12 ianuarie 1990 – înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş

În 12 ianuarie 1990 fusese declarată zi de doliu naţional în amintirea victimelor revoluţiei. Prilej pentru adunarea unor mari mulţimi şi pentru discuţii despre evoluţia României după revoluţie, despre „cine a tras în noi” şi despre nemulţumirile acumulate pînă atunci.

Condiţii asemănătoare generează rezultate asemănătoare. În oraşele Bucureşti şi Timişoara din mulţimea adunată pentru comemorarea victimelor revoluţiei s-au format grupuri de protestatari care au cerut schimbarea conducerii politice. Dacă la Bucureşti acţiunea a eşuat, la Timişoara ea a izbutit, Lorin Fortuna care conducea judeţul după revoluţie fiind silit să-şi dea demisia. Dl. Fortuna plătea şi pentru adeziunea FDR la FSN pe care o anunţase după 22 decembrie 1989, asupra lui răsfrîngîndu-se şi nemulţumirile la adresa conducerii centrale a ţării.

Un scurt remember din presa vremii:

demisie_Fortuna

„Renaşterea Bănăţeană” din 13 ianuarie 1990 scrie sub titlul „Pentru o democraţie reală. O nouă demonstraţie la Timişoara”: „Ieri seară, în faţa Consiliului judeţean Timiş al Frontului Salvării Naţionale a avut loc o demonstraţie paşnică, la care participanţii au scandat: ‘Jos cu comuniştii!’, ‘Jos cu Fortuna şi-a lui clică!’, ‘Jos cu Rădulescu!’ [un nomenclaturist PCR care fusese promovat în conducerea judeţului după revoluţie – nota mea], ‘Jos cenzura!’, ‘Vrem alegeri libere!’ etc. Încercînd să vorbească mulţimii în mai multe rînduri, dl. Lorin Fortuna, preşedintele Consiliului judeţean al FSN, a fost huiduit, demonstranţii nedorind să intre în dialog (…) Urmare a dorinţei manifestanţilor, precum şi a unui număr mare de locuitori ai judeţului Timiş, dl. Lorin Fortuna a demisionat!”.

Generalul maior Gheorghe Popescu (fost rezervist, reactivat după revoluţie), comandantul garnizoanei Timişoara, anunţă cu acest prilej că se vor desfăşura noi alegeri pentru conducerea consiliilor FSN atît la nivel de întreprindere cît şi la nivel de judeţ: „Ţinînd seama de nemulţumirile ce s-au manifestat cu privire la alegerile organelor Frontului Salvării Naţionale din instituţii, din întreprinderi, unităţi industriale şi agricole, care nu au respectat principiile democratice, începînd din data de 13 ianuarie a.c. şi pînă în data de 17 ianuarie a.c. va avea loc completarea acestor organe conform voinţei majorităţii colectivelor de muncă. Acolo unde se consideră necesar se vor organiza noi alegeri. Cu acest prilej se va alege şi un număr de 3-5 delegaţi pentru Conferinţa judeţeană a Frontului Salvării Naţionale, în care se va alege Consiliul Judeţean al acestui Front”.

precizari_CJFSN_RB14ian90

În „Renaşterea Bănăţeană” din 14 ianuarie 1990 Consiliul Judeţean al Frontului Salvării Naţionale face nişte precizări: „În urma consultărilor, atît cu mulţimea aflată în faţa sediului judeţean cît şi cu membri consiliului prezenţi în clădire, domnul general maior Gheorghe Popescu a fost investit ca, împreună cu un grup de ofiţeri din garnizoana Timişoara, să asigure coordonarea desfăşurării în ordine şi linişte a alegerilor comitetelor şi consiliilor Frontului Salvării Naţionale din întreprinderi, instituţii şi localităţi (…) În legătură cu unele zvonuri privind preluarea puterii de către armată în Timişoara, Consiliul Frontului Salvării Naţionale precizează că este vorba de un interimat şi că armata nu doreşte sub nici o formă să preia puterea”.

În 16 ianuarie 1990, „Renaşterea Bănăţeană” publică nişte reguli pentru desfăşurarea noilor alegeri.

alegeri_RB16ian90

În „Renaşterea Bănăţeană” din 20 ianuarie 1990 apare un comunicat al comisiei electorale constituită pentru organizarea alegerilor, semnat de preşedinte Corneliu Ritt şi secretar Vasile Onofrei. În comunicat se dă lista a 48 de întreprinderi şi instituţii (majoritatea din Timişoara) care au constituit Comisia electorală: Î.M.T. [Întreprinderea Mecanică Timişoara], Electrotimiş, Spumotim, Institutul Agronomic, Detergenţi, ELBA, Institutul Politehnic, 1 Iunie, Solventul, I.A.E.M. [Întreprinderea de Aparate Electrice de Măsurat], I.J.T.L. [Întreprinderea Judeţeană de Transport Local], Fabrica de ciorapi, Fabrica de ţigarete, Industria Lînii, Victoria – Guban, Garofiţa, IPROTIM, Electrometal, I.A.T. [Întreprinderea de Autoturisme], I.M.A.I.A., Confecţii Bega, IMCT, ITC Memorii, UJCOOP, Direcţia apelor, Dermatina, 6 Martie, Banatim, Regionala Căi Ferate, Fabrica de zahăr, I.R.P. [Întreprinderea Română de Piele], I.A.S. Timişoara, TAGCMT, Colegiul de avocaţi, Întreprinderea de piele şi mănuşi, Calapoade Lugoj, CIUMMR [institut de proiectare pentru maşini de ridicat – actualul PROMPT], IOT [Întreprinderea Optică], IPL [Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului], Întreprinderea Poligrafică, ICPGA, Pencoop, Kandia, Uniunea Artiştilor Plastici, IRA [Întreprinderea de Reparaţii Auto], ILF, ITT [Întreprinderea Textilă Timişoara], Modern.
comisia_electorala1_RB20ian90
comisia_electorala2_RB20ian90

Activitatea noii comisii a fost contestată. În „Renaşterea Bănăţeană” din 21 ianuarie 1990 Consiliul Judeţean FSN declară comisia electorală ca nelegitimă, „autoformată” şi „autoinvestită”, un comunicat în acelaşi sens dîndu-l şi consiliul municipal FSN.

contestarea_comisiei_electorale_RB21ian90

În acelaşi număr de ziar Consiliul Judeţean FSN publică un comunicat din care citez: „Întrucît cotidianul Renaşterea Bănăţeană îşi menţine şi pe mai departe statutul ambiguu, publicînd numeroase articole cu caracter destabilizator, culminînd cu acreditarea publicării unui Comunicat al unei anume Comisii electorale autoînfiinţate şi provocînd astfel un şir intolerabil de confuzii, Comitetul judeţean al FSN a decis convocarea întregului personal redacţional la o întîlnire de analiză”.

ComunicatCJSN_RB21ian90

Pînă la urmă alegerile convocate de comisia electorală se vor ţine totuşi, iar la scurt timp conducerea judeţului şi oraşului va fi iar revizuită ca urmarea a înfiinţării CPUN-urilor, decise pe plan naţional. Timişoara a fost singurul oraş din ţară unde în ianuarie 1990 s-au desfăşurat alegeri, liderii emanaţi de revoluţie fiind în mare parte schimbaţi.

7 gânduri despre „12 ianuarie 1990 – înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş

  1. consider ca buletinele de vot nu sint tiparite in mod democrat ,de ce simplu nu are o pozitie de observati ,in care electoratul sa poata spune parerea si vota pe unul care nu a facut campanie dar il recunoaste poporu de exemplu F.D.R.stiu eu: ,aceasta rubrica trebuia votati la doua stampile ca o sa traiti bine noroc bun tot mirioca. FRONTUL DEMOCRAT ROMIN.

  2. Pentru un minut, am crezut ca au avut loc niste alegeri. S-au strans niste domni autopropusi (electorii „desemnaţi de către consiliile lărgite ale FSN”), care nu „reprezentau” diviziuni teritoriale, nici partide – ci fabrici! Cam toti au facultate, spre deosebire de cei care si-au dat viata ca ei sa se ajunga. Multi sunt directori, profunivi, deci clar peceristi si posibil securisti. Demonstratiile l-au dat jos pe Ceausescu si pe Fortuna au fost cumva indepartate de organizatorii „alegerilor”. Cum s-a reusit? Totul pare o manevra pentru a aduce FNS-ul local in linie cu cel central. Google mi-a gasit un alt blog, din care reiese ca Iliescu era bucrat de alegerile timisorenilor. E posibil ca, in naivitatea lor, timisorenii sa se fi bucurat atunci, dar azi as fi mai circumspect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.