„Căpuşele revoluţiei” la N24TV (3). Fesan: în jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar

A 3-a parte din emisiunea „Căpuşele revoluţiei” difuzată de N24TV, avînd ca moderator pe Doru Braia şi invitaţi pe Puiu Nicolae Fesan (secretar de stat la SSPR) şi Dumitru Dincă (lider al baricadei din 21 decembrie 1989, de la Piaţa Universităţii din Bucureşti). Primele episoade ale acestei emisiuni prezentate deja pe acest blog:
Mai jos, transcrierea unor replici din emisiune şi comentarii ale mele cu litere cursive, între paranteze drepte.
Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Fesan Puiu Nicolae la AN24TV 3/5, Fes…„, posted with vodpod

00:21 Doru Braia: Domnule Fesan, rămăsesem la fenomenul duplicatelor. Deci 7000 de membri înscrişi în asociaţia revoluţionară „Metrou”, 3008 au primit duplicate, din care 800 au şi primit drepturi. Ce înseamnă drepturi?

00:41 Puiu Nicolae Fesan: Unii şi-au luat terenuri, spaţii comerciale, locuinţe, locuri de veci. Ce dă legea, foi de drum [12 bilete de tren gratuite], cartelă Metrorex, bani de la bancă.

00:52 Doru Braia: Să înţelegem că acele pauze din enumerarea cronologică a revoluţionarilor (Fesan: S-au folosit), acele pauze de cîte 70, 80, chiar o sută şi ceva, sărea numărul de la 483 la 560, să spunem, acolo aveau loc aceste duplicate, erau introduse aceste duplicate?

01:12 Puiu Nicolae Fesan: Da. Aceşti oameni care nu au fost trecuţi în Monitorul Oficial, care şi-au luat certificate în ’96, oamenii aceştia şi-au luat certificate în ’92. În ’92 după ce şi-au luat certificatul, şi-au preschimbat certificatul în ’96. N-au fost trecuţi în nici un Monitor Oficial, în schimb în 2002 sînt făcute aceste duplicate în locurile rămase goale.

01:31 Doru Braia: Ia arătaţi-ne.

01:33 Puiu Nicolae Fesan: Un certificat duplicat este acesta în care se vede foarte clar semnătura domnului Iordan Rădulescu, este o ştampilă, iar semnătura domnului director este de asemenea o ştampilă.

01:44 Doru Braia: Stimaţi telespectatori, sigur că pe ecran probabil nu veţi remarca, dar cu ochiul liber se vede (e arătată imaginea unui asemenea certificat), aceste două semnături sînt nişte semnături-ştampile. Deci, cu siguranţă, cei doi înscrişi aici nu au văzut acest certificat pentru a-l semna. Este un duplicat, scrie şi aicea.

02:05 Puiu Nicolae Fesan: Dar pe matcă nu scrie duplicat. (Braia: Pe matcă nu?) Pe matcă nu, ca să ne inducă pe noi în eroare, cei care venim după dînşii.

02:11 Doru Braia: Iată încă o metodă de a frauda banii publici, nu puţini, de către nişte oameni lipsiţi totalmente de scrupule, pentru care eu aş putea să bag mîna în foc că n-au nici în clin, nici în mînecă cu revoluţia şi o folosesc exclusiv ca o făbricuţă de făcut bani de unde ei pot suge ca nişte caracatiţe. Aşa scrie în acest ziar. Aşa am citit şi eu. Ziarul asociaţiei „21 Decembrie”. Cu ce dată e ziarul acela?

02:46 Puiu Nicolae Fesan: Din 21 decembrie 2001 (Braia: 7 ani deja).

02:52 Dumitru Dincă: Numai că atunci Mărieş nu era preşedinte la asociaţia „21 Decembrie”. Domnu’ Braia …

[La acea vreme preşedinte al Asociaţiei „21 Decembrie” era Constantin Calancea]

03:00 Puiu Nicolae Fesan: Acuma nu putem să-l acuzăm pe Mărieş. Dumneavoastră vreţi să spuneţi că domnul Mărieş i-ar spăla imaginea domnului Costin acuma? După părerea dumneavoastră? (Dincă: da). Domnule, intru în această discuţie cu dumneavoastră, de ce? Fiindcă prea mult aceşti doi oameni sînt legaţi total, de cînd am venit aicea sînt împreună peste tot. Doru Mărieş este considerat de mine o poziţie extraordinară în asociaţia „21 Decembrie”, şi asociaţia „21 Decembrie” este asociaţia, din punctul multora, multor revoluţionari, asociaţia cea mai verticală din România.

03:43 Doru Braia: Vreau să vă spun ceva domnule Dumitru Dincă şi dumneavoastră domnule Fesan. Domnul Teodor Mărieş a fost de cîteva ori în această emisiune şi domnia sa mi-a reclamat deasemeni atare situaţii: falsuri, duplicate, merite nemeritate. Eu nu pot să cred că dacă domnul Mărieş ar afla că domnul Viorel Hrebenciuc, mare cerber al partidului comunist român în Bacău, are certificat de revoluţionar, nu pot să cred că nu s-ar burzului.

04:17 Puiu Nicolae Fesan: Dar nici nu cred că l-a văzut vreodată domnul Hrebenciuc, certificatul ăla.

04:22 Doru Braia: Mă rog, dar îl are. I s-a dat. De ce nu l-a dat înapoi?

04:24 Dumitru Dincă: Vă înşelaţi, pentru că între mine şi domnul Mărieş fiind şi o legătură de prietenie care a existat din ’90, am încercat să discut cu el această …

04:41 Doru Braia: Subiectul e „căpuşele revoluţiei”. Îl consideraţi o căpuşă a revoluţiei pe Teodor Mărieş? Înţeleg că n-are certificat.

04:48 Puiu Nicolae Fesan: Nu are certificat şi nu beneficiază de nimic. Şi este cel mai corect om pe care îl am ca preşedinte de asociaţie. Din toţi preşedinţii de asociaţie cu Doru Mărieş n-am avut niciodată nimic. Nici cu George Costin n-am avut nimica. Problema a început în momentul în care mi-a cerut să fac acea hotărîre de guvern. De acolo a început tot măcelul. De fapt el începuse cu două luni înainte.

05:12 Doru Braia: O secundă, domnu’ Dincă. Parcă printre predecesorii dumneavoastră s-a aflat la un moment dat şi domnul Dorin Lazăr Maior?

05:19 Puiu Nicolae Fesan: Dorin Lazăr Maior a fost şi era precum domnul Emilian Vasile Cutean, în perioada 2000-2002.

05:26 Doru Braia: A, era şeful de recunoaştere a calităţii (Fesan: Exact) de revoluţionar, luptător, etc. Păi cum, un om care a luat 230 de miliarde de la Bancorex şi n-a mai returnat nici un leu?

05:41 Puiu Nicolae Fesan: La vremea aia nu cred că avea aşa (Braia: Este inculpat într-un proces, într-un megaproces). Nu cunosc situaţia (Braia: A fost şi arestat la un moment dat). A avut nişte probleme, într-adevăr, dar ni ştiu exact nimic, nu pot să vă spun nimic despre dînsul, că nu m-a interesat.

05:56 Doru Braia: Dar a fost şeful comisiei.

05:57 Puiu Nicolae Fesan: A fost şeful comisiei parlamentare, sigur.

[Pe lîngă SSPR mai există şi o comisie parlamentară care verifică corectitudinea acordării certificatelor de luptător în revoluţie]

06:00 Doru Braia: V-au apărut de la acele comisii certificate recunoscute de acele comisii care ulterior s-au dovedit a fi false?

06:06 Puiu Nicolae Fesan: Nu, că n-au trebuit. N-au trebuit recunoscute de către comisie aceste duplicate, că n-au ştiut decît …

06:11 Doru Braia: Nu, false în sensul că, mi-aţi arătat în episodul trecut cum o persoană, în documente, era trecută în acelaşi loc, în trei locuri, în acelaşi moment în trei locuri.

06:22 Puiu Nicolae Fesan: Aşa este. Era tot de la asociaţia „23 metrou”. Omul a făcut revoluţie la Mangalia şi a apărut …

06:31 Doru Braia: Respectivul om a avut certificat confirmat de o comisie parlamentară?

06:35 Puiu Nicolae Fesan: Nu. Respectivul certificat n-a fost confirmat de o comisie parlamentară, a fost făcut un duplicat în 2002, şi i s-a dat omului, şi atît. Era publicat într-o erată.

[Una din şmecheriile făcute cu certificate de revoluţionar, despre care am mai scris pe acest blog, este publicarea în Monitorul Oficial, de către SSPR, a unor „erate” la Decretul Prezidenţial prin care s-au atribuit titluri de luptători în revoluţie conform vechii Legi 42/1990. SSPR nu avea dreptul legal să corecteze un decret prezidenţial]

06:44 Doru Braia: Un duplicat în genul ăstuia care mi l-aţi arătat acuma. (Fesan: Şi s-a publicat într-o erată) A, acuma înţeleg eu, duplicatele astea erau făcute pentru a se eluda comisia parlamentară.

06:54 Puiu Nicolae Fesan: Păi da, nu mai exista nici o comisie parlamentară, din 13 mai 1997.

[Puţin înainte Fesan spusese că Dorin Lazăr Maior a fost şeful comisiei parlamentare a revoluţionarilor în perioada 2000-2002, acum zice că n-a mai existat nici o comisie parlamentară de acest fel din 1997. Coerenţa este unul din duşmanii personali ai domnului secretar de stat Puiu Fesan]

07:00 Dumitru Dincă: Legal, nu mai trebuia să fie acordat nici un titlu de luptător cu merite deosebite, rănit sau erou-martir, atîta timp cît comisia îţi încheiase lucrările.

07:11 Doru Braia: Se oprise procesul de recunoaştere, din acel moment.

07:15 Dumitru Dincă: Din momentul desfiinţării comisiei (Braia: Ştiu, ne amintim cu toţii că s-au anunţat nişte date, cine se anunţă pînă la data de), nu mai trebuia să mai existe.

07:22 Doru Braia: Aşa au mai fost date nişte certificate cu forma asta de duplicat.

07:25 Puiu Nicolae Fesan: 761 de oameni, stimate domn, au fost trecuţi peste alţi oameni. De exemplu, peste Costel Balint a fost trecut un cetăţean Ciobanu. Peste secretarul comisiei parlamentare a fost trecut altă persoană.

07:39 Doru Braia: Atuncea, domnule secretar de stat, nu-mi rămîne decît să-mi nominalizaţi cine a făcut aceste treceri. Că datele le ştiţi, anii îi ştiţi, cine răspunde?

07:49 Puiu Nicolae Fesan: Deocamdată, această lucrare există dată la DNA, fiindcă prejudiciul este mult mai mare decît un milion (Braia: cam la cît s-ar ridica?) Se ridică la ordinul zecilor de milioane de dolari, zecilor de milioane de euro. Este dat la DNA şi aştept, şi o să aştept pînă o să-mi cadă tot părul din cap. Pînă cînd o să fiu chemat acolo şi o să fiu confruntat cu ei. N-am ce face. Eu sînt obligat să încep de la adevăr către dreptate şi chiar dacă stăm strîmb, de multe ori stăm strîmb, să judecăm drept. Sînt obligat prin asta. Prin măsurile pe care le iau, eu sînt obligat în momentul ăsta să judec cinstit. Şi nu pot să judec cinstit atîta timp cît în jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar. Te îngrozeşti. Te apucă frica.

08:45 Doru Braia: Domnule secretar de stat, domnule Dincă, vă propun un punct următor, şi anume: cineva, cu inspiraţie formidabilă, a atribuit aceeaşi cifră 8 unui articol foarte important al Legii 341, şi anume de a nu se acorda nici o recunoştiinţă, nici o formă de recunoştiinţă acelora care au fost colaboratori sau mai mult chiar, agenţi ai securităţii. Ce părere aveţi, domnule Dincă, de acest punct? Seamănă cu punctul 8 al proclamaţiei de la Timişoara.

09:18 Dumitru Dincă: Al proclamaţiei de la Timişoara, da. Consider că cel care, legiuitorul, în speţă, care a avut în vedere asemenea persoane, s-a gîndit că o parte dintre foştii torţionari, dintre foştii oameni care au creat probleme în perioada comunistă cetăţenilor, nu merită ca să aibe certificat.

09:47 Doru Braia: Asta spune legea. Spune colaboratori, nu numai torţionari, nu numai ăla care a dat cu bîta. Colaboratori, deci informatori, deţinători de locuinţe conspirative.

[Amintesc că şi despre Doru Braia s-a afirmat că a fost colaborator al securităţii, motiv pentru care a fost exclus din Societatea „Timişoara”. Vezi şi replica lui Doru Braia, referitoare la această problemă]

20 de gânduri despre „„Căpuşele revoluţiei” la N24TV (3). Fesan: în jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar

  1. domnule fesan , cred ca nu ma cunoasteti . nu ma jigniti va rog . sunt presedinte de organizatie de revolutionari si sunt cel mai corect din tara . nu am avut onoarea sa ne cunoastem si nici nu asi dori atata timp cat dumneavoastra manipulati banii sspr-ului catre asociatia 17 noiembrie brasov . rugati-va la Dumnezeu sa nu aveti vreo discutie cu mine . sunt un adevarat revolutionar care a luptat si lupta in continuare pentru binele poporului roman . zainea gheorghe , presedintele organizatiei jilava 21-22 decembrie 1989. daca veti fi lasat sa depuneti coroane de flori , ne vom vedea

  2. cred ca aici se face confuzi foarte bine intemeiate ca sa scoata din adevarati revolutionari ca drept pedeapsa sa nu fie incadrati nicaieri priviti legea 214 si 118 iar dupa aceia noua lege nascocita de un escroc ,care printrun act aditional puteau sa reconpenseze revolutionari fara a se mai atasa alti falsi sau ne falsi revolutionari dar lasind dreptul la contestati celorlanti care nu aveau dosar certificat , aceasta mascarada este facuta cu cap , de vina sint si secretari de stat care au aprobat si propus modificarii , in legii. si acum borbandeaua vine cu legea 341 de recunostinta care o alatura altor legi de revolutionarii care nu are ce cauta ,se incalca statutu de drept , este adevarat si uni si alti au luptat inpotriva comunismului dar uni au dreptul pina la 14 decembrie 1989 iar revolutionari dupa legea 42 pina la 25 decembrie 1989, prin urmare aceste legi nu sint la fel juridic chiar daca a fost un motic comun pentre ca fiecare cu legea lui , propun daca vor sa le conexeze sa faca si legile 214 si 118 din rezistenta anticomunista pina in date de 25 decembrie 1989. dupa aceia poate sa le conexeze , daca nu o face este cacealma comunista . frontul democrat romin mirica .nu faceti pe smecheri chiar daca ati facut diverse forme de protest , chiar daca am facut in perioada in care nu aveai voie si am suferit cosecinte nu am descreditat pe nimeni decit aratindui greseala pe care o vad eu iar daca nu vrea sa tina cont de ia este liber , FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA INCHEI SI SPER SA SE INTELEAGA DEMOCRAT.

    1. UNDEVA CANDVA, ESTE TITLUL UNUI FILM ,REFERITOR LA CERTIFICATE,SA SE OPREASCA AUDIENTELE,SA ANCHETEZE SSPR CEL PUTIN O LUNA CERTIFICATE,SA CEARA DE LA REVOLUTIONARI PE SAIT DOVEZI DE ASA ZISI REVOLUTIONARI,SA CHEME DE LA PROCURATURA GENERALA O ECHIPA DE PROCURORI,CARE SA SE OCUPE DE ACESTE CAZURI,SI OBLIGAT IN CEL PUTIN O LUNA AL VOR URMA MULTI PE COSTIN ACOLO UNDE ESTE AZI,CU DUMNEZEU INAINTE.

  3. DOMNULE FESAN,V-AM RELATAT CU CEVA TIMP IN URMA TOT PE BLOGUL DOMNIEI VOASTRE DE 2 CAZURI DE REVOLUTIONARI PENSIONARI FALSI DIN CONSTANTA,SI ANUME,NITULESCU ELENA FOSTA SOTIA PRESEDINTELUI COOPERATIVA INAINTEA,O SOTIE DE DIRECTOR PUTEA FI OARE REVOLUTIONARA?EU NU CRED,,APOI TARARACHE MIHAI FOST TAMPLAR LA IHR MAMAIA OMUL DE NADEJDE INFORMATOR PERSONAL A LUI SITARU AUREL FOST PRESEDINTE C.O. M. SI SECRETAR DE PARTID LA IHR MAMAIA,CURAT MURDAR,VA ROG LUATI MASURILE CE SE IMPUN,DACA DORITI POT FI MARTOR LA :D.N.A. PROCURATURA GENERALA,ETC,NU AM FRICA DECAT DE BUNUL DUMNEZEU, CU STIMA SI RESPECT VA MULTUMESC ANTICIPAT,PENTRU MASURILE COERCITIVE CE LE VE-TI LUA IMPOTRIVA ACESTOR 2 FALSI REVOLUTIONARI.

      1. CULMEA IRONIEI PE DATA DE 07-08-2012 CAND AM FOST IN AUDIETA LA SORIN VINTILA MESTER SECRETARUL DE STAT AL REVOLUTIONARILOR ROMANI,SI DANSULUI I-AM SPUS ACEST LUCRU,FARA A LUA NICI O MASURA COERCITIVA IMPOTRIVA ACESTOR DOI FALSI ASA ZISI REVOLUTIONARI,EU AM PROBLEME CU FATA MEA CARE ESTE IN STARE VEGETATIVA,COMA DIN 12-12-2006,SI AM FOST SABOTAT CHIAR DE DOMNUL SECRETAR DE STAT SORIN VINTILA MESTER, SINGURUL IN CARE AM INCREDERE ESTE DOMNUL LIVIU MAIOR,SA-I DEA DUMNEZEU MULTA SANATATE INTREGII FAMILII A DOMNIEI SALE, CU STIMA SI RESPECT DOMNULE LIVIU MAIOR.

  4. TEODOR MARIES,ESTE SABOTORUL REVOLUTIONARILOR ROMANI,PE 30 NOIEMBRIE 2011 SPUNEA CEVA IN FAVOAREA REVOLUTIONARILOR ROMANI IAR PESTE 2 ZILE TOATE COMUNICATELE SALE S-AU SCHIMBAT CU 360 DE GRADE IMPOTRIVA TUTUROR REVOLUTIONARILOR ROMANI,RUSINICA TOVARASE TUDOR MARIESI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. DOMNULE MARIUS MIOC ,IN JURUL DUMNEAVOASTRA SANT NUMAI FALSURI,DEOARECE ,GEORGE COSTIN A FOST MITUIT , POATE NU STIM INCA ADEVARUL, POATE A SI CERUT, AFLANDU-SE SUS PE FUNCTIA SUPREMA,IAR ACEST LUCRU AL VA DESCOPERII INTR-O ZI JUSTITIA ROMANA, SI ASTA O STIM CU TOTII, JUSTITIA VA TREBUI SA-I AFLE PE TOTI IMPOSTORII [PRESEDINTI DE ASOCIATII] NUMAI EI FACAND FRONT COMUN, APOI DUCAND ,INCETUL CU INCETUL LA DESTRAMAREA MISCARII REVOLUTIEI ROMANE.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.