Studiu american: Familiile acuzate de neglijenţă sau abuz faţă de copii îşi cresc totuşi mai bine copiii decît dacă aceştia ajung în grija statului

Alin Fumurescu semnalează un raport al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil din România care este dezbătut acum la Comitetul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. Raportul respectiv este un atac la adresa „educaţiei de tip tradiţionalist din România“, care „face ca dreptul la opinie şi participare al copilului să nu se exercite în practică decît în mod punctual“. „Vocea copiilor nu se face auzită în aspectele de conţinut ale procesului de instrucţie şi educaţie“, se mai arată în raport. „Familia este vinovată pentru nerespectarea dreptului de alegere a religiei, părinţii fiind cei care stabilesc de obicei cultul de urmat“. Autorii raportului mai susţin că copiilor le este încălcată libertatea de a da, a primi şi de a difuza informaţii şi idei de orice natură, prevăzută de Convenţia ONU. Nici libertatea de asociere şi reuniune paşnică a copiilor nu este pe deplin respectată.

Publicarea unor asemenea rapoarte n-ar avea nimic rău, cîtă vreme eu ca părinte le pot citi şi hotărî în ce măsură accept sau nu recomandările din ele. Din păcate, se doreşte crearea unei legislaţii (inclusiv la nivel internaţional) prin care părinţii să fie siliţi să respecte ceea ce autodeclaraţii „experţi” în educarea copiilor consideră necesar, sub sancţiunea decăderii din drepturile părinteşti.

Ideea că Statul ştie cel mai bine cum trebuie crescuţi copii iar părinţii sînt incompetenţi în acest domeniu (căci n-au diplome de psihologi sau pedagogi) este specifică ideologiei Statului Maximal, care stă la baza multor abuzuri. Pe baza acestei idei s-ar putea argumenta ca toţi copiii să fie despărţiţi de părinţi şi daţi în grija Statului, ca în cartea „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley.

Republic cu acest prilej un articol al meu din 2007, despre un studiu american referitor la copiii încredinţaţi autorităţilor, comparativ cu copiii lăsaţi în grija părinţilor. Atrag atenţia că studiul se referă exclusiv la părinţii care au fost acuzaţi de neglijenţă sau abuz faţă de proprii copii.

Studiu american: Familiile acuzate de neglijenţă sau abuz faţă de copii îşi cresc totuşi mai bine copiii decît dacă aceştia ajung în grija statului

Ziarul american “USA Today” din 3 iulie 2007 publică rezultatele unui studiu ştiinţific realizat în SUA cu privire la familiile acuzate că şi-ar fi neglijat sau abuzat copiii.

Principala concluzie a studiului: “Copiii din familiile investigate pentru abuz sau neglijenţă [faţă de copii] au mai multe şanse să o ducă bine în viaţă dacă rămîn cu familia lor decît dacă sînt încredinţaţi autorităţilor”.

Este primul studiu de amploare pe această temă făcut în SUA. Au fost comparate date despre 15000 de copii din statul american Illinois, pe o perioadă de 12 ani (1990-2002).

Copiii care au rămas cu familiile lor în ciuda rapoartelor că aceste familii i-ar abuza sau neglija au ajuns în proporţie mai mică să săvîrşească infracţiuni sau să devină părinţi prematur (în adolescenţă), iar ca adulţi au izbutit într-o proporţie mai mare să aibe un serviciu stabil, arată cercetarea. “Amploarea efectului m-a surprins, deoarece copiii proveneau din familii dificile”, a declarat unul dintre cercetători.

Atît în SUA cît şi în România, ca de altfel peste tot unde se face simţită ideologia statului maximal, există o puzderie de birocraţi pe la agenţiile de ocrotire a copiilor care inventează diferite cazuri de abuzuri pe care ei trebuie să le oprească. Pentru o palmă dată copilului, părinţii se pot trezi decăzuţi din drepturile părinteşti. Unii ar vrea să introducă şi la noi acest sistem. Se porneşte de la premiza greşită că Statul Maximal ştie mai bine cum se cresc copiii decît părinţii.

După cum arată studiul american, luarea copiilor din famillile lor înseamnă, în majoritatea cazurilor, nenorocirea copiilor. Puţin probabil însă ca birocraţilor care se îndeletnicesc cu aşa ceva să le pese de asta, important pentru ei este să-şi justifice salariile.

Bănuiesc că în orfelinatele româneşti situaţia e chiar mai proastă decît în orfelinatele americane. N-ar strica să se facă şi la noi asemenea studii, dar să fie făcute de cercetători independenţi, nu de angajaţii Direcţiilor de ocrotire a minorilor, care au tot interesul să muşamalizeze eventualele lor eşecuri.

Instanţele judecătoreşti ar trebui să fie mai reticente în acceptarea sfaturilor unor “experţi” ai sistemului birocratic, de a plasa minorii în grija statului împotriva voinţei familiilor respective.

Un gând despre „Studiu american: Familiile acuzate de neglijenţă sau abuz faţă de copii îşi cresc totuşi mai bine copiii decît dacă aceştia ajung în grija statului

  1. Aşa o fi, statul îi creşte mai prost decât majoritatea familiilor acuzate de neglijenţă sau abuz. Dar asta nu înseamnă că familiilor respective le poate fi acordat un cec în alb, pe motiv că „se poate şi mai rău”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.