Aici stăm pînă puterea e în mîinile noastre. Militarii români să nu mai tragă! Piaţa Palatului, TVR 22 decembrie 1989 (video)

Actualizare 8 decembrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube. Trimitere către alte înregistrări.

Din balconul sediului CC se lansează ideea ca lumea să rămînă în piaţă pînă puterea va fi în mîinile mulţimii. Se aud împuşcături, dar de la balcon se îndeamnă la calm. Militarilor li se cere să nu mai tragă. Mulţimea scandează „nu plecăm!”, se pare că e nevoie de mai multe focuri pentru a convinge mulţimea să stea dracului acasă că de preluat puterea este cine s-o preia.

Transcriere înregistrare:
00:00 Bărbat: Nu dormim. Aici stăm pînă puterea se va decide că e în mîinile noastre. Ce dracu? Nu trebuie să ne speriem, oameni buni. Sînt explozii de la instalaţiile de gaze. Noi sîntem în piaţă, nu constituie nici un pericol. (pocnituri sau împuşcături) Nu văd nimic. Desfaceţi-mi microfonul să ies puţin pe geam ca să observ ce se întîmplă. Desfaceţi-mi microfonul. (strigăte în mulţime: „Nu plecăm!”) Nu plecăm! Nu plecăm! Aici e locul nostru! (scandări: Nu plecăm!) Deci, oameni buni, staţi calmi, nimic nu se întîmplă rău! Trebuie să organizăm nişte lucruri să ţinem piaţa în mîinile noastre. Nu va veni nimeni să ne atace, pentru că armata este în jurul întregului oraş! Oamenii muncii au înconjurat toate căile principale de acces (se vede o lozincă pe care scrie „Frontul Poporului”) cu autobuze, utilaje grele. Nimeni nu va trece de ei. Am vorbit cu ei şi ei au spus că vor păzi revoluţia noastră. Deci rămînem cu toţii aicea. Aşteptăm tribuna să-şi reia activitatea. (împuşcături) Deci militarii români să nu mai tragă! (scandări: „Nu plecăm!”)

Pentru alte fragmente din transmisia televizată din timpul revoluţiei vezi pagina TVR în decembrie 1989.

Un gând despre „Aici stăm pînă puterea e în mîinile noastre. Militarii români să nu mai tragă! Piaţa Palatului, TVR 22 decembrie 1989 (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.