TVR 22 decembrie 1989. Lupoi: Armata va trimite blindate pentru apărarea televiziunii. Brateş: Coloane blindate, detaşamente teroriste criminale, se îndreaptă spre televiziune (2 video)

Actualizare 11 septembrie 2010: Înlocuit înregistrări de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrări de pe youtube.

Mihail Lupoi, care avea să devină ministru al turismului în guvernul CFSN, anunţă că vor fi trimise blindate care să apere mai multe puncte strategice, printre care şi televiziunea. La numai două minute după asta, Teodor Brateş va anunţa că coloane blindate ale unor detaşamente teroriste criminale se îndreaptă spre televiziune. Am separat cele 2 intervenţii în înregistrări separate.

Transcriere prima înregistrare:
00:00 Teodor Brateş: Încă o comunicare din partea armatei.
00:03 Mihail Lupoi: Un moment, am o comunicare din partea comitetului apărării naţionale. Din cauza situaţiei create s-au luat nişte măsuri speciale pentru a se putea controla şi apăra radioteleviziunea, sediul Comitetului Central, sediul palatului RSR şi telefoanele. Trebuie să înţelegeţi că sînt sedii vitale funcţionării ţării. De aceea armata va trimite transportoare blindate care sînt menite să apere aceste locali…, aceste obiective. Scopul lor nu este agresiv. Vor purta drapele tricolore, aşa le veţi putea recunoaşte. Vor purta drapele tricolore. Nu trag în populaţie. Creaţi-le condiţiile de a se aşeza în dispozitivul de apărare. Deasemenea, într-un timp foarte scurt trupele de paraşutişti vor asigura paza comitetului central şi a radioteleviziunii. Trebuie să înţelegeţi, trebuie să înţelegeţi foarte bine că acolo se găsesc documente de inestimabilă valoare pentru demascarea acestei perioade negre din istoria României şi să ne ajutaţi să le păstrăm. Numai în acest fel, numai fiind alături de noi vom putea să-i judecăm pe vinovaţi. Dacă veţi crea debandadă, dacă nu sînteţi alături de noi şi nu ne ajutaţi, atunci veţi vedea că sîngele a curs degeaba. Nu uitaţi: v-aţi vărsat sîngele pentru o cauză dreaptă. Ajutaţi-ne să mergem pîn’  la capăt, să-i judecăm pe vinovaţi! Deci reţineţi încă o dată apelul meu din partea comitetului apărării naţionale: blindatele care vor veni la obiectivele pe care le repet: radioteleviziune, comitetul central, palatul RSR şi palatul telefoanelor, nu au nici un scop ofensiv. Ele sînt menite să apere documentele aflate în aceste obiective. Creaţi-le condiţiile de aşezare în dispozitiv! Ele vor purta drapelul tricolor, semn de recunoaştere, semn de recunoaştere că nu au nici o intenţie agresivă. De asemenea, am fost rugaţi de generalii care asigură acest comitet, ca populaţia din întreaga ţară să creeze condiţii trupelor de blindate şi de tancuri, în special celor care se îndreaptă spre Piteşti şi Tîrgovişte, să reintre în cazărmi. Aceste coloane de motorizate nu au nici un scop agresiv. Ele au primit ordin să intre în cazărmi. Deci, creaţi-le condiţiile necesare. nu staţi în calea lor, că nu au nici o intenţie agresivă, nu au gloanţe, nu au intenţia să tragă, pur şi simplu se retrag în cazărmi. Fiţi alături de ei! Vă mulţumim.

Intervenţia lui Brateş:

Transcriere a 2-a înregistrare:
00:00 Teodor Brateş: Atenţie, că primim o informaţie: coloane blindate se îndreaptă, detaşamente teroriste, aceşti antiterorişti, de fapt terorişti, ce antiterorişti?, (bărbat: USLA) aceste detaşamente criminale se îndreaptă spre clădirea radioteleviziunii.
00:14 Inginerul Coman: Pentru rebeliune.
00:15 Teodor Brateş: Securiştii acuma să-şi răscumpere vina în faţa poporului şi să apere această instituţie care acum este cu adevărat a poporului! (aplauze, glas: generalul Cîmpeanu) Am primit o comunicare din partea miliţiei, care spune că este cu poporul şi roagă să despresureze Miliţia Capitalei, ca miliţienii care sînt într-adevăr cu poporul să poată să apere poporul, să împiedice actele de vandalism şi să apere televiziunea.
00:39 Bărbat (din spate): Generalul Cîmpeanu, faceţi apel personal la dumnealui.
00:41 Teodor Brateş: Şi mai puţine vorbe din partea armatei, şi mai multe fapte! Acuma se verifică ceea ce faceţi! Şi formaţi detaşamente de autoapărare, pe cartiere, pe unităţi, pe întreprinderi, pe instituţii, în aşa fel încît să nu se producă dezordini!

7 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Lupoi: Armata va trimite blindate pentru apărarea televiziunii. Brateş: Coloane blindate, detaşamente teroriste criminale, se îndreaptă spre televiziune (2 video)

  1. Hehehe, Stanculescu scotea din nou armata in strada…. Avea el ceva ginduri negre mai ales dupa ce Lupoi, tocmai trezit din starea bahica, acuzase pe fata armata de represiune si crima…

  2. Tare as fi interesat de secventele „finale” cind in jurul orelor 23:30, tipul din carul de reportaj anunta ca nu mai poate asigura transmisia din Piata. Luptele reizbucnesc cu o mare intensitate, parca facindu-si iesirea din scena…

  3. Pingback: Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video) « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.