Valentin Ceauşescu, beneficiar al principiului restitutio in integrum

43 de tablouri ale unor pictori vestiţi, printre care Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, sînt pe cale de a fi restituite lui Valentin Ceauşescu, fiul fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, după cum ne informează ziarul “Gardianul” din 11 august 2008. Tablourile respective, a căror valoare e estimată la jumătate de milion de euro, fuseseră confiscate de la locuinţa Ceauşeştilor în timpul revoluţiei din decembrie 1989. Valentin, unic moştenitor al familiei Ceauşescu după moartea fraţilor săi Nicu şi Zoie, a început demersurile de recuperare a bunurilor confiscate în 1989 după ce Parchetul l-a scos de sub urmărire pentru infracţiunile de subminare a economiei naţionale şi genocid.

Însă, după cum arată “Gardianul”, nici un judecător nu i-a cerut lui Valentin Ceauşescu “să dovedească modul în care aceste opere de artă au intrat în proprietatea sa ori a tatălui său. Magistraţilor le-a fost suficient că bunurile se aflau la revoluţie în domiciliul fraţilor Ceauşescu”. “Gardianul” consideră ca posibilă sursă a acestor tablouri o decizie din 1966 a Muzeului de Artă al RSR prin care mai multe tablouri au fost transmise spre folosinţă Gospodăriei de Partid a Comitetului Central al PCR, instituţie care asigura pe atunci protocolul demnitarilor, şi care putea folosi tablourile inclusiv în scopul decorării locuinţelor demnitarilor. Chiar dacă Ceauşeştii ar fi cumpărat acele tablouri, conform Legii 63/1974 dată chiar de Ceauşescu, ar fi avut obligaţia să le declare pentru evidenţa centralizată a patrimoniului naţional, sub sancţiunea confiscării. Nimeni însă nu s-a obosit să verifice aceste aspecte.

Pe lîngă restituirea tablourilor, Valentin Ceauşescu mai cere despăgubiri de 30 de lei pe zi, calculate din 1996, data cînd a cerut prima oară să i se restituie tablourile. Pînă acum, s-au adunat deja peste 100000 lei noi numai din aceste despăgubiri.

În acest context, prezint mai jos o înregistrare de la Televiziunea Română din decembrie 1989, cu arestarea Zoiei Ceauşescu, sora lui Valentin, răposată în 2006. Crainicii televiziunii sînt Victor Ionescu şi George Marinescu. Se afirmă la un moment dat că în posesia Zoiei Ceauşescu s-ar fi găsit valută (ceea ce era pedepsit cu puşcărie conform legislaţiei ceauşiste), chiar se subliniază că banii găsiţi “n-au capul lui Nicolae Bălcescu” (portretul lui Bălcescu fiind pe bancnotele ceauşiste de 100 lei), dar în imagine se văd doar bancnote cu chipul lui Bălcescu. Indignarea crainicilor (care cu cîteva zile înainte proslăviseră regimul Ceauşescu) faţă de cei care au supt din sudoarea poporului, va face deliciul cititorilor.

4 gânduri despre „Valentin Ceauşescu, beneficiar al principiului restitutio in integrum

  1. Pingback: Valentin Ceauşescu, în New York Times « Blogul lui Marius Mioc

  2. Pingback: Fostul general Topliceanu, care a comandat reprimarea revoluţiei la Cluj: 10 ani condamnare, eliberat după 2 ani şi 3 luni. Lipsa de dibăcie a M.Ap.N. la recuperarea prejudiciului « Blogul lui Marius Mioc

  3. Pingback: Valentin Ceauşescu cere interzicerea piesei “Ultimele ore ale lui Ceauşescu” « Blogul lui Marius Mioc

  4. Pingback: Răzvan Theodorescu la TVR, 22 decembrie 1989 (video) « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.