Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune decembrie 31, 2008


Activitatea de investigare şi aflare a adevărului în legătură cu revoluţia română din decembrie 1989, a constituit şi constituie o preocupare prioritară a organelor Procuraturii. (…)

În zona Televiziunii Române, în investigarea şi cercetarea evenimentelor, pentru stabilirea adevărului, a acţionat un colectiv de procurori şi ofiţeri de poliţie, colectiv ce s-a format în luna ianuarie 1990 şi a fost coordonat de procurorul militar maiorul de justiţie Artur Dumitrescu, în prezent transferat la Ministerul de Interne, şi de procurorul civil Silvestru Boeru, actualmente maior de justiţie, procuror militar în cadrul Direcţiei Procuraturilor Militare.

Munca de investigare s-a desfăşurat pe teren, în incinta şi sediul Televiziunii Române precum şi în perimetrul exterior acestei instituţii.

Sintetizarea materialelor şi audierilor de martori ori suspecţi s-au efectuat la sediul Procuraturii Generale.

Au fost efectuate investigaţii în imobilele din jurul Televiziunii, iar urmele materiale de probă au fost fixate prin fotografiere ori filmări video. De asemenea, au fost audiate persoanele ce locuiesc în aceste imobile în oferirea de detalii privind riposta prin foc asupra sediului Televiziunii Române, exercitat din perimetrul exterior.

Organele procuraturii nu au găsit şi nici nu li s-au predat mijloace de probă de natură a duce la concluzia folosirii unor arme sofisticate ori de diversiune.

Au fost audiate aproximativ 1500 persoane (civili sau militari), începînd cu cadrele militare care au condus operaţiunile de apărare, respectiv colonelul Oană Marin, lt. colonel Croitoru Ilie, general maior (rezervă) Tudor Nicolae, contraamiralul Dumitrescu (Cico). Au fost audiate de asemenea cadre militare şi militari din U.M. 01842 Boteni, unitate care a asigurat în principal apărarea zonei Televiziunii Române.

Au fost identificaţi 62 morţi, cauza principală a morţii fiind plăgi prin împuşcare.

Dintre persoanele suspecte au reţinut atenţia locotenentul colonel Vasiliu de la M[arele] St[at] M[ajor] care, cu un cuţit a intenţionat să-l lovească pe generalul maior (rezervă) Tudor Nicolae, însă l-a rănit grav pe directorul general adjunct al TVR, domnul Traian Puşcaşu. S-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de ofiţerul în cauză deoarece, pe calea unei expertize medico-legale psihiatrice, s-a stabilit că este fără discernămînt. De asemenea, a reţinut atenţia sergentul Duţu Silviu din U.M. 0530 Bucureşti, originar din oraşul Mizil care, cu o armă automată, a tras asupra unui tanc aparţinînd U.M. 01210, pe care se aflau maior Roşca şi plutonier Dobre. Cauza este în curs de cercetare.

Celelalte persoane reţinute ca suspecte în zona TVR au fost eliberate de generalul maior (rezervă) Tudor Nicolae. Parte dintre aceste persoane au fost identificate de către organele procuraturii, stabilindu-se pînă în prezent că nu au comis acte de terorism.

Activitatea de investigare continuă prin identificarea a noi mijloace de probă ca şi de noi martori, ori prin aprofundarea probelor deja existente pentru stabilirea vinovaţilor şi tragerea acestora la răspundere. (…)

Procuror militar
Maior de justiţie Silvestru Boeru

(din nota Procuraturii Generale – colectivul Televiziune, publicată în cartea „Revoluţia română în direct” editată de TVR în 1990 sub coordonarea lui Mihai Tatulici, pag. 331-332)

Referitor la acţiunile „teroriste” împotriva Televiziunii Române, urmăreşte înregistrările video (ordine cronologică):

Brateş: Au pus bombe aici la Televiziune
Lupoi: Armata va trimite blindate pentru apărarea televiziunii. Brateş: Coloane blindate, detaşamente teroriste criminale, se îndreaptă spre televiziune
Ţugui: Spre televiziune înaintează 2000 de terorişti. Ajutaţi-ne, ieşiţi populaţia, să ne apere cineva!
Marinescu: Bombă în subsolul Televiziunii!
Colonelul inginer Colţ explică despre dispozitivul infernal de la TVR
Teroristul Dan Marin prezentat la TVR. Brateş: Televiziunea e în pericol, e încercuită de aceşti bandiţi. Cerem urgent armata să intervină!
Brateş: Din nou televiziunea este atacată. Din nou este în pericol televiziunea
Bubuitul exploziilor, tirurile de arme automate, nu ne-au împiedicat şi nu ne vor împiedica să ne facem cu cinste datoria de gazetari români revoluţionari!

 

6 Responses to “Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune”

 1. alk Says:

  La multi ani, sanatate si sa fii iubit!

  PS: Si fie ca adevarul acelor zile sa ni se dezvaluie in anul ce urmeaza!

 2. […] Fiindcă unele din aceste nregistrări se referă la atacurile teroriste mpotriva televiziunii romne, se pot citi şi rezultatele investigaţiilor procuraturii despre luptele de la televiziune […]

 3. […] Investigaţiile procuraturii despre luptele de la televiziune – Brateş: Au pus bombe aici la Televiziune – Lupoi: Armata va trimite blindate pentru apărarea […]

 4. […] cît de eroice au fost acţiunile sale ulterioare de apărare a televiziunii (în urma cărora au rezultat 62 de morţi – linc). Atitudinea CPRD de a întreba CNSAS-ul dacă a fost sau nu colaborator al securităţii seamănă […]

 5. nana parasutistu Says:

  imi pare extrem de rau,la televiziune nu trebuia sa moara nimeni,dar ce te faci cand apare la conducerea pazei obiectivului,s-a infiltrat cu un tupeu criminal,un asa zis colonel din rezerva,Tudor,un batranel sclerozat,care elibera cu de la sine putere pe toti cei arestati pentru fapte de terorism.Poate il intreaba procurorul ,cine l-a adus si i-a dat autoritatea sa conduca apararea ,peste ofiteri activi,Oana,Manea,Gurschi,Croitoru,care au dovedit barbatie si competenta intr-un adevarat razboi psihologic.Apropo avem un baiat unul Mirica care le stie pe toate mai ceva ca maestrul Maries ii transmit tot respectul pentru curajul d-lui din 1989 ,dar chiar le-a facut pe toate singur ?Pentru doi lei ,o vindem si pe mama si pe tata,numai ca sa primim noi indemnizatia,sa nu improscam cu noroi pe ceilalti,numai ca sa iesim in evidenta !

 6. Remus Says:

  Cretinul de Capitan Marin era calare pe TAB si tragea ca apucatu.. cind am ajuns acolo a zis ca ne trage un glont in cap daca ne dam in pas inapoi


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.