TVR 22 decembrie 1989. Colonelul inginer Colţ explică despre dispozitivul infernal de la TVR (video)

Actualizare 8 octombrie 2010: Înlocuire înregistrare video de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube. Mărire imagine.

Alexandru Coman - "Cacealmaua cu teroriştii" în "Zig-Zag" nr. 14/1990

Alexandru Coman - "Cacealmaua cu teroriştii" în "Zig-Zag" nr. 14/1990

Teodor Brateş explică că la Braşov „elemente provocatoare” încearcă să destabilizeze situaţia şi îndeamnă populaţia acelui oraş să iasă în stradă. Apoi, colonelul inginer Colţ explică despre un dispozitiv infernal care s-a găsit la televiziune. Îndeamnă la vigilenţă în întreaga ţară pe cei care găsesc asemenea dispozitive, care trebuie „dezamorsate”. Cei de faţă îi mulţumesc colonelului Colţ pentru că i-a salvat. Ulterior, în revista „Zig-Zag” nr. 14 din 12 iunie 1990, Alexandru Coman va publica articolul „Cacealmaua cu teroriştii”, în care scrie: „Vă mai amintiţi cum ne-am înfiorat în faţa mîrşăviei teroriştilor care voiau să arunce în aer televiziunea (…) Floarea geniştilor, în frunte cu dl. colonel Colţ (…) scormoneau subsoluri, unghere întunecoase şi lăzi de gunoi în căutarea bombelor cu efect întîrziat plantate de terorişti. Două din aceste maşinării infernale au fost expuse privirilor noastre îngrozite (…) Am apelat la trei specialişti, cărora le-am cerut sfatul (…) Cele două aparate prezentate drept bombe cu efect întîrziat erau de fapt: 1. Un secretizor pentru transmisiuni radio, echipament folosit pentru a împiedica interceptarea neautorizată a comunicaţiilor cu caracter special. 2. Un lacăt cu cifru electronic (…) Deci, bombele au fost lansate de alţii sub formă de informaţii false. Scopul, reprezentînd alimentarea isteriei teroristice colective, a fost atins. Concluzia: gîndiţi-vă cine, de fapt, v-a terorizat?”.

Transcriere înregistrare:
00:00 Sonorul încă mai este din zona sediului CC, deşi imaginea e din studioul televiziunii. Un bărbat spune „sînt militarii noştri sus!”
00:03 Teodor Brateş: Stimaţi telespectatori, ceea ce vedeţi este o maşină infernală. Eu nu mă pricep să vă spun, a fost descoperită aici în sediul televiziunii. Vă rog, cel care a descoperit-o, genistul, să prezinte, să vedeţi la ce sînt în stare elementele provocatoare. Dar înainte, o informaţie, un apel: elemente provocatoare, la Braşov, am vorbit adineauri despre Braşov, încearcă să destabilizeze situaţia de acolo. Populaţia să iasă pe stradă, aşa cum a dat dovadă în repetate rînduri, să-i împiedice pe provocatori! Poftiţi!
00:34 Colonelul Colţ: Acest dispozitiv, de provenienţă străină, a fost dispus într-una din intrările televiziunii cu scopul de a produce panică şi dezordine în rîndul celor care în momentul de faţă manifestează pentru noua ordine socială pe care dorim s-o întronăm. Cu acest prilej doresc să atrag atenţia tuturor celor care, în instituţii, la locurile de muncă, găsesc astfel de obiecte, care pot produce pagube deosebite avutului nostru naţional.
01:25 Teodor Brateş: Să informeze organele în drept, specialiştii, să ia măsuri.
01:29 Colonelul Colţ: Să ia măsuri pentru anunţare.
01:31 Teodor Brateş: Da, să fie dezamorsate!
01:33 Colonelul Colţ: Şi pentru dezamorsare.
01:35 Teodor Brateş: Vă mulţumesc.
01:36 Contraamiral Emil „Cico” Dumitrescu: Vreau să, vreau să vă spun că v-a vorbit dumneavoastră colonelul inginer Colţ.
01:43 Teodor Brateş: Îi mulţumim pentru efortul care l-a făcut.
01:44 Cico Dumitrescu: Căruia trebuie să-i mulţumim pentru tot ce-a făcut.
01:48 Glasuri, din spate: Ne-a salvat, ne-a salvat pe toţi!
01:51 Colonelul Colţ: Vă mulţumesc.
01:53 Teodor Brateş: Din nou legătura cu Piaţa Palatului, vă rugăm, să vedem ce se mai întîmplă acolo.
01:56 Imagini din Piaţa Palatului, cu focuri de armă într-o clădire.

Pe tema bombelor puse la televiziune urmăreşte şi:
Brateş: Au pus bombe aici la televiziune
Marinescu: Bombă în subsolul televiziunii

10 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Colonelul inginer Colţ explică despre dispozitivul infernal de la TVR (video)

 1. Pingback: Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video) « Blogul lui Marius Mioc

 2. Pingback: 50000 de vizualizări « Blogul lui Marius Mioc

 3. Pingback: Procurorul Teodor Ungureanu - “Diversiunea” (2). Formaţiuni ale MI au fost atrase în situaţii limită. S-a încercat determinarea luptătorilor MI la deschiderea focului spre a-şi salva vieţile, condiţii în care ar fi fost demascaţi ca

 4. De remarcat : dl. colonel Colt a avut totusi onestitatea intelectuala de a nu pronunta cuvintele „bomba” sau „exploziv” ci se ascunde în dosul formulei „dispozitiv …dispus …cu scopul de a produce panică şi dezordine…” 🙂

  Cico, din pacate, nu am avut timp sa-i trag toate panglicile din nas, la un moment dat era gata sa scoata marfa de sub tejghea.
  Numai ca între timp au coborît minerii….

 5. 8.@alexandru coman
  „a avut onestitatea intelectuala” sa participe TANGENTZIAL la un viol
  -ala trebui calcat in picioare pentru „onestitatea” din ’89.
  se numeshte DIVERSIUNE!
  (participatzie improprie sau rahat cu perje cvasi judiciar:
  e vinovat ca toti dracii).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.