Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Cînd industria mondială a asigurărilor e în colaps, în România se impun noi asigurări obligatorii noiembrie 7, 2008


Asiguratorii sînt în colaps, scrie „Jurnalul Naţional” din 6 noiembrie 2008, referindu-se la situaţia existentă pe plan mondial în industria de asigurări.

AIG, principala firmă de asigurări din lume, „a ajuns la al treilea împrumut luat de la Fed, de 20,9 miliarde de dolari, după ce la naţionalizarea de la 16 septembrie a primit 85 de miliarde de dolari, iar ulterior autorităţile au mai pompat încă 37,8 miliarde de dolari. (…) unii analişti deja consideră că ţinerea la aparate a AIG costă mai mult decât dacă ar fi fost lăsată să intre în proceduri de faliment”.

Problemele din industria asigurărilor au molipsit toată lumea, fiindcă firmele de asigurări se reasigură între ele.

Mulţi dintre cei care au plătit conştiincios taxe de asigurare se vor trezi în situaţia în care, atunci cînd nenoricirea pentru care s-au asigurat se întîmplă, firma de asigurare să nu le poată plăti nici o despăgubire.

Ce fac politicienii români în această situaţie? Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, votată cu entuziasm de parlamentarii români, iar asigurările obligatorii pentru diferite meserii sînt în continuă extindere, prin grija dragilor noştri politicieni: recent se pune la cale şi asigurarea obligatorie pentru agenţii imobiliari.

Dacă politicienii americani au grijă ca plătitorii de impozite să finanţeze industria de asigurări, de ce n-ar face la fel şi politicienii români? Că dacă se întîmplă vreun cutremur, o să aflăm că firma de asigurări a dat faliment, dar pînă atunci trebuie să finanţăm traiul luxos al celor care lucrează în această industrie. Dacă n-o facem, are Statul Maximal ac de cojocul nostru, ne pune la amenzi (deocamdată, încă nu s-a vorbit de puşcărie).

Tema e veche, am mai tratat-o pe blog:

Cursurile speciale de calificare şi asigurările obligatorii – mod prin care Statul Maximal limitează concurenţa

O porcărie care mai poate fi oprită: asigurarea obligatorie a locuinţelor începînd cu jumătatea lui 2009 (eram optimist pe vremea aceea)

 

6 Responses to “Cînd industria mondială a asigurărilor e în colaps, în România se impun noi asigurări obligatorii”

 1. alk Says:

  A s dori sa fac unele precizari referitor la acest post

  – AIG se ocupa la noi mai mult cu asigurarile de viata si mai putin cu cele auto sau de bunuri. E o diferenta mare intre cele doua tipuri de asigurari (viata si bunuri). Falimentul AIG a fost provocat de politica proasta de investire a banilor obtinuti si mai putin de scaderea ca numar a asigurarilor.
  – Legii promulgate de Basescu ii lipseste ceva esential: normele de aplicare. Norme care vor si stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) impreuna cu firmele de asigurari.
  – Depinde din ce punct de vedere spui ca legea este o timpenie.
  Daca o spui din punctul de vedere al cetateanului, da este o timpenie in masura in care omul se simte obligat sa se asigure cit timp el detine deja o asigurare facultativa, asigurare facuta pe valoarea reala a bunului si nu pe o parte a ei.
  Daca o spui din punctul de vedere al firmei de asigurari, da, este o timpenie cit timp statul o obliga sa asigure un bun care in alte conditii nu ar fi acceptat in asigurare pentru un risc a carui probabilitate de producere ar fi foarte mare (exact de ce se feresc firmele de asigurari).
  In rest probleme „minore”: cum se va imparti piata, care va fi procentul de participare la marele fond de despagubire, etc.

 2. alk Says:

  Si inca ceva: scopul acestei legi este simplu: statul nu mai doreste sa acorde ajutoare in caz de dezastre.

 3. mariusmioc Says:

  alk, statul oricum va acorda ajutoare în caz de dezastre. Oricine ar fi la guvernare, nu ratează prilejul de a cîştiga nişte voturi.
  Nici nu mi se pare grav faptul că statul dă ajutoare unor oameni loviţi de necaz. România a dat ajutoare şi pentru victimele ţunamiului din Asia, deşi n-avea obligaţii.
  Sub pretextul că trebuie evitate cheltuielile cu ajutoare de la bugetul de stat, se dă o lege prin care cetăţenii plătesc de zece ori mai mulţi bani prin asigurări obligatorii. E adevărat că nu-i plătesc cu titlul de impozit ci cu titlul de asigurare, dar pentru cetăţean ceea ce contează e că nu e stăpîn pe banii lui, a stabilit Statul cum trebuie aceştia cheltuiţi.
  N-am nimic contra asigurărilor cîtă vreme acestea se stabilesc prin relaţii liber consimţite între client şi firma de asigurări. Cînd însă statul obligă (pe amîndoi) să facă un contract, asta este parte din ideologia Statului Maximal pe care o dispreţuiesc.
  Eu, de pildă, locuiesc la etajul 4, în Timişoara. Nu există risc seismic major în zonă şi mi se pare o prostie să mă asigur contra inundaţiilor, apa nu va ajunge niciodată pînă la etajul 4. Dacă chiar e să-mi fac asigurare, îmi aleg alte riscuri pe care să mi le asigur, nu astea pe care mi le stabileşte Statul. Din principiu, nu-mi place ca Statul să hotărască în locul meu, pe banii mei. Nu-mi place nici măcar atunci cînd Statul ia hotărîri corecte, nu vreau să mi se facă bine cu forţa. E ca diferenţa dintre dragoste şi viol.

 4. alk Says:

  Etajul 4 zici? Cine stie….cu incalzirea asta globala… 😀

 5. […] 40 de miliarde dolari pentru firma de asigurări AIG Abia am scris articolul “Cînd industria mondială a asigurărilor e în colaps, în România se impun noi asigurări …, în care vorbeam despre problemele gigantului din industria de asigurări AIG, că azi aflu despre […]

 6. […] citeşte: – Cînd industria mondială a asigurărilor e în colaps, în România se impun noi asigurări obligat… – Cursurile speciale de calificare şi asigurările obligatorii – mod prin care Statul Maximal […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.