„Misterul” celor 40 de cadavre

Capitol din cartea mea „Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei” (Editura Sedona, Timişoara 1999). Tema am tratat-o şi în cartea „Falsificatorii istoriei” (Editura Almanahul Banatului 1994; Editura Marineasa 1995).

Pe la sfîrşitul anului 1990 şi începutul anului 1991 devenise aproape o axiomă în presa dimboviţeană existenţa unei mari enigme a revoluţiei: faptul că, chipurile, nimeni nu-i revendică pe cei 40 de morţi din Timişoara incineraţi la Bucureşti.

mortitir11mortitir2

Această aşa-zisă enigmă a fost popularizată iniţial prin articolul „Morţii din TIR-ul frigorific – ofiteri D.I.A.?” iscălit de Gheorghe Olbojan în revista „Zig-Zag” nr. 9/aprilie 1990. Pentru ca dezinformarea să aibe succes, articolul este scris într-un stil antiiliescian şi anticomunist. Domnul Gheorghe Olbojan, întîmplător, de meserie securist, este şi autor al cărţii „Good bye, domnule Pacepa”.

Să urmărim mai departe dezvoltarea acestui aşa-zis mister.

Francezul de origine română Radu Portocală scrie, într-o carte apărută iniţial în Franţa, în 1990: „trupele USLA ale Securităţii erau bine reprezentate la Timişoara. Membrii lor erau educaţi într-un spirit sinucigaş. Este foarte posibil ca provocatorii – ucişi cu toţii de armată – să fie din rîndul lor (…) S-ar putea astfel explica un alt mister: dacă membrii USLA au facut provocările cu preţul vieţii lor, este foarte posibil ca ale lor să fie şi cadavrele furate de Securitate în ziua de 18 din morga oraşului, pentru ca apoi să fie incinerate la Bucureşti” („România. Autopsia unei lovituri de stat”, Agora Timişoreană în colaborare cu Editura Continent 1991, pag. 35-36).

În articolul „Procesul lui Filip Teodorescu şi neorevizionismul maghiar” din ziarul „Azi” (30 august 1990), I. Baicu afirmă categoric: „Nici pînă astăzi morţii transportaţi de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti n-au fost revendicaţi de către cineva (din România)”. Dl. Baicu e convins că aceştia ar proveni din rîndul celor „cîteva mii de agenţi infiltraţi de Budapesta (şi de Moscova)”.

Nici Corneliu Vadim Tudor nu se lasă mai prejos: „cei 40 de morţi transportaţi cu autoduba frigorifică, n-au fost nici revoluţionari, nici ofiţeri români ai D.I.A., cum s-a tot spus pînă acum, au fost pur şi simplu agenţi maghiari pe care oamenii lui Vlad, Stamatoiu şi Teodorescu i-au dibuit şi i-au lichidat (…) pe teritoriul Ungariei a fost dezvelit recent un monument consacrat victimelor maghiare ale Revoluţiei din România !” („România Mare” 31 august 1990).

În ziarul „Azi” din 9 decembrie 1990, Petre Meldin se arată convins că Laszló Tökes deţine cheia misterului: „Oare de ce procuratura militară nu l-a citat ca martor pentru a declara ce ştia despre cele 40 de cadavre incinerate ?” („Pastorul necurat”)

Generalul Emil Macri, inculpat în procesul Timişoara, aminteşte şi el, în „Adevărul” din 26 februarie 1991, faptul că nimeni nu revendică cadavrele incinerate.

Aurel Perva şi Carol Roman, ziarişti la „Tineretul Liber”, în cartea „Misterele revoluţiei române” (Casa de editare „Răscruci de milenii” SRL, pag. 15-18 ) prezintă problema celor 40 de cadavre într-un mod pretins obiectiv, punînd faţă în faţă varianta „România Mare” (agenţi maghiari) şi varianta „Zig-Zag” (ofiţeri D.I.A.). Un singur lucru nu le trece prin minte domnilor Aurel Perva şi Carol Roman: atît „România Mare” a lui Corneliu Vadim Tudor, cît şi „Zig-Zag”-ul lui Ion Cristoiu, mint cu egală neruşinare.

Iată lista martirilor a căror trupuri au fost arse la crematoriul „Cenuşa” din Bucureşti:

1. Andrei Maria, 25 ani, Timişoara, str. Ion Ionescu de la Brad bl. A 107 ap. 12
2. Apro Mihai, 31 ani, Timişoara, str. Naturii 4 sc. B ap. 20
3. Balmuş Vasile, 26 ani, Timişoara, str. Luminii 35 sc. A ap. 4
4. Balogh Pavel, 69 ani, Timişoara, str. Mangalia nr. 18
5. Bărbat Lepa, 43 ani, Timişoara, str. Ion Raţiu 6A
6. Belehuz Ioan, 41 ani, Timişoara, str. Gr. Alexandrescu 40
7. Belici Radian, 25 ani, Timişoara, str. 16 Februarie bl. 17 sc. B ap. 58
8. Bînciu Leontina, 39 ani, Timişoara, str. Elevului 3 sc. A ap. 12
9. Caceu Margareta, 40 ani, Timişoara, str. Dîmboviţa 6A
10. Carpîn Dănuţ, 25 ani, Timişoara, str. Textiliştilor 20 ap. 6
11. Chörösi Alexandru, 24 ani, Timişoara, str. Reşiţa 19
12. Ciobanu Constantin, 43 ani, Timişoara, str. Transilvaniei 9 sc. D ap. 10
13. Cruceru Gheorghe, 25 ani, Timişoara, str. Hebe 47
14. Csizmarik Ladislau, 55 ani, Timişoara, str. Cosminului 11
15. Ewinger Slobodanca, 20 ani, Variaş, sat Gelu nr. 68, jud. Timiş
16. Ferkel-Şuteu Ştefan Alexandru, 43 ani, Timişoara, str. Cheia 3 sc. A ap. 8
17. Florian Antoniu Tiberiu, 20 ani, Timişoara, complex studenţesc cămin 2
18. Gîrjoabă Constantin Dumitru, 30 ani, Timişoara, str. Bicaz 11 ap. 4
19. Haţegan Petru, 47 ani, Timişoara, str. Chişodei 89
20. Ianoş Paris, 18 ani, Timişoara, str. Cozia 57 ap. 7
21. Iosub Constantin, 18 ani, Chişoda, str. Bucegi 32, jud. Timiş
22. Ioţcovici Gh. Nuţu, 25 ani, Timişoara, bd. Gheorghe Lazar 40 sc. E ap. 2
23. Lăcătuş Nicolae, 27 ani, Timişoara, str. Mediaş 2A
24. Luca Rodica, 30 ani, Timişoara, str. Muzicescu 26 ap. 3
25. Mardare Adrian, 20 ani, Timişoara, str. Dorobanţilor bl. D 14
26. Miron Ion, 50 ani, Timişoara, str. Haga 10
27. Motohon Silviu, 35 ani, Timişoara, str. Liniştei 3 ap. 7
28. Munteanu Nicolae Ovidiu, 25 ani, Orăştie, str. Unirii 61B, jud. Hunedoara
29. Nagy Eugen Francisc, 17 ani, Turda, str. Zambilelor 10 ap. 10, jud. Cluj
30. Opre Gogu, 40 ani, Cerneteaz nr. 275, jud. Timiş
31. Osman Dumitru, 24 ani, Sadova nr. 183, jud. Dolj
32. Oteliţă Aurel, 34 ani, Timişoara, Calea Lipovei cămin 8, ap. 88
33. Radu Constantin, 33 ani, Timişoara, str. Luţa Ioviţă 6
34. Sava Angela Elena, 25 ani, Timişoara, str. Ştefan Stîncă bl. 119
35. Sporer Rudolf Herman, 33 ani, Timişoara, str. Musorgschi 24
36. Stanciu Ion, 42 ani, Timişoara, str. Naturii 1 sc. B ap. 14
37. Wittman Petru, Timişoara, str. Ungureanu 11
38. Zăbulică Constantin, 30 ani, Timişoara, str. Constantin cel Mare 13

La iniţiativa noastră, această listă (cu cîteva nume lipsă, care nu erau cunoscute în 1991) a fost publicată în „Renaşterea Bănăţeană” din 2 martie 1991, „Adevărul” din 13 martie 1991, „Naţiunea” nr. 12/1991, „Timişoara” 29 noiembrie 1991. Revista „România Mare” a refuzat să publice lista.

În ciuda dezminţirilor, teoria misterului celor 40 de cadavre este deosebit de persistentă. De pildă, Ilie Stoian, în cartea „Decembrie 89 criminala capodoperă” (Editura Evex, Bucureşti 1998 ) scrie: „în mod curios, cele 40 de cadavre neidentificate nu au fost revendicate de nimeni. Nici un locuitor al Timişoarei nu a reclamat, ulterior revoluţiei, dispariţia fără urmă a vreunui membru al familiei (…) credem că respectivele 40 de cadavre aparţin unora dintre agenţii străini care au fost trimişi la Timişoara pentru a incita populaţia la revoltă” (pag. 40-41). Ilie Stoian, fost redactor la săptămînalul „Expres” condus de Cornel Nistorescu, a mai scris şi volumul „Decembrie 89 – Arta diversiunii” (Editura Colaj 1993), este deci un individ cu pretenţii de specialist în istoria revoluţiei.

Identificarea răposaţilor s-a făcut de către rudele acestora, pe baza certificatelor medico-legale de constatare a decesului. Aceste certificate conţin doar o descriere sumară a victimelor, care nu întotdeauna a fost suficientă pentru identificare. Există cîteva cazuri în care s-a stabilit apartenenţa victimelor la grupul celor incineraţi prin mărturii, eliberîndu-se certificate de deces ulterioare, prin hotărîre judecătorească. Există totodată 7 certificate medico-legale de deces care n-au fost revendicate de nimeni, dar la 5 dintre persoanele de pe listă nu s-a stabilit certificatul medical corespunzător (s-a recunoscut decesul în timpul revoluţiei pe bază de martori şi hotărîre judecătorească). E posibil ca şi în viitor să se mai identifice morţi din acest grup, dintre persoanele dispărute în acea perioadă (există două cazuri de dispăruţi suspectaţi că au fost în grupul incineraţilor: Zornek Otto şi Pisek Zoltan). O piedică în calea identificării o prezintă felul sumar în care au fost alcătuite certificatele de deces.

27 de gânduri despre „„Misterul” celor 40 de cadavre

 1. AM CITIT LISTAMORTILOR ARSI LA BUCURESTI ERAM CURIOS SA VAD DACA CUNOSC VRUN NUME NU NU CUNOSC NICI UNNUME ,PRACTIC CAUT PE: ZAGOR CAROL , MESAROS PETRESI, ANCA CORNEL INSEAMNA CA SINT VI TREBUIE GASITI 01653 ALBA 1974 FEBROARIE . FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ,MIRICA .NOROC BUN

 2. Si peste grozavia in sine a acestei tragedii,trebuie pusa o intrebarea,chiar daca suna retoric:a fost posibil asa ceva in ultimul deceniu al secolului 20,intr-un stat european?!?

 3. Interesant de stiut cum au fost identificate cele 40 de cadavre si de catre cine.A existat desigur , o lista de primiri la urgenta , dar nu cred ca pe baza ei s-a nfacut identificarea post factum, pentru ca nu cred ca toti mortii aveau Buletinul Populatiei la ei, chiar daca erau cetateni Romani. Suspecta graba cu care cadavrele respective au fost expediate la crematoriu in Bucuresti. De ce numai acele cadavre , dintre toate cadavrele aflate la ora aceea la morga, au fost trimise la Bucuresti? 40 din peste 90 de cadavre. Nu mai era loc in frigoterma? Nu cred .
  Marturiile citate indica limpede existenta unui proces de triere, dar nimeni nu a aflat sau nu a vrut sa afle pe ce baza se facea treierea.
  Si de unii erau impuscati lift .

  Foarte bizar este ca un subofiter ,sau ofiter de armata ,a fost judecat si condamnat pentru uciderea lui Paris Janos, pe o strada din Timisoara.

  Dupa un numar de ani de zile, cel condamnat face recurs pentru ca Janos Paris nu numai ca nu fost printre cei incinerati, dar nici printre cei ucisi, ci doar dat adisparut , iar dupa un timp a re-aparut la Timisoara. Omul a adus martori in instanta in acest sens.

  1. Maiorul de miliţie Veverca Iosif a fost condamnat pentru uciderea lui Ianoş Paris. Într-adevăr a susţinut că Ianoş Paris n-ar fi fost de fapt mort ci fugit în străinătate, şi a umplut o mulţime de ziare cu versiunea asta, răspîndită inclusiv prin emisiuni TV. Curtea Supremă a acceptat să judece o cerere de revizuire (cale extraordinară de atac) în acest caz, dar în urma judecării cererii aceasta a fost RESPINSĂ. Deci, condamnarea lui Veverca şi vinovăţia acestuia în omorîrea lui Ianoş Paris e în continuare valabilă dpdv juridic.
   În cadrul procesului de revizuire, martora pe care se bizuia Veverca, Mariana Brandl-Gherga, care scrisese un articol de ziar în care spunea că Ianoş Paris este de fapt viu, nu a confirmat cele scrise. Iniţial nici n-a vrut să se prezinte în instanţă, se plîngea presei că e hărţuită de Curtea Supremă care îi tot trimite citaţii. Pînă la urmă s-a făcut o comisie rogatorie care a audiat-o la Timişoara, ca să nu trebuiască sărăcuţa să se deplaseze la Bucureşti. Şi acolo doamna a spus că a scris articolul ăla din burtă (cum e obiceiul des întîlnit în presa românească), fără să aibă vreun element concret. Sînt chestii despre care eu am mai scris, de pildă în cartea „Libertatea şi politrucii” http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/mmioc/libpol/docs/44brandl.htm
   Deşi Curtea Supremă, inclusiv la revizuire, a confirmat vinovăţia lui Veverca, după aceea Ion Iliescu, cunoscut ocrotitor al criminalilor din 1989, a avut grijă să-l graţieze.
   Că persoane vinovate de crimele din decembrie 1989 se pretind nevinovate nu e de mirare. Ce e de mirare e că sînt băgate în seamă şi mass-media are tendinţa ca anume pe mărturia lor să scrie istoria lui decembrie 1989, chiar şi atunci cînd vinovăţia e confirmată juridic.

 4. Doresc sa actionezi in sprijinul desconsipararii actualei Politii Politice a regimurilor Iliescu si Basescu.
  Sunt o victima colaterala a pripriei politii politice a familiei mele,care m-a trisat decind m-am nascut.
  Din 1984 cind eram satisfaceam stagiul militar in U.M. 01073 Securitatea ma asculta pe mine si pe toata familia pentru a se folosi de Harul dat de catre Dumnezeu si Isus Hristos,si astazi in 2010 SRI si Cadre din Politia romana au aceliasi indeletniciri.
  Doresc sa aflu detalii despre intercepatri aroape nevazute prin intermediul implanturilor dentare.
  eu am fost supus unui astfel de implant in inuie 1992,mi s-a montat un dispozitiv de dimensiunile unui ac/bold,in maxilar,ca un suport pentru dintele cariat,si il am in continuare.
  Prin acest receptor pot fi ascultat si localezat de institutii ale statului roman care detin Tehnica de localizare prin Radare si prin satelit,Mi-am dat seama inca din anul 2000.citesc cu multa spaima ca acest Aristotel stamatin a intrat ca sef in Ministerul de interne chiar in acel an fatidic pentru mine 1984.
  din aceea iarna cind a cazut o zapada catrastofica in Bacau nu am putut sa ma deplasez la nunta unei prietene a fetei cu care ieseam in acele zile.
  mai in zilele astea respectiva este casatorita cu un militar de cariera si locuieste in Arad,ea asigura sustinerea paranormala a presedeintilor post 1989,eu sunt un cobai al lor.
  doresc eliberarea mea si sa lupt imoptriva folosirii romanilor dpret cobai sau mai bine spus Falsi Isusi Hristosi!
  ajuta-ma sa ma clarific pina nu ma VOR distruge fizic!!!
  SOS din Piatra Neamt
  Neculai Gheorghiasa
  ex rezident in Madrid-Spania
  Strada Almendralejo,5.2º D-cha.

 5. Stimate d-le Mioc,

  Foarte interesanta expunerea in contradictie cu aripile Securitatii din PRM,si din afara PRM.

  Sa intelegem ca Pavel Corut minte cu nerusinare,de inghiata apele,dar si sucul, cand ne vorbeste de agenti straini.Ca sa isi ascunda vinovatia poate,in crimele in care A FOST implicat!(si el,pe langa altii….)

  http://dacia-mare.blogspot.com/2011/04/fostii-ofiteri-de-securitate-care-au.html

  http://dacia-mare.blogspot.com/

  Am publicat niste articole,la adresa tovarasiilor.

  Dupa razboi multi viteji se arata.Institutul anticomunist IICCR e condus de un comunist evreu: Tismaneanu,care mistifica istoria,si scoate evreii securisti,afara din rapoartele lui,ca sa-i protejeze!

  Pe de alta parte,TOTI fostii securisti,s-au travestit, iar la moartea lui PLESITA NICOLAE,a venit tot SRI-ul,ceea ce arata,orientarea acestui serviciu.Nu cred ca mai trebuie comentat,asupra acestui fapt.

  La Securitate,persoane ca ION PAVEL, PAVEL CORUT, ILIE MERCE, si altii,care dupa 1990 au PROSPERAT!!!!

  vin la TV ,la OTV,la alte posturi si ne dau lectii de DEMOCRATIE! Halal,CAT tupeu!

  In primul lor aceste nume ION PAVEL,PAVEL CORUT, ILIE MERCE, IULIAN VLAD< si asa mai departe, NU sunt decat nume de COD,nicidecum numele lor reale.

  Cu permisiunea dvs,si daca imi dati acordul articolul dvs ,il voi publica si la mine pe pagina, precizand sursa dvs si numele dvs.

  Cu multa stima,Scorilo

  (Nu uitati ca ,,tribunul ,, nebun vadim tudor a publicat in ziarele lui-fituici,si articole de ELOGII la adresa lui Gheorghe Craciun,cea mai mare bestie,si criminal pe timp de pace in Penitenciarele Aiud,Canal,etc,etc)

  1. La pagina „Despre mine şi acest blog” am precizat că dau acordul pentru preluarea gratuită oriunde pe internet a articolelor mele de aici, cu condiţia precizării sursei şi autorului.

 6. PS:

  Pavel Corut ne spune ca SRI-ul i-a otravit primele 2 sotii,dupa 1989,si ca s-a incercat uciderea lui.

  Acest francmason,fost sef la DIA,sau DIE, din 1980 pana in 1989,Securist,subordonat ca si Iulian Vlad, Octavian Andronic, Ilie Merce,Ion Pavel, si asa mai departe,erau subordonati lui NICOLAE PLESITA,care a ucis in anii 50 partizanii libertatii din munti,care-i asteptau pe americani.

  Tot Plesita a incercat uciderea lui Paul Goma,prin colete postale,bombe speciale.

  Tot Plesita punea bombe teroriste pe la Strasbourg si alte tari din UE.

  Ce se naste din pisica,soareci mananca.

  Dan Voiculescu,securistul Felix(CNSAS), lucra in comertul exterior. In partidul lui (PC- PUR),a intrat toata gasca din comertul exterior: Monica Tatoiu, Maria Grapini,si asa mai departe. Piedone,primarul de sector,fiu de fost activist PCR.

  Oana niculescu mizil- PSD, nepoata fostului lider din CC al PCR.

  Bogdan Olteanu,nepotul Gizelei Wass,evreica din Comintern,care a adus tancuriile sovietice in Romania,alaturi de Ana Pauker,tortionara evreica a neamului nostru.

  NOI SUNTEM CONDUSI DE CEI 10000 DE FOSTI SECURISTI,SI IN MOMENTUL DE FATA! JOS COMUNISTII,NU DOAR COMUNISMUL!

 7. Chiar nimeni nu vede evidenta mistificare si perdea de fum care se aseaza peste transportul celor 40 de cadavre? Cadavrele au fost selectionate cu mare grija (urmariti cu atentie periada lunga de timp in care s-a facut selectia), dintre cadavrele transportate la Bucuresti se stie ca unele au fost impuscate in liftul spitalului (cu exceptia unui cadavru ascuns de un brancardier, prieten de-al mortului, care a platit cu viata pentru asta, doua luni mai tarziu). Chiar nimeni nu vede ca dintre factorii de executie, cei care chiar stiau perfect motivul transportului acestor corpuri, au disparut brusc si misterios (2 dintr-un foc dupa 4 zile, Nutu si Mihalea si Macri dupa un an). Mi se pare evident ca cele 40 de cadavre prezentau CEVA, o dovada care putea conduce un investigator perspicace spre aflarea unui adevar care acum ne scapa tuturor! iar cel care a facut selectia, Ghircoias, este acelasi care a facut scapati teroristii raniti internati in spitalele bucurestene.

  1. Poti sa fii mai explicit decat „Nutu si Mihalea si Macri”, si sa ne spui(daca stii) si numele acestora, pentru ca doar prenumele nu inseamna nimic

  2. Cele 40 de cadavre au fost selectate ca să fie morţi din revoluţie, nu morţi din cauze naturale, şi posibil selecţia a vizat şi morţii despre care familiile încă nu aflaseră, că despre ăia se putea spune apoi că n-au murit. S-a dorit ştergerea urmelor represiunii.

   1. Sunt convins ca selectarea a avut loc de-a distruge/ arde, dovezile ca acestia au fost impuscati de alt tip de calibru.

   2. Nu cred. N-au avut timp să verifice amănunțit fiecare cadavru, să vadă cu ce calibru a fost împușcat. Voiau pur și simplu să dispară dovada crimelor, și au ales persoane împușcate despre care credeau că familiile încă nu aflaseră că au murit.

 8. CULMEA IRONIEI,IN ARTICOL SE SPUNE CA: TRUPELE USLA ALE SECURITATII ERAU EDUCATI INTR-UN SPIRIT SINUCIGAS,LA FEL ESTE SCOLITA SI JANDARMERIA DE AZI ,AVEM EXEMPLU [DEMONSTRATIILE IMPOTRIVA PUTERII AU FOST INABUSITE TOT APROXIMATIV IN SPIRIT SINUCIGAS] ANUL ACESTA IN IANUARIE, INTRUCAT PROFESORII LOR DE LA ACADEMIA DE POLITIE ,AU FOST IN SLUJBA CRIMINALULUI DICTATOR ODIOS IMPUSCAT,AZI VIN LA TV ,SE DAU MARI PATRIOTI,GEN GENERAL PARDON [CHESTOR] PAVEL ABRAHAM, SAN ION [CHESTOR JANDARMERIE]. FOST IN GARDA LUI CEASCA OPINCARU,SI CATI ALTII,SA LE FIE RUSINE,SA PLECE LA PENSIE DEFINITIV,SA LASE TINERI, DE DUPA REVOLUTIE, CE AU INTRAT IN ACADEMIE ,DAR SA NU FI FOST SI EI LA RANDUL LOR, FII AI ACELORA-SI CHESTORI ,

  1. Cred ca am facut cea mai mare greseala din viata mea, am depus si obtinut certificatul de revolutionar si iata ca astazi putem devenii CRIMINALI ai acestor morti, dupa spusele acestor canalii. Voi sunteti criminalii in care in cea mai mare parte nici nu au fost judecati. Dar tot speram ca intro zi ne gasim si noi dreptatea in aceasta tara condusa in mare parte de esalonul doi al pcr. Adevarate jigodii, criminali si hoti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.