Rich Andrew Hall: Rescrierea istoriei revoluţiei. Triumful revizionismului securist în România (7). Ceauşeştii în timpul fugii

Un nou fragment din teza de doctorat din 1997 a profesorului american Rich Andrew Hall avînd titlul: „Rescrierea istoriei revoluţiei. Relaţiile într-un regim autoritar şi triumful revizionismului securist în România de după Ceauşescu”.

Pentru republicarea în altă parte a acestei teze este nevoie să cereţi aprobarea autorului, cu care se poate lua legătura la hallria@comcast.net

Episoadele anterioare:
Ceauşescu pleacă în Iran
18-19 decembrie. Evenimentele din Timişoara în absenţa lui Ceauşescu
20 decembrie 1989: Protestatarii cuceresc Timişoara
Greşeala fatală a lui Ceauşescu: mitingul din 21 decembrie
Cine a aruncat „petarda”?
Ce l-a făcut pe Ceauşescu să fugă?

Ceauşeştii în timpul fugii

Situaţia din Piaţa Palatului a evoluat atît de rapid că pînă la urmă doar un elicopter a putut ateriza. Generalul Rus, comandantul forţelor aeriene, a fost nevoit să anuleze ordinul dat paraşutiştilor şi a chemat celelalte elicoptere înapoi la bază. Aceasta a fost una din situaţiile în care o mică schimbare în sincronizarea evenimentelor ar fi putut avea urmări uriaşe. Dacă demonstranţii n-ar fi ajuns la acoperişul clădirii CC şi nu s-ar fi apucat să distrugă pista de aterizare, făcînd-o de nefolosit, probabil Stănculescu s-ar fi îmbarcat într-unul din celelalte elicoptere aflate în zbor. Ar fi fost mult mai puţin probabil ca armata să fi ameninţat cu doborîrea oricăruia dintre elicoptere cunoscîndu-se că ministrul apărării în funcţie se află într-unul din acestea<Saucă sugerează această idee în Alexandru Saucă, KGB-ul şi revoluţia română, Editura Miracol, Bucureşti 1994, pag. 82>. Elicopterul care-i ducea pe Ceauşeşti ar fi putut ajunge în baza aeriană bine fortificată de la Boteni. Dacă comandanţii de acolo ar fi ascultat ordinele emise în persoană de comandantul suprem (Ceauşescu) „situaţia s-ar fi complicat enorm”<Saucă, KGB-ul şi revoluţia, pag. 82>.

Dar după cum s-au desfăşurat evenimentele, protestatarii au ajuns pe acoperişul clădirii CC chiar cînd Ceauşeştii se urcau în primul elicopter – gărzile de corp ale lui Ceauşescu de la Direcţia a 5-a au trebuit să-i ţină pe demonstranţi la distanţă ameninţîndu-i cu arma. Mai mulţi martori au auzit-o distinct pe Elena strigîndu-i lui Stănculescu: „Victoraş, ai grijă de copii!”. Conform lui Brucan, Stănculescu era foarte conştient de asta, şi dîndu-şi seama că Ceauşescu era terminat, „a făcut cu eleganţa sa caracteristică o întoarcere bruscă: ‘La stînga împrejur'”<Silviu Brucan, Generaţia irosită, Editura Univers & Calistrat Hogaş, Bucureşti 1992, pag 16. Această discuţie nu apare în versiunea englezească a memoriilor sale, The Wasted Generation>. Brucan sugerează că are deplină încredere că din acel moment, Stănculescu a rupt definitiv cu Ceauşeştii şi a trecut de partea revoluţiei<Ibidem, pag. 16, 220-221>. Saucă descrie lucrurile mai colorat: „E limpede că din clipa în care elicopterul a decolat de pe acoperişul CC-ului, Victor Stănculescu nu mai dădea nici o ceapă degerată pe viaţa cuplului Ceauşescu şi pe clan”<Saucă, KGB-ul şi revoluţia, pag. 82>.

Iniţial s-a presupus că Ceauşeştii se îndreptau spre „o ţară arabă, probabil Libia, de unde puteau conta pe depozitele lor de la băncile elveţiene”<Brucan, The Wasted Generation, pag. 2>. Dar, după cum scrie Silviu Brucan: „presupunerile noastre erau greşite. Ceauşescu nu era omul care să accepte înfrîngerea aşa uşor”<Ibidem>. După o scurtă escală la vila lor de la Snagov, unde Ceauşescu a telefonat frenetic pentru a găsi un loc sigur în ţară şi unde Elena a împachetat patru noi bagaje cu giuvaeruri, haine şi prosoape pentru a le pune în elicopterul deja supraîncărcat, ei au decolat din nou îndreptîndu-se spre Tîrgovişte (de unde Ceauşescu primise cele mai încurajatoare rapoarte). Cînd pilotul elicopterului, locotenent-colonelul Vasile Maluţan, i-a informat pe Nicolae şi Elena că elicopterul a fost reperat de radar şi poate fi doborît în orice moment, Ceauşescu a hotărît că e mai bine să aterizeze<Ibidem, pag. 4>. Gărzile personale ale lui Ceauşescu de la Direcţia a 5-a au oprit apoi o maşină care era în trecere, ameninţînd şoferul cu armele, şi cuplul prezidenţial a încercat să „meargă cu autostopul” pînă la Tîrgovişte. Primul lor şofer, doctorul Nicolae Deca, a declarat că Ceauşeştii „nu s-au gîndit nici o clipă să fugă din ţară”<Nicolae Deca, interviu de Petre Mihai Băcanu, „Ceauşescu nu s-a gîndit să fugă din ţară”, România Liberă 23 decembrie 1993, pag. 15>.

După înserare, Ceauşeştii au ajuns la inspectoratul de miliţie şi securitate de la Tîrgovişte. Conform maiorului de armată Ion Tecu, în orele precedente miliţienii au ţinut cuplul în pădurea din apropiere, pare-se pentru a se hotărî ce să facă cu ei<vezi comentariile lui Tecu în Ion D. Goia şi Petre Barbu, „Ceauşeştii la Tîrgovişte”, Flacăra nr. 51 din 19 decembrie 1990, pag. 9-10>. Cînd au sosit pe neaşteptate la inspectorat, şeful securităţii locale, colonelul Gheorghe Dinu, a acceptat să-i predea detaşamentului de armată care venise să preia controlul clădirii. Brucan descrie astfel acţiunile lui Dinu:

Tipic pentru situaţia din acea după-amiază, comandantul local al securităţii nu se putea hotărî ce să facă. Între timp, radioul şi televiziunea semnalau întregului popor că balanţa se înclina în favoarea revoluţiei. Ofiţerii de securitate au început să părăsească clădirea, şi în curînd toată lumea a plecat<Brucan, The Wasted Generation, pag. 5. Tecu confirmă că între orele 14 şi 17, miliţienii şi securiştii au început să evacueze clădirea inspectoratului, în Goia şi Barbu, “Ceauşeştii la Tîrgovişte”, Flacăra nr. 51 din 19 decembrie 1990, pag. 10>.

Scurtă vreme după ora 6 seara cuplul a fost transportat la garnizoana militară. Maiorul Tecu declară: „Din 22 decembrie, ora 18,20, şi pînă pe 25 decembrie, ora 14,45, cînd a avut loc execuţia, ei n-au mai părăsit acest perimetru al cazărmii”<Goia şi Barbu, “Ceauşeştii la Tîrgovişte”, Flacăra nr. 51 din 19 decembrie 1990, pag. 10>. Între timp, vorbind de la balconul clădirii comitetului central, Ion Iliescu a anunţat unei mulţimi uriaşe că „s-au dat dispoziţii forţelor armate să-l aresteze [pe Ceauşescu]. Avem ştiri că a fost prins în jurul Tîrgoviştelui. Va fi, cînd ştirea va fi confirmată, o s-o facem publică, va fi arestat, supus judecăţii publice”<Revoluţia română în direct, volum editat de TVR în 1990, pag. 85>. Nu mult după aceea, focurile sporadice care apăruseră după înserare vor deveni mai susţinute şi vor izbucni nu numai în Bucureşti, ci în întreaga ţară. Partea a 2-a a revoluţiei – episodul „teroriştilor” – a început.

(Va urma)

17 gânduri despre „Rich Andrew Hall: Rescrierea istoriei revoluţiei. Triumful revizionismului securist în România (7). Ceauşeştii în timpul fugii

 1. De unde stia Iliescu ca sotii Ceausescu vor fi arestati daca Iliescu la ora 16:00 a vorbit de la balconul CC, ai scris ca la ora 18:00 sotii Ceausescu au ajuns la garnizoana militara, e cam suspect, sau dezinformare?
  nu ai mentionat cand a vorbit adica la ce ora a vorbit iliescu

 2. De unde ştii că Iliescu a vorbit la ora 16:00 de la balconul CC? Eu am dat înregistrarea cuvîntării sale, dar ora exactă n-o ştiu. Ştiu doar că Iliescu a spus că la ora 17 să se întîlnească cei responsabili la CC, cînd a ieşit la balcon nu ştiu.
  În cuvîntarea de la balcon, pe care o găseşti pe acest blog, Iliescu nu e sigur că Ceauşescu a fost prins, zice că mai aşteaptă o confirmare.
  Ceauşescu a fost în custodia miliţiei, apoi predat armatei. Probabil nu i-a zis nimeni „eşti arestat”, dar şi înainte de a ajunge în cazarma de la Tîrgovişte e posibil ca cineva să-l fi anunţat pe Iliescu că Ceauşescu a fost prins.
  Înainte de discursul lui Iliescu, Brateş anunţase că Ceauşescu a fost prins, iar apoi revenise declarînd că Ceauşescu a reuşit să scape https://mariusmioc.wordpress.com/2008/12/11/brates-si-doicaru-la-tvr-pe-22-decembrie-1989-video/

 3. Marius a scris:
  Rich Andrew Hall, despre care am mai pomenit pe acest forum, şi-a publicat pe internet teza de doctorat din 1997 despre istoriografia revoluţiei române din 1989.

  Găsesc foarte interesante părerile lui Hall cu privire la mitingul din 21 decembrie 1989 organizat de Ceauşescu şi ce anume a provocat conturbarea acestui miting.

  Nica Leon

  Cred ca l-am cunoscut pe autor, un tinerel neorientat, ce avea foarte putine cunostinte de cultura generala, fara tragere de inima si dorinta de cunoastere, un speciment educat si format de propaganda U.S.A. (Uniunea Sovietica Ailalta).

  Orice individ cu ceva perspicacitate ar putea demonta falsele teze care stau la baza respectivei lucrari de doctorat, editata in urma unei burse orientate, fireste.

  Ca participant voluntar la respectivul miting desfid pe oricine care sustine gogomaniile prezente in lucrarea prezentata, care se bazeaza pe marturiile unor agenti ai unor tari straine, zisi ziaristi, care vorbesc despre folosirea gazelor lacrimogene, ceea ce s-au utilizat numai in mintea lor contorsionata, dar bine orientata de cei care ii plateau.

  Sursele de care vorbeste autorul erau niste bieti locuitori ai Bucurestiului, care isi formasera o parere dupa ce auzisera la tv si radio relatarile unor manipulatori si mistificatori de profesie.
  Asa ca teze nu valoreaza, pentru adevarul istoric, nici macar cit costa hirtia care o suporta.
  Precizez ca atunci cind l-am intilnit, la Ambasada si la Consulatul S.U.A., i-am atras atentia asupra prostiilor cu care fusese indopat si pe care mi le repeta si mie. Din pacate, nefiind un tinar cu deschidere, am renuntat sa il mai intilnesc, nu inainte de a-i atrage atentia ca ceea ce va scrie el va spori muntele de neadevar folosit in cauza, tocmai de cei care de frica, din prostie si pentru a ascunde complicitatea la instaurarea bestialului sistem comunist, au emis „analize” care spuneau ca sistemul romanesc, pazit de securitate, nu va putea fi rasturnat daca nu vor fi masive interventii a unor trupe din afara Romaniei.
  Cind au vazut insa, cit de corect gindisem, planuisem si actionasem eu si cit succers au avut metodele mele, de ciuda, de rusine dar si din interes, pentru a nu fi trasi la raspundere ce cei care cheltuisera cu ei, de pomana, sume foarte mari de bani, au lansat asemena teori care nu au absolut nimic cu realitate si pe care nici macar benzile magnetice nu le sustin.

  Si cum o jumatate de adevar este mai periculoasa ca o miciuna, cred ca si aceasta noua scriere este menita sa umbreasca, sa minimalizeze si sa ascunda victoria romanilor in eliberarea din jugul strain al odiosului sistem de care se temea toata lumea.

  Nu au fost aruncate petarde, pentru ca militienii si securistii aflati in multime nu doreau cu orice pret sa fie calcati si ei in picioare. Logic si practic nu?
  Episodul cu pocnitura l-am mai povestit, chiar si pe acest site.

  Am avut timp sa citesc bazaconiile acestui american devenit nemeritat „doctor” in Revolutia romana din 1989.
  Se vede treaba ca si in S.U.A. sint multi ageami, care dupa ce pun pe hirtie fel de fel de traznai, pe care le prezinta apoi unora care desi au titluri pompoase sint inocenti in acest subiect si acorda, ca si pe plaiurile mioritice, titluri stiintifice in mod vadit nemeritat.
  M-a distrat capitolul pe care mi l-a alocat, convingindu-ma cit de inocenti pot fi oamenii mici, cum este si acest doctorel.
  ––––––––-
  Da, la ora 16:00 a vorbit, vezi la istoricul Ioan Scurtu, si interviul cu generalul Andrei Militaru, sau Montanu.

  „De la Televiziune in jurul orei 15:30 dus cu o masina insotit de Florin Velicu, si generalul Andrei Militaru”
  Cer scuze in jurul orei 15″

 4. „La ora 14, căpitanul de rangul I Constantin Cico Dumitrescu s-a adresat din studioul 4 al Televiziunii: „Rog pe tovarăşul Ion Iliescu, cu care am fost coleg, să vină la Televiziune! Trebuie, tovarăşi, să ne organizăm”. Peste circa o jumătate de oră, Ion Iliescu a venit la Televiziune, unde a fost salutat cu entuziasm de Teodor Brateş, coordonatorul emisiei din studioul 4, care transmitea revoluţia română în direct. Ion Iliescu a luat cuvântul în jurul orei 14.45 şi, după ce a salutat înlăturarea dictatorului Ceauşescu, a apreciat: „Poporul nostru trebuie să dea dovadă de maturitate în aceste momente, să ne putem reorganiza pe baze democratice. Vom constitui în cursul acestei zile un Comitet al Salvării Naţionale, care să înceapă să pună ordine”. El a cerut ca la ora 17 „toţi cei responsabili care se pot angaja în această operă constructivă” să vină la Comitetul Central: „Trebuie neapărat să ne reorganizăm, într-un Comitet de Salvare Naţională. Să elaborăm un program de acţiune”
  ––––––––

  Numai scrie prostiile lui Rich Andrew Hall, in primul rand te faci de ras si de rusine, iti pierzi credibilitatea

  1. Ovide, ai devenit purtător de cuvînt a lui Nica Leon? Dacă acesta vrea, poate să comenteze aici, mai ales că ştie de saitul ăsta. Nu mă aştept de la Nica Leon să susţină teoriile lui Rich Hall, fiindcă acesta arată că în 21 decembrie 1989 a existat o manifestaţie anticeauşistă în afara Pieţii Palatului, înainte ca Ceauşescu să înceapă să vorbească, ceea ce contrazice pretenţiile lui Nica de „declanşator” al revoluţiei. Pretenţii care oricum n-au temei, căci revoluţia s-a declanşat la Timişoara.
   Faptul că Iliescu l-a promovat pe Scurtu la Institutul Revoluţiei nu-l face pe acesta o autoritate legată de revoluţia din 1989. Nici nu sînt convins că Scurtu a scris undeva de ora 16:00 cîtă vreme n-ai indicat unde. Fiindcă tot citezi din Nica Leon, uită-te şi la părerea acestuia despre Scurtu.
   Ultimele citate pe care le-ai dat (dar nu indici de unde le-ai luat) sînt nerelevante – am zis şi eu că Iliescu a vorbit de întîlnire la ora 17, şi n-am nevoie să citesc de altundeva treaba asta cîtă vreme chiar pe acest blog e înregistrarea video.
   Nu te îngriji de credibilitatea mea, vezi mai bine zicala cu cel care moare de grija altuia.

 5. Hopa ! I-auzi : în 21 decembrie n-au fost petarde lacrimogene ! Domnule Mioc ! Ştiaţi că leucemia de care au murit zeci de revoluţionari provine din aceste grenade ? S-a dezvăluit până acum ce conţineau grenadele din 21 decembrie ? Vă amintiţi de ce a murit Dan Iosif ?

 6. Ce mă lasă nedumerit pe mine, este atitudinea gen. Iosif Rus. După atâţia ani majoritatea au făcut declaraţii, au dat interviuri, dar el – un personaj principal – nu a vorbit aproape nimic (eventual la procese, dacă a fost martor la vreunul).

  1. @Mazarin, nu ştiu ce declaraţii a dat generalul Rus. Dacă n-are declaraţii despre agenturi străine, comploturi, conspiraţii, nu e interesant pentru presă.
   @ambrodito, nu cunosc dacă există vreo legătură între moartea lui Dan Iosif sau altor revoluţionari şi gazele lacrimogene. Prefer să mă bizui pe date sigure, iar dacă nu am informaţii despre o problemă mai bine nu zic nimic. Speculaţii sînt de toate felurile.
   Nu ştiu dacă aţi observat, dar cuvîntul „petardă” e pus de Rich Andrew Hall între ghilimele în fragmentul care tratează aceasta https://mariusmioc.wordpress.com/2009/01/13/rich-andrew-hall-rescrierea-istoriei-revolutiei-triumful-revizionismului-securist-in-romania-5-cine-a-aruncat-petarda/
   A preluat cuvîntul din unele surse care au scris despre revoluţie, dar punîndu-l între ghilimele arată că nu e obligatoriu să fi fost o petardă. Putea să fie grenadă cu gaze lacrimogene, tub de şprei care a explodat sau orice chestie care a făcut la un moment dat un zgomot ca o bubuitură, pe care martorii aflaţi mai departe care n-au văzut exact despre ce a fost vorba au putut s-o descrie ca o petardă.

 7. Marius,
  am zis ca am gresit nu la ora 16,00 ci 14,45.

  vezi aici sursa:

  „E un început în tot sfârşitul… Culegere selectivă din programele radiodifuzate în zilele de 17 – 25 decembrie 1989, Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, 1998, p. 183”
  –––––––––-

  La ora 17,00 era la Stanculescu !

 8. Petarda (sau ce-o fi fost) de la mitingul lui Ceauşescu şi grenadele de la baricadă sunt momente complet diferite. Lansate de pe la ora 17 până târziu noaptea, cu un atac masiv la ora 24, grenadele baricadei au provocat leucemia de care mor şi acum mulţi revoluţionari. Dan Iosif e doar un exemplu. L-am dat pentru că e cel mai cunoscut participant la baricadă. De leucemie şi alte boli de sânge mor sute de revoluţionari. Militari din Golf şi fosta Iugodslavie au aceeaşi moarte aparent misterioasă. În România încă nu s-a dezvăluit unde au fost fabricate şi ce conţineau grenadele baricadei. Poate, cine ştie, se va spune ceva acum, după 20 de ani.

 9. SPER CA ROMINIA SI INTREGUL EI POPOR SA SE TREZEASCA SA ADERE FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN SI VOM CISTIGA IDEALURILE REVOLUTIONARE TREBUIESC RESPECTATE SI NU UITATE VOTATI FRONTUL DEMOCRAT ROMIN VOTATI PENTRU VOI SI GENERATIA DE MIINE SI PE VITOR SCRITI CU CREONUL FRONTUL DEMOCRAT SI STAMPILATI NU REGRETATI VOTATI SI IAR VOTATI MIRICA REVOLUTIONARU.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.