TVR 22 decembrie 1989. Dumitru Mazilu la CC (2): Să se dea la o parte marxism-leninismul (video)

Actualizare 8 decembrie 2010: Înlocuire înregistrare de e saitul trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube.com

A 2-a parte din discursul lui Mazilu la CC prezentat la televiziune în 22 decembrie 1989. În cartea „Revoluţia română în direct” scrisă de Tatulici în 1990 această parte a discursului lui Mazilu, care e de fapt o parte a „Proclamaţiei către ţară” pe care Mazilu o pregătise, apare de 2 ori, la pag. 69 şi la pag. 89. Reluarea de la pag. 89 e în continuarea primei părţi a discursului lui Mazilu, ca şi cînd n-ar fi existat vreo întrerupere a discursului printr-o intervenţie din studio. Tatulici scrie însă (pag. 68): „Din acest moment pe o durată de aproximativ două ore, reconstituirea emisiei postului de Televiziune s-a făcut cu ajutorul celor care au înregistrat acasă programul. Banda VPR 1027 are numeroase întreruperi şi pierderi de sunet, ceea ce a solicitat un efort de recompunere delicată a întregului”. Cred că Tatulici greşeşte considerînd că au fost 2 intervenţii a lui Mazilu de la balconul CC în care acesta ar fi citit „Proclamaţia către ţară” (cît şi în plasarea primei intervenţii a lui Mazilu înaintea intervenţiei lui Iliescu). Domnul Daniel Mazilu, fiul domnului Dumitru Mazilu, mi-a confirmat prin e-mail că, contrar a ceea ce apare în cartea lui Tatulici, Dumitru Mazilu a citit o singură dată „Proclamaţia către ţară” din balconul CC, iar la televiziune s-a difuzat doar de la jumătate încolo această citire a proclamaţiei. Consider că Dumitru Mazilu a ţinut un singur discurs de la balconul C.C., prezentat de TVR în 2 părţi, cu 2 minute lipsă. În cele 2 minute lipsă TVR l-a prezentat din studio pe ofiţerul Oană, care apăra televiziunea. Prima parte a discursului e cea în care spune că a ieşit din puşcărie, căci e logic să povestească asta la începutul adresării sale către mulţime.

Transcriere înregistrare:
00:01 Dumitru Mazilu: Şi să se termine cu planul de ucidere a satelor ţării! Să respectăm ţăranii! Să reorganizăm învăţămîntul, şi începînd de astăzi să se dea la o parte marxism-leninismul, această dogmă! (urale) Să se elimine minciuna şi impostura! Să se stabilească criterii de competenţă, de responsabilitate şi devotament pentru România! (urale) Presa, radio şi televiziunea să treacă în mîinile poporului şi niciodată să nu mai aparţină unei familii sau unui clan! (urale; bărbat: Trăiască România Mare!) Să se respecte drepturile tuturor cetăţenilor, fără deosebire de naţionalitate! Nouă nu ne este indiferentă naţionalitatea, cum a spus tiranul. Noi iubim minorităţile şi vrem să trăim în pace şi linişte cu toate minorităţile ţării! Nu uitaţi că şi printre ei sînt martiri! (urale) Întreaga politică externă şi comerţul exterior să servească interesele poporului! Să se pună capăt, începînd de astăzi, oricărui transfer de alimente. Să nu mai flămînzească ţara! Obiectivul nostru principal să fie omul. Omul să fie respectat! Noi să fim cei care să ne bucurăm de demnitatea că trăim pe acest pămînt! Să fim mîndri, să fim mîndri că sîntem români! (urale, scandări: „România!”)

Urmăreşte şi prima parte a discursului lui Mazilu de la balconul CC: TVR 22 decembrie 1989. Dumitru Mazilu la CC (1): Ţara noastră n-a fost niciodată comunistă! (video)

3 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Dumitru Mazilu la CC (2): Să se dea la o parte marxism-leninismul (video)

  1. Pingback: ONZIG-Agentie Independenta de Stiri » TVR în decembrie 1989 (4)

  2. Pingback: Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video) « Blogul lui Marius Mioc

  3. Pingback: “Iliescu apare, măcelul dispare!” – diversiuni ale ziarului “Adevărul” « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.