Ideologia Statului Maximal, triumfătoare în Timişoara: pentru orice copac sădit trebuie autorizaţie

Primăria Timişoara este cunoscută pentru lupta pe care o duce împotriva copacilor din oraş. Recent, în multe zone ale oraşului au fost ciuntiţi copacii, de le-au rămas doar trunchiurile. Pentru asemenea fapte, a ajuns să fie amendată de garda de mediu.

Acum, primăria pregăteşte un nou regulament privind factorii de mediu. Desfiinţarea pomilor fructiferi din oraş şi obligativitatea obţinerii de aprobare de la primărie atunci cînd se doreşte tăierea sau sădirea oricărui „material dendrologic” sînt cîteva din prevederile noului regulament.

Nu cred că au existat timişoreni care s-au plîns la primărie de existenţa pomilor fructiferi. Una din caracteristicile birocraţilor este însă faptul că ei pot stabili nevoi ale cetăţenilor de care cetăţenii înşişi nu-şi dau seama. Cu ce anume încurcă existenţa răzleaţă a unor pomi fructiferi în Timişoara? Explică Vasile Ciupa, şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei: sînt anumite specii cu probleme, care n-ar fi bine să fie plantate. Pomii fructiferi vor dispărea din oraş! Conform legii, aceştia nu mai au ce căuta în oraş, aşa că se interzice plantarea de pomi fructiferi”, adăugînd: „un studiu arată că 70 la sută din pomii fructiferi de pe străzile Timişoarei nu mai fac fructe, sînt neproductivi”.

Am îndoieli cu privire la exactitatea acestui studiu, dar chiar dacă ar fi aşa, pentru ce e nevoie de înlocuirea acestor pomi? Cu ce e mai bun un copac care 100% nu face fructe decît un pom care are 30% şanse să rodească? Una din bucuriile copilăriei – de a culege fructe din pomi – e pe cale să fie interzisă în Timişoara!

Dl. Ciupa foloseşte şi argumentul suprem: „conform legii”. Nu spune despre care lege e vorba. Unul din avantajele sistemului legislativ foarte complicat, tipic Statului Maximal, este că birocraţii pot oricînd să închidă gura cetăţeanului cu expresia „aşa zice legea”. Cetăţeanul, care n-are de unde şti toate legile existente, nu poate practic să verifice afirmaţiile birocraţilor. Ăsta e şi scopul supralegiferării – a face din lege un apanaj al unei tagme restrînse – avocaţi, consilieri juridici – şi a putea îmbrobodi oricînd cetăţeanul obişnuit, care n-are bani să-şi angajeze avocaţi. Pun la îndoială spusele domnului Ciupa, căci Legea pomiculturii nr. 348/2003 (republicată în M.O. 300 din 17 aprilie 2008) prevede:

art. 6: (1) Plantaţiile de pomi fructiferi, arbuşti fructiferi şi căpşuni se realizează cu precădere în zonele consacrate, pe terenuri cu condiţii ecologice favorabile fiecarei specii, denumite areale pomicole.

(3) Pomii şi arbuştii fructiferi situaţi în curţi, grădini, păşuni, fîneţe, aliniamente şi ale căror produse nu fac obiectul comercializării pe piaţă fac parte din categoria pomi răzleţi şi nu se evidenţiază în cadastrul pomicol.

art. 9: (1) Înfiinţarea plantaţiilor de pomi, arbuşti fructiferi şi căpşuni se face în zone consacrate, alegerea speciilor şi soiurilor este opţiunea liberă a oricărui proprietar sau deţinător de teren, la recomandarea specialiştilor autorizaţi în acest scop, conform prevederilor legale.

art. 13: (3) Sînt exceptate de la obţinerea autorizaţiei de plantare colecţiile de pomi şi arbuşti fructiferi, culturile pomicole de concurs şi parcelele experimentale.

Deci chiar şi legea pomiculturii, tributară ideologiei statului maximal, vorbeşte de nevoia de autorizaţii numai pentru plantaţii de pomi fructiferi, nu pentru pomii răzleţi, cum sînt în oraşe. Personal, nici în cazul livezilor de mari dimensiuni, nu înţeleg nevoia autorizării cerută de legea pomiculturii. Este vreun proprietar care vrea să înfiinţeze o livadă într-un loc în care specialiştii autorizaţi consideră că nu sînt condiţii ecologice favorabile? Problema lui, n-are decît să dea faliment, de ce se amestecă Statul în asta?

Iniţiativa interzicerii pomilor fructiferi aparţine numai Primăriei Timişoara. Obligarea la obţinerea autorizaţiei pentru tăierea unui copac e firească cînd se taie un copac de pe terenul Primăriei, dar în curtea proprie oamenii ar trebui să poată face ce vor. Iniţiativele cetăţeneşti spontane de sădire a copacilor pe spaţiile verzi ar trebui încurajate. Dar primăria are o Direcţie de Mediu cu o mulţime de angajaţi care trebuie să-şi justifice salariile. Pentru păstrarea acestor angajaţi e nevoie de planuri de tăiere a anumitor copaci, pentru a se pune alţii în loc, şi de proceduri birocratice pentru fiecare copac sădit (sădeşti copacul în jumătate de oră, dar umbli trei zile pentru autorizaţie). Poate vor face şi o bază de date cu fiecare copac din oraş – nu că ar ajuta asta cu ceva pe timişoreni, dar se mai desfăşoară o activitate. Nimic mai rău decît cetăţeanul care se apucă de capul lui să sădească un copac lîngă casa (blocul) său, fără să ceară bani de la primărie. Păi direcţia de mediu a primăriei are un buget de cheltuit, cu ce o să-şi mai cheltuie banii dacă oamenii îşi amenajează singuri spaţiile verzi? Şi, o ştie orice birocrat: bugetul necheltuit anul ăsta înseamnă reducere de buget pe anul următor.

Prin regulamentul plănuit, primăria va mai realiza un obiectiv: va da de lucru şi poliţiştilor comunitari, care vor trebui să controleze şi să amendeze persoanele care sădesc copaci fără autorizaţie. Cu cît mai multe autorizaţii necesare pentru orice fleac, cu atît mai necesari sînt cei care eliberează autorizaţiile, controlează respectarea lor şi sancţionează abaterile. Cu atît, Statul Maximal se consolidează mai tare. Important e ca cetăţeanul să ştie că nu e de capul lui. Pe cînd autorizaţie pentru respiraţie?

Citeşte şi: Primăria Timişoara îndeplineşte planul european la spaţii verzi

3 gânduri despre „Ideologia Statului Maximal, triumfătoare în Timişoara: pentru orice copac sădit trebuie autorizaţie

  1. Pingback: Primăria Timişoara a distrus un puiet de măr pe care-l sădisem « Blogul lui Marius Mioc

  2. Pingback: Nou atac al ideologiei statului maximal la Timişoara: obligaţia de a împrejmui orice teren particular « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.