Relaţiile cu securitatea ale lui Laszlo Tokes (facsimile, video)

Actualizare 12 noiembrie 2010: Înlocuire înregistrare video de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube.com

A 5-a parte a interviului cu Laszlo Tokes, în care acesta povesteşte despre încercarea securităţii de a-l racola ca informator.

Mărturisesc că am fost oarecum nepregătit la această parte a interviului. Auzisem de la una din persoanele cu care discutasem pentru scrierea cărţii că Laszlo Tokes fusese informator al securităţii cu pseudonimul Kolozsvari, dar persoana respectivă nu voia să-şi asume responsabilitatea pentru spusele ei, de aceea nici n-am inclus în carte nimic din cele vorbite cu ea. La întrebarea mea dacă i s-a propus să devină informator al securităţii, Laszlo Tokes a răspuns: „În 1975 încă în prima etapă cînd am umblat în postul meu din Braşov, a venit un securist din Cluj, s-a prezentat ca fiind Onac. O zi întreagă, sau două zile, o zi şi o noapte, m-au ţinut la securitate pînă noaptea, dacă îmi aduc aminte bine după masă m-au invitat, m-au dus de fapt la securitatea din Braşov. Ziua a 2-a toată ziua am fost la securitate, şi în ambele zile abia seara am ajuns acasă. Nu m-au agresat, m-au ameninţat, au folosit metode diverse, de îmbiere, de ameninţare, de ademenire, o gamă largă de metode psihice. La urma investigaţiilor, spre a doua zi seara au cerut să scriu un angajament. Sincer să vă spun în vocabularul meu de atunci nici nu a existat cuvîntul de angajament. A început să dicteze iar eu în cursul scrierii mi-am dat seama ce se pregăteşte, cînd a spus că sub pseudonim László, Vasile Braşoveanul dacă mi-aduc aminte bine… Atunci m-am gîndit cum să procedez şi să am timp pentru această decizie am scris mecanic tot textul pînă la ultimul punct. Cînd a spus „ia semnează!”, pînă atunci am avut destul timp să hotărăsc să nu semnez. Şi atunci au început strigăte, ameninţări, a ridicat glasul, a încercat tot ce putea, dar nu m-am lăsat şi n-am semnat. Din aceasta a ieşit toată povestea. Dacă cunoaşteţi cazul veţi observa că la prima publicare a angajamentului nu există semnătura mea dar după doi ani cînd iarăşi au publicat au falsificat semnătura mea”. Ulterior interviului cu Laszlo Tokes am găsit în revista „Tinerama” publicate nişte informări pe care Tokes le dăduse securităţii. Nu ştiam de aceste articole din „Tinerama” în momentul dialogului cu Tokes, de aceea nu l-am întrebat direct despre ele în acest interviu. Reproduc mai jos şi facsimilele publicate de „Tinerama” din 2-8 noiembrie 1994. Primul dintre ele nu este o turnătorie, în ciuda titlului afişat de ziar, fiind doar un angajament că va fi un cetăţean loial şi că este conştient că în trecut nu întotdeauna a avut o comportare corectă, unii interpretînd comportarea sa ca naţionalist-şovină. Al doilea document se referă la o informare despre cetăţeni străini care, scrie Ioan Itu în revista „Tinerama”, au fost expulzaţi după declaraţiile lui Tokes. Mai sînt pomeniţi în declaraţie şi unii cetăţeni români de obîrşie maghiară.

declaraţie Tokes pentru secu în Tinerama

declaraţie Tokes pentru secu în Tinerama

3 gânduri despre „Relaţiile cu securitatea ale lui Laszlo Tokes (facsimile, video)

 1. Pingback: Laszlo Tokes: S-a pretins că au apărut elicoptere şi pe cerul Mineului (video) « Blogul lui Marius Mioc

 2. Pingback: Vicepreședintele Parlamentului Europei, Tokes Laszlo, și activitatea sa în slujba serviciilor secrete | Sareinochi's Blog

 3. Cititorilor acestui blog vreau sa-i comunic ca cine era invinuita de securitate (persecutata) de o fapta sau alta a trebuit sa dea o „declaratie” fata de fapta cu care era invinuita. Acest lucru nu puteai sa refuz pt. ca ai fi fost condamnat imediat ! Din documentele publicate în revista „Tinerama” reiese mai mult ca Tokes a fost persecutat de secu decat ar fi fost colaboratorul lor.

  In primul document recunoaste ca a actionat impotriva statului socialist si promite ca nu va mai face. Din continutul declaratiei reiese clar ca se apara.
  In al doilea document reiese iarasi clar ca se apara fata de faptul ca a participat la niste itruniri religioase si se delimiteaza de acesta aducind o motivatie religioasa. -iarasi este o autoaparare la o invinuire aduse lui.

  Autorului articolelor din „Tinerama” comunic ca a gasit foarte putine declaratii a lui Tokes data la securitate pt ca in halul in care el era persecutat ar trebui sa existe sute de asemenea declaratii. Poate ca gaseste si numele meu in cateva, ca participant la recitaluri de poezii antisistem organizata chiar la initiativa lui Tokes ! -dupa aceea grupul „Thalia” s-a desfiintat ! Eu primeam „mustrare scrisa” -prin care taical meu a fost invitat la rectoratul universitatiii unde li-sa comunicat ca fiul sau este un student bun dar „se ocupa cu prostii”.

  Cnsas in mod corect, n-a constatat calitatea sa de colaborator al securitatii .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.