Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Rugăm insistent să înceteze focul. Piaţa Palatului, TVR 22 decembrie 1989 (video) decembrie 18, 2008


Actualizare 8 decembrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe saitul trilulilu.ro cu înreigstrare de pe youtube.

În Piaţa Palatului sînt trageri intense, dar, după cum se remarcă din balconul CC, n-a fost atins nimeni. De la balcon se adresează rugămintea de încetare a focului.

Transcriere înregistrare:
00:00 Împuşcături
00:15 Bărbat (probabil de la carul de reportaj al TVR): Aveţi căile deschise, vorbiţi. (împuşcături, incendiu vizibil) cei din balcon, m-aud? Aveţi căile deschise. (continuă împuşcăturile) Balconul aude? Să înceteze focul. Rugăm insistent să înceteze focul! Au ajuns militari dincolo. (huiduieli, rumoare)
02:16 Bărbat din depărtare: Nu mai trageţi. (continuă împuşcăturile)
02:31 Bărbat de la carul de reportaj TVR: Balconul, puteţi vorbi.
02:57 Scandări „Nu plecăm!”
03:26 Maistru militar: 1, 2, 3, 4. Atenţiune! Cei care au tras s-au predat! Oamenii să iasă în piaţă cu toţii. Militarii români să înceteze focul! Ieşiţi în piaţă fraţilor, revoluţia este în noi! Sporiţi-i flacăra! Ieşiţi afară, armata română-i cu voi şi sînteţi înconjuraţi de popor bucureştean şi armata română nu scapă nici un moment prilejul să-şi arate adeziunea faţă de popor! Ieşiţi afară cu toţii! Vă rog! A fost un mic incident şi l-am trecut cu bine! Ieşiţi afară, pentru că deşi nu a murit nici un om din această adunare populară, azi mulţumim armatei române. Ieşiţi vă rog în piaţă cu toţii pentru că trebuie să ne reorganizăm, să avem puterea să ţinem puterea în mîinile noastre pînă la formarea unui guvern provizoriu. Vă vorbeşte un militar al armatei române care a aşteptat această clipă de ani şi ani de zile alături de dumneavoastră. Armata nu a avut nici un favor! A fost alături de popor toată viaţa lui grea! Vă rugăm să ieşiţi calm, şi să observaţi că nimeni n-a murit şi viaţa noastră n-a fost în primejdie nici un moment. Nu trebuie, nu trebuie să-mi spun numele. Sînt un om din armata română. Un maistru care a venit să-şi facă datoria faţă de poporul lui. Nimeni nu ne mai ia puterea de azi înainte. Aştept. Aşteptăm să se decidă formarea guvernului şi să intrăm în legalitate. Nici un act de vandalism, fiţi demni, români. Este clipa noastră, e ora noastră şi nu o pierdem domnilor!
05:28 Bărbat: Vă rugăm nu daţi cu multă uşurinţă microfonul acolo în balcon. Pentru că se mai răspîndesc şi zvonuri care nu sînt adevărate. Noi, în car, avem permanent postul de radio şi televiziune. Şi dacă e ceva, vă vom comunica.

 

4 Responses to “Rugăm insistent să înceteze focul. Piaţa Palatului, TVR 22 decembrie 1989 (video)”

  1. alk Says:

    Cita nebunieeee a fost atunci !!!

  2. […] Bandele criminale au incendiat. Armata a trecut la asalt şi cştigă teren – Piaţa Palatului: Rugăm insistent să nceteze focul – Piaţa Palatului: Aici stăm pnă puterea e n minile noastre. Militarii romni […]

  3. eumiealmeu Says:

    ce amintiri mi-a provocat toata scena… sa stai in casa si sa auzi ca prin anumite locuri oamenii suferă, sunt sub ameninţare… bine că au trecut acele vremuri, dar şi bine că au fost, pentru că altfel …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.