Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Hora Unirii lîngă sediul CC, 22 decembrie 1989 (video) decembrie 22, 2008


Un nou fragment din transmisia TVR din noaptea de 22-23 decembrie 1989. Se filmează lîngă sediul CC, unde mulţimea cîntă. Identificarea lui Pavel Vivisenco şi Mariana Tara am făcut-o după cartea lui Tatulici „Revoluţia română în direct”. În respectiva carte fragmentul acesta e prezentat la paginile 128-129, transcrierea lui Tatulici e pînă la pagina 130, acesta spune că a transcris emisiunea pînă la ora 24, deci aceste filmări sînt făcute probabil puţin înainte de ora 24 a zilei de 22 decembrie 1989. Menţionez că intervenţia din studio a lui Brateş nu apare la Tatulici, iarăşi bănuiesc că Tatulici n-a transcris după emisiunea TVR ci după înregistrările carului de reportaj, cum s-a întîmplat şi la alte fragmente din Piaţa Palatului.

Transcriere înregistrare:
00:00 Cîntec al mulţimii: Ole, ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e! (cîntecul se aude şi în răstimpul intervenţiei lui Brateş)
00:07 Teodor Brateş (din studio): Aţi auzit ce scandează, ce cîntă miile şi miile de oameni aflaţi în Piaţa Palatului. Pe fondul acestor imagini vrem să adresăm un nou apel: Este apelul către armată, către forţele de ordine, de a nu lăsa pe duşmanii poporului să distrugă documente. Să fie păstrate şi păzite cu cea mai mare atenţie arhivele! Acestea aparţin poporului! Acestea vor fi documente ale istoriei! Toţi cei care sînt în măsură să contribuie la apărarea acestor documente, s-o facă! S-o facă cu întreaga răspundere, pentru prezentul şi viitorul ţării!
00:57 Urale
01:03 Bărbat: Trăiască România liberă! (mulţimea: Trăiască România liberă!) Vrem libertate! (mulţimea: Vrem libertate!)
01:10 Alt bărbat: Vrem libertate, fraţilor!
01:14 Scandări „Libertate!”
01:23 Pavel Vivisenco (din carul de reportaj al TVR). Repetăm apelul. Coborîţi de pe maşinile televiziunii. Vă promitem întreaga transmisiune directă din piaţă. Fiţi înţelegători.
01:49 Bărbat: Timişoara! Timişoara! Timişoara! (scandează şi mulţimea)
02:04 Pavel Vivisenco: Rugăm insistent coborîţi de pe maşinile radioteleviziunii! Se pot produce accidente foarte grave, vă rugăm să coborîţi.
02:14 Bărbat (acelaşi care a scandat „Timişoara”): Bucureşti! Bucureşti! (scandează şi mulţimea)
02:25 Pavel Vivisenco: Coborîţi de pe maşini! Coborîţi de pe maşini! E pericol mare! Vă rugăm insistent! Echipa tehnică vă mulţumeşte pentru înţelegere.
02:37 Glas: Una, două, trei şi: Hai să dăm mînă cu mînă (cîntă şi mulţimea) / Cei cu inima română / Să-nvîrtim hora frăţiei / Pe pămîntul României
02:52 Pavel Vivisenco (pe fondul cîntecului „Hora Unirii” cîntat de mulţime): Jos de pe maşini! Jos de pe maşini! Repetăm apelul în mod călduros: Se pot produce accidente deosebit de grave. Vă rugăm nu compromiteţi transmisiunea din piaţă. Coborîţi de pe maşinile televiziunii! E pericol, sînt probleme. Cei din balcon, domnul cu apelul, să coboare de pe maşinile televiziunii, turnurile noastre.
03:44 Mariana Tara: Hora, hora frăţiei. Pe pămîntul României! Liberi şi independenţi!
03:55 Bărbat (dă tonul, apoi cîntă şi mulţimea): Hai să dăm mînă cu mînă / Cei cu inima română / Să-nvîrtim hora frăţiei / Pe pămîntul României / Iarba rea din holde piară (pocnituri sau împuşcături?) / Piară duşmanii din ţară / Între noi să nu mai fie / Decît flori şi omenie / Măi muntene, măi vecine / Vino să te prinzi cu mine / Şi la viaţă cu-nfrăţire / Şi la moarte cu unire / Unde-i unul nu-i putere / La nevoi şi la durere / Unde-s doi puterea creşte (mulţimea a încins o horă în Piaţă) / Şi duşmanul nu sporeşte / Vin’ la Milcov cu grăbire / Să-l secăm dintr-o sorbire / Ca să vadă mîndrul soare / Într-o (neînţelegibil) de sărbătoare (urale)
05:29 Bărbat: Români! Am cîştigat o luptă dar asta nu înseamnă că am învins. (scandări: „Libertate!”) Libertate! Libertate şi frăţie! (scandări „Libertate!) Trebuie să ne păstrăm calmul ca să obţinem libertate deplină! (continuă scandările „Libertate!”)
05:57 Bărbat (Liviu Vaida? – conform unui comentator pe acest blog): Români! Să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele tiranului care nu mai e!

 

4 Responses to “Hora Unirii lîngă sediul CC, 22 decembrie 1989 (video)”

 1. adi lupu Says:

  ciudat..sa ajungi sa detii puterea si sa uiti de semenii tai de e-ul tau interior…de fapul ca semenul tau este si oglinda ta..evolutia ta pe cale spirituala si sociala…cand cei de langa tine mor pt ca tu vrei puterea …vrei absolutul…vrei sa te aflii la varf…sa detii controlul_lupta deja e terminata…nu mai bine le-ai castiga inima?!!! Puterea din cate s-a demonstrat de cand existam este o crima…facem aceleasi greseli,sau se fac aceleasi greseli..parca ar fi aceiasi oameni…,de-ar putea fi doar un teatru si-atat fara sa mai moara nimeni,doar o ranire de orgoliu ar fi ceva…CEI CARE AU MJURIT la revolutie au murit nevinovati iar cei implicati in moartea lor ar fi trebuit sa plateasca…sa distrugi destine este o oroare…sa distrugi idealismul,viitorul,clipa care trebuia sa vina…sa inventezi teroristi…motive pt a avea victime e o atrocitate…se pare ca si-au invatat bine lectia insa uita ca realitatea…,viata luata nu se mai intoarce inapoi…e patetic sa subjugi…e o oroare sa ucizi pt a detine puterea..ce v-au facut oamenii aceia?!!! de ce ati tras in ei ca in nimicuri?!!! pt ce?!!! pt a avea victime…casa spuneti voi ca afost revolutie?!!! nu exista iertare pt ce ati facut..noi nu o sa vapunem la zid cum l-ati pus voi pe Ceausescu…va lasam pe mana Domnului…mai devreme sau mai tarziu totul se plateste si vai de voi…si pacat de cei cu suflet mare pe care i-ati ucis…pacat ca viitorul a venit in tara asta tot prin voi oameni cu suflet de diavol…au urmat bineinteles ani de manipulare in prostie si resemnare…spiritul romanesc nu poate fi invins….nu ne e frica de voi…nu am uitat ce ati facut…nu am uiatat ca ne-ati vandut tara pt un comision gras ca sa aveti unde sa va invartiti dupa soare in vilele voastrea…Parintii nostrii au cladit totul in tara asta…voi dar ati pradat-o…totul pt putere si pt siguranta statului!!! ce inseamna siguranta statului de fapt?!!!! Siguranta voastra ..a celor bolnavi dupa putere..averi si prost gust!!!! pt cei ce au murit nu exista cuvinte…ei sunt eroi adevarati…noi ceilalti am stat in case si asteptam sa se intample minunea…La Multi Ani pt toti…inclusiv pt criminali,noi ceilalti suntem omenosi….

 2. vaida andrei Says:

  05:57 Bărbat: Români! Să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele tiranului care nu mai e!
  persoana care a vorbit se numeste Vaida Liviu

 3. vaida liviu Says:

  filmarea a fost facuta in jurul orei 18 inainte sa inceapa sa se traga . Eu sunt cel care am dat tonul si am cintat cu multimea hora unirii iar apoi am indemnat la un moment de reculegere in memoria victimelor de la Timisoara.

  • vaida liviu Says:

   in momentul in care am indemnat la momentul de reculegere intreaga masa de
   revolutionari din piata au ingenunchiat avind luminari in maini. A fost un moment inaltator pe care nu il voi uita veci.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.