Mitingul lui Ceauşescu din 21 decembrie 1989: ce a recepţionat carul de reportaj al TVR (3 video)

În 21 decembrie 1989 la Bucureşti s-a organizat un miting de susţinere a lui Nicolae Ceauşescu, care a fost difuzat de TVR. Mai jos este înregistrarea făcută de carul de reportaj al TVR la acel miting, împărţită în 3 părţi. În partea a 2-a se observă momentul cînd s-a stîrnit agitaţie în mulţime. După cum precizează Alex de la cinemarts.net, după stîrnirea agitaţiei, de la minutul 03:30 pînă la minutul 05:10, TVR a înlocuit imaginea cu un carton roşu pe care scria în partea de jos TRANSMISIUNE DIRECTĂ. Sunetul a fost tăiat şi el dar mai tîrziu, a continuat să se audă cam jumătate de minut pe sub carton ce se întîmplă în piaţă. Apoi, Ceauşescu pare că îşi reia controlul asupra mulţimii, dar mai mult de jumătate din cei care fuseseră la miting plecaseră. Pentru a masca acest lucru, televiziunea a filmat din piaţă doar un grup mic de oameni care rămăseseră acolo.

Actualizare (10 ianuarie 2009): Explicaţii tehnice de la Alex de pe saitul cinemarts.net despre cum s-a realizat cel mai probabil transmisia mitingului (Alex n-a participat personal la acea transmisie, dar are nişte cunoştiinţe tehnice care îi îngăduie să facă presupuneri):

„Pentru sunet se foloseşte semnalul venit de la mixerul din CC la care sînt conectate microfoanele de la tribună. În plus, se folosesc microfoane plasate în piaţă, orientate spre mulţime, dar la distanţă de aceasta, pentru a capta ambianţa. Microfoanele de ambianţă se aşează departe de mulţime pentru a nu se auzi vocea cîtorva persoane apropiate de microfon mai puternic şi mai slab vocea celorlalţi din piaţă, pentru a se obţine un sunet de ambianţă uniform. Nu ştiu exact unde au fost plasate la acea transmisiune microfoanele de ambianţă.

Pentru ambianţă sînt folosite microfoane condensator, foarte sensibile, direcţionate către mulţime. Pentru Ceauşescu au fost folosite microfoane dinamice, unidirecţionale. Microfoanele dinamice sînt foarte puţin sensibile, tocmai pentru a nu prelua sunetul din boxele staţiei de amplificare şi a nu face microfonie. În plus sînt unidirecţionale, adică nu “aud” decît ceea ce se vorbeşte strict în faţa lor, din acelaşi motiv.

În momentul în care Ceauşescu a început să vorbească, din mixerul audio de pe car s-a tăiat semnalul de la microfoanele de ambianţă din 2 motive: să se audă clar pe transmisie vocea lui Ceauşescu preluată de microfoanele acestuia şi să nu se audă vocea lui preluată de microfoanele de ambianţă de la difuzoarele staţiei de amplificare (s-ar fi auzit cu ecou, peste vocea lui preluată de microfoanele de la tribună s-ar fi suprapus sunetul de la difuzoare, care automat ar fi avut o calitate mai proastă). Şi-aşa era o problemă din cauza ecoului care inevitabil se auzea pe microfoanele de la tribună (faptul că în spatele lui Ceauşescu erau geamuri ajută reflectarea ecoului).

Cînd zic “s-au tăiat microfoanele” nu înseamnă că au fost închise complet. Se păstreaza cam la 5-10% din volumul normal pentru a capta “linişte” (adică pentru a păstra foarte puţin sunet de ambianţă, zgomotul de fond, fiindcă ajută la crearea unei perspective audio). Aceste tehnici de înregistrare a sunetului sînt împămîntenite de zeci de ani, nu s-au folosit prima oară cu acea ocazie.

Deoarece microfoanele de ambianţă fuseseră tăiate din mixer este normal ca vocea unui om din piaţă să nu se fi auzit. Nefiind active microfoanele de ambianţă nu se auzea nimic din ce se întîmplă în piaţă. Primele ţipete din piaţă abia dacă se aud (sunetistul auzise ceva în piaţă şi a ridicat uşor căile de la ambianţă). După cîteva clipe, sunetistul din car a ridicat complet căile de la microfoanele de ambianţă şi s-a auzit mai clar ce se întîmplă în piaţă (mai mult ca sigur era un gest reflex, cînd auzea ceva din piaţă ridica căile de la microfoane, crezînd că se scandeaza lozinci). Din acest motiv, din punct de vedere tehnic nu ar fi avut cum să se auda vocea unei singure persoane din mulţime. Poate dacă ar fi avut portavoce este posibil să se fi auzit, deşi după părerea mea destul de putin inţelegibil chiar dacă ar fi fost linişte în piaţă”.

17 gânduri despre „Mitingul lui Ceauşescu din 21 decembrie 1989: ce a recepţionat carul de reportaj al TVR (3 video)

 1. am fost in spatele cc pe o srada laterala circa 100-150 m de miting eram soldat secu bat.23 baneasa „scutieri”. eram in autobus toata compania cu perdelele trase si ascultam mitingul pe viu si la radio ,deodata sa auzito bubuitura puternica,strigate panica.atunci sa dat ordinul „impartiti munitia”.pentru mine asa a inceput cosmarul! am fost trimis jos sa pazesc autobusul sa nu arunce careva ceva sub el .din piata palatului veneau zeci sute de oameni cu pancarde rupte vizibil agitati

 2. oradean67 , ai perfecta dreptate bubuitura respectiva a fost creata pentru a panica multimea si a dezmembra masa de oameni, autorul inca necunoscut.

 3. am revazut aceste imagini acum dupa 20 de ani de atunci
  as avea mai multe intrebari sau nedumiriri:
  – prin fond pe balconul CC se vad in mai multe secvente fotografi: ce s-a intimplat cu acele fotografii? poate fi vazut intreg filmul foto?
  – catre sfirsitul partii 2. multimea e taiata de o bara neagra. cu ce scop? de ce?
  – cine a filmat pe platforma.. acesti reporteri ai TVR au vazut multe lucruri… se pot citi undeva marturiile lor?
  – cam banuiesc cum s-a facut transmiterea in direct… e surprinzator cum operatorul din carul de transmisie amesteca imagini de la inceputul meetingului cu imagini de mai tirziu unde nu se mai vad uriasele placate cu lozinci in spatele carora se ascund trupe de interventie.. (se vad casti albe in secventa a doua; in partea a treia se vad placatele cu lozinci in forma de v plasate in alt loc si presupun ca aceste placate se miscau cu trupele de interventie)…
  – oare exista undeva material neprelucrat de TVR de atunci? caci camerele de filmat din piata au rulat mai departe… si operatorul tv din carul de transmisie avea planificat minut cu minut cind sa arate imagini cu tovarasul si cind oameni din piata (nu e nici un secret… au filmat la inceput multimea pasnica, ca sa aiba imaigni pt replay un fel de looping de banda – nu stiu exact cum se numeste technica, dar am vazut cum se face intr-un studio de emisie (WDR) – asa au mascat multe la acea adunare
  oarecum pare hilar cu cit probabil multimea e agitata cu atit mai mult operatorul TVR arata multimea pasnica… cele trei rinduri de „aplaudaci profesionisti” chiar ca te fac sa zimbesti (amar, cei drept)

  multumesc pt aceste imagini…

  hanni

 4. Eram militar in termen la Constanta, in zilele de 19-21 decembrie lumea se uita foarte urat la noi militarii pe strada. In 21 decembrie, in momentul acelui miting (organizat in pripa) eram cu totii in dormitoare si urmaream la televizor (asa ni se ordonase) acel discurs. La scurt timp dupa ce a inceput, s-au auzit si acea rumoare amestecata cu tipete si imediat transmisiunea a fost oprita si s-a trecut la cantece patriotice. Abia cam dupa o ora a fost reluata, atunci cand Ceausescu a manifestat acea reactie inepta si neajutorata promitand marirea pensiilor si a salariilor cu 100 lei. Mai vreau sa spun ca in zilele de 20-22 decembrie, la adunarile de pe platou, dimineata, cate un militar in termen citea (de pe o foaie ) cate un comentariu in care era condamnat tot ce se intamplase la Timisoara, ca agenturile straine de spionaj au angajat „mercenari declasati, care pentru un pumn de dolari sunt in stare de orice”. Iar in acest timp, un capitan (Popa Virgil) se plimba printre noi si ne zicea in soapta ce sa scandam din cand in cand ( „Dezarmare , Pace !” sau „Ceausescu Romania / Stima noastra si mandria ! ” , Ceausescu PCR ! ” etc. etc. )
  Cei care au fost militari in acea perioada stiu foarte bine in ce a constat acea alerta de razboi, cu tehnica de lupta aliniata pe aleile principale, cu posturile de santinela dublate + aparitia altor posturi suplimentare , patrule interioare (incazarma) si patrule exterioare etc. Oricum, cele 4 incarcatoare cu cate 30 cartuse le-am primit fiecare abia in noaptea zilei de 22-23 decembrie. Cel putin asa a fost in Constanta, unde am facut eu armata.
  Avand in vedere site-ul, nu cred ca e cazul ca sa umplu comentariul si in privinta felului in care a decurs ziua de 22 decembrie…

 5. Ar mai fi o chestie si anume aceea cu militarii care au tras in populatie, mai ales la Timisoara, in primele zile ale Revolutiei. Iar apoi , inca din ianuarie 1990 au fost rapid mutati in alte colturi ale tarii ca sa li se piarda urma. Tin minte cum un atfel de lot de militari fusesera mutati de la Timisoara la o unitate nasoala de la Basarabi.
  Deasemmenea, au fost mutati la alte unitati militare (pentru a li se pierde urma) in ianuarie 1990 atat cadrele militare care erau responsabile cu informarea politica dar si acelea de la CI (contrainformatii). Chiar si unii militari in termen care fusesra la CI au fost mutati la alte companii sau chiar la alte unitati militare.
  O sa revin si cu alte comentarii, poate pe unele site-uri legate de ziua de 22 dec.

 6. nu inteleg cei prostia asta se fac incontinuare diversiuni si voi cereti aprobari ursu merge ciini latra dar nu musca ca ursu este aparat si distrage atentia prin aceste manevra pe internet de ce nu scrie unul revolutionar sa vad rezultatele de vorbit vorbim pe internet eu fapte doresc sa facem eu unul cred ca curind nu voi mai scrie daca nineni nu aude nu vede ,frontul democrat romin sa trecem la fapte nu vorbe pe internet .

 7. @Petrache

  Observatia dumneavoastra este corecta! Videourile au disparut si avem motive temeinice sa credem ca in spatele disparitiei lor se afla bratul serviciilor secrete!

  Foarte probabil ca aceste videouri au fost incarcate pe YouTube de catre cineva din sistem care avea/are acces la arhivele secrete, cineva care a dorit sa ajute romanii sa inteleaga adevarul asupra acestui episod si in general asupra evenimentelor din decembrie 1989.

  Ce contineau videourile:

  Impresia mea este ca imaginile videourilor contin material filmat posibil de ‘Studioul de Filme Documentare Alexandru Sahia’, poate in contextul sarcinilor pe care Studioul le avea din partea Securitatii.

  Imaginile erau needitate sau putin editate si prezentau adevarul a ceea ce s-a intimplat in Piata Palatului, deci la un moment dat lume cuprinsa de panica care alearga urlind de groaza in invalmaseala abandonind totul si parasind perimetrul. Potrivit declaratiilor unor martori episodul s-a declansat ca urmare a unui atac din partea unor agenti care au detonat petarde si au intepat unele persoane cu obiecte contondente. Deasemenea martorii semnaleaza o sezatie generalizata de frica si panica ca urmare a folosirii in perimetru de pe o masina a Armatei a unor generatoare de vuiete pe frecvente sonore ce au ca efect inducerea de spaima, frica si panica generalizata. Oamenii au abandonat si-au lasat sa cada la pamint obiectele personale, pancartele alergind ingroziti, aproape calcindu-se unii pe altii in picioare si evacuind perimetrul Pietii Palatului.

  Locul in care era amplasata masina Armatei echipata cu generatorul de vuiet:

  Acest episod al spargerii mitingului este rastalmacit in contextul razboiului psihologic si miciunii mediatice la care tara este expusa incepind din decembrie 1989 de catre fortele criminale care au luat in stapinire Romania prin lovitura de stat. Evenimentul este prezentat ca o izbucnire si razvratire a populatiei impotriva lui Nicolae Ceausescu, ceea ce este desigur in intregime o fabricatie din partea acestor impostori ce cauta sa legitimeze prin aceste mituri si asa-zisa ‘libertate ‘ si ‘democratie’ pe ei si sistemul capitalist ticalos prin intermediul caruia au devalizat tara.

  @Pentru Marius Mioc si orcine altcineva ar putea eventual detine acest material

  Eu personal am descarcat de pe YouTube aceste videouri, dar am pierdut accidental CD-ul pe care imprimasem acest material. Deci daca printr-o circumstanta fericita dumneavoastra Marius Mioc sau oricine dintre cititorii blogului posedati aceste videouri ati putea sa le incarcati pe un site de depozitare online de unde, oferind aici pe blog link-ul/link-urile, pot fi descarcate de orice persoana interesata. Pe aceste site-uri de depozitare online puteti deschide chiar si un cont anonim.

  https://mega.co.nz
  https://www.mediafire.com
  etc

  Multumesc anticipat oricarei persoane ar avea si ar oferi acest material!

  1. inviluţia1989, scrii prostii! Chiar atît de greu îţi este să te abţi? Din cele scrise de tine dovedeşti că deşi nu ai fost acolo, atunci, crezi că ai ştii mai bine că noi, cei prezenţi atunci, în acel loc, ce a fost atunci, dovedind astfel că eşti român!
   Dacă, însă, ai fi fost un om cu bun simţ şi ceva respect pentru adevăr ar fi trebuit să fi ştiut că poza postată a fost făcută în data de 22 12 1989.

  2. Interesant este ca vuietul a fost creat de masina speciala a armatei ca sa ” il protejeze” pe ceausescu de ….”teroristii” din piata! cred ca baietii aia inarmati cu petarde si bete ascutite aveau ochii albastrii…inteleg ca au fost si cativa …revolutionari care s-au agitat dar sa dam cezarului …incerc imi imaginez persoana care a dat ordinul pentru imprasitierea multimii…fie a fost un idiot care credea ca isi face treaba-sa evacueze piata cat mai repede-fie era un agent provocator-al cui???!- care a facut o treaba minunata cu ceausescu -mort in 4 zile dupa spargerea adunarii-eu unul cred din ce vad in jurul meu, ca a fost doar un simplu idiot…bineinteles si daca a fost ceva pregatit nu au motiv sa iasa sa recunoasca dar nu cred ca a fost asa ar fi iesit in fata pana acum la cum sunt romanii de laudarosi…deci un idiot a declasanta revolutia generalizata in romania ….si ei ne si conduc ….

 8. Oare de ce nu se spune nici astăzi cum a fost spart mitingul şi, de fapt, cum a început, în realitate, răsturnarea efectivă a regimului de tristă amintire, în mai puţin de 24 de ore?
  Chiar atît de mult urăsc românii adevărul?

 9. @Leon Nica

  Chiar daca poza este din 22 decembrie 1989, locatia acelei masini nu se schimbase si cineva a identificat acea masina in aceasta poza. Nu stiu daca poza este din 21 sau 22 decembrie, dar sincer nu cred ca are vreo importanta. Detaliile anecdotice ale spargerii mitingului conteaza, iar filmul care a fost incarcat pe YouTube prezenta adevarul a ceea ce s-a intimplat in Piata Palatului.

  Dumneavoastra Leon Nica ati fost fie recrutat si folosit in evenimente de Securitate sau serviciile secrete straine, fie unul dintre multii idioti utili de care aceste entitati s-au folosit la acea ora in Romania. As spune simplu ca erati mult prea mic in acele circumstante pentru un razboi atit de mare. Daca Securitatea si Armata n-ar fi tradat tara nu s-ar fi auzit un biziit de musca sau de tintar nici la Timisoara si nici la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.