Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes

Actualizare (21 februarie 2013): Adăugare transcriere.

Prezint mai jos raportul făcut în 17 decembrie 1989 de şeful serviciului de filaj al Securităţii Timiş, maiorul Nicolae Mavru, despre ceea ce a constatat el şi oamenii din subordinea sa în zilele de 16 şi 17 decembrie 1989 în zona locuinţei lui Laszlo Tokes. Pentru Securitate, Laszlo Tokes avea porecla „obiectivul Vasile”. Am publicat acest raport în cartea mea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”, tipărită în 2005. Sînt 2 rapoarte de filaj la care am avut acces, acesta este primul, iar în varianta de pe internet a cărţii mele (care a apărut înaintea variantei tipărite) acest raport lipseşte. Numele care sînt menţionate în raport pot fi numele reale ale persoanelor sau, în cazul celor care erau deja în vizorul Securităţii, poreclele date de Securitate. Într-un caz – al viitorului deputat PNŢCD Petru Dugulescu, se dă atît numele cît şi porecla („Dudu”). O altă persoană cunoscută care apare în raport este Gheorghe Şerban, cunoscut şi ca George Şerban, cel care în martie 1990 va fi unul din autorii „Proclamaţiei de la Timişoara”. Nicolae Harsani (Harsanyi) a devenit, după revoluţie, apropiat al Societăţii „Timişoara” (cea cu Proclamaţia), apare în colegiul editorial al revistei „Altera” editată de Liga Pro Europa, şi într-o vreme lucra, dacă nu cumva mai lucrează şi acum, la Universitatea statului Carolina de Nord din Chapel Hill (SUA), unde scria şi comentarii legate de revoluţia din 1989 (vezi de pildă acest comentariu din memoria cache a google).

În raport e scris că după ce s-a scandat „UMT-ul” un grup de demonstranţi s-a îndreptat spre zona industrială Calea Buziaşului. UMT-ul (Uzinele Mecanice Timişoara) nu se află în Calea Buziaşului, ceea ce a contat a fost ideea de a merge la marile întreprinderi pentru a obţine sprijinul muncitorilor.

INSPECTORATUL JUDEŢEAN TIMIŞ                                           STRICT SECRET
AL MINISTERULUI DE INTERNE                                                   Exemplar unic
Securitate – Serv. „F”
Nr. 3013534/17.12.1989

Către Serviciul I/A

Notă

privind filajul continuu asupra ob.[iectivului] „VASILE” [numele de cod prin care Securitatea îl numea pe Laszlo Tokes – nota mea] şi studiul efectuat asupra locului de adunare al unor simpatizanţi ai acestuia, efectuat în zilele de 16 şi 17.12.1989.

La ora 06,00 din 16.12.1989 au fost înfiinţate posturi de filaj la domiciliul obiectivului, moment în care vis-a-vis de intrarea în imobil se aflau 10-15 persoane – credincioşi şi cîţiva curioşi. Aceştia comentau (şi de regulă cei ce se opreau şi staţionau la fel comentau) că ob.[iectivul] „VASILE” [Laszlo Tokes] este reţinut, că are soţia bolnavă, că va fi spînzurat, că-l va da afară din serviciu pentru credinţa sa şi pentru faptul că luptă pentru credincioşi. Mulţi veneau datorită faptului că auziseră de la radio Budapesta despre el. Foarte multe femei doreau să-l vadă ca bărbat şi multe dintre acestea i-au luat în mod făţiş apărarea, instigate de alte persoane sau chiar de vorbele obiectivului.

În jurul orei 09,00 grupul curioşilor a crescut simţitor şi a continuat să crească, foarte mulţi neştiind despre ce este vorba. Totuşi se răspîndea rapid zvonul că obiectivul va fi arestat şi lichidat, etc. La uşa imobilului se afla un nucleu, în general puştime, care incitată de unul sau doi indivizi şi chiar individe tot cereau ca obiectivul să apară la fereastră şi să le vorbească. Ceilalţi strigau mai mult în bătaie de joc. Alţii foloseau prilejul pentru a comenta unele nemulţumiri personale.

La ora 11,20 a apărut o individă de 37-42 ani, statura mijlocie, conformaţia corpului normală, faţa ovală, păr castaniu, tuns scurt, ochi albaştri, îmbrăcată în scurtă de fîş de culoare roz, pantaloni blugi, cisme albe, pălărie albă care a comentat şi a strigat duşmănos, arătînd că are paşaport pentru SUA şi că ea luptă pentru drepturile omului, indiferent de religie. Cînd s-a format o delegaţie la cererea lui „VASILE” pentru a discuta cu el, ea a fost printre primele persoane care au intrat în imobil şi tot ea a apărut la fereastră strigînd către mulţime că preotul nu va fi evacuat. A fost stabilită în str. INTRAREA LUNGĂ cu ocazia altei perioade de filaj, cînd a întreprins măsuri deosebite de autoverificare şi sustragere din filaj.

În acelaşi timp a mai fost o individă, cu aceeaşi poziţie, care incita un grup de copii şi care a făcut şi ea parte din delegaţie. Semnalmentele acesteia sînt: 30-35 ani, statura potrivită, conformaţia corpului potrivită, faţa rotundă, ochi albaştri, mari, păr blond, scurt, îmbrăcată cu o scurtă de culoare roşu deschis, pantaloni de velur, maro, cisme negre, avînd pe umăr o geantă neagră.

În grupul de curioşi au fost observaţi: – un reprezentant al firmei OTTER în etate de 45-50 ani, statură mijlocie, robust, păr roşcat, bărbos, poartă ochelari de vedere;

– DUGULESCU PETRU – „DUDU”, preot baptist.

Numărul curioşilor a continuat să crească şi cerea frecvent ca ob. „VASILE” să le vorbească şi chiar să iasă afară şi să-i conducă pe stradă, pentru a-şi apăra drepturile. „VASILE” le vorbea cu o tendinţă, uneori accentuată de instigare. Ex. Dl. primar mi-a acordat libertatea; Voi primi şi lemne; Eu nu pot să demonstrez cu voi dar voi puteţi demonstra, dar nu aici, etc.; aceasta mai ales după vizita primului secretar al Comitetului municipal de partid Timişoara. A rugat mulţimea să plece, trimiţînd pe cineva să şi afişeze un text în acelaşi sens pe uşă, în limba maghiară şi română, specificînd că duminică, 17.XII.1989 ora 10,00 pot veni la slujbă.

Printre cei care au instigat foarte tare a fost un individ, probabil ţigan ungur, cu semnalmentele: 45-50 ani, scund, robust, faţa rotundă, păr negru, mustaţă, perciuni, purta căciulă din piele de miel de culoare neagră, pantaloni gri introduşi în cisme de cauciuc (părea a fi căruţaş sau muncitor pe şantier). Acesta, circa 30-45 minute a incitat puternic pe cei adunaţi, reuşind pentru prima oară să-i facă să strige lozinci ca: „Vrem libertate” şi altele.

Între orele 13,00 – 13,30 a fost observat în mulţime numitul HARSANI NICOLAE din str. Paciurea nr. 11, profesor universitar ce se află în atenţia serviciului III. A discutat cu mai multe persoane apoi a plecat.

O dată [sic] cu lăsarea serii a venit un grup de cca. 15 studenţi şi studente, au aprins lumînări, au ocupat poziţie în faţa uşii de la intrare şi, din acest moment, au luat iniţiativa instigării mulţimii, care se aduna în număr tot mai mare. Scandau continuu lozinci duşmănoase iar după circa 30′ au încercat să determine pe cei din jur să plece cu toţii spre centru. Nu au reuşit decît pe prea puţini şi s-au întors. Au discutat între ei cîteva minute, apoi unul dintre ei (23-28 ani, statură potrivită, slab, faţa ovală, par castaniu închis, nebărbierit de mai multe zile), care era cel mai înfocat, a oprit două tramvaie care circulau din direcţii diferite astfel încît să le poată folosi ca tribună. A luat primul cuvîntul aducînd injurii grave statului şi guvernului, organelor de securitate, îndemnînd să se treacă la demonstraţie. În continuare au mai luat cuvîntul 4 tineri (din grupul celor 15) şi un individ de 43-48 ani, care au făcut acelaşi lucru, reuşind să urnească mulţimea, orele fiind 19,00. Unul dintre principalii instigatori care a reuşit să determine începerea demonstraţiei a fost stabilit la căminul studenţesc nr. 7.

De asemenea, în grup erau două individe foarte instigatoare, uneori strigînd mai tare ca ceilalţi.

Semnalmentele principalilor instigatori:

1. – etate 20-25 ani, statură mijlocie, conformaţia corpului slabă, păr blond puţin ondulat şi lăţos, faţa ovală, purta mustaţă, îmbrăcat în hanorac verde cu glugă şi cămaşă roşie în carouri mari. Acesta a ieşit îmbrăcîndu-se de la căminul nr. 7 cînd studenţii s-au alăturat grupului, ce veneau de pe CALEA GIROCULUI. A ţinut discurs pe bd. 6 MARTIE cînd au oprit tramvaiele.

2. – etate 20-25 ani, statură mijlocie, conformaţia corpului slabă, faţa ovală, păr negru lung pe spate, îmbrăcat în pardesiu negru şi bluză albă pe gît, avea o bersetă neagră în mînă. A ţinut discurs pe bd. 6 MARTIE. O individă a spus că este student la Cluj.

3. – etate 20-25 ani, statură mijlocie, conformaţia corpului slabă, păr blond ondulat bogat, îmbrăcat în scurtă vernil cu guler de blană bej. A fost de două ori în casă la ob. „VASILE” şi a incitat vorbind de pe tramvai.

4. – etate 25-30 ani, statură înaltă, conformaţia corpului robustă, faţa rotundă, îmbrăcat în hanorac maroniu şi pălărie maro (dimineaţa între orele 8,00 – 10,00 cînd simulînd că citeşte un ziar pe colţul străzii T. CIPARIU cu str. 6 MARTIE, a privit insistent la oamenii din jur). După masă pe la orele 17,00 a venit la ob. „VASILE” pe stradă îmbrăcat în hanorac alb şi pălărie maro, era împreună cu un copil de şcoală generală. Acesta a participat şi la demonstraţia a doua, pornită pe str. LIDIA.

5. – etate 22-27 ani, statură înaltă, conformaţia corpului robustă, faţa ovală, păr castaniu închis, purta mustaţă, îmbrăcat în geacă de fîş roşie cu dungi pe mîneci şi cu fes alb cu gri pe cap. Acesta a incitat studenţii pe str. T. CIPARIU şi pe bd. 6 MARTIE. Cînd grupul al doilea (de pe CALEA BUZIAŞULUI şi GIROCULUI a mers la căminele studenţeşti, acesta a vorbit mulţimii şi a cerut ca 5 delegaţi să urce pe lîngă el pe „piedestalul” existent să discute. A cerut mulţimii linişte şi a spus: trebuie să procedăm civilizat. Să procedăm ca şi alţii. Să demonstrăm strîns uniţi ţinîndu-ne de braţ să-i apărăm pe cei de la margine, să nu se rupă de noi. Nu trebuie să fim violenţi. Să nu atacăm miliţienii, nici ei nu vor da în noi. Să nu fim violenţi să nu distrugem nimic”. A indicat traseul că vor merge la CATEDRALĂ şi acolo vor sta pînă dimineaţa cînd va veni cineva să discute cu ei. A spus că va cere să vină mitropolitul NICOLAE. Cînd au ajuns la CATEDRALĂ acest instigator a cerut foarte insistent să nu fie atacaţi organele de ordine de la Consiliul Popular Municipal. Cînd mulţimea a cerut să intre în CATEDRALĂ acesta s-a opus categoric spunînd: aici sînt valori şi arhivă veche şi nu e permis să facem aşa ceva”. A cerut mulţimii să cînte cîntece şi să stea în faţa CATEDRALEI. Cînd o parte din mulţime a aprins ceva în apropierea organelor de ordine s-a dus personal acolo să-i recheme la catedrală. La cererea mulţimii să meargă în CIRCUMVALAŢIUNII a spus că vor merge în CIRCUMVALAŢIUNII, CALEA ARADULUI, LIPOVEI pentru a chema şi alţi oameni, după care se vor întoarce la catedrală.

Menţionăm faptul că în mulţimea care a plecat pe traseu de la ob. „VASILE” mulţi au fost în stare de ebrietate şi de condiţie socială modestă.

Demonstranţii s-au deplasat pe b.dul 6 MARTIE, POLITEHNICII, V. PÎRVAN, MICHELANGELO, CENTRUL CIVIC, b.dul 23 AUGUST şi s-au oprit în faţa clădirii CONSILIULUI JUDEŢEAN, unde au strigat lozinci tendenţioase, au aruncat cu pietre în geamuri şi în stema PCR.

De aici, după sosirea organelor de ordine, grupul s-a împărţit în două. O parte a mers strigînd pe b.dul 23 AUGUST, CENTRUL CIVIC, 6 MARTIE şi s-au oprit în apropierea domiciliului ob. „VASILE”. Aici au devenit şi mai violenţi, determinînd intervenţia organelor de ordine, care i-au împrăştiat cu greu.

Celălalt grup a plecat pe CALEA VICTORIEI, MICHELANGELO, aleea STUDENŢILOR, CALEA BUZIAŞULUI de unde au reuşit să mai atragă persoane, numărul lor crescînd considerabil, 400-500 persoane. (De la căminele de pe CALEA BUZIAŞULUI şi de la FAEM), după care au continuat pe str. LIDIA, CALEA GIROCULUI, ARIEŞ, CLUJ şi s-au oprit între căminele studenţeşti pînă în aleea SPORTIVILOR.

Aici numărul demonstranţilor a crescut la aproximativ 1000-1500 persoane.

La orele 0,50 au pornit pe str. CLUJ, aleea STUDENŢILOR, b.dul MICHELANGELO, CENTRUL CIVIC, piaţa OPEREI, b.dul 30 DECEMBRIE şi s-au oprit în faţa CATEDRALEI ORTODOXE. Aici „liderii” au vorbit de pe treptele catedralei, iar la orele 01,30 au pornit pe b.dul POLITEHNICII, REPUBLICII, CIRCUMVALAŢIUNII, GH. LAZĂR, p.ţa DACIA, unde s-au oprit timp de 15′ unde liderii au propus să continue pe CALEA ARADULUI, apoi să se întoarcă pe b.dul 6 MARTIE. Nu au mai reuşit decît să meargă pînă în apropierea b.dului CETĂŢII unde au fost împrăştiaţi de militari. Au fugit şi s-au regrupat în b.dul GH. LAZĂR de unde au continuat pe str. MĂRĂŞEŞTI iar în capătul străzii 1 MAI s-a încheiat acţiunea lor orele fiind 05,00. S-a reuşit reţinerea unui număr de 36 demonstranţi şi legitimarea a încă trei, astfel:

– ŞERBAN GHEORGHE, fiul lui Gheorghe şi Victoria, născut la 25.06.1954 în Buzău, cu domiciliul în str. Neros nr. 20, care este scriitor;

– SÎRBU VIOREL, în atenţia S.L.A.S.G.

– POPA GALILEO, în atenţia serviciului III;

– HASSAN MEHDARD, student străin, în atenţia tovarăşului lt. col. Atudoroaie Gheorghe.

De asemenea, conducătorul auto 12.TM.935 a staţionat circa 30′ pe str. T. CIPARIU, înainte de a începe demonstraţia.

La demonstraţie au participat şi patru indivizi (maghiari) ce s-au deplasat cu auto 1.TM.695.

Au mai fost stabiliţi ca fiind deosebit de violenţi:

– ROUA VIOLETA, fiica lui Aurel şi Maria, născută la 20.03.1949 în Pişchia, muncitoare la Industria Lînii Timişoara, cu domiciliul în Timişoara, str. I. GHICA nr. 13 ap. 8. Pe cei ce nu strigau îi făcea laşi.

– RAŢIU BAZIL născut la 12.08.1923, pensionar, domiciliat în str. CÎRLOVA nr. 43.

– ZAG VIOREL – str. INTRAREA ROMA bl. I3, ap. 23. Foarte agresiv, l-a atacat pe ofiţer. Este încadrat la T.A.G.C.M.T.

– OLAH KAROL din Lugoj. [adăugat cu scris de mînă: satul Ţipari 101 – lăcătuş ISRT]

– şoferul de pe troleibuzul liniei 15 pe care este scris numărul 21;

– individă cu nr. de telefon 82835 sau 83825

– De la fereastra a treia de sus în jos şi a doua de la dreapta spre stînga un individ a strigat lozinci.

Menţionăm că demonstranţi din prima grupă au fost deosebit de violenţi, printre ei fiind elemente foarte tinere.

Printre lozinci s-a scandat şi „U.M.T.”-ul, fapt pentru care un grup de demonstranţi s-a şi îndreptat spre zona industrială de pe CALEA BUZIAŞULUI pentru a atrage muncitorii de la acestea.

Filajul s-a încheiat.

Alăturat vă trimitem 35 fotografii.

ŞEFUL SERVICIULUI
Maior Mavru Nicolae

red: MN/dac, CF

RD 3247/17.12.89
ex. unic

10 gânduri despre „Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.