembrie am reuşit să iau legătura cu administratorul căminului, mi l-am străns lucrurile dar curiozitatea m-a îndemnat să mă duc în piaţă, oare ce se întămplâ acolo? Ajuns acolo ,mi-am simţit parcă mă afllam în mijlocul unei mari petreceri.
   Dictatura lui Ceauşescu a câzut şi eu acolo am dat crezare veştii şi nici nu m-am înşelat! S-a împărţit cozonac şi vin cald…
   S-au rostit discursuri de pe balconul Operei. „Armata e cu noi!” se auzea din toate părţile. „Azi în Timişoara,măine-n toată ţara !” -erau nişte cuvinte plăcute pentru mine.
   Sa strigat şi lozinca obscenă „ Ceauşescu de crăciun este porcul cel mai bun !”, precum şi lozinca „Aicia în banat să fie judecaţi”.-

  • Sa-mi fie frica???De ce?Aha…sa nu stie nimeni ca pe 21 se vorbea de Iliescu!!!Ardelene,numai tu esti de vina cu filmarile tale.

   • In momentul ala ,toti se incoronau pe tron…in nici un caz! iliescu nu avea intrare in Timisoara! Cineva se joaca cu focul…am atras atentia de atitia ani si nimeni nu face nimic.

   • Desigur ca nu in sensul de a intra Iliescu in Timişoara! Nici n-ar fi avut nevoie! Treaba lui era la Bucureşti! Este vorba insa de introducerea lui nominala de catre Securitate in ţeapa cu ‘revoluţia’ incepută la Timişoara!

    Citez: ‘Acelaşi Lorin Fortuna remarcă satisfăcut „Noi am auzit că a fost ales un guvern cu Iliescu şi cu Mănescu pe care noi l-am cerut aici. Deci am impus practic linia politică la Bucureşti” ‘

    Azi in Timişoara, miine-n toata ţara!

 22. In 21 era cu steagul si in 22 era cu balan! Filmul este lucrat.Intra camera…e balan in opera,din balcon se vede ca intra masina cu balan in piata…intra camera in opera…balan sta asezat la masa….:))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.