TVR 22 decembrie 1989. Dumitru Mazilu la CC (1): Ţara noastră n-a fost niciodată comunistă! (video)

Actualizare 26 octombrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube şi adăugare trimitere la alte înregistrări.

Prima parte a discursului televizat de la CC a lui Dumitru Mazilu. Se observă poziţia sa ferm anticomunistă („ţara noastră n-a fost niciodată comunistă”) şi apariţia lozincii „România Mare!” (pe care însă nici Mazilu nici mulţimea n-o preia). De remarcat contrastul dintre discursul anticomunist a lui Mazilu şi discursul din studioul TVR din aceeaşi zi, dar ceva mai devreme, a lui Ion Iliescu, care-l acuza pe Ceauşescu că „a întinat numele Partidului Comunist Român şi memoria celor care şi-au dat viaţa pentru cauza socialismului în această ţară”. Mazilu pare să fi avut şanse serioase să devină conducătorul României în 22 decembrie 1989, a fost foarte bine primit de mulţime, s-a propus apoi de la balconul CC ca Mazilu să devină preşedinte (nu am înregistrarea acestui moment, dar apare în cartea lui Tatulici „Revoluţia română în direct”, pag. 92; scurt timp după această propunere au apărut zvonurile că se trage în Piaţa Palatului, unde era sediul CC; la început au fost doar zvonuri, iar mai apoi a început să se tragă efectiv, dar nu în mulţime; intenţia pare să fi fost de a dispersa mulţimea, nu de a face victime). Pînă la urmă Mazilu va deveni vicepreşedinte al CFSN. În ianuarie 1990 ziarul „România Liberă” va dezvălui că Mazilu a fost ofiţer de securitate, moment din care popularitatea sa scade simţitor. Îşi va da demisia din CFSN în 26 ianuarie 1990 şi va scrie o carte despre 1989 – „Revoluţia furată” (1991), în care-l critică pe Ion Iliescu, acuzîndu-l că a furat revoluţia. A pretins că a fost în 1991 victima unei agresiuni, la Geneva, sugerînd că cei aflaţi la putere în Bucureşti ar fi pus la cale agresiunea. Mai apoi însă s-a împăcat cu Ion Iliescu, acesta numindu-l în 2004 în colegiul naţional al Institutului Revoluţiei Române.

Transcriere înregistrare:
00:01 Dumitru Mazilu: Acum o oră am ieşit din puşcărie! (urale) Am scris raportul despre drepturile voastre! Drepturile omului, la Naţiunile Unite, care a fost difuzat în toată lumea, şi-am spus că în România este o tiranie odioasă, iar tiranii criminali erau glorificaţi printr-un cult de o dezgustătoare vulgaritate! Avem datoria să ne unim. Întîi, vă rog să mă ascultaţi, să păstrăm un minut de reculegere pentru toţi martirii neamului, martirii Timişoarei, martirii capitalei, martirii ţării. Să păstrăm un minut de reculegere, dragi concetăţeni! Pentru toţi cei ce-au suferit, linişte! Pentru morţii noştri! Concetăţeni, avem datoria să ne organizăm. Steagul ţării trebuie să fie cel care a fost dintotdeauna, fără nici un fel de semne. România rămîne România! (urale) Concetăţeni, ţara noastră n-a fost niciodată comunistă! O clică totalitară ne-a asuprit 45 de ani. Ne-a umilit, a făcut să suferim, după ultimul stalinist al lumii, mamutul care ţinea în corpul său cadavrele naţiunii. Să terminăm cu toţi cei care au slujit tirania! (scandări: „Libertate!”, strigăt: „România!”) România! România! România! Noi, poporul român! Concetăţeni (bărbat, se aude slab: Trăiască România Mare!; alt bărbat: Trăiască România!) Concetăţeni, vă mai adresez o rugăminte (glas: jos comunismul!), fiţi foarte atenţi, fiţi foarte atenţi, concetăţeni. Păziţi sediile securităţii! Opriţi arderea documentelor care dovedesc crimele şi fărădelegile săvîrşite de tirani! Să nu scape! Păziţi aeroporturile, organizaţi-vă! Semnul nostru să fie acesta. Să se vadă, să se vadă că sîntem cei care vroim ca România să renască liberă şi demnă! (bărbat: Trăiască-n pace şi libertate! Trăiască România Mare! Trăiască România Mare! Pace! Libertate!) (scandări: „Libertate!”) Libertate! (scandează şi Mazilu) Concetăţeni! Obiectivul principal este să ne organizăm. Şi să cerem întregii lumi să ne dea sprijinul necesar să obţinem şi consolidăm drepturile noastre seculare! Drepturile românilor la libertate şi demnitate! Să se termine cu minciuna! Această minciună ne-a ucis ani de zile! Mii şi mii de copii, mii şi mii de fii ai patriei au murit, au fost asasinaţi! Să ne ridicăm pentru libertate, să apărăm ţara! Să fim puternici şi să mergem pînă la capăt, dar să fim uniţi, neviolenţi. Să nu lăsăm pe criminali să revină în locurile cheie ale ţării! Să apărăm televiziunea, să apărăm radioul, să apărăm sediile centrale ale ţării! Sînt ale ţării, nici un alt organism decît ţara, România! Trăiască România! (urale) Trăiască, ăsta este semnul nostru! Concetăţeni, vă, vă propun ca mîine la ora 12 să bată toate clopotele neamului, toate clopotele în toate bisericile ţării, maşinile să claxoneze (scandări: „Acum!”) şi să ridicăm semnul nostru pretutindeni: Victorie! Victorie!
06:00 Bărbaţi (probabil de la carul de reportaj al TV, verifică sonorul): „Unu, doi”. „Cu amîndouă? Amîndouă?”, „Amîndouă”.
06:07 Dumitru Mazilu: Dumnezeu este cu noi! (scandează împreună cu cei din piaţă) (bărbat: Dumnezeu e pe drapel!)
06:21 Bărbat: Aşa. Aicea!

Alte crîmpeie din emisiunea TVR din timpul revoluţiei le puteţi vedea la pagina TVR în decembrie 1989

6 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Dumitru Mazilu la CC (1): Ţara noastră n-a fost niciodată comunistă! (video)

  1. Dl Mazilu, isi dorea si dansul ca multi altii sa fie Presedinte.

    Faptul ca a zacut pe la puscarie nu-i confera dreptul la o astfel de functie, parerea mea.Apoi omul era si labil psihic.Era clar ca avea ceva probleme de sanatate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.