Puiu Nicolae Fesan: „Tot timpul mi se spune dă-le drumul dom’le la certificate” (video)

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
more about „Fesan Puiu Nicolae la CosmosTV partea 3„, posted with vodpod 

Continuarea emisiunii cu Puiu Nicolae Fesan, Dumitru Dincă şi Dan Claudiu Tănăsescu din 25 martie 2008 de la Cosmos TV.

Fragmentul anterior al emisiunii: Puiu Nicolae Fesan: Cum să vin eu acum să spun unei persoane că nu mai e revoluţionar?

Comentariile mele cu litere cursive, între paranteze drepte.

00:00 Se arată un document falsificat pe baza căruia se cere preschimbarea unui certificat de revoluţionar.

00:06 Puiu Nicolae Fesan: Este vorba despre semnătura lui Costel Balint, care era şeful comisiei guvernamentale din [strada] Transilvaniei, şi a luat-o, a tăiat-o frumos cu foarfeca şi a lipit-o aicea, ca s-o scaneze

00:24 Dan Claudiu Tănăsescu (se uită la document): Deci este în relief.

00:30 Moderatoarea (se uită şi ea la document): Extraordinar!

00:32 Dumitru Dincă: Cu hîrtia asta am să merg la DNA şi am să-i trag de bărbi şi de mustăţi pe oamenii ăia, şi am să le spun că primesc bani. Ei primesc bani din banii mei (Moderatoarea, uitîndu-se tot la document: E pur şi simplu lipită!), pe care eu îi muncesc. Eu sînt contribuabil. Eu muncesc de dimineaţă pînă noaptea, plătesc taxe şi impozite la stat pentru ca nişte oameni care nu vor să-şi facă datoria să primească salarii. Şi salarii foarte mari! Domnul ministru a făcut sesizare, a trimis un număr de dosare la DNA şi nici pînă în momentul de faţă, (către Fesan: cîte luni sînt domnu?)

01:11 Puiu Nicolae Fesan: Ba da, pentru unele mi-a venit neînceperea urmăririi penale. Şi ce pot să fac în momentul ăsta? Nu mă obligă să-i dau certificatul, fiindcă va urma un alt proces, dar neînceperea urmăririi penale m-a făcut să mor încet. Am muncit degeaba! Am cumpărat (arată spre un teanc de hîrtii) astea le-am cumpărat, să nu credeţi că mi le-a dat cineva gratis, că nu mi le-a dat nimeni, le-am cumpărat eu, i-am spus „bă, de unde ai avut ăstea la dosar, că nu-ţi trece dosarul niciodată, de unde le ai?” şi-mi spune „dom’le, nu am cum să vă fac rost de ele” şi spun „dom’le fă-mi şi mie rost de un lot din ăsta” şi mi-a adus lotul ăsta. Uitaţi hîrtia, este gata îngălbenită.

04:25 Moderatoarea (în timp ce arată o fotografie din revoluţie pe care sînt lipite nişte chipuri): Vă rog să-mi spuneţi şi mie. Iată, arăt către telespectatori o fotografie, mare mulţime se vede în planul îndepărtat, dar iată am aici în prim plan trei chipuri, trei feţe (Fesan: Îs mai multe, sînt nouă) lipite. Lipite pe alte trupuri! Am senzaţia că sîntem în filmele alea cu proşti, americanii mai fac lucrurile astea. Morala la final e dă Doamne mintea de pe urmă. Ce facem, domnule ministru? Astfel de dovezi aţi intrat în posesia lor şi aveţi la dosar?

04:59 Puiu Nicolae Fesan: Le găsesc în dosar. Deci, toate chestiile astea… Vreau să vă spun ceva. Oamenii care au ieşit în 21 decembrie, din 16 decembrie la Timişoara, la Bucureşti, la Sibiu, la Cluj, peste tot, acei oameni n-au ieşit cu aparatele de fotografiat la revoluţie. Şi oamenii sînt disperaţi şi încearcă să găsească tot felul de chestiuni, pentru că legea le cere probe, ei nu au de unde să aducă probe şi încearcă tot felul de chestii săracii. Mie efectiv mi-e milă de aceşti oameni, fiindcă puteam să fim oricare dintre noi în această situaţie.

06:51 Puiu Nicolae Fesan: Guvernul României, actualul guvern al României nu are nimic de a face cu revoluţionarii. N-a făcut niciodată revoluţionari, niciodată guvernul României, actualul premier, nu merită ce i se întîmplă zilnic de 9 luni de zile să i se strige la poartă „jos Fesan”, „jos Tăriceanu”, „jos PNL-ul” şi toate ăstea. (Moderatoarea: DNA-ul?) DNA-ul. Eu am trimis nişte tabele cu 3008 duplicate prin care am cerut ca să-mi spună exact ce va trebui să facem cu aceste duplicate care au fost fabricate în 2002. Deci au apărut revoluţionari fabricaţi în 2002, sînt oameni mari, oameni politici, generali, ce să vă spun, oameni de afaceri, tot felul de indivizi care apar acolo pe acele liste, ţi se face pielea găină.

[Anterior Fesan vorbise de 761 de duplicate, acum vorbeşte de 3008. Haos total]

07:44 Moderatoarea: în cazurile astea DNA-ul tace, dă neînceperea urmăririi penale.

07:46 Puiu Nicolae Fesan: Aştept, aştept. Într-o zi voi fi sunat şi mă va chema probabil pe mine, şi o să spună că eu sînt vinovat că de ce le-am trimis acolo. Sau nu ştiu. (…) Nu am pe nimeni, eu sînt singur chiar împotriva tuturor. Am rămas singur. Singurul om care este alături de mine la ora asta, singurul om este consiliul moral al revoluţiei.

08:11 Moderatoarea: Domnul Tăriceanu, domnul premier ştie?

08:13 Puiu Nicolae Fesan: Cum să nu ştie?

08:14 Moderatoarea: Ştie, i-aţi dat o listă cu toate numele astea şi cu domnul acela, Balint?

08:16 Puiu Nicolae Fesan: Au fost date publicităţii. Le-am pus pe internet, le-am pus peste tot.

[Între timp, le-a scos de pe internet]

08:40 Puiu Nicolae Fesan: Da, este independenţă totală. Nu se amestecă guvernul în problemele secretariatului de stat. Şi tot timpul mi se spune: „dă-le drumul dom’le la certificate, fă-i revoluţionari, să nu mai văd oameni la poartă zilnic!”

[Cine dă drumul la certificate cîştigă voturi, cine refuză certificatele pierde voturi şi are parte de demonstraţii de protest. În fapt, politicienii n-au nevoie de revoluţionari care să constituie un reper moral pentru societate, ci doar de masă de manevră. Cu cît standardele de acordare a titlului de luptător în revoluţie vor fi mai scăzute, cu atît acest titlu va avea prestigiu mai mic, şi nu va mai fi o ameninţare morală pentru politicieni]

09:20 Puiu Nicolae Fesan: Din ultimile dosare citite de mine, în jur de, ultimele 6000 de dosare, am respins 5000. 5000 am respins! Majoritatea spun aşa, unii spun: „Am fost la întreprindere, am ieşit împreună cu întreprinderea obligat să mergem la mitingul organizat de Ceauşescu, am participat la miting, s-au auzit nişte zgomote puternice în difuzoare, am fugit acasă, a 2-a zi m-am dus iar la instituţie, am aflat de la televizor că a fugit Ceauşescu şi ne-am dus din nou în Piaţa Palatului, CC-ului. Şi, povesteşte el acolo. Şi după care, a 3-a zi s-a dus iar la întreprindere, şi în loc să lucreze la strung, întreprinderea a spus „trebuie să păzim instituţia, parcă ne-am fi luptat cu altă ţară. Şi s-au apucat să facă pază la întreprindere, pază la gurile de metrou. Acesta nu este un merit deosebit. Omul acela a fost plătit în perioada aceasta cît a făcut pază. Deci eu nu pot să-i dau titlul de luptător cu merite deosebite acestui om. Trebuie să înţeleagă, dar nu înţelege acest om, omul nu înţelege, spune „eu mi-am riscat viaţa că m-am dus cu puşca în stradă”.

[Respingerea acordării titlului de „luptător în revoluţie remarcat prin merite deosebite” pentru cei care doar s-au dus la demonstraţie împreună cu întreaga întreprindere la care lucrau iar apoi au păzit întreprinderea sau metroul de „terorişti” este singura soluţie legală. Acelor oameni li se poate da, conform Legii 341/2004, titlul onorific de participant la revoluţie şi o diplomă pe care s-o arate la nepoţi, fără avantaje materiale. Proporţia de 5/6 dosare care nu se corespund condiţiilor legale, despre care vorbeşte Fesan, e probabil corectă, ceea ce trebuie dumnealui e doar să aplice legea. Problema e că între timp Fesan s-a răzgîndit şi, conform cuvîntării de la congresul BNR prezentată anterior pe acest blog, vrea să dea certificate de luptător celor vreo 7000 de păzitori ai metroului. O altă problemă e că, prin prelungirea de nu ştiu cîte ori a termenului de depunere a actelor pentru preschimbare, s-a dat posibilitatea unor persoane care iniţial declaraseră doar fapte minore la revoluţie, de tipul celor amintite de Fesan, să vină cu noi declaraţii prin care să-şi aroge merite mai substanţiale la revoluţie, care să se încadreze în condiţiile prevăzute de lege. Credibilitatea acestor noi declaraţii este, după părerea mea, extrem de îndoielnică]

10:28 Moderatoarea: Noi conlucrăm bine în ţară, domnul preşedinte ştie ceva de toată situaţia asta, domnul Traian Băsescu?

10:34 Puiu Nicolae Fesan: Domnul preşedinte are din 12 decembrie 2006 un număr de peste 3200 de oameni cărora trebuie să le semneze brevetele. Şi probabil domnul preşedinte nu le semnează nu pentru că ar avea ceva cu oamenii, domnul preşedinte nu le semnează pentru că n-a trecut perioada de preschimbare, n-a trecut perioada de contestaţii, şi apoi urmează perioada de semnare a certificatelor şi brevetelor. Dînşii au făcut o greşeală. De la început s-a făcut o greşeală. Această greşeală, ştiţi ce-a făcut? Acuma, în momentul acesta este gravă situaţia. Ce se întîmplă? Parlamentul îmi trimite mie un document prin care îmi cere să spun cîţi revoluţionari care nu au titlu, deci brevet, conform articolului 9 cu 6, semnat de preşedintele României, primesc drepturi din punct de vedere al Legii 341, deci drepturi băneşti, mă întreabă. (…) Am trimis imediat la Ministerul Muncii. Vă daţi seama ce ar însemna asta? Ar însemna că dacă mîine Ministerul Muncii ar spune că dacă n-are titlu, conform articolului 9, eu nu-i mai dau drepturile. Vă daţi seama ce s-ar întîmpla cu toţi oamenii ăştia? Unii oameni care n-au titluri, deci toată prorogarea asta şi această nebunie cu prorogarea termenelor a dus de fapt la ce? Dacă la 31 martie se termina preschimbarea certificatelor, mai urmau 6 luni de contestaţie, oamenii puteau să-şi ia din octombrie drepturile pe lege. Se semnau brevetele cum spune legea. În momentul ăsta noi, guvernul României, am făcut o ordonanţă simplă, că am fost abilitaţi să emitem ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, am cerut ca să se proroge termenul datorită presiunii care s-a făcut din stradă. Să nu creadă cineva că dacă îmi completează acum dosarul cu un document din 2006 sau 2007, comisia guvernamentală va ţinea cont de acel document, dacă nu are în spate o bază. Dacă în spatele acelui document, care l-a emis acuma, nu există un document din ’90 sau din ’89, documentele acestea le aduce degeaba. Îs documente fabricate. Şi-au luat oamenii săracii, şi-au scris cărţi, şi-au fabricat ziare, au făcut tot felul de chestiuni ca să vină cu documente să spună, dar ziarele sînt de astăzi, sînt de ieri, de alaltăieri.

[Ministerul Muncii a început deja să plătească indemnizaţii unor revoluţionari care au certificatul confirmat de SSPR şi de comisia parlamentară, dar care n-au fost confirmaţi şi prin decret prezidenţial cum spune legea. Faptul este într-adevăr ilegal, dar se speră că se va acoperi ilegalitatea prin emiterea ulterioară a decretului prezidenţial. Fesan îşi dă seama că prorogarea termenelor este doar un prilej de a da celor interesaţi timpul necesar ca să-şi fabrice documente, cum ar fi de pildă cărţi tipărite ieri-alaltăieri care să confirme faptele revoluţionare ale celor interesaţi (investiţia se amortizează din drepturile materiale cîştigate). Spune Fesan că nu va ţine seama de noile documente dar instanţele de judecată ar putea ţine seama de ele, dacă în lege nu există o prevedere expresă cu privire la inadmisibilitatea lor]

3 gânduri despre „Puiu Nicolae Fesan: „Tot timpul mi se spune dă-le drumul dom’le la certificate” (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.