Iliescu la CC în 22 decembrie 1989 (2): „Lăsaţi-ne să ne organizăm”. Mulţimea: „Fără comunişti!”

A 2-a parte din discursul televizat a lui Ion Iliescu, ţinut din balconul CC în 22 decembrie 1989. Prima parte a discursului a fost deja prezentată pe acest blog. Mai jos, o transcriere a discursului lui Iliescu.

Transcriere înregistrare:
00:00 Ion Iliescu: Stimaţi concetăţeni. Ne vom retrage acum pentru a constitui Consiliul Frontului Eliberării Naţionale, Salvării Naţionale. Vom elabora, aşa cum v-am spus, un program şi o proclamaţie către popor. Vom lua măsuri de organizare, deocamdată provizorie, a organizării, a conducerii, a administrării publice, la nivel central şi la nivel local în toate judeţele. Fac apel către toţi cetăţenii şi către organele administraţiei locale, ca să asigure o bună funcţionare în sprijinul intereselor cetăţenilor. Fac apel şi la dumneavoastră care aţi participat atît de activ, ca-n toate unităţile unde vă aflaţi să asiguraţi buna desfăşurare a activităţii în zilele următoare. Scopul nostru este ca să constituim o nouă structură a puterii politice. Practic, s-au lichidat structurile vechi, partid, guvern şi aşa mai departe.
01:19 Mulţimea: Urale, apoi „fără comunişti!”
01:48 Ion Iliescu: Facem apel la sprijinul şi înţelegerea dumneavoastră pentru perioada următoare de organizare. Vom crea nişte structuri provizorii care să asigure funcţionarea noastră ca societate, să pregătim alegeri libere, să pregătim o viaţă în care poporul realmente să fie factorul de decizie, factorul de conducere al vieţii publice.
02:20 Mulţimea: Libertate!
02:45 Bărbat (la un microfon): Sîntem în transmisie directă la televiziune. Sîntem în transmisie directă la televiziune şi la radio.
02:52 Ion Iliescu: Stimaţi, stimaţi concetăţeni. Ceauşescu, precum ştiţi, a fugit cu un helicopter din capitală. S-au dat, s-au dat, s-au dat dispoziţii forţelor armate să-l aresteze. Avem ştiri că a fost prins în jurul Tîrgoviştelui. Va fi, cînd ştirea va fi confirmată, o s-o facem publică, va fi arestat, supus judecăţii publice. (mulţimea: urale, „jos comuniştii!”, „şi pe ea!”) Fraţilor! Ceea ce ne trebuie acum însă, ne trebuie ajutorul dumneavoastră ca să ne organizăm. De aceea vă rugăm să sprijiniţi (mulţimea: „Şi pe ea!”). Amîndoi! Şi nu numai ei doi, ci toată clica! Cu aceasta vă mulţumesc şi vă rog să ne lăsaţi să ne organizăm. Vă rugăm să, vă rugăm (mulţimea: Nu plecăm!), vă rugăm să sprijiniţi organele de ordine publică ca să păzim tot ceea ce este scump nouă, care aparţine poporului! Vă las microfonul, domnului Mazilu, care vă va spune două cuvinte.

6 gânduri despre „Iliescu la CC în 22 decembrie 1989 (2): „Lăsaţi-ne să ne organizăm”. Mulţimea: „Fără comunişti!”

 1. Pingback: TVR n decembrie 1989 (2) | AlterMedia Romnia

 2. Pingback: TVR 22 decembrie 1989. Sediul CC: Garanţia succesului acestor discuţii care se duc aicea în comitet este prezenţa voastră! Dacă vreţi să nu vi se ciuntească victoria rămîneţi aici! (video) « Blogul lui Marius Mioc

 3. Acestia scandeaza “Fara comunisti !”
  cred ca este cea mai buna dovada ca Ion Iliescu a fost acceptat atunci de catre cei din Piata Revolutiei. Sigur se scandeaza „fara comunisti” dar tot discusul domnului Iliescu este aplaudat si este lasat sa vorbeasca. „fara comunisti” atunci insemna fara Verdet & co. toti cei care facusera parte din organele de conducere ale PCR din acel moment. „fara comunisti” nu insemna si nu avea atunci intelesul de exemplu fara dn iliescu. dovada, discursul este ascultat, ovationat, sunt urale. va spun din experienta personala pentru ca am fost atunci in piata. intai era vorba ca dn. Corneliu Manescu sa preia puterea. acesta, tot comunist, insa acceptarea fata de dansul era totala. toti cei de care se auzise la Europa Libera si care facusera ceva in trecut erau acceptati fara rezerve. Manescu, fost comunist, Mazilu fost sef al securitatii de la Baneasa etc… toti acestia erau acceptati pentru ca se opusesera lui ceausescu. Noi nu cunosteam detalii atunci ce si cat facuse fiecare in parte. Nici nu era nevoie. Programul pe care il anuntase dn. Iliescu apoi programul CFSN era unul correct si era deschiderea totala catre democratie. Asa ca nu vad ce ar putea fi comentat mai mult despre “fara comunisti”. PCR disparuse, guvernul, CPEX etc….nici unul dintre acestia nu avea sa faca parte ulterior din structuri ale FSN etc…membri ai PCR insa da…erau majoritatea si in piata, ei facusera si revolutia. Iar cei care spusesera NU lui ceausescu intr-o forma sau o alta erau acceptati fara rezerva. Din cauza asta cred eu ca mai tarziu cel care au vrut sa-i interzica personal dn. Iliescu participarea la alegeri cu Punctul 8 nu au reprezentat spiritul revolutiei si nici macar un spirit democratic modern. Privind retrospectiv, multi dintre anticomunistii de atunci erau in fapt de un comunism intors pe dos. Aceeasi mentalitate. Si tot retrospectiv privind cred poate ca informatorii securitatii (multi deveniti peste noapte anticomunisti convinsi) , anumiti ziaristi, anume persoane care facusera parte din PCR etc poate ca ar fi fost bine sa nu fie activi in societatea romaneasca pentru o perioada de timp. Dar sa-lincerci sa-l excluzi atunci pe dn. Iliescu (pana nu demult cu securitatea la poarta – sa il mai pedesesti inca o data in plus) cred ca era marsavie….
  Stiti ce era comic! Dn. Iliescu nu era acceptat pentru ca fusese “comunist”, dar comunistii lor erau numai buni. Era de ajuns sa faci parte din partide de opozitie, sau sa treci de partea lor, si erai deodata albit. Inltele percepte morale dispareau peste noapte. Sunt multe exemple in acest sens..sa ne amintim de petre roman, cel care nu-I asa la inceput era parte din conspiratia KGB (curios cum dn. Roman este exclus din teoriile conspirationiste de astazi!), ce bine a fost primit la sanul Conventiei Democratice, sau Basescu, sau…etc. Deci vedem ca perceptele morale nu erau decat lupta pentru putere.

  • Fară comuniști, însemna și atunci și acum, inclusiv fără Iliescu, dar NU-L CUNOȘTEA NIMENI ATUNCI!!! Dacă spunea atunci la balcon despre cine este și a fost Iliescu, ar fi fost huiduit ca Verdeț.
   Iliescu știa că trebuie ca cei care strigau “fără comuniști” trebuie împrăștiați și să plece acasă, la locurile lor de muncă și să fie lăsați să lucreze. Cum se putea face? A început să se tragă și revoluția s-a transformat în lovitură de stat.

 4. Iliescu promitea ca , Ceausescu va fi judecat ,,public” (la vedere si stim cit de publica a fost judecat) A fost una din nenumaratele miciuni spuse de ION ILIESCU !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.