TVR 22 decembrie 1989. Brateş: Au pus bombe aici la televiziune. Ceauşescu a reuşit să scape. Doicaru: Mă adresez cadrelor din Ministerul de Interne, acelor buni români trup din trupul neamului (video)

Actualizare 12 mai 2018: Fiindcă înregistrarea de pe youtube a fost ștearsă între timp, am înlocuit-o cu o înregistrare identică de pe vimeo.

Actualizare 6 septembrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe trilulilu,ro cu înregistrare de pe youtube şi trimitere la alte înregistrări.

Teodor Brateş îl prezintă la TVR în 22 decembrie 1989 pe generalul de securitate Nicolae Doicaru. În discursul său, Brateş anunţă că s-au pus bombe la televiziune, înduioşînd telespectatorii cu posibilitatea ca cei din studio să devină victime ale acţiunilor teroriste. Informaţia avea să mai fie reluată, dar s-a dovedit falsă. Deasemeni, dezminte informaţia care fusese prezentată anterior despre prinderea lui Ceauşescu, spunînd că acesta a izbutit să scape. Se pare că poporul mai trebuia ţinut în tensiune, informaţia că Ceauşescu e deja prins ar fi putut induce în populaţie ideea că primejdia a trecut, fapt inoportun cîtă vreme preluarea puterii politice nu fusese încă finalizată.

Nicolae Doicaru vorbeşte despre propriile-i suferinţe din perioada dictaturii, apoi face apel la patriotismul securiştilor pentru ca aceştia să predea armele. Îi îndeamnă să asculte de Ion Iliescu şi de generalul Militaru, care vorbiseră anterior la televiziune.

https://vimeo.com/269387633

Transcriere înregistrare:
00:01 Teodor Brateş: Stimaţi telespectatori, toţi cei care ne-auziţi, toţi cei care sînteţi în studio. Sigur vom avea timp să analizăm fiecare punct din aceste proclamaţii şi programe. Dar sînt lucruri grave în momentul de faţă care trebuie lămurite. Sînt aici de faţă foşti lucrători, pot să spun, că altfel nu pot să spun, poporul o să hotărască ce o să facă mai departe, ai securităţii. Ei ştiu toate mecanismele, toate dedesubturile. Să-i lăsăm puţin să vorbească, să ne lămurească cu anumite treburi, pentru că sînt foarte mulţi provocatori. Am auzit că au pus şi bombe aici în televiziune, să sărim în aer! O să fim şi noi toţi cei de faţă victimele terorii! În plus, informaţia care am dat-o cu Ceauşescu care a trezit atîta bucurie, se pare că nu este verificată. A reuşit să scape cu un autoturism 1 Dîmboviţa 4012, o dacie albă. Se îndreaptă spre rafinăria Tîrgovişte. Dar să-i lăsăm acuma pe cei doi să se prezinte şi să vorbească, să ne lămurească anumite treburi, ce trebuie să facem! Să nu stricăm ceea ce s-a făcut cu atîtea jertfe!
01:06 Bărbat: Cu apa din Bucureşti.
01:07 Nicolae Doicaru: Stimaţi cetăţeni ai patriei. Sînt generalul colonel Doicaru Nicolae, fost prim adjunct al ministrului de interne, apoi ministrul turismului, pînă acum 18 ani, cînd din dispoziţiile lui Ceauşescu am fost arestat, deblocat şi urmărit în permanenţă atît eu cît şi familia mea pentru nici o altă vină decît pentru că eram împotriva principiilor lui de comandă şi de desfăşurare a activităţii.
01:41 Teodor Brateş: Dar nu asta ne interesează. Vă rog să ne spuneţi ce trebuie să facă oamenii. Nu …
01:45 Nicolae Doicaru: Vă rog fiţi, vă rog fiţi cu calm. Mă adresez în calitatea pe care am avut-o, cadrelor ministerului de interne, acelor buni români, acelor ostaşi care sînt trup din trupul neamului, poporului nostru. Băgaţi bine de seamă ce faceţi, cum acţionaţi în aceste clipe deosebit de importante pentru naţiunea noastră! S-a terminat cu dictatura! S-a terminat cu toată activitatea mîrşavă de minciună şi de neadevăruri! Este timpul să treceţi prin filtrul minţii voastre calitatea de cetăţean român, de oştean, de securist, şi să nu faceţi nici un fel de acte nedemne împotriva poporului! Predaţi armele! Am văzut şi aţi ascultat ce a vorbit Ion Iliescu, ce a vorbit din partea armatei Militaru. Ascultaţi aceste îndemnuri ca din partea unui oştean, a unui român care mi-am pus sufletul şi totul pentru ţară şi de aici înainte, atît cît puterile mă vor ţine, voi face la fel! Vă mulţumesc, rog să ascultaţi aceste îndemnuri! Ascultaţi-l pe un colonel al trupelor de securitate! [urmează cuvîntarea colonelului Apostolescu (linc), pe care n-o mai prezint]

Alte înregistrări din emisiunea TVR din timpul revoluţiei vedeţi la pagina TVR în decembrie 1989

8 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Brateş: Au pus bombe aici la televiziune. Ceauşescu a reuşit să scape. Doicaru: Mă adresez cadrelor din Ministerul de Interne, acelor buni români trup din trupul neamului (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.