Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Bubuitul exploziilor, tirurile de arme automate, nu ne-au împiedicat şi nu ne vor împiedica să ne facem cu cinste datoria de gazetari români revoluţionari (video) decembrie 30, 2008


Telespectatorilor li se explică primejdiile care îi pîndesc pe lucrătorii televiziunii. Filmarea e din 24 decembrie 1989, transmiterea ei de către TVR foarte probabil din aceeaşi dată sau din 25 decembrie.

Transcriere înregistrare:
Imagini din preajma televiziunii, comentarii din studiou. Chipurile celor care comentează nu se văd. Pe ecran apare data 24.12.89 ora 15:42.
00:08 Petre Popescu?: Iată clădirile din preajma televiziunii, cele în care, din care se trage asupra localului televiziunii. Iată vajnicii noştri apărători la datorie. Auziţi şi dumneavoastră, ici-colo foc răzleţ tras de aceşti bandiţi, care nu mai pot fi numiţi oameni, s-au produs incendii. Unităţile noastre armate caută să protejeze instituţia din care vă vorbim, caută să anihileze acţiunile josnice ale bandiţilor.
00:57 George Marinescu?: Precum vedeţi, punctele de atac sînt numeroase şi ele trebuie anihilate rînd pe rînd. Aceşti criminali acţionează, se pare, în grupuri destul de mici. Se postează, circulă prin canale numai de ei ştiute, prin subterane sau protejat de întunericul nopţii şi apar acolo unde nici nu gîndeşti: pe terasele clădirilor, la etajele părăsite de locatari şi trag, trag fără încetare.
01:35 Petre Popescu?: Iată şi o stradă vecină televiziunii. Desigur, circulaţia este complet întreruptă în această porţiune. Avanposturile noastre protejează totuşi cetăţenii care din diferite motive sînt obligaţi să treacă prin aceste părţi.
02:13 George Marinescu?: Auziţi rafale, rafale. Dar toate acestea, precum vedeţi, nu i-au împiedicat pe lucrătorii televiziunii, redactori, comentatori, prezentatori, tehnicieni.
02:28 Petre Popescu?: Ceasul aparatului de filmat arată 15 şi 53 de minute, dar vă asigurăm că această situaţie a continuat încă de la 7 dimineaţa. Nu vă spunem canonada care a fost în timpul nopţii.
02:42 George Marinescu: Spuneam că toate aceste tiruri, încercările de a lovi chiar lucrători, pe militarii care fac de pază, gărzile patriotice care fac de pază şi apără televiziunea, nu ne-au împiedicat, chiar dacă de aici din studio şi sîntem convinşi că aţi auzit şi dumneavoastră în timp ce transmiteam, bubuitul exploziilor, tirurile de arme automate. Toate acestea, repet, nu ne-au împiedicat şi nu ne vor împiedica să ne facem cu cinste datoria de gazetari români revoluţionari, pentru a transmite întregii ţări, întregii lumi, adevărul acestor zile, adevărul din care se naşte România nouă, democrată, liberă şi independentă.
03:34 Petre Popescu?: Iată intrarea principală a televiziunii, păzită de data aceasta …
03:41 George Marinescu: Sînt luate evidente măsuri de securitate, pentru a nu da posibilitate nici unui criminal să poată penetra, deşi s-a întîmplat să penetreze, protejaţi de întuneric în clădirea televiziunii, pînă la urmă au fost …

Citiţi mîine, pe acest blog: Rezultatul investigaţiilor procuraturii referitoare la acţiunile teroriste din zona Televiziunii.

 

9 Responses to “Bubuitul exploziilor, tirurile de arme automate, nu ne-au împiedicat şi nu ne vor împiedica să ne facem cu cinste datoria de gazetari români revoluţionari (video)”

  • mariusmioc Says:

   Acel George Ardeleanu din articolul din JN este acelaşi care mi-a dat înregistrările audio din Timişoara de pe blogul ăsta. Mi-a povestit şi mie ce a zis la JN, problema e că lucrurile sînt confuze. Din cele relatate nu se poate trage o concluzie sigură, se poate pretinde că armata lupta împotriva teroriştilor şi folosea anumite parole pentru asta.

 1. alk Says:

  Multumesc pentru precizari 🙂 Ei, asa pareri avizate as vrea din partea tutror care au participat la evenimente.

 2. alk Says:

  E interesant totusi ca nici dupa citeva luni de atunci, acel cadru al armatei nu a vrut sa-i divulge semnificatia „parolei”, considerind ca parola si-a pierdut importanta dupa incetarea luptelor.

 3. Domn Says:

  La Multi Ani ,domnule Ion Iliescu ,sa ne traiti ,va doresc ani ,cu bucurii,imi pare rau ,ca nu pot scrie pe blogul dumneavoastra ,va admir sinteti un om inteligent ,un democrat pentru popor ,un poltician deosebit.Dumneavoastra sinteti Romania.

 4. Domn Says:

  Domnule Ion Iliescu, dumneavoastra ca om ,ca si domnului Adrian Nastase,respect .

  • mariusmioc Says:

   Atît Ion Iliescu cît şi Adrian Năstase au propriile lor bloguri, n-am înţeles de ce „Domn”-ul îşi exprimă simţămintele aici. Nu ştiu dacă dumnealor citesc şi blogul ăsta, dar las comentariul „Domn”-ului pentru orice eventualitate.

 5. alk Says:

  „Domn”-ule, ai gresit adresa, Iliescu si Nastase sint in grupul complotistilor, nu a revolutionarilor.

 6. […] – Investigaţiile procuraturii despre luptele de la televiziune – Brateş: Au pus bombe aici la Televiziune – Lupoi: Armata va trimite blindate pentru apărarea televiziunii. Brateş: Coloane blindate, detaşamente teroriste criminale, se îndreaptă spre televiziune – Ţugui: Spre televiziune înaintează 2000 de terorişti. Ajutaţi-ne, ieşiţi populaţia, să ne apere cineva! – Marinescu: Bombă în subsolul Televiziunii! – Colonelul inginer Colţ explică despre dispozitivul infernal de la TVR – Teroristul Dan Marin prezentat la TVR. Brateş: Televiziunea e în pericol, e încercuită de aceşti bandiţi. Cerem urgent armata să intervină! – Brateş: Din nou televiziunea este atacată. Din nou este în pericol televiziunea – Bubuitul exploziilor, tirurile de arme automate, nu ne-au împiedicat şi nu ne vor împiedica să n… […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.