Ion Iliescu: Au întinat numele partidului comunist şi memoria celor care şi-au dat viaţa pentru cauza socialismului în această ţară. TVR 22 decembrie 1989 (video)

Ion Iliescu apare la TVR criticînd clica lui Ceauşescu, care „a întinat” „numele Partidului Comunist Român” şi „memoria celor care şi-au dat viaţa pentru cauza socialismului în această ţară”. Se observă contrastul cu discursul din aceeaşi zi (dar ceva mai tîrziu) a lui Dumitru Mazilu, care spunea că „ţara noastră n-a fost niciodată comunistă”. Voi prezenta şi discursul lui Mazilu pe acest blog.

Transcriere înregistrare:
00:04 Ion Iliescu: Stimaţi tovarăşi şi cetăţeni. Vreau să mai spun cîteva cuvinte în completare la cele ce am spus înainte. Pericolul cel mare care ne paşte acum este ca să se declanşeze anarhia. Deja sînt semnalări că grupuri de cetăţeni dezordonaţi, dezorganizaţi, devastează magazinele, sparg vitrine. Ăsta nu e un semn bun pentru schimbarea, pentru transformările care au loc astăzi în ţară. Trebuie ca poporul să acţioneze ca o forţă ordonată şi organizată. Să se vadă că aici se face ordine, cu contribuţia, cu participarea, cu prezenţa oamenilor muncii. Cu participarea activă a poporului, şi nu a unor conducători care s-au autointitulat conducători, s-au autointitulat aleşi ai poporului, s-au autointitulat comunişti. N-au nimic de-a face nici cu socialismul, nici cu ideologia comunismului ştiinţific. Au întinat numai, numele Partidului Comunist Român, au întinat numai memoria celor care şi-au dat viaţa pentru cauza socialismului în această ţară. Dar noi trebuie să ne organizăm, trebuie să asigurăm desfăşurarea normală a lucrurilor. Deci, singurul apel pe care-l fac în momentul de faţă: Pînă vom fi în măsură să prezentăm un program amplu de acţiuni, acţiuni care să vizeze măsuri imediate care în cîteva zile să facă ordine în ţară şi într-o perioadă imediată să asigure îmbunătăţirea vieţii oamenilor, şi desfăşurarea normală pe baze democratice a vieţii sociale, ca şi un program de perspectivă care să ne asigure o dezvoltare aşa cum şi-o doreşte acest popor. Să intrăm în rîndurile civilizat, naţiunilor civilizate ale Europei. Deci, primul apel pe care vreau să-l fac, şi rog pe cei care urmează, este aici reprezentantul Ministerului de Interne, am discutat cu armata, vom mai discuta, şi organele de ordine, şi organele de securitate, dar în primul rînd cetăţenii să se autoorganizeze şi să asigure paza bunurilor publice. Paza tuturor instituţiilor, paza magazinelor, deci tot ce ţine de buna desfăşurare normală a activităţii noastre. Vă mulţumesc şi vom continua să mai dialogăm în cursul zilei de azi.

8 gânduri despre „Ion Iliescu: Au întinat numele partidului comunist şi memoria celor care şi-au dat viaţa pentru cauza socialismului în această ţară. TVR 22 decembrie 1989 (video)

 1. Pingback: De’a sfarsitul capitalismului « Agentia de Rating Politic. Blog.

 2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Mai exista inca pietre vii care stau impotriva tainei faradelegii (Noutati 20 feb. 2009)

 3. Consider ca actul de nastere a lui Iliescu versiunea capitalista este cind din balcon in fata multimii l-a acuzat pe Ceausesca ca a intinat maretele … A fost stopat de „vocea” boborului si atunci a cirmit-o el spre capitalismul cu fata umana.poate gasiti imaginile
  acelea.

 4. Pingback: TVR 22 decembrie 1989. Dumitru Mazilu la CC (1): Ţara noastră n-a fost niciodată comunistă! (video) « Blogul lui Marius Mioc

 5. @marius

  eu as interpreta aceasta inregistrare astfel.

  discursul se referea la intinarea unor idealuri ceea ce in sine este adevarat. da ceausescu nu avut nimic in comun cu acele idealuri fie ale socialismului, fie ale comunismului si era un mesaj adresat milioanelor de comunisti din romania care poate isi doreau sa stie cum de a fost posibil ca atatia ani sa creada intr-o astfel de ideologie. cu alte cuvinte, voi cei care ati crezut toti acesti ani in idealuri si v-ati inscris in PCR nu sunteti vinovati in ansamblu! ceausescu nu avea nimic cu aceste idealuri care poate v-a facut pe voi sa alegeti acest drum politic. aceasta fraza se referea la trecut. a fost pur si simplu un discurs, o fraza care scoasa din context nu poate fi interpretata ca fiind calea pe care romania o va urma in viitor.

  In ceea ce priveste viitorul dn. Iliescu precizeaza in discurs:

  CITAT dn. Iliescu: „….Pînă vom fi în măsură să prezentăm un program amplu de acţiuni, acţiuni care să vizeze măsuri imediate care în cîteva zile să facă ordine în ţară şi într-o perioadă imediată să asigure îmbunătăţirea vieţii oamenilor, şi desfăşurarea normală pe baze democratice a vieţii sociale, ca şi un program de perspectivă care să ne asigure o dezvoltare aşa cum şi-o doreşte acest popor. Să intrăm în rîndurile civilizat, naţiunilor civilizate ale Europei.”

  se vorbeste aici de „şi desfăşurarea normală pe baze democratice”, „program de perspectivă care să ne asigure o dezvoltare aşa cum şi-o doreşte acest popor”, „Să intrăm în rîndurile civilizat, naţiunilor civilizate ale Europei.”.
  eu cred ca este clar vorba de democratie si intrarea romaniei in randul lumii – natiunilor civilizate ale Europei o pot interpreta numai ca fiind Europa de Vest….

  Acest lucru se va vedea apoi in programul FSN, punctele program ale FSN erau clar o indepartare de trecut si trecerea la un sistem democratic asa ca fraza respectiva scoasa din context nu are nici o relevanta. (poate numai un limbaj mai liber al domnului Iliescu asa cum il cunoastem) de aici si pana la ai face proces de intentie ca in acel context a vorbit de asta este o cale lunga…

  • @ justias .
   Nu sunt deloc de acord cu punctul dvs. de vedere.
   Ideea ca a existat, pe de o parte un socialism/comunism „cu față umană” , și altul , cel al lui Ceaușescu e total aiurea : Ceaușescu este și a fost comunismul însuși. Existența lui Ceaușescu și a ”epocii” sale de aur este consecință a existenței ideilor/ideologiei comuniste. E o aberație să spui că Ceaușescu și comunismul nu e una și același lucru, chiar Ceaușescu însuși a declarat s-a declarat de nenumărate ori un comunist convins. A spune, citez din Iliescu ”Ceaușescu și clica lui au întinat valorile socialismului științific” (sic!) e ca și cum ai spune că există un comunism, altul decât al lui Ceaușescu, care e uman, și , (culmea) , ”științific” …… Sigur , această idee era în capul și credința lui Iliescu în data de 22 Dec 1989 …. În schimb, Iliescu, un versat comunist uns cu toate alifiile politicianiste, un adevărat și extrem de versat cameleon orientat după putere, a fost în stare să își schimbe discursul și ”crezul” politic instantaneu , când a observat că simpatiile lui pt ”socialismul științific” nu sunt pe placul mulțimii . A fost de fapt ultima oară când a declarat în public așa ceva … (sic!) . Asta denotă că pt el ideologia proprie nu are nicio valoare , important e să ”cânte” pe placul mulțimii – obținerea de putere și capital politic e firul central. Lucru care – 10 ani la putere în România – l-a, și reușit ….

 6. Pingback: Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 500. Marți 15 mai 2018. Dosarul scriitorilor securiști deveniți nesecuriști și antisecuriști: Marin Sorescu, Cezar Ivănescu, Mihai Ursachi (1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.