TVR 22 decembrie 1989. Marinescu: Securiştii trag asupra salvărilor. Brateş: La Sibiu armata cere ajutor, aviaţia să intervină, să nu continue măcelul (video)

Actualizare 5 septembrie 2010: Înlocuit înregistrare de pe saitul trilulilu.ro, care nu se mai putea vedea, cu înregistrare de pe youtube şi pus trimitere la pagina TVR în decembrie 1989.

Transcrierea înregistrării:
00:00 Teodor Brateş: Încă o informaţie din Sibiu, vă rog.
00:03 George Marinescu [nu e limpede dacă se referă la Sibiu sau la alt oraş]: Sîntem informaţi că se duc lupte intense la Casa Armatei, între Securitate şi Armată. Deasemenea, în jurul spitalului se trage asupra maşinilor de salvare de către lunetişti din securitate. Armata a înconjurat Casa de cultură unde s-au baricadat securitatea şi miliţia, lupte se duc pe strada Banatului [?], în zona aeroportului şi în oraşul de jos. Din Miercurea Ciuc, Călăraşi, Petroşani, se transmite că totul din fericire este în ordine, s-au format comitete ale oamenilor muncii. La Mediaş situaţia este paşnică, la Caraş-Severin, la Reşiţa, de asemenea. Un comunicat important (din mulţimea din spate: linişte, faceţi linişte vă rog): Ministerul Apărării Naţionale este rugat să trimită subunităţi la centrala telefonică de pe Calea Victoriei, la palatul telefoanelor, cum ne-am obişnuit de atîţia ani să-i spunem, la centrala telefonică din Drumul Taberei, la centrul naţional de comunicaţii numărul doi, pentru că aceste centre nu pot fi lăsate la voia întîmplării, sub nici un motiv.
01:13 Teodor Brateş: Vrem să vă mai informăm, tot din Sibiu. unităţile militare cer ajutor de maximă urgenţă! Aviaţia, cine poate, să ajute ca să nu continue măcelul.

Vezi şi:
Cazimir Ionescu la TVR în decembrie 1989: „Oraşul Piteşti poate să dispară complet de pe harta ţării!”
Brateş: La Sibiu armata nu mai are muniţie. Trupele de securitate atacă unităţile militare
– Alte înregistrări din emisiunea TVR din decembrie 1989 în pagina TVR în decembrie 1989

12 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Marinescu: Securiştii trag asupra salvărilor. Brateş: La Sibiu armata cere ajutor, aviaţia să intervină, să nu continue măcelul (video)

 1. Stirile sint clar diversiuni dar nu stiu daca cei doi chiar au fost capul diversiunii. Poate Brates, ca Marinescu la cit era de ud ca-i iau astia itul, recita stirile ca pe ode lui Nea Nicu.

 2. Este intradevar vorba despre Sibiu. Eu aveam 8 ani atunci si parintii m-au dus la bunici. Ei stateau pe strada Saguna (pe atunci Lenin). Curtea casei ducea si se unea cu cea a casei de pe strada Banatului. Imi amintesc perfect cum se tragea pe strada de mai sus. Se tragea intens. Apoi in luna februarie si chiar martie se gaseau gloante in curte. Si acum le mai am.

 3. Pingback: Securistul Apostolescu: Înţelegînd importanţa pe care o au cadrele de securitate în acest proces istoric, consecinţele incalculabile şi ireparabile care pot surveni ca urmare a neimplicării lor, fac apel la ofiţerii de informaţii să-şi pună e

 4. Pingback: “Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”, sau noi minciuni în ziarul “Adevărul” « Blogul lui Marius Mioc

 5. Pingback: TVR 22 decembrie 1989. Brateş: “Elementele duşmănoase, securiştii, au otrăvit apa” (video) « Blogul lui Marius Mioc

 6. Pingback: TVR 22 decembrie 1989. Brateş: La Sibiu, Securitatea continuă să tragă în armată (video) « Blogul lui Marius Mioc

 7. Sunt multe adevaruri, multe fabulatii si multe „facaturi” in povestea Sibiului.
  De exemplu, un fapt real, dezmintit de toata lumea este si acesta ca salvarile sibiene, au refuzat pe 21 dec, orele 11,00, sa opreasca pentru a-i transporta pe raniti. Eu insusi ranit de muscaturile cainilor de la Mag. Dumbrava, l-am transportat pe Csont Csaba, ranit in zona bazinului, pe scarile din spatele Bisericii Evanghelice, la Fam Boariu, unde in cel mai empiric mod, i-am acordat primul ajutor dupa ce am incercat sa chemam ajutor profesionist de la Spital- Salvare. Am fost refuzat textual. Apoi, am obtinut acceptul unui doctor de la spitalul TBC care l-a operat in aceeasi dupa amiaza cu o singura asistenta alaturi…

  S-au strigat si astfel de aberatii la Sibiu. Am auzit cu urechile mele, fel de fel de „strigaturi”.
  Faza cu incercarea masinii pompierilor de a strivi multimea adunata la ora 13 in fatza Comtetului Judetean, mi-a fost relatata de fostul meu director, Traian Popsa, cand Nicu Ceausescu, in stare de panica ii dadea ordine printr-o statie, din biroul sefului de cabinet, de unde urmarea actiunea de dupa perdele, sa nu mai irite populatia, si sa paraseasca locatia. Acest lucru s-a petrecut insa dupa 15 minute plecand in mansarier pe str. Zaharia Boiu. Era una din aceleasi masini care au fost in Piatza Mare inainte cu cca 2 ore incercand sa disperseze multimea.
  Tragatori militari au fost dusi de catre un personaj din Muzeul Brukental, ofiter de sevici atunci, in podul Casei Albastre care avea corespondenta mai departe cu podurile alaturate spre Cofetaria. Perla. Militarii nu aveau insemne miltare de arma, nu purtau boneta pe cap, ci in zona unde ar fi trebuit sa fie gradele, pe umar si s-au deplasat pe la ora 12:45 (cand multimea se indrepta insotita de doua taburi militare spre sediul Judetenei), in spatele Bisericii Catolice, din Piatza Mica, si s-au urcat intr-un microbuz cu numere de Valcea de rodaj, de culoare deschisa. S-a tras apoi si din podul de deasupra Tunelului Generalului care avea corespondent catre str Arhivelor, unde impreuna cu Nelu Mohan, am descoperit intr-o incapere din cladirea Arhivelor Statului, un laborator dotat exemplar cu ustensile de falsificare vize, pasapoarte, foto, aparatura de ascultare…., pistolete si munitzie, trimise pe 22 dec. orele 19, in trei saci militari din panza de cort, la sediul Unitatii Militare, la Maiorul Dragomir… Ulterior, pe 28 dec. cand l-am intrebat la sediul din Judeteana unde eram alaturi de alti revoltati de pe strazi, mi-a raspuns contrariat ca nu stie despre acest lucru nimic….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.