TVR 22 decembrie 1989. Mihai Lupoi: Comandantul armatei e generalul Militaru. Ni se transmite că în piaţa centrală din Sibiu e un măcel îngrozitor. General-colonel Militaru a dat ordin ca toate unităţile militare să se retragă în cazărmi (video)

Actualizare 3 iunie 2018: Înlocuire înregistrare de pe youtube, care fusese ștearsă, cu înregistrare de pe vimeo.

Intervenţie a lui Mihail Lupoi la TVR, în 22 decembrie 1989. Explică că la unitatea militară din Boteni s-au luat măsuri ca Ceauşescu să nu poată să fugă din ţară. Anunţă că s-a hotărît ca comandantul armatei să fie generalul Militaru şi că la Sibiu este un măcel îngrozitor. Interesantă şi afirmaţia lui Lupoi că generalul Militaru a dat ordin ca unităţile militare să se retragă în cazărmi. Ulterior acest ordin de retragere în cazărmi avea să fie atribuit şi generalului Stănculescu. Poate şi Stănculescu a dat un asemenea ordin, dar ar fi interesant de stabilit dacă a făcut-o înainte sau după generalul Militaru.

Mihail Lupoi a fost ministru al turismului în guvernul CFSN, a demisionat în februarie 1990. În 2000 a devenit senator PRM, reales în 2004, în 2005 a trecut la PNL.

Transcriere înregistrare:
00:00 Teodor Brateş: [O comunicare] extrem de importantă.
00:01 Mihail Lupoi: Fac o mică întrerupere şi-mi cer scuze. În primul rînd…
00:04 Bărbat: Comunicare importantă.
00:08 Mihail Lupoi: După atîtea veşti proaste şi foarte bune şi extraordinare şi minunate, avem una şi mai minunată. Aici, omenească, de suflet, aici în faţa televiziunii, în acest moment, s-a născut un copil. Probabil că s-a numi Victoria sau Victoriţa sau Victor, ca să semnifice victoria noastră din această zi (bravo!, aplauze, Trăiască!). Sîntem anunţaţi, sîntem anunţaţi de două persoane diferite din Boteni că dictatorul Ceauşescu a coborît dintr-un elicopter alb şi s-a urcat într-o maşină condusă de generalul Neagoe. Se pare că numărul maşinii, este o dacie roşie cu numărul fie 4 B fie 2 B 2646. Se pare că se îndreaptă spre drumul naţional numărul şase. Rog unităţile, vă rog lăsaţi-mă, rog unităţile din jur, Dîmboviţa şi cele limitrofe aeroportului Boteni şi judeţului respectiv să păzească drumurile şi să dovedească maximul de vigilenţă pentru prinderea dictatorului, ca să-l aducem în faţa justiţiei pentru tot ceea ce a făcut timp de 20 şi ceva de ani. Repet: este vorba de o dacie roşie condusă de generalul Neagoe, care poate avea, pentru că nu ştim precis, erau multe numere, două din cele numere au fost 2 B 2646 şi 4 B 2646.
01:16 Bărbat: Locotenent colonel Suciu, comandantul de la Boteni.
01:18 Mihail Lupoi: Comandantul de la Boteni (Bărbat: locotenent colonel Suciu), locotenent colonel Suciu ne raportează (Bărbat: că a luat toate măsurile) că a luat toate măsurile ca dictatorul să nu poată părăsi pe calea aerului România. Elicopterul este sigilat şi oprit la sol. El încearcă să o şteargă din ţară pe drumurile naţionale. Cetăţeni, fiţi vigilenţi! Deasemenea, trebuie să repet apelul pentru că nu am fost suficient de bine înţeles, la populaţie: Fac apel în primul rînd la populaţie să înceteze actele de vandalism. Să se aşeze pe jos, dacă nu mai pot sta în picioare şi au obosit, să nu spargă vitrine, să nu mai creeze panică, şi să, în jurul televiziunii să stea uniţi, să se aşeze şi să fie multă ordine, pentru că ţara ne priveşte, şi de ordinea de care vom da noi dovadă vor da şi cei care ne privesc. Armata, pentru moment, deci ca un interimat, a hotărît ca să preia frînele, deci să fie comandant al armatei pînă la alegerea unui comandant, tovarăşul general-colonel Militaru, sau domnul colonel, general-colonel Militaru. De aceea, rog toate trupele să asculte ordinele acestui general-colonel. De asemenea, avem aici o parte din inventarul casei Ceauşescu. Asemenea inventare…
02:27 Petre Popescu: Şi o casetă luată tot de acolo.
02:28 Mihail Lupoi: Şi o casetă. Asemenea inventare şi lucruri care (neînţelegibil) Comitetul Central, trebuie bine păzite (Teodor Brateş, întinzînd nişte hîrtii: cadourile primite), permiteţi, permiteţi să termin ce am de spus. Aceste asemenea documente, sînt cu sutele, cu miile. Rog cei care se află la Piaţa Palatului, să nu le distrugă, să nu le ia acasă. Nu sînt amintiri, sînt probe, şi aceste probe trebuie folosite de oameni care se pricep să le folosească! Nu le distrugeţi, nu le răspîndiţi! Va dura ani de zile şi altfel nu vom putea judeca acest om. Nu vă închipuiţi ce crime a putut să facă şi ce jaf! Daţi-ne voie să punem judecată să demascăm. Păstraţi ordinea! Nu uitaţi că în aceste momente singura instituţie viabilă şi bine organizată este armata. Aveţi încredere în ea! Aveţi încredere în armată! Ea vă apără şi daţi-i voie să organizeze noua ordine! Pentru că indiferent de cine va fi la putere, ordine şi disciplină trebuie în orice ţară! Nu distrugeţi bunurile, sînt ale noastre! Le-am muncit cu sudoarea noastră şi trebuie să le folosim! Avem ştiri de ultimă oră. Se pare că automobilul, automobilul a fost localizat pe (neînţelegibil). De asemenea, din Sibiu ni se transmite că în piaţa centrală din Sibiu este un măcel îngrozitor. Dacă ştirea se confirmă pe vreo cale, fac apel din nou la comandanţii din Sibiu să fie realişti, să-şi dea seama că dictatorul a şters-o, că vremurile lui s-au terminat. Rog încă o dată să fie lucizi. Comandantul armatei, general-colonel Militaru a dat ordin, şi nu uitaţi că militarii chiar în aceste momente sînt militari şi trebuie să asculte de ordin, a dat ordin ca toate unităţile să se retragă în cazărmi. Cine nu respectă ordinele, chiar în aceste momente, este tot militar şi va suferi rigorile legii. Indiferent cine va face această lege, militarul, în orice ţară, în orice orînduire, în orice epocă, se supune ordinelor comandanţilor direcţi! Deci, nu uitaţi că sînteţi militari şi comandantul vostru actual v-a dat ordin să intraţi în cazărmi! Veţi suferi consecinţele de rigoare! Repet deci apelul generalului-colonel Militaru: reintraţi în cazărmi! Vă mulţumesc.

18 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Mihai Lupoi: Comandantul armatei e generalul Militaru. Ni se transmite că în piaţa centrală din Sibiu e un măcel îngrozitor. General-colonel Militaru a dat ordin ca toate unităţile militare să se retragă în cazărmi (video)

 1. Stanculescu a dat ordin la 13:30, iar Militaru a aparut pe scena dupa ora 14, si a preluat comanda armatei si mai tarziu.
  Am pus pe Wikisource notele telefonice emise de Stanculescu.

  „Explică că la”
  mai corect: exlpică faptul, că…
  sau: dă explicaţia, că…

 2. Linkul este aici:
  http://ro.wikisource.org/wiki/Revolu%C5%A3ia_rom%C3%A2n%C4%83_din_1989#22_decembrie_1989

  Mai este totuis inainte de 13:30 ordinul dat de gen. Victor Stănculescu la ora 10:07, după ce a fost numit noul ministru al apărării, sub indicativul Rondoul, prin Col. Negrea:
  „Nu se trage de către nimeni, nici foc de avertizare – să se parlamenteze!”

  Intarzierea cu care au fost dat ordinele 13:30 se explica prin faptul, ca dupa fuga lui Ceausescu de la ora 12:09, lui Stanculescu i-a trebuit totusi ceva timp sa ajunga de la sediul CC la Ministerul Apararii. Intre timp a trecut si pe la un alt minister de acolo, al lui suzana Gadea mi se pare, de la care a cerut o masina, pt. ca pana atunci era pe jos, pe deasupra si cu un picior ghipsat.

 3. Scuze pt. greselile de ortografie:

  …Intarzierea cu care au fost datE ordinele 13:30…

  Au fost date două ordine cu această datare, notele telefonice 37 şi 38.

  În ceea ce priveşte pe Stănculescu, faptul care m-ar interesa teribil de mult este: cât a ştiut el despre Operaţiunea Trandafirul?

  Am o bănuială vagă, vagă de tot, că el a ştiut de această operaţiune, şi încrederea acordată lui de cuplul Ceauşescu, adică numirea lui ca ministru al apărării se datorează în mare parte acestei complicităţi la incinerarea celor 43 de morţi.
  Acest lucru ar explica cumva şi de ce au trebuit să dispară urgent gen. Nuţă şi Mihalea Velicu, martorii incomozi.

  • Despre ordinul lui Stănculescu am auzit, dar mă întreb de ce a spus Lupoi la TVR în 22 decembrie că Militaru a dat ordinul de retragere în cazărmi? Ar trebui întrebat, Militaru a murit dar Lupoi mai trăieşte. N-am auzit de nici un ziarist care să-l întrebe despre asta în ăştia 19 ani, deşi s-a scris despre revoluţie foarte mult.
   Ora exactă a apariţiei lui Militaru n-o cunosc, n-am înregistrările TVR pe ore. Mă gîndesc că e posibil ca anumite acţiuni ale lui Militaru să fie trecute pe seama lui Stănculescu, căci există interesul de susţinere a lui Stănculescu, iar Militaru e mort şi nu mai poate vorbi. E posibil inclusiv ca Stănculescu să fi acceptat în 22 decembrie să se subordoneze lui Militaru, sincer sau numai formal, şi să fi dat ordin de retragere în cazărmi la porunca lui Militaru.

 4. Da, a pacat ca pe vremea aceea nu se folosea afisajul de timp pe ecran. Pt. mine e totusi clara treaba: Stanculescu actiona dinauntrul aparatului militar, pe cand Militaru apara mai tarziu, intai la radio, daca nu ma insel, cu RUGAMINTEA vestita: Opriti macelul!
  S-ar putea ca Lupoi sa fi interpretat aceasta rugaminte ca un ordin. Oricum, CFSN-ul s-a format seara, in CC si la TV, unde Militaru a fost numit ministrul apararii, si acceptat ca atare de Stanculescu. Pana sa fie numit ministru (anuntul componentei CFSN s-a facut in jur de ora 23!), Militaru nu avea cum sa dea ordine, eventual putea da dispozitii la militarii care s-au alaturat revolutiei, si pierdusera contactul cu MAp., si il recunosteau pe el ca comandant (cam multe conditii). Ca in rest, stim: armata asculta numai de MAp. (care era totusi dualista: Stanculescu numit de Ceausescu, dar acest lucru nu se stia in provincie, si Gusa, ca urmas firesc al lui Milea, dar avand autoritate si competenta destula chiar si ca sef de StM.)

 5. „E posibil inclusiv ca Stanculescu sa fi acceptat in 22 decembrie sa se subordoneze lui Militaru, … ”
  Excelenta intuitia dlui Mioc. Felicitari!

  De altfel, intermediarul primei convorbiri telefonice dintre Iliescu si Stanculescu a fost Militaru. (continutul acelei convorbiri telefonice nu a fost niciodata data publicitatii si sunt inca slabe sperante sa apara in public)
  Asa se explica faptul ca pucistii moscoviti si anti-revolutionari se dau de ceasul mortii sa-l elibereze pe sangerosul lor prieten, Stanculescu.

  • Toate acestea sînt intuiţii, deocamdată nedovedite. Nici despre intermedierea convorbirii telefonice Iliescu-Stănculescu nu cunosc dovezi. Ceea ce este însă clar e faptul că Iliescu l-a susţinut mereu pe Stănculescu, inclusiv recent a cerut graţierea sa.

 6. Eu cred ca Marius preacomplica lucrurile.
  Stanculescu nu a avut niciodata ambitia sa devina om politic, conducator al tarii. Chiar daca el a afirmat dupa condamnarea definitiva de la farsitul anului trecut ca îi pare rău că n-a preluat puterea până s-ar fi liniştit lucrurile.

  Un citat:

  Interesantă este şi mărturia lui Stănculescu, întrebat într-un interviu acordat lui Dinu Săraru, cum l-a tratat pe atunci pe Iliescu.
  „Am considerat că este posibil să fie conducător (..) I-am acordat încredere, acesta a fost de fapt adevărul, nu i-am spus concret: «Ia comanda şi apucă-te de treabă!», dar l-am lăsat să-şi dea drumul să meargă pe ce voia el, deci nu a fost o «te numesc şi ai grijă să faci de acum înainte nu ştiu ce»”, a răspuns generalul.
  “Stănculescu a cedat puterea pentru că în presa internaţională, Iliescu era dat drept succesor al lui Ceauşescu” (Alex Mihai Stoenescu,
  istoric)
  (http://victorstanculescu.wordpress.com)

  • Eu nu m-am referit la ambiţiile de om politic a lui Stănculescu (deşi a fost ministru, iar ăsta e un post politic).
   Problema e: avem declaraţia lui Lupoi din 22 decembrie 1989 (nu ştim ora) că Militaru a dat ordin de retragere a trupelor în cazărmi. Ce facem cu ea? O neglijăm fiindcă nu se potriveşte cu alte declaraţii sau încercăm s-o lămurim? Lupoi trăieşte, ar trebui întrebat despre asta. Poate spune că a fost beat şi nu ştia ce vorbeşte, dar măcar să aflăm explicaţia pe care o dă Lupoi.
   Varianta lui Stănculescu despre evenimente a fost răspîndită prin multe mijloace de informare în masă, nu înseamnă neapărat că e cea corectă. Deformarea faptelor istorice pentru a se pune într-o lumină mai bună nu e făcută doar de cei care au ambiţii de conducători ai ţării.

 7. Nu uita, că Lupoi a mai făcut afirmaţii gratuite, de exemplu când speria telespectatorii cu pericolul unei invazii străine, şi a fost combătut vehement, deşi cam ineficient de Mircea Dinescu.

  Dar sigur, ar trebui întrebat el. Mie mi se pare că această declaraţie a fost făcută după ce Militaru fusese deja numit de Iliescu şi cercul lui restrâns, ca ministru al apărării. Deci, după ora 18, când au început schimburile de focuri. Cred eu.

 8. Stanculescu nu este vinovat,a fost lucrat de aceea a facut atac celebral,gusa de ce a murit ,pentru ca asa au vrut altii care luasera puterea ,pentru a nu se mai afla niciodata adevarul,Satnculescu a creeat industria de aparare in Romania,astia au distrus si industria de aparare si restul,Hotii conduc Romania,toti au doasare penale(cine este curat)?,ne meritam soarta pentru ca suntem lasi.

  • Stănculescu face şi el parte dintre cei care au preluat puterea, a avut funcţie de ministru în guvernul CFSN din decembrie 1989. Ceauşescu îl numise şi el ministru în 22 decembrie 1989, era om de încredere a lui Ceauşescu. Nu ştiu de unde ideea că Stănculescu e diferit de „ăştia” care au fost la putere, atît înainte cît şi după 1989. I se creează lui Stănculescu o imagine de „dizident”, deşi a fost mereu apropiat de cercurile nomenclaturii comuniste aflate la conducerea României, atît înainte cît şi după 1989.
   Asemănător e şi cazul generalului Guşă, mort de cancer în 1994, omagiat în parlament la iniţiativa unui apropiat a lui Iliescu (Sergiu Nicolaescu). Toată viaţa sa, Guşă n-a zis nimic rău de Iliescu, dar după moarte se încearcă crearea imaginii unui nedreptăţit de Iliescu, care chipurile s-ar fi opus acestuia. Manipulări.

 9. @Mazarin, intervenţia lui Lupoi este destul de devreme pe înregistrarea pe care o am eu, înainte de a se deschide focul în Piaţa Palatului. În cartea lui Tatulici „Revoluţia română în direct” intervenţia lui Lupoi e notată la paginile 44-46, emisiunea „revoluţionară” începînd de la pag. 21 (cu Caramitru şi Dinescu) şi continuînd pînă la pag. 130 (dacă Tatulici a respectat corect cronologia se poate estima timpul după numărul de pagini de text transcris). Ce am pus aici e a 2-a intervenţie a lui Lupoi la TVR, pe prima n-o am, nădăjduiesc să fac rost de ea.

 10. Aceasta interventie a lui Mihail Lupoi a urmat cu putin timp dupa discursul lui Silviu Brucan (care mai intai s-a deplasat la sediul CC deja ocupat (deci dupa 12:10), si de acolo la Televiziune). A ajuns la Televiziune candva intre 13:30 – 14:30.

  Pe de alta parte, sotii Ceausescu au fost prinsi la 14:50. De aici se poate deduce cam la ce ora a vorbit Lupoi (in aceasta inregistrare) la TVRL: intre 14:00 si 15:00.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.