Ion Caramitru la CC în 22 decembrie 1989 (2): Nu vă jucaţi cu armele. Bărbat: În strada Nuferilor situaţia este critică. Cîteva blindate să se deplaseze pînă acolo (video)

Continuarea filmărilor din Piaţa Palatului. Ion Caramitru cere oamenilor să nu se joace cu armele. Un bărbat neidentificat cere ca pe strada Nuferilor (unde era sediul radioului) să fie trimise cîteva blindate, căci situaţia e critică. Semnalez că iar apar neconcordanţe între această înregistrare şi ceea ce s-a publicat de Mihai Tatulici în cartea „Revoluţia română în direct”, editată de Televiziunea Română (cu un cuvînt înainte de Răzvan Theodorescu, preşedinte al Radioteleviziunii la acea vreme, acum membru în conducerea Institutului Revoluţiei Române). Intervenţiile lui Brateş din studio nu sînt notate de Tatulici, în schimb se dă continuarea discursurilor celor din piaţă, care în această înregistrare sînt acoperite de glasul lui Brateş. Probabil Tatulici a avut la dispoziţie filmarea din piaţă făcută de carul de reportaj al TVR şi nu înregistrarea exactă a emisiunii TVR, unde pe alocuri sonorul e înlocuit de intervenţii din studio. Cu litere cursive, între paranteze drepte, comentariile mele.

Transcriere înregistrare:
00:00 Bărbat 1: Vă rugăm foarte mult aduceţi armele înapoi. Toate armele, totul. Gloanţe, tot ce v-a rămas, tot ce-aţi luat de aici din Palat [se suprapune glasul lui Teodor Brateş, din studio; în cartea lui Tatulici editată de TVR în 1990 intervenţia lui Brateş nu apare, iar continuarea discursului este: Vă rugăm să le aduceţi înapoi. Nu vrem să le folosim în alte scopuri; Alt glas: Nu mai trageţi, băi, nu mai trageţi!]
00:10 Teodor Brateş (din studio, imaginile sînt însă din Piaţa Palatului): Da, acum o clipă am fost anunţaţi că şi în Vaslui situaţia este bună. Numărul nostru de telefon, numărul centralei televiziunii este de 334710.
00:26 Bărbat 1: Toţi civilii, aduceţi armele înăuntru. Toţi civilii.
00:30 Ion Caramitru: Vă rog, cine se joacă cu armele din public, [iarăşi suprapunere cu intervenţie a lui Brateş din studio, care nu apare în cartea lui Tatulici, unde e notată în schimb continuarea cuvîntării lui Caramitru: din oamenii care se află în Piaţă? Şi cine are arme să vină sus. Avem nevoie să adunăm toţi oamenii înarmaţi. Nu avem nevoie de derută. Toţi oamenii cu arme să poftească sus. Avem nevoie de ei aici, pentru apărarea guvernului. Poftiţi, urcaţi aici. Nu mai trageţi. E inutil.
Voce: Nu mai trageţi fraţilor. Am tras destul, gata. Li s-a terminat şi lor cartuşele, ajunge atîta.
Femeie: Ziua victoriei a sosit. Ura! (strigăte: „Ura!”)
Voce: Studenţii e cu noi, studenţii sînt cu noi (glas îndepărtat: Toată lumea e cu noi!)
O voce: Adunaţi-vă fraţilor, să fim împreună.
Altă voce: Tovarăşi, după atîtea lupte şi atîtea necazuri, comitetul nostru vă urează un Crăciun fericit!
Ion Caramitru: Stăm pe loc, fraţilor. Trebuie să ne păzim libertatea. Cei care au arme să nu se joace cu ele, poftiţi aici sus în clădire. Nu vă mai jucaţi, nu vă mai jucaţi. S-ar putea să avem nevoie de armele astea pentru mai tîrziu. Cine ştie unde mai sînt duşmani care mai trebuie anihilaţi. Staţi liniştiţi. Veniţi cei care aveţi arme, veniţi sus. Lăsaţi armata să păzească]

00:34 Teodor Brateş (din studio): Între timp, am primit noi informaţii de peste hotare. Purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe al Marii Britanii a făcut publică o declaraţie a acestei ţări în care se arată că guvernul Marii Britanii salută acţiunea ce a dus la sfîrşitul dictaturii primitive, represive şi trădătoare a lui Ceauşescu, informează agenţia KUNA. Confederaţia internaţională a sindicatelor libere a salutat victoria poporului şi oamenilor muncii români asupra dictaturii sîngeroase a lui Ceauşescu. Într-un comunicat dat publicităţii la Bruxeles secretarul general al organizaţiei a arătat că această confederaţie internaţională a sindicatelor libere este gata să sprijine, pe deplin, evenimentele istorice din România. Guvernul finlandez îşi exprimă speranţa că situaţia din ţara noastră va evolua pe o cale paşnică, după noile evenimente de cotitură, a declarat ministrul de externe al Finlandei. Crucea Roşie din această ţară a anunţat, a anunţat că este pregătită să trimită medicamente, în primul rînd sînge pentru transfuzii, precum şi personal medical pentru acordarea ajutorului victimelor din România. Valoarea preconizată a ajutorului va fi de un milion de mărci finlandeze. În Finlanda a fost creat fondul de ajutorare al victimelor represiunii din România. Într-o declaraţie a purtătorului de cuvînt al Casei Albe se arată că Statele Unite şi-au exprimat astăzi bucuria în legătură cu înlăturarea de la putere a lui Ceauşescu, afirmînd că împărtăşesc bucuria poporului nostru, care s-a debarasat de uriaşa povară a regimului dictatorial. Casa Albă şi-a manifestat speranţa într-o tranziţie paşnică, spre o evoluţie spre democraţie în România, şi a arătat că Statele Unite sînt gata să stabilească relaţii normale cu ţara noastră şi să ofere asistenţă economică dacă ea va avansa pe calea reformelor democratice. Astăzi 22 decembrie, o teribilă povară a fost înlăturată, povara regimului dictatorial. Statele Unite împărtăşesc bucuria poporului român şi se alătură în speranţele privind o tranziţie paşnică spre democraţie.
02:44 Bărbat: Un comunicat important pe posturile de radio. Au nevoie de sprijin din partea armatei. Acolo ostilităţile nu s-au încheiat, au cerut sprijin, să vină cîteva blindate acolo, dacă este posibil.
02:58 Ion Caramitru: În Palat au pătruns reprezentanţi ai armatei noastre. Lăsaţi-i, să dezarmeze şi să facă prizonieri pe cei care au fost acolo şi au tras. Staţi cu ochii îndreptaţi acolo şi fără violenţă fizică. Nu avem nevoie de aşa ceva. Lumea trebuie să ştie că România e o ţară civilizată, cu trecut istoric, cu un spirit, cu umor. Bacovia a spus că România e ţară tristă, plină de umor. Acum e-o ţară adevărată, curajoasă şi plină de dreptate! Rămînem drepţi, nu trebuie să ne coborîm la fleacuri. Avem nevoie de adevăr, nu l-am trăit pînă acum. El trebuie să ne sprijine. (scandări: „Libertate!”) Nu vă mai jucaţi cu armele! Uitaţi, în palat pătrund deja oamenii noştri. Armata să protejeze pe prizonieri. Nu avem nevoie de crime. Noi nu facem crime. Noi judecăm, noi facem dreptate.
03:58 Bărbat: Domnu’ Caramitru.
03:59 Ion Caramitru: Da.
04:01 Bărbat: S-a anunţat pe posturile de radio că-n strada Nuferilor situaţia e critică şi au nevoie de ajutor. Cîteva blindate dacă se pot deplasa acolo.
04:11 Ion Caramitru: Nu vă înţeleg bine, mai spuneţi.
04:13 Bărbat: În strada Nuferilor, situaţia este critică. Au nevoie de sprijin, au anunţat pe posturile de radio.
04:20 Ion Caramitru: La radio?
04:21 Bărbat: Da, la radio, în strada Nuferilor, să se deplaseze acolo cîteva blindate dacă e posibil.

Urmăreşte un alt fragment cu Ion Caramitru în timpul revoluţiei:
Ion Caramitru la CC(1): Sînt oameni trimişi de noi. Opriţi focul! Toţi civilii să vină cu armele înapoi, se creează debandadă

8 gânduri despre „Ion Caramitru la CC în 22 decembrie 1989 (2): Nu vă jucaţi cu armele. Bărbat: În strada Nuferilor situaţia este critică. Cîteva blindate să se deplaseze pînă acolo (video)

  1. oare actele date de mine la poarta televiziuni romine pe strada nuferilor poarta era pazita de armata si nu de militie sa fi ajuns la caramitru erau in numele frontului democrat romin sint curios ce stie de aceste acte date de mine atit televiziuni cit si la balconul universitati lui dan iosif tot frontul democrat romin as fi tare curios sa aflu ce a facut cu acele acte document al frontului democrat romin nu stiu ce sa mai zic dezinformari prea multe inca dupa 20 de anii intrucitva stiu cam despre ce este vorba si daca este asa este de rau pentru tara .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.