Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

TVR 22 decembrie 1989. Brateş: Se face apel la comenduirea garnizoanei Braşov pentru a ieşi unităţile armate în oraş (video) decembrie 22, 2008


Pe fondul filmărilor din Piaţa Palatului, TVR transmite comentarii din studio. Teodor Brateş remarcă că “Braşovul a încheiat procesul revoluţionar fără violenţe” dar face apel la comenduirea garnizoanei Braşov să scoată unităţile militare în oraş. După acest apel a lui Brateş au început şi la Braşov luptele cu “teroriştii”, pînă atunci nu existaseră morţi sau răniţi în acest oraş. Au fost pînă la urmă 68 de morţi şi peste 300 de răniţi şi la Braşov, harta României îmbogăţindu-se cu un nou oraş-martir.

Transcriere înregistrare:
00:00 George Marinescu: Ca urmare a apelurilor noastre iată am primit o veste: locatarii blocurilor Adam, Turn şi alte cîteva alăturate anunţă că de pe terasele acestor clădiri se trage în Piaţa Palatului. Nu sînt unităţi ale armatei! Roagă să se ia măsuri pentru neutralizarea acestor elemente. La arhivele statului de pe bulevardul 1 Mai a izbucnit un incendiu. Subunităţile de pompieri sînt solicitate să intervină cît mai urgent.
00:29: Teodor Brateş: Da. Dădusem citire şi am fost întrerupt, unei ştiri prin care se face apel către comenduirea garnizoanei Braşov pentru a ieşi unităţile armate în oraş şi a garanta ordinea şi disciplina, întrucît există pericolul unor violenţe. Toate obiectivele social culturale şi economice, instituţiile publice, trebuie asigurate ferm, pînă la stabilizarea completă a ordinii, pînă la stabilirea completă a ordinii. Dacă Braşovul a încheiat întregul proces revoluţionar fără violenţă este neapărat necesar să rămînă mai departe la înălţimea demnităţii lui revoluţionare, muncitoreşti, patriotice, anihilînd elementele provocatoare, iresponsabile. La Braşov, bucuria victoriei s-a transformat din cauza comportamentului unor cetăţeni în acte necugetate. S-au semnalat indivizi cu cuţite, dornici de răfuieli personale, de devastări de spaţii de tristă amintire sau diferite instituţii publice. Facem apel urgent la populaţia Braşovului pentru calm şi linişte, pentru exemplară disciplină. Să păstrăm în demnitate cuceririle noastre istorice! Armata să sprijine introducerea ordinii şi în acest oraş.

 

3 Responses to “TVR 22 decembrie 1989. Brateş: Se face apel la comenduirea garnizoanei Braşov pentru a ieşi unităţile armate în oraş (video)”

  1. […] la CC (3): Să avem grijă de palat, în el e muzeul de artă! – Hora Unirii lîngă sediul CC – Brateş: se face apel la comendiuriea garnizoanei Braşov pentu a ieşi unităţile militare în ora… – Emil (Cico) Dumitrescu: Eliberaţi […]

  2. sandru vasile ion Says:

    Si eu am fost acolo. I-am condus pe militarii de la Scoala de ofiteri Leontin Salajan Brasov. Am dat declaratii la procurorul militar, asa cum le-a cerut el, fara sa ma abat de la directiile trasate de acesta. V-as mai putea povesti cum au murit doi civili impuscati in Judeteana de partid, dupa ce armata controla totul. Va las numarul de telefon pentru a fi contactat: 0745372847.

    • mariusmioc Says:

      Să înţeleg că procurorul militar a influenţat declaraţiile date de dv., indicîndu-vă direcţia de la care să nu vă abăteţi cu declaraţia? În ce a constat această influenţă – v-a cerut să declaraţi lucruri false sau numai să omiteţi din declaraţie anumite fapte?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.