TVR 22 decembrie 1989. Sediul CC: Garanţia succesului acestor discuţii care se duc aicea în comitet este prezenţa voastră! Dacă vreţi să nu vi se ciuntească victoria rămîneţi aici! (video)

Actualizare 21 septembrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube.

La sediul Comitetului Central jocurile încă nu erau făcute. În acest fragment de înregistrare, care este imediat următor discursului ţinut de Ion Iliescu şi deja prezentat pe acest blog, un necunoscut îndeamnă mulţimea să rămînă pe loc dacă vrea să nu i se ciuntească victoria, referindu-se la discuţiile care urmau să aibă loc în comitetul anunţat cu puţin înainte de Ion Iliescu. Ideea că victoria dobîndită în revoluţie ar putea fi ciuntită de discuţiile legate de comitetul care urma să preia puterea cred că a deranjat, dar apariţia „teroriştilor” în seara aceleiaşi zile va convinge mulţimea să plece, preluarea puterii nemaifiind tulburată de mulţimea care strigase „fără comunişti!” şi era potenţial anarhică. În finalul înregistrării se aude un glas cerînd aducerea lui Corneliu Mănescu (semnatar al „scrisorii celor şase”).

Transcriere înregistrare:
00:01 Bărbat: Români! Români! Nu uitaţi un lucru: Nu putem pleca pînă nu e prins Ceauşescu! Aici stăm! Aici stăm! Ne vom organiza cum vom putea cu alimentele, cu apa şi cu ce mai e nevoie. Rămînem aici pînă e prins! Am răbdat de foame atîţia ani în şir, vom mai răbda încă cîteva minute! Trebuie să fie prins! Români! Români! Români! Garanţia succesului, garanţia succesului acestor discuţii care se duc aicea în comitet este prezenţa voastră! Dacă vreţi să nu vi se ciuntească victoria, dacă vreţi ca ceea ce am cîştigat (mulţimea cîntă: „Ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e”) să fie intact, rămîneţi aici! (cîntă şi bărbatul, după mulţime) Ceauşescu nu mai e!
01:16 Mulţimea cîntă „Ole, ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e”
01:20 Alt bărbat, care nu se vede în imagine, glas din balcon dar nu de la microfon: Este cineva aici care poate să aducă pe Corneliu Mănescu? Adriane, adu-l pe Corneliu Mănescu! Adrian!
01:37 Scandări: „Pentru sîngele vărsat, Ceauşescu condamnat!”

Notă: În cartea lui Mihai Tatulici „Revoluţia română în direct” (pag. 85) la transcrierea acestui fragment de emisiune în loc de „dacă vreţi să nu vi se ciuntească victoria” e scris „dacă vreţi să nu vi se cinstească victoria”. Cred că domnul Tatulici a făcut o mică greşeală de transcriere.

Urmăreşte şi:
Iliescu la CC în 22 decembrie 1989 (2): “Lăsaţi-ne să ne organizăm”. Mulţimea: “Fără comunişti!” (discursul ţinut de Iliescu chiar înaintea necunoscutului îngrijorat de posibila ciuntire a victoriei revoluţiei)

4 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Sediul CC: Garanţia succesului acestor discuţii care se duc aicea în comitet este prezenţa voastră! Dacă vreţi să nu vi se ciuntească victoria rămîneţi aici! (video)

  1. Pingback: TVR 22 decembrie 1989, sediul CC. Virgil Măgheruşan: Securitatea trebuie neutralizată. În conducerea provizorie să avem oameni siguri, care au suferit: Corneliu Mănescu, Mazilu (video) « Blogul lui Marius Mioc

  2. Fantastica atmosfera din acel moment din Piata. Luma cintitnd din proprie initiativa pe fundalul unui discurs mobilizator al celui din balcon… Ti se ridica parul maciuca…

  3. Pingback: » Diversiuni ale ziarului “Adevărul” Asociaţia 21 DECEMBRIE 1989: 21 Decembrie 1989 - asociaţie de revolutionari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.