Dreptul de a manifesta liber – uitat la Timişoara

Una din cererile cuprinse în programul Frontului Democratic Român în timpul revoluţiei din 1989 a fost „dreptul de a manifesta liber” (vezi punctul II.8 din manifestul alăturat). La Timişoara însă s-au uitat de mult de idealurile revoluţiei. Recent, comisia de ordine publică a primăriei Timişoara a respins cererea unor membri ai comunităţii arabe de a organiza un protest împotriva războiului din Gaza.

Desigur, dacă nu vrei să faci un lucru se găsesc totdeauna motive întemeiate pentru a nu-l face. Flavius Boncea, purtătorul de cuvînt al primăriei, a explicat că protestul respectiv a fost interzis fiindcă ar fi stînjenit circulaţia în oraş. E un pretext care poate fi folosit ori de cîte ori orientarea politică a unui protest nu convine autorităţilor.

Dreptul la liberă exprimare, inclusiv prin demonstraţii stradale, este însă mai important decît o vremelnică tulburare a circulaţiei (îndoielnică în acest caz, deoarece numărul de protestatari nu cred că ar fi fost prea mare). Pentru acest drept s-a luptat la revoluţie! Normal ar fi fost să se dea dreptul arabilor din Timişoara să protesteze, iar dacă susţinătorii politicii israeliene ar vrea şi ei să facă o demonstraţie să li se dea şi acestora dreptul s-o facă. Aşa se întîmplă în toată Europa.

Conflictul israelo-palestinian are puţină importanţă pentru noi românii, dar mentalitatea funcţionarilor statului care contestă unul din drepturile fundamentale cerute în revoluţia din 1989 este îngrijorătoare. De fapt, însăşi nevoia de a cere o autorizaţie pentru organizarea unui protest stradal este contrară ideilor revoluţiei, o simplă informare a autorităţilor locale pentru ca acestea să ia măsurile necesare ar trebui să fie destul.

Dacă la Timişoara birocraţii găsesc pretexte pentru a interzice dreptul de a manifesta liber, în Israel, oponenţilor războiului acest drept nu le este nicidecum pus la îndoială, precum puteţi vedea în această filmare a unei demonstraţii anti-război din Tel Aviv.

Un gând despre „Dreptul de a manifesta liber – uitat la Timişoara

  1. Pingback: Minciunile Primăriei Timişoara « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.