TVR 22 decembrie 1989. Brateş: Bîrlădeanu a ţinut sus steagul luptei pentru libertate, pentru adevăratul socialism! Bîrlădeanu: Partidul Comunist Român s-a dovedit nedemn să mai guverneze (video)

Intervenţia lui Alexandru Bîrlădeanu (semnatar al scrisorii celor 6, avea să devină mai apoi preşedintele senatului) la TVR, în 22 decembrie 1989. Brateş îl introduce telespectatorilor explicînd că acesta a ţinut sus steagul luptei pentru libertate, pentru adevăratul socialism. Bîrlădeanu explică că Partidul Comunist Român, predîndu-se în mîinile lui Ceauşescu, a devenit incapabil să guverneze. Afirmaţia de început a lui Bîrlădeanu, că ar fi stat 10000 de zile (vreo 30 de ani) în arest la domiciliu este o exagerare.

Transcriere înregistrare:
00:00 Teodor Brateş: În mijlocul nostru a venit Alexandru Bîrlădeanu! (aplauze) Cred c-aţi auzit cine este. Îl cunoaşteţi. Vă rugăm să ne permiteţi să-i dăm întîietate. El, imediat după congresul al 9-lea a ţinut sus steagul luptei pentru libertate, pentru adevăratul socialism, şi a avut de suferit! Vă rugăm să-l ascultăm! Alexandru Bîrlădeanu, academicianul, veteran al mişcării noastre revoluţionare! (aplauze)
00:29 Alexandru Bîrlădeanu: Iubiţi compatrioţi, iertaţi-mi emoţia cu care vorbesc acuma. După 10000 de zile de arest la domiciliu, în care n-am putut ieşi din casă, păzit de 18 securişti, e prima mea ieşire în care vreau să-mi exprim mulţumirile şi admiraţia mea faţă de poporul nostru, care a reuşit să smulgă din mîinile tiraniei libertatea! Vreau să mă adresez în primul rînd acuma membrilor de partid. Partidul Comunist Român, de 20 de ani s-a făcut incapabil şi inapt să guverneze. Pentru că partidul s-a predat în mîinile unui singur tiran.
01:17 Bărbat: A fost acaparat, nu s-a predat!
01:18 Alexandru Bîrlădeanu: A fost acaparat şi s-a predat, pentru că nu a luptat.
01:21 Bărbat: I-a dat lacrimile.
01:22 Alt bărbat: N-a luptat niciodată.
01:24 Alexandru Bîrlădeanu: Iar acum, după vărsările de sînge, părerea mea este …
01:29 Teodor Brateş: Vă rog să mă iertaţi, se face un apel urgent de la spitalul Fundeni, să aducă sînge acolo.
01:34 Victor Ionescu: Nu există sînge pentru transfuzii, nici măcar pentru bolnavii aflaţi pe masa de operaţii. Securiştii au aruncat în aer depozitul de sînge. Rugăm oameni să se prezinte donatori voluntari la spitalul Fundeni.
01:45 Teodor Brateş (suprapus cu Victor Ionescu): Toţi cei din cartier să se ducă acolo. Toţi cei din jur să se ducă repede. (suprapus cu alexandru Bîrlădeanu) Să ascultăm în continuare.
01:50 Alexandru Bîrlădeanu: Iar acum după 20 de ani de zile, la vărsarea aceasta de sînge a poporului, partidul s-a dovedit şi nedemn să mai guverneze. Unde este Comitetul Central? Unde este aparatul întreg al partidului? S-au dovedit, s-au dovedit inexistenţi, carierişti, corupţi. Dar, printre sutele de mii de membri de partid există şi oameni cinstiţi, există şi români cinstiţi. Apelez la ei să se unească acuma cu tot poporul, să sprijine această mişcare de eliberare care e o sărbătoare dăruită de Crăciun nouă tuturor. Rog, rog să se ţină linişte, să fie pîine, să fie căldură, să fie lumină. Nu distrugeţi nimic ce este al nostru, al tuturora! Dovedim, aşa cum au arătat-o prietenii din Cehoslovacia, din Germania, din Bulgaria, că sîntem un popor civilizat, care ştie să-şi croiască viitorul fără brutalităţile şi fără violenţele care au caracterizat conducerea de pînă astăzi.
03:06 Teodor Brateş: Vă mulţumim.

2 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Brateş: Bîrlădeanu a ţinut sus steagul luptei pentru libertate, pentru adevăratul socialism! Bîrlădeanu: Partidul Comunist Român s-a dovedit nedemn să mai guverneze (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.