Contestaţia în anulare a generalilor Chiţac şi Stănculescu – respinsă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia în anulare înaintată de generalii Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac referitor la hotărîrea de condamnare pe care au suferit-o pentru participare la reprimarea revoluţiei din 1989 la Timişoara.

Preşedinta completului de judecată a fost Lidia Bărbulescu, aceeaşi care acceptase în 2004 recursul în anulare a lui Tănase Joiţa.

Contestaţia în anulare e o cale extraordinară de atac, în care se pot invoca doar motive limitativ prevăzute în legislaţie. În cazul de faţă foştii generali au invocat faptul că n-au fost audiaţi la recurs. Ei fuseseră audiaţi însă la prima instanţă şi nu e nici o lege că inculpaţii trebuie să fie audiaţi iarăşi în faza de recurs. Practic, era un motiv de contestaţie tras de păr, s-au născocit nişte pretenţii procedurale care nu sînt prevăzute de lege, iar instanţa n-a avut altceva de făcut decît să constate că respectiva contestaţie e neîntemeiată. Aş zice că avocaţii au încercat marea cu degetul, dar e de înţeles gestul lor (mai jupoaie nişte bani de la clienţi), mai ales că există precedent cînd căi extraordinare de atac bizuite pe motive trase de păr au avut izbîndă: chiar recursul în anulare din cazul Chiţac-Stănculescu s-a întemeiat (printre altele) pe faptul că expertiza psihiatrică a lui Stănculescu nu ar fi valabilă. În fapt, existase o expertiză psihiatrică, dar Parchetul General, în motivele de recurs în anulare, a susţinut că aceasta nu e valabilă fiindcă generalul Stănculescu nu fusese internat la Spitalul de Psihiatrie cînd s-a făcut expertiza (a fost expertizat ambulatoriu). Atunci, acest tip de argumentaţie a fost considerat întemeiat de completul condus de aceeaşi Lidia Bărbulescu (o chestie la care sînt curios să aflu răspuns: e cumva rudă cu cumnatul lui Ceauşescu, Lică Bărbulescu?).

După această hotărîre a Înaltei Curţi, văd la televizor (Naţional TV sau B1TV, nu mai ştiu) pe fostul informator al securităţii Doru Braia (exclus din acest motiv din Societatea „Timişoara”), cunoscut şi ca semnatar al unei petiţii pentru graţierea generalului Stănculescu, cum îi ia un interviu în închisoare lui Victor Stănculescu. S-au repetat aceleaşi dezvinovăţiri ale generalului, pe care le-am mai auzit de zeci de ori la diferite posturi de televiziune. Ceva nou mi s-a părut afirmaţia lui Stănculescu că ar fi existat nişte grupe militare în subordinea CC-ului, care nu se subordonau armatei sau Ministerului de Interne, şi care ar putea fi la obîrşia acţiunilor teroriste de după 22. Comandantul acestor grupe ar fi putut fi generalul Ion Coman, care conducea secţia militară a CC al PCR, îşi dădea cu presupusul Stănculescu. Se doreşte să se ofere poporului o explicaţie cu privire la problema teroriştilor de după 22. Ion Coman a fost însă arestat în 22 decembrie 1989 (cum se precizează şi în sentinţa de condamnare a acestuia, în partea în care se deduce perioada de arestare preventivă), deci nu pare credibil să fi coordonat activitatea teroriştilor.

Această nouă hotărîre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cît şi cel de-al enşpelea interviu cu Stănculescu pe care am avut posibilitatea să-l văd la televiziune, îmi atinge fiorul poetic. După modelul poeziei „Hanibal” a lui Eugen Jebeleanu, am făcut şi eu o poezie:

Victor Atanasie Stănculescu

Ale lui au fost toate
Şi televiziunile
Şi tonomatele de presă
Şi clasa politică, şi tagma militarilor
Şi zvonerii, şi răspîndacii, şi instituţiile statului şi
Tancurile cu şenilele lor sfărîmînd asfaltul
Acestor străzi albite de spaimă

Şi n-a învins

Un gând despre „Contestaţia în anulare a generalilor Chiţac şi Stănculescu – respinsă

  1. Pingback: ÎCCJ vrea să revizuiască sentinţa lui Victor Stănculescu cu uşile închise « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.