Discuţiile preliminare ale interviului cu Laszlo Tokes din 2001 (video)

Actualizare 5 noiembrie 2010: Înlocuit înregistrare video de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare video de pe youtube.com.

În cartea „Revoluţia fără mistere” am publicat un rezumat al interviului luat lui Laszlo Tokes în 2001. Voi prezenta pe acest blog, în mai multe episoade, interviul complet. Acesta a avut loc la Oradea, unde m-am dus însoţit de Traian Orban (preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei) şi de Gino Rado (vicepreşedintele Asociaţiei), respectiva Asociaţie asigurînd şi aparatura video pentru înregistrare. Am avut înţelegere cu „Memorialul Revoluţiei” ca eu să plătesc benzina iar ei să-mi asigure transportul şi înregistrarea. În textul publicat în carte, datorită constrîngerilor legate de costul tiparului, am eliminat unele pasaje (de pildă, întrebări de ale mele prin care stimulam interviatul să dezvolte anumite subiecte), am inversat ordinea unor răspunsuri pentru ca textul să fie mai coerent şi am făcut unele corecturi de limbă română, faptul că Laszlo Tokes face greşeli cînd se exprimă în româneşte nefiind considerat esenţial.

În acest episod prezint discuţiile preliminare interviului propriu-zis. Aceste discuţii n-au fost deloc incluse în carte. În acestea îi reamintesc lui Laszlo Tokes cererea de a-mi pune la dispoziţie documente legate de cele întîmplate în 1989. De la parohia reformată din Timişoara izbutisem să obţin doar copiile proceselor verbale ale şedinţelor consiliului parohial. M-ar fi interesat şi corespondenţa acestei parohii cu episcopia din Oradea sau listele de semnături cu susţinătorii lui Tokes despre care s-a vorbit în 1989, s-a scris şi în cartea lui Tokes „Asediul Timişoarei”, dar pe care eu nu le-am văzut. La parohia reformată din Timişoara mi s-a spus că celelalte documente din 1989 (în afară de procesele verbale pe care le-am primit) sînt la episcopul Tokes, care le-a luat cînd a scris „Asediul Timişoarei”. I-am cerut domnului episcop să-mi pună la dispoziţie documentele pe care le mai are despre 1989. În fragmentul prezentat mai jos dînsul spune că are o mulţime de documente dar n-a avut vreme să le sorteze, spune că un consilier al său se va ocupa de asta. Totuşi, pînă la apariţia cărţii n-am mai primit alte documente.

Tot în acest fragment, Traian Orban îi povesteşte lui Laszlo Tokes despre Asociaţia „Memorialul Revoluţiei”.

(va urma)

Un gând despre „Discuţiile preliminare ale interviului cu Laszlo Tokes din 2001 (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.