TVR 22 decembrie1989. Nicu Stăncescu: În România a acţionat în clandestinitate o mişcare cu mii de cetăţeni din toate judeţele ţării (video)

Nicu Stăncescu la TVR în 22 decembrie 1989, venit aici după ce fusese arestat în seara de 21 decembrie 1989. În 1990 acesta a înfiinţat o mică formaţiune politică numită Partidul Unităţii Democratice care a participat la CPUN iar apoi a intrat în alianţa politică Gruparea Democratică de Centru. Respectiva alianţă a avut 2 deputaţi după alegerile din mai 1990, însă niciunul din partea Partidului Unităţii Democratice.

Interesant în discursul lui Nicu Stăncescu că acesta vorbeşte despre o conspiraţie anticeauşistă care ar fi cuprins mii de cetăţeni din toate judeţele ţării. Comparativ cu această conspiraţie, „complotul din Cişmigiu” a lui Iliescu despre care a scris presa de după 1989 pare un mizilic.

Transcriere înregistrare:
00:00 Teodor Brateş: Şi un element al acestei bucurii îl constituie prezenţa în mijlocul nostru al inginerului Nicu Stăncescu, care vine direct de la închisoarea Jilava. Îl rugăm să spună cîtreva cuvinte.
00:13 Nicu Stăncescu: Dragi concetăţeni ai României. Aseară, ieri după masă mai precis, am fost tîrît în dubele securităţii cu cei aproape 2000 de luptători de stradă, şi am fost duşi în închisoarea Jilava. Aici, în tot cursul nopţii au intrat maşini pline cu răniţi şi cu arestaţi. Au fost aici în închisoarea Jilava copii de la 12 ani pînă la 16-18 ani, răniţi, cu picioarele rupte, cu capetele sparte. Numai sînge s-a scurs pe culoarele şi prin celulele închisorii Jilava. Numai, după acest scurt timp, astăzi, acum o oră mai bine zis, în fuga maşinii am ajuns în acest studio ca să-mi exprim mirarea şi bucuria nespusă de acest moment în care ne găsim. Nu ne închipuiam noi cei de acolo din Jilava, că evenimentele se scurg cu atîta viteză. Este minunat! Trăim clipe istorice şi de aceea eu regret că pînă acum n-am putut participa la aceste ultime ore şi nu sînt suficient de informat asupra a ceea ce s-a petrecut cu organizarea politică a ţării, dar vreau să anunţ pe această cale că în România a acţionat de la începutul anilor ’80 în subteran, în clandestinitate, o mişcare care s-a numit Mişcarea pentru Democraţie şi Reforme, care a fost condusă de un comitet compus din ţărani, muncitori şi intelectuali. De aceea, eu profit acum de această ocazie şi rog pe toţi membrii acestei, care compun, miile de cetăţeni din toate judeţele ţării, care în clandestinitate au activat şi au contribuit la destabilizarea politică, în primul rînd, a ţării şi a regimului dictatorial Ceauşescu, de ăsta este vorba, să contribuim în continuare aşa cum s-a făcut apelul, să acţionăm de aşa manieră încît să obţinem victorie după victorie. Nu cu atîta calm cum văd că se recomandă aci de tovarăşii noştri, de domnii noştri, de colegii noştri, cum să le zic, ci cu o viteză destul de accentuată. Vom mai continua discuţiile pe această linie. Mai profit acuma de un singur lucru: fiind specialist în probleme de ape, şi am auzit aici în studio că s-a ridicat problema apei potabile, eu rog toţi colegii mei din direcţiile de gospodărie comunală, judeţene, orăşeneşti şi comunale, care au în exploatare asemenea instalaţii de apă, să vegheze cu toată stricteţea asupra calităţii apei. Nu este greu, este simplu, am învăţat cu toţii cum trebuie făcut acest lucru. Numai să fie înlăturaţi cei care vor intenţionat să facă rău şi să distrugă populaţia localităţilor. Vă mulţumim foarte mult.

4 gânduri despre „TVR 22 decembrie1989. Nicu Stăncescu: În România a acţionat în clandestinitate o mişcare cu mii de cetăţeni din toate judeţele ţării (video)

  1. Nu ştiu dacă au existat legături între Nicu Stăncescu şi Ion Iliescu, niciunul dintre cei doi nu au susţinut aşa ceva, iar Nicu Stăncescu nu a primit nici o funcţie după revoluţie, cu excepţia celei de membru CPUN pe care au primit-o toţi liderii partidelor nou-înfiinţate. În plus, Nicu Stăncescu chiar a fost prezent printre manifestanţii din 21 decembrie 1989, spre deosebire de Ion Iliescu care a apărut doar după ce Ceauşescu fugise cu elicopterul.
    Cît despre miile de participanţi în mişcarea aia clandestină, cred că e exagerare.

  2. CE INSEAMNA SA NU VREI SA VEZI, SAU SA DESCONSIDERI PE CINEVA SPUNIND,, EXAGERARE, ,CIND VREI A SPUNE CEVA DOVEDESTI CA ESTE O EXAGERARE NU DOAR AFIRMI SI ATIT , FRONTUL DEMOCRAT A FOST SI VA RAMINE ::::::::::

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.