„Erou” al revoluţiei care a împuşcat 6 oameni (3 morţi şi 3 răniţi)

Ziarul „Adevărul” din 29 ianuarie 2009 publică un articol despre rănitul în revoluţie Petre Geamănă. Acesta a fost împuşcat în 26 decembrie 1989 şi cunoaşte exact cine este cel care l-a împuşcat: Traian Stan, plutonier major de miliţie.

Pe 26 decembrie 1989, acest Traian Stan, aflat la paza unui sediu al Securităţii din Bucureşti, unde se află acum Consiliul Judeţean Ilfov, şi, după părerea lui Petre Geamănă, sub influenţa băuturilor alcoolice, a deschis focul cînd un camion militar care preluase un grup de civili veniţi să apere sediul radioului a intrat pe strada Lemnea, în zona respectivă. Au fost omorîţi Nicu Bălălău, şoferul camionului, maior Virgil Popa şi civilul Ion Stancu. Au fost răniţi colonelul Marian Sebe, Radu Şofran şi Petre Geamănă. Atunci, o altă persoană care se afla în zonă, Emilian Manolescu, a tras şi l-a omorît pe Traian Stan.

Petre Geamănă în cimitirul eroilor revoluţiei, la mormîntul celui care l-a împuşcat

Petre Geamănă în cimitirul eroilor revoluţiei, la mormîntul celui care l-a împuşcat

Mormîntul lui Traian Stan se află în cimitirul eroilor revoluţiei iar de pe crucea de mormînt se poate observa că respectivul a fost avansat post-mortem la gradul de plutonier adjutant. Petre Geamănă, una din victimele lui Stan, se întreabă dacă nu cumva familia acestuia beneficiază de drepturile de urmaşi de erou martir al revoluţiei.

Ar fi interesant de aflat asta dar formularul de căutare de pe saitul SSPR nu cuprinde eroii martiri ai revoluţiei. Aşa a hotărît Puiu Nicolae Fesan, şeful SSPR, că prea multă transparenţă strică. Nici Petre Geamănă nu e de găsit cu formularul de căutare de pe saitul SSPR, semn că fie acesta n-a cerut certificat de revoluţionar fie că saitul SSPR nu cuprinde date complete. E de găsit însă un Radu Pompiliu Sofran, rănit. Celălalt rănit pomenit de articolul din „Adevărul”, Marian Sebe, deasemeni nu e găsibil, iar cei morţi prin definiţie nu apar pe saitul SSPR.

Dacă Radu Şofran, care a fost împuşcat de Stan, a primit titlul de luptător rănit în revoluţie, este ilegal ca Traian Stan, care l-a împuşcat pe acesta, să fie declarat erou-martir. Este una din prevederile art. 8 din legea 341/2004 pe care secretarul de stat Puiu Fesan nu pare s-o fi înţeles, după cum rezultă dintr-o emisiune televizată mai veche prezentată pe acest blog. Nu-i nimic, prevederile legii pot fi puse în aplicare şi de cetăţeni, prin contestaţii conform HG 1412/2004. Reamintesc că pe acest blog am publicat un ghid pentru alcătuirea contestaţiilor. Pe politicieni nu trebuie să ne bizuim în a face curăţenie în rîndul revoluţionarilor, interesul lor e să existe cît mai multe cazuri dubioase legate de certificate, astfel ca prestigiul celor care au luptat în revoluţie să fie distrus. De aici şi lipsa de transparenţă de pe saitul SSPR, care nici nu ne îngăduie să stabilim dacă Traian Stan, cel îngropat în cimitirul eroilor revoluţiei, a fost sau nu declarat erou-martir al revoluţiei.

14 gânduri despre „„Erou” al revoluţiei care a împuşcat 6 oameni (3 morţi şi 3 răniţi)

 1. Sunt de aceiasi parere cu tine – se incearca distrugerea prestigiului celor care au luptat cu adevarat pt. Revolutie. Dealtfel in afara celor din Timisoara si a celor din Bucuresti,pana in 22 decembrie ora 12, care au stiut cu certitudine cu cine se confrunta, ceilalti au jucat dupa scenariul celor interesati sa valideze preluarea puterii.
  Trebuie sa luptam in continuare pt. a se face o diferentiere intre cei de pana in 22 si ceilalti de dupa.
  Am calitatea de ranit si retinut,la Jilava, si am fost si eu contactat pt a depune marturii ce vor fi inserate in caietele revolutiei, editate de Institutul Revolutiei Romane.
  Cred ca trebuie sa treci peste resentimente si sa participi si tu la crearea dictionarelor revolutiei.
  Ai mare dreptate sa te simti nedreptatit pt faptul ca nu au avut bunul simt sa recunoasca macar in bibliografie faptul ca au luat materiale din cartile tale, dar cred ca strategia cea mai buna e sa le propui o colaborare pe bani.
  Din pacate partea oficiala a recunoasterii meritului fiecaruia dintre noi la izbandirea revolutiei, e inserata -pe bani de la buget cum bine subliniezi tu – de acest institut, bun rau asta e iar istoria valideaza, ce vor consemna ei.
  Cartile tale chiar daca sunt cumparate si citite, trebuie sa recunosti ca nu pot penetra convingerile si reprezentarile sociale ale unei populatii majoritare.
  Cu multa prietenie si respect Stefan Alexandrescu.

  • Pînă în 22 decembrie 1989 ora 12 (cînd a fugit Ceauşescu) au fost mişcări revoluţionare nu numai la Timişoara şi Bucureşti, ci şi la Cluj, Braşov, Sibiu, Lugoj, Arad, Caransebeş, Cugir, Alba Iulia şi alte oraşe.
   Saitul ăsta pe care-l ţin singur este mult mai citit decît saitul Institutului Revoluţiei, în ciuda miliardelor de la buget şi a echipei cu tot felul de profesori universitari care colaborează cu acel institut. Am verificat asta cu alexa.com (azi, alexa spune că saitul meu e pe locul 4,9 milioane pe plan mondial http://www.alexa.com/data/details/traffic_details/mariusmioc.wordpress.com , iar saitul IRR este pe locul 23,8 milioane mondial, după media traficului pe ultimele 3 luni).

 2. Te felicit pentru ce faci, intradevar profesionist si cu multa pasiune.
  Eu nu vreau in nici un chip sa intru intro polemica cu tine.
  Cum spuneam mai sus vad lucrurile la fel ca tine, dar speram ca incerci sa treci de resentimente si reusesti sa ai o colaborare cu Institutul.
  Multumesc inca odata pentru efortul depus si sper ca vei primi recunostinta semenilor nostri.
  O informatie pe care vreau sa o fac cunoscuta cititorilor blogului tau este aceea ca dizidentul anticomunist Nicu Stancescu revolutionar ca si noi a murit in data de 29 noiembrie 2008 intrun anonimat total. Dintre colegii revolutionari si in mod deosebit cei raniti si retinuti la Jilava, nu a fost nimeni in afara colegului Tilimpea Viorel si a mea.
  Datorita postarilor tale cu momente video transmise de tvr il putem vedea azi pe domnul Nicu Stancescu cum anunta situatia celor din Jilava pe 22 decembrie 1989.
  Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i fie tarana usoara.
  Multumesc mult domnule Marius Mioc si in numele familiei Stancescu

 3. prea multe jocuri bde guvinte . am gasit dosarul nr.3761/1987 a avut termen 26 mai sint ani multi de atuncisi totusi frontul democrat nu moare daca poti vrifica dosarul si cauta avocatul RADU GABRIELA PAROLA PRIMAVERI NR.1 TREBUIE GASITA DESEMENI URARI DE SANATATE DOMNULUI FURTUNA PE CARE NU REUSESC SA IL CONTACTEZ CE AM CREAT VA RAMINE IN ISTORIE TOTI SA FACA CEVA UTIL IN ROMINIA NUMAI ASA PUTEM FACE O ROMINIE MAI BOGATA VREAU TELEFONUL LUI FUFTUNA ELECTRONISTU ESTE PERSOANA DIN 87 TELEFON.MEU 0244480655 ITI MULTUMESC PENTRU INGADUIRE F.D.R. R.R MIRICA LA REVEDERE.

 4. ia facut eroi pe toti care au decedat in decembrie 1989 la ploiesti poate o fi trecut pri fata televizorului astai tot democratie asa crede ei sint in………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nu scapa nici unul ,frontul democrat romin mirica sper sa auda si revolutionaru de la ploiesti care mi-zis? -dar ce tu esti mai presus decit noui .la cine se mai referea nu stiu acest lucru se intimpla anu trecut , eu unul nu pot sa il contestez pentru ca nul cunosc si daca a fost la revolutie nu stiu poate aude si perju ca era aproape de el nu stiu cum il cheama sai spun ca tot fara violenta sint si acum dar fara licoarea lui bahus . noroc bun mirica .

 5. toti care au fost in decembrie 1989 la revolutie iar in declarati au scris despre betivi si lucruri reale in SSPR vor avea numai necazuri pentru ca ei ascund acest incident iar in asa zise verificari facutede ei cum a fost de alfel la ploiesti de un anume general popa nu corespund ,toata lumea era vesela acest lucru este complet eronat ,poate aude noul secretar de stat cu probleme revolutionare, si face curatenie lundule certificatele falsilor revolutionari si la puscarie cu eii , daca nu o face sa plece din SSPR sa isi dea dimisia ,sa arate ca se face ceva adevarul revolutiei romine ,nu cum vor diversi indivizi sa il faca schimbindui denumirea frontul democrat romin mirica si numi purtati pica . noroc bun .

 6. de ce nu lati luat si pe tilimpea petre din pacureti jud prahova care cunoaste multe lucruri din lupta anticomunista am lucrat inpreuna la IUTAC BUCURESTI STRADA INDUSTRIEI ere acolo cind ma luat securitatea poate aude si primarul din pacuretica sint rude mitica frontul democrat romin la revedere sa intimplat in 1987 poate aude si ulisteanu cai mai revolutionar asa se lauda el . sarbatori fericite .

 7. perju daniel falsifica istoria la ploiesti afaracu el nul lasati frontul democrat romin mirica.cui ii face jocul politicnu a fost in 22 decembrie la ploiesti perju daniel a venit cu magdalena in 22 decembrie ma aflam in dreptul statui in fata consiliului am sai fac plingere ,frontul democrat romin mirica dati afara inpostori comunisti . mirica

 8. DOMNULE ,MIRICA A. GHEORGE VA FI FOARTE GREU SA SCHIMBAM MENTALITATEA OAMENILOR,DAR TREBUIE ACCTIONAT PERMANENT SI GASIT OAMENI PENTRU A VA SUSTINE.CA-CI ION ILIESCU SI STRUCTURILE LUI CARE AU DAT LOVITURA DE STAT,SUNT OAMENI IN FUNCTII SI POTENTI FINANCIAR.
  EU VA SUSTIN IN FUNCTIA DE PRESEDINTE DE ONOARE A ROMANIEI DAR AVETI MARE GRIJE CU CRIMINALI(FALSI REVOLUTIONARI).

 9. CE POPOR O FI SI ASTA?TOTI CRIMINALI,DIVERSIONISTI,NENOROCITI AU FACUT GASCA SI CONDUC TARA SI ISI BAT JOC DE OAMENI,IAR CEILALTI SUNT DEZORIENTATI DE TOATE MANIPULARILE LOR.NUI TIN EU PARTE LUI BASESCU,DAR ILIESCU A DAT LOVITURA DE STAT ,A UCIS CU ,,TERORISTI”LUI,A CHEMAT MINERI…

 10. NUI NIMIC CREZI CUM VREI TU SAU CUM AI CREZUT DAR ACUM DESTEPTAREA ITI ESTE FRICA DECE ????. OR CE CERE UN SACRIFICIU CA ESTE UMAN SAU ANIMALIER SACRIFICIU SE NUMESTE SI NU TREBUIE SA DAM INAPOI CIND AVEM DREPTATE DEACEIE ITI PROPUN CCAUTA COLEGI CETATENI AI ROMINIEI SI ADERATI FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN ,STIU NU AVETI INCREDERE DE CE TOT VOI CONDUCETI CCE ESTE DEMOCRATIA , ::: O PUTERE A TUTUROR CETATENILOR DIN FIECARE TARA IN TRADUCERE CORECTA :PUTEREA IN MINA POPORULUI . NU VRETI ASTA SAU VRETI SAPTE SA COMANDE SI TREI SA MUNCEASCA. VREI O ROMINIE CURATA ADERA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ADRESA PE INTERNET ASTEPT CONTACCTAREA .F.D.R. MIRICA

 11. rectific pe 23 decembrie 1989 lam vazut pe perju daniel cind a venit linga statuie rectific la comentariu anterior sa nu profite nimenii vinovatii sint … sa evite discutile fara propaganda de la nici un revolutionar din ploiesti care a facut revolutia la ploiesti deasemeni nu vreau sa vad parada militara ca nui ziua armatei in 22 decembrie ne comemoram eroii din ploiesti care au murit in tara , FRONTUL DEMOCRAT ROMIN DE CE ATI STERS CASETA TOT CE AM RECUNOSCUT SI ATI VERIFICAT ROMINOVENIRI TOT ADECA ROMINI VENITI CU TOTI SECURITATEA A STERS CASETA DAR ORIGINALUL ESTE LA EI CU ADEVARUL TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MOARTE TIRANILOR IN 22 DECEMBRIE 1989 ORA NU MIO AMINTESC ACUM LOA MULTI ANII ROMINIE DIN PARTEA FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN .

 12. D-le Alexandrescu Stefan,nu va suparati,si cei care au iesit in str.in data de 23,24,25,26 dec.si care au fost raniti si ucisi si si-au riscat viata i,unde se situeaza din pct,dvs.de ved. daca ‘ in afara celor din Timisoara si a celor din Bucuresti,pana in 22 decembrie ora 12, care au stiut cu certitudine cu cine se confrunta, ceilalti au jucat dupa scenariul celor interesati sa valideze preluarea puterii.
  Trebuie sa luptam in continuare pt. a se face o diferentiere intre cei de pana in 22 si ceilalti de dupa”?

 13. Buna seara, domnule drag! Daca ti-as spune ca ma numesc Stan Traian si ca sunt in viata, ai avea curaj sa spui adevarul? Ca toata revolutia a fost o inscenare?? Si ca m-au impuscat din cap pana in picioare? Si ca strigam dupa copiii mei? Pana acum ti-ai luat banii de la revolutie si ai stat bine, mersi. De ce ai venit cand stiai ca e post de munitii? Tu ce cautai in strada daca nu aveai functie. Eu eram in legitima aparare. Tu ai idee cate gloante mi s-au tras? Ne auzim la un telefon. Cand am fost sa citesc dosarul, procurorul mi-a spus ca familiile or sa ma omoare…ce oameni avem in conducere. Habar nu au sa rezolve un caz. De ce nu spui ca eu nu am fost singur in post? De ce nu spui ca s-a produs ambuscada si armata a tras prima? Crezi ca daca sunt mort nimeni nu stie adevarul? Daca familia mea nu a avut niciun drept, cate drepturi o sa dai tu inapoi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.