Ruşii şi revoluţia română din 1989 – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu

E la modă în presa şi televiziunile din România să se spună că în decembrie 1989 Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov personal, au plănuit şi realizat răsturnarea lui Ceauşescu.

Ce este foarte clar pentru „analiştii” şi „experţii” români, nu era chiar aşa de limpede în decembrie 1989 pentru presa americană.

img_0020

„Chicago Sun Times” din 20 decembrie 1989 publică un articol despre revoluţia începută la Timişoara în care estimează că ar putea fi sute de morţi (e citat ziarul „Magyar Hirlap” care scrisese despre 300 de morţi şi agenţia iugoslavă Tanjug care pomenise „mai multe sute” de morţi). Ziarul menţionează şi tăcerea autorităţilor române despre acest subiect.

După revoluţie multă lume a acuzat presa occidentală că ar fi exagerat numărul morţilor. Însuşi Ion Iliescu, în cartea sa „Revoluţie şi reformă” deja comentată pe acest blog scria, referindu-se la dezinformarea cu cei 60000 de morţi de la procesul Ceauşescu: „cifra victimelor, pe care într-un prim moment am luat-o drept bună, 60000 de morţi, nu exista decît în imaginaţia corespondenţilor de presă” (pag. 6 prima ediţie, pag. 18 a 2-a ediţie a cărţii). De fapt, abia după anunţarea oficială, de către CFSN, a numărului de 60000 de morţi, au căpătat credibilitate celelalte relatări exagerate legate de numărul morţilor. După cum se vede şi din exemplul de mai sus, presa occidentală era mult mai ponderată în aprecieri. Aruncarea vinii pentru exagerarea numărului morţilor asupra presei este parte din campania de falsificare a istoriei care urmăreşte ascunderea adevăraţilor vinovaţi de dezinformare – adică cei implicaţi în procesul lui Ceauşescu (Ion Iliescu, Victor Stănculescu, Virgil Măgureanu).

img_0021

Interesantă mi se pare analiza agenţiei Reuters publicată de Chicago Sun Times din 20 decembrie 1989 cu titlul „Romanian upheaval perplexing for Soviets”. Se exprimă aici idei care au ajuns nepopulare în România anului 2008: că sovieticii sînt „perplecşi” de răscoala din România, că Mihail Gorbaciov este în dilemă şi că are o politică de neamestec în treburile interne ale aliaţilor săi est-europeni. „Gorbaciov a spus clar că zilele în care Moscova îndepărta liderii est-europeni care nu îi conveneau, cum a făcut în Cehoslovacia în 1968, sînt terminate. Întrebat cu cîteva luni în urmă ce va face Cremlinul cu România, un membru al Comitetului Central Sovietic a spus în particular: „Ce aţi vrea să facem? Să trimitem tancuri?”, implicînd că aceasta era o opţiune exclusă”.

Chicago Sun Times îl citează şi pe Ion Raţiu: Conform lui Ion Raţiu, preşedinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, o organizaţie a emigraţiei, Gorbaciov va întîmpina mai mari probleme dacă Ceauşescu ar fi înlăturat decît a întîmpinat cu înlăturarea liderilor de tip vechi [comunişti negorbaciovişti – nota mea] din alte părţi. „Atît în RDG cît şi în Bulgaria există oameni care ar menţine sistemul, care ar ţine partea Moscovei şi ar căuta un compromis. Nu în România”, a scris Raţiu în London Times. Un aspect al problemei este Moldova, o republică sovietică de la graniţa cu România şi a cărei locuitori vorbesc româneşte. Bucureştiul are o veche pretenţie teritorială legată de Moldova. Diplomaţii spun că atîta vreme cît domneşte Ceauşescu, puţini moldoveni vor dori unirea cu România, dar aceasta s-ar putea schimba dacă el ar fi înlocuit cu un regim mai liberal.

În contrast cu părerile lui Ion Raţiu, conform cărora Moscova va avea probleme grave ca urmare a înlăturării lui Ceauşescu (implicit, că URSS n-are nici un interes în a-l schimba pe Ceauşescu), apar părerile unor scriitori de cărţi despre revoluţie precum Alex Mihai Stoenescu şi Virgil Măgureanu, care consideră că Moscova nu numai că a dorit îndepărtarea lui Ceauşescu, dar a şi acţionat concret pentru realizarea acestui obiectiv.

Cui să-i dăm crezare – lui Ion Raţiu sau lui Virgil Măgureanu? De pildă, pentru Victor Roncea de la ziarul „Ziua” răspunsul este limpede – cel mai de încredere este patriotul român Virgil Măgureanu (Imre Asztalos pentru apropiaţi). Acelaşi Roncea, într-un alt articol din „Ziua” în care face elogiul unui alt patriot român – fostul şef al Securităţii Iulian Vlad, se arată convins de existenţa, în decembrie 1989, a zeci de mii de agenţi sovietici în România.

În ţara în care, la 19 ani de la revoluţie, şeful securităţii Iulian Vlad este înfăţişat ca un mare patriot, membrul C.P.Ex. al C.C. al PCR Paul Niculescu Mizil ca un patriot şi opozant a lui Ceauşescu iar Virgil Măgureanu ca un dezvăluitor al adevărurilor revoluţiei din 1989 (toate acestea în ziare „anticomuniste” precum „Ziua” sau „Evenimentul Zilei”), n-ar fi de mirare ca Ion Raţiu să fie declarat agent KGB, care cu parşivenie încerca să ascundă rolul Uniunii Sovietice în răsturnarea lui Ceauşescu pretinzînd că aceasta ar crea mari probleme Moscovei.

20 de gânduri despre „Ruşii şi revoluţia română din 1989 – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu

 1. THE TIMES scria despre lovitura de stat
  am scris la iliescu chiar s-a revoltat.
  tu chiar nu pricepi ca a fost lovitura de stat ?

  Vezi aici

  Ion Iliescu – de şase ori mai mulţi morţi decât Ceauşescu – Autor George Roncea Curentul

  Astfel, dacă oficial s-au întregistrat 162 de morţi şi 1.107 de răniţi până în 22 decembrie, de la această dată, după fuga lui Ceauşescu şi apariţia lui Iliescu s-au mai “produs” 942 de morţi şi 2.245 de răniţi. În primele zile ale instaurării la putere a grupării moscovite al lui Ion Ilici Iliescu, respectiv în perioada 22-27 decembrie 1989, au fost ucişi de aproape şase ori mai mulţi oameni decât cei ucişi în zilele anterioare din ordinul lui Ceauşescu. Lovitura de stat avea nevoie de victime, avea nevoie de sânge, iar cei aduşi la putere de către lucrătura sovieticilor sunt cei care ar fi trebuit să fie traşi la răspundere
  –––––––
  Eu inteleg ca esti pro-iliescu!
  Dar din 22 pina 27 nu au murit revolutionari? si daca da tot se trece pe contul lui ceausescu cel arestat din 22 ???

 2. Ovide, cine pune pe seama lui Ceauşescu morţii de după 22?
  Nu ştiu de unde ai dedus că sînt pro-Iliescu. Din faptul că reproduc nişte păreri ale lui Ion Raţiu şi că n-am încredere în ce spune Virgil Măgureanu?
  Ar trebui reintrodusă cenzura şi interzisă menţionarea părerilor lui Ion Raţiu?

 3. E dreptul tau, dar de ce iliescu nu este judecat ca ceausescu de un tribunal militar?
  De ce voi revolutionari nu faceti o plangere despre crimele comise din 22 pina-n 27 ?

  Ceausescu a dat ordin sa se traga in picioare nu stiu daca el ca era in iran, dar cine executa un ordin de crima trebuie judecat, asadar chestia asta e mult mai complicata dar trebuie sa stim cu adevarat dupa documente si dovezi probe ce a facut ceausescu si iliescu.

 4. Din cîte ştiu s-a făcut o plîngere legată de crimele de după 22, de către asociaţia lui Mărieş. Se dăduseră de către Parchet NUP-uri pe bandă rulantă, fără să se comunice şi părţilor vătămate. Dan Voinea a infirmat NUP-urile, apoi a venit control de la Kovesi care l-a găsit cu multe dosare nerezolvate – exact cele pe care el le redeschisese. Dacă rămîneau cu NUP se considera că dosarele sînt rezolvate, deci nu ar fi fost nici o problemă.
  Cum a fost judecat Ceauşescu nu e un model de urmat.

 5. Ce s-a intamplat la Timisoara a fost LOVITURA DE STAT-CAPITOLUL 1! Nu a fost revolutie, a fost eventual o provocare SECURISTA care a condus la zeci de morti in ziua de 17 decembrie, urmata de iesirea oamenilor in strazi, conform planului LOVITURII DE STAT! Argumente:
  1. Pastorul Tokes era un colaborator al securitatii, de la el a plecat tot tambalaul in data de 15 decembrie! A fost o provocare securista la care unii NAIVI au marsat! Agitatorii SECURISTI au strigat lozinci anticeausiste, in speranta ca vor reusi sa adune protestatari! Si au reusit! Tu nu-ti pui intrebarea cine ar fi avut curajul sa strige asa ceva atunci? Chiar nu-ti dai seama?
  2. Timisoara era invadata in acea perioada de cateva zeci de masini rusesti. In Timisoara erau cateva zeci de KAGHEBISTI, niste tipi solizi, atletici, inalti! Stii ca ei au vandalizat centrul Timisoarei, spargand vitrinele magazinelor cu niste bate? Exista martori care i-au vazut ce faceau! EI AU CREAT HAOSUL ATUNCI!
  3. In ziua de 17 decembrie ora 16 apare in oras Stanculescu, trimis de ceasca sa restabileasca linistea in oras. La ora 17 se deschide foc in plin catre demonstrantii stransi in fata Catedralei! Au murit zeci de oameni nevinovati! La proces s-a constatat ca Stanculescu si Chitac au ORDONAT sa se traga in populatie! DE CE? Ca i urma zecilor de morti populatia sa iasa in masa pe strazi! Ceea ce s-a si intamplat!
  Stanculescu si Chitac au fost recompensati ulterior de ilici, cel care coordona LOVITURA DE STAT! Stanculescu, principalul tradator al lui ceasca, a ajuns ministrul apararii! Chitac a ajuns ministru de interne, fiind unul dintre cei care a organizat MINERIADA din 13 iunie 90!

 6. In problema revolutiei stirile si dovezile sunt contradictorii ,menite sa camufleze adevarul. Intr-o astfel de situatie este de preferat sa te folosesti de argumentele ratiunii. Diavolul , atunci cand primeste o lovitura nu prea se incurca in argumente ;stie bine ca a primit lovitura de la Dumnezeu si logica aceasta da rezultate si pentru revolutie. De la cine putea sa primesca comunismul lovitura decat de la dusmanii comunismului -cei care au purtat si razboiul rece .Ca sa crezi ca se bate Dumnezeu cu Dumnezeu si diavolul cu diavolul trebuie sa fii cel putin nebun.

 7. Pingback: Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax « Blogul lui Marius Mioc

 8. Pingback: New York Times din 21 decembrie 1989 despre revoluţia română « Blogul lui Marius Mioc

 9. Pingback: Televiziunea CBS despre revoluţia română, în 22 decembrie 1989 (video) « Blogul lui Marius Mioc

 10. Pingback: Generalul Constantin Olteanu despre turiştii sovietici din decembrie 1989 « Blogul lui Marius Mioc

 11. Pingback: Pravda din 20 decembrie 1989 despre revoluţia română « Blogul lui Marius Mioc

 12. Pingback: sorin bogdan’s blog » Blog Archive » timisoara, 20 decembrie 1989, primul oras liber de comunism

 13. Pingback: Minciuni neruşinate (şi plagiat) în ziarul “Adevărul” « Blogul lui Marius Mioc

 14. Pingback: “Pravda” din 26 decembrie 1989: “La Bucureşti au fost răniţi 2 cetăţeni sovietici, şi încă 10 automobilişti sovietici în zona graniţei româno-iugoslave. S-a considerat oportun ca familiile personalului sovietic să fie evacua

 15. Pingback: Samoşchin: Cine fură revoluţia şi de ce? (2). Această deplasare a “dreptului de autor” în materie de Revoluţia Română şi, respectiv, în materie de victime omeneşti, spre factorul extern, convine cel mai mult celor care au fost atun

 16. Pingback: New York Times, 31 decembrie 1989: Revoluţia română îi inspiră pe moldovenii sovietici « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.