Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

TVR 22 decembrie 1989. Securistul Gheorghe Stan: Întreaga unitate, care eram înarmaţi şi pregătiţi să intervenim, am depus armele (video) decembrie 2, 2008


La TVR, în 22 decembrie 1989, nu s-au difuzat doar ştiri cu securişti răi care otrăvesc apa sau trag asupra salvărilor. S-au difuzat şi ştiri despre securiştii buni care au trecut de partea revoluţiei, cum este aceasta în care securistul Gheorghe Stan anunţă adeziunea unanimă a colegilor săi la revoluţie. Interesant în acest fragment este că Gheorghe Stan spune că „eram înarmaţi şi pregătiţi să intervenim” şi face apel la colegii săi să depună armele. După revoluţie s-a pretins că Iulian Vlad a dat ordin securiştilor să încuie armele în rasteluri (vezi de pildă articolul „Iulian Vlad, audiat în dosarul evenimentelor din decembrie ’89” din „Gardianul” din 29 aprilie 2006, articol semnat doar cu iniţiale căci dezinformatorii nu vor să se compromită dîndu-şi numele complet). Intervenţia televizată a lui Gheorghe Stan arată că lucrurile nu au stat deloc aşa.

Transcriere înregistrare:

00:00 Gheorghe Stan: Sînt locotenent-colonel inginer Stan Gheorghe şi reprezint Securitatea statului, şi doresc să mă adresez colegilor mei care în acest moment precis se uită cu multă atenţie, pentru că eu am fost trimis aicea de una dintre cele mai importante direcţii din Departamentul Securităţii Statului. În momentul în care am luat cunoştiinţă cu deplină satisfacţie de derularea favorabilă naţiunii române a evenimentelor care s-au desfăşurat în ultimele zile, întreaga unitate, care eram înarmaţi şi pregătiţi să intervenim, am depus armele. A fost, nici măcar n-a fost o înţelegere, a fost o reacţie spontană de români, toată lumea am privit cu satisfacţie apariţia domnilor, pe care i-am stimat întotdeauna şi pentru care ne-a părut rău că s-a întîmplat ce s-a întîmplat, şi vreau să vă spun că m-am simţit onorat cînd, fără nici un fel de pregătire, în momentul în care domnul Sergiu Nicolaescu a făcut apelul frumos şi de la suflet, care l-a adresat Securităţii statului, noi am înţeles că putem să fim în continuare români buni, şi colegii mei în unanimitate, fără nici un fel de înţelegere, au zis, că aşa era, „tovarăşe colonel, dumneavoastră să ne reprezentaţi acolo”. Şi ne-am grăbit, am oprit şi noi o maşină şi ne-am deplasat cu cea mai mare urgenţă aici şi am reuşit să venim. Acum aş vrea să fac apel la colegii mei: Să ştiţi, colegii mei din departamentul securităţii statului, că cei care au luat puterea acuma şi care sînt reprezentanţi drepţi pentru poporul român, sînt hotărîţi ca să aplice legea, legea, o lege care precis acuma se va face şi se va îmbunătăţi, şi nu trebuie să vă fie frică. Fac apel la voi să nu folosiţi armele! Fac apel la voi să depuneţi armele! Să depuneţi armele pentru că poporul român asta aşteaptă de la voi. Nu e nevoie de masacru. Destule a făcut tiranul care a fost în mod fericit înlăturat! Fac apel la voi, dragii mei colegi, fac apel din toată inima pentru că ştiu ce e în sufletele voastre, pentru că în momentul în care a apărut la televizor şi s-a spus că decretul consiliului de stat este semnat de preşedintele Ceauşescu, o direcţie întreagă în care sînt 120 de ingineri au rămas stupefiaţi. Colegul meu, un alt director, zăcea căzut. Şi zic: „nea Traiane, stai ca un prost”. Şi zice: „Am rămas ca un prost”. Ne aşteptam să-şi dea demisia. Ne aşteptam să-şi dea demisia o unitate întreagă, o unitate întreagă de ingineri. Sîntem peste 120 de ingineri care ne-am străduit, ne-am străduit din toată inima să facem ca poporul să trăiască mai bine. Zilnic făceam informări în care arătam că poporul n-are aia, n-are aia (alt securist intervine: n-are pîine, n-are lumină, n-are căldură, mergea la el!) ne chinuiam (iar intervine celălalt securist: ştia tot ce păţeşte poporul, ştia suferinţele poporului!).

 

18 Responses to “TVR 22 decembrie 1989. Securistul Gheorghe Stan: Întreaga unitate, care eram înarmaţi şi pregătiţi să intervenim, am depus armele (video)”

 1. alk Says:

  Apoi s-au gindit ei cind s-au lamurit ca nu le ia nimeni gitu’ sa infiinteze „Securitatea poporului”. Nu le-a prea mers. Inarmati si gata sa intervin erau oricum, era stare de necesitate. Nu am vazut oameni mai duplicitari ca securistii. Niciodata nu voi avea incredere in ei….

 2. alk Says:

  Mosulica ala din dreapta cine e? Foarte simpatic….:))

 3. […] – Securistul Gheorghe Stan: ntreaga unitate, care eram narmaţi şi pregătiţi s&#2… […]

 4. […] Intervenţia lui Stan a fost deja prezentată pe acest blog. Vezi: TVR 22 decembrie 1989. Securistul Gheorghe Stan: Întreaga unitate, care eram înarmaţi şi pregăt…. […]

 5. […] se lăudau în 1990 că ar fi putut să tragă dar n-au făcut-o. Faptul se coroborează şi cu declaraţii televizate din 22 decembrie 1989. Este oportună reamintirea acestui fapt în condiţiile în care mai recent se pretinde că Iulian […]

 6. […] Faptul este neadevărat, căci chiar în emisiunea TVR din 22 decembrie 1989 putem vedea un securist care povesteşte, în faţa milioanelor de telespectatori, că în ziua respectivă el şi colegii lui “eram înarmaţi şi pregătiţi să intervenim”. Înregistrarea video a acelei intervenţii a fost deja prezentată pe acest blog. […]

 7. Popescu Says:

  Buna ziua , chiar as vrea sa-l revad pe acest domn STAN , pe vremuri mie mi-a aratat ca nu este doar securist , era OM , cel putin asa l-am vazut eu , l-am respectat deoarece atunci cand l-am cunoscut , dupa ceva vreme , i-am spus sa nu imi mai spuna TOVARASE Popescu , eram un simplu angajat la o unitate la care dansul apela in calitate de cetatean , eu il serveam , eram mai mic cu cativa ani si nu aveam nici pregatirea lui , nu ma refer decat la facultate , dar mi-a spus un singur lucru , si acela ca nu poate sa vorbeasca altfel cu mine deoare RESPECTUL FATA DE OM , este pe primul plan . Asa l-am cunoscut pe acel OM , acel securist daca vreti voi , am fost si la el acasa , statea modest , si l-am respectat , de aceea as vrea sa-l mai revad dupa 19 ani , o zi buna tuturor .

  • adi Says:

   acest domn Stan a avut sotie, copii sau ce alte date imi poti spune despre el.este improtant. multumesc anticipat!

   • popikkap Says:

    Buna seara , iata ca dupa multi ani regasesc articolul si un anume domn se intereseaza de colonelul Stan . Pot spune ca era casatorit , dar depre copii nu stiu , atunci cand l-am cunoscut nu cred ca avea , sau parca unul , mai mult nu stiu , chiar sa fi disparut ?

   • ioan Says:

    Ileana Adriana Stan.

 8. […] urmăreşte: – Securistul Gheorghe Stan: Întreaga unitate, care eram înarmaţi şi pregătiţi să intervenim, am… – Brateş: La Sibiu, securitatea continuă să tragă în armată – Teodor Brateş: la Sibiu armata […]

 9. Edi Says:

  Ii rog pe cei care stiu sa-mi spuna cine era securistul din drepta si cateva date despre Gh. Stan . Multumesc anticipat .

 10. johny Says:

  Stie cineva data nasterii securistului.

 11. alk Says:

  Al doilea din dreapta e Camarașescu 😉

 12. Securistii dupa fuga lui ceasca au declarat ca s au pus in slujba poporului adica au executat neconditionat ordinele primite de la emanatul revolutiei Ilici !

 13. Tanase Tiberiu Says:

  Departamentul avea un șef și nu răspundea nimeni la un apel doar al unui sau altuia e o prostie ăsta cu de fapt sa fim normali l

 14. eu cred ca exista securiști și buni și cinstiți ca oriunde

 15. Popescu Says:

  Astept detalii despre dl STan, am luat legatura cu fata dansului dar nici nu vrea sa auda sa ma puna in legatura cu el, unii spun ca ar fi grav bolnav si s-a retras undeva la tara, dar unde .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.