16 decembrie 1989: manifestanţii n-au fost totdeauna mioritici şi nici nu trebuiau să fie mioritici (2 video)

Actualizare 11 septembrie 2010: Înlocuire înregistrări de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrări de pe youtube şi adăugare transcriere înregistrări.

În 1991 Televiziunea Română a difuzat serialul „Revoluţia română în direct”, realizat de Virgil Tatomir şi Mihai Tatulici. Pentru acest serial am dat şi eu interviu. Au fost 2 episoade despre Timişoara în acest serial, în amîndouă s-au dat fragmente din interviul dat de mine, pe care le prezint.

Transcriere înregistrare:
00:00 Marius Mioc: S-a strigat „ăsta-i începutul!”, s-a strigat „şi mîine să venim!”. Apoi au apărut pompierii. Trebuie să spun că la încercările miliţiei de a dispersa mulţimea manifestanţii n-au fost întotdeauna mioritici şi cred că nici nu trebuiau să fie mioritici.
00:22 Mihai Tatulici: Asta înseamnă paşnici, adică răspundeau cu…
00:24 Marius Mioc: Da, da. Deci marea parte a manifestanţilor, dintre manifestanţi, le era frică, dar dacă existau cîţiva care să opună rezistenţă, asta le dădea curaj. Şi cred că principalul lucru în 16 decembrie era ca oamenii să-şi înfrîngă teama. După un timp grupul de manifestanţi a fost împins, împărţit în două. O parte, peste podul de la Maria, către centru, altă parte pe splaiul Tudor Vladimirescu. Eu am fost în partea împinsă către centru. Acolo rămăseseră cam 100 de persoane, maxim 100, şi am început să merg din om în om să le spun că a 2-a zi la ora 5 să ne întîlnim în Piaţa Maria, din nou. Am plecat din grupul acela, m-am dus, printr-un ocol, şi în grupul care era pe splaiul Tudor Vladimirescu. Apoi am mers prin oraş. Pe oricine întîlneam pe drum, spuneam: „Mîine la 5 după-masă întîlnire în Maria”. Am ajuns şi la gară. După ce am ieşit din gară văd doi miliţieni fugind după mine. Fug şi eu şi pîn’ la urmă sînt prins.

Transcriere înregistrare:
00:00 Marius Mioc: Am fost dus la miliţia judeţeană. Pe urmă, de la miliţia judeţeană, a 2-a zi dimineaţa, am fost dus la penitenciar. Din penitenciar, marţi în 19 decembrie din nou am fost dus la miliţia judeţeană. Am fost anchetat, cu violenţă, inclusiv, şi la miliţia judeţeană cînd am fost adus, şi în penitenciar în 18 decembrie. Unul din anchetatori chiar m-a ameninţat că mă atîrnă cu capul în jos. Pe urmă, în 19 decembrie, cînd am ajuns din nou la miliţia judeţeană am fost din nou anchetat. Anchetatorul avea un raport de la doi ofiţeri care mă văzuseră spunînd la lume să se adune în Piaţa Maria, şi în raportul ăla scria de ora 8. Şi vroiau să recunosc acest lucru, că eu le-aş fi spus la oameni.
01:01 Mihai Tatulici: Au mai fost şi alţi organizatori în grupul dumneavoastră?
01:05 Marius Mioc: Deci eu ştiu că la început am spus fără să spun ora, 5 după-masă, şi o femeie chiar m-a întrebat la ce oră să se adune. Şi atunci am zis ora 5 după masă. Bănuiesc că şi alţii, chiar din proprie iniţiativă, puteau să meargă să transmită vestea mai departe.

2 gânduri despre „16 decembrie 1989: manifestanţii n-au fost totdeauna mioritici şi nici nu trebuiau să fie mioritici (2 video)

  1. Pingback: Greşita distincţie a lui Alex STOENESCU: “diversiune” şi “revoltă populară” (I) « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.