Vizita la Timişoara a unor membri ai Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” (1994)

La sfîrşitul lui martie 1994 trei dintre membrii Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” s-au deplasat la Timişoara pentru a culege declaraţii. Era o premieră, căci în vremea primei comisii, condusă de Sergiu Nicolaescu, nimeni nu venise la Timişoara pentru a culege mărturii. Înainte de vizita celor 3 parlamentari, deja publicasem în presa timişoreană un articol în care anunţam că asociaţia „17 Decembrie” va boicota comisia senatorială, articol prezentat deja pe acest blog. Din partea conducerii asociaţiei „17 Decembrie” nu s-a dus nimeni să discute cu comisia senatorială, eu m-am dus la discuţii în numele „Comisiei pentru Adevăr şi Dreptate” a asociaţiei, fără însă a da vreo declaraţie despre ce am făcut în revoluţie, doar pentru a reitera ideile din corespondenţa precedentă. După dialog am făcut o conferinţă de presă, iar mai tîrziu am publicat în presa timişoreană observaţiile de mai jos, pentru ca modul cum a decurs dialogul să fie corect consemnate. Observaţiile au fost apoi republicate în cartea „Falsificatorii istoriei”.

Observaţii privind dialogul dintre Asociaţia „17 Decembrie” şi Comisia Senatorială „Decembrie 1989”

– La Comisia Senatorială revoluţionarii sînt trataţi drept martori de categoria a 2-a. În timp ce nomenclaturiştii ceauşişti (de pildă: Nicu Ceauşescu) au fost audiaţi de plenul Comisiei, la Timişoara s-au deplasat doar 3 membri ai acesteia care s-au împărţit în 2 echipe de lucru formate din 1 respectiv 2 senatori.
– A fost prezentat în faţa Comisiei Senatoriale Comunicatul a 4 asociaţii revoluţionare timişorene expediat pe adresa acesteia prin scrisoare recomandată în luna decembrie 1993. Dl. Valentin Gabrielescu a spus că nu cunoaşte acest comunicat. I-a fost arătată confirmarea de primire.
– S-a repetat cererea formulată în comunicatul respectiv, de a se preciza că unul din obiectivele Comisiei Senatoriale este tragerea la răspundere a criminalilor din decembrie 1989 şi a persoanelor care i-au ajutat pînă acum să scape de răspunderea cuvenită. Totodată s-a repetat cererea de a se da dezminţiri la unele afirmaţii false din raportul domnului Sergiu Nicolaescu. Acest raport a fost prezentat în presă şi la TV în numele Senatului României. Dacă în numele Senatului României s-au răspîndit anumite minciuni, tot Senatul României este obligat să le dezmintă. În caz contrar, asociaţia „17 Decembrie” îşi exprimă îndoiala cu privire la seriozitatea instituţiei numită Senatul României.
– Dl. Valentin Gabrielescu a adoptat o atitudine încăpăţînată, refuzînd să precizeze limpede dacă acceptă aceste cereri. Domnia sa a spus că Sergiu Nicolaescu şi-a alcătuit raportul de unul singur, fără a se sfătui cu nimeni. Acel raport nu reprezintă Senatul României, aşadar n-ar fi necesară o dezminţire.
– Dl. senator Hoszu Zoltan a fost de acord cu justeţea cererilor asociaţiei „17 Decembrie”.

Continuarea dialogului dintre asociaţia „17 Decembrie” şi Comisia Senatorială ar putea avea loc după îndeplinirea de către aceasta a revendicărilor cuprinse în Comunicatul din decembrie 1993.

(„Renaşterea Bănăţeană” din 21 aprilie 1994)

Notă: Aceste observaţii au fost prezentate în conferinţa de presă a asociaţiilor „17 Decembrie” şi „ALTAR” ţinută în 1 aprilie 1994. Televiziunea şi presa bucureşteană au neglijat această conferinţă de presă, deşi au avut corespondenţi prezenţi. În aceeaşi zi a avut loc şi conferinţa de presă a Comisiei Senatoriale, care a fost destul de larg mediatizată, şi în care ziariştii au întrebat şi despre nemulţumirile Asociaţiei „17 Decembrie”. Valentin Gabrielescu a menţionat faptul că discutase cu mine, lăsînd impresia că nu a fost nimic serios în boicotul pe care-l anunţasem. A omis să spună că am refuzat să dau declaraţii despre faptele mele din revoluţie, discuţia fiind limitată la problemele de principiu enunţate înainte în scrisorile către Comisia Senatorială, cît şi la recenta moarte a generalului Guşe, pentru a cărei omagiere în Senat am protestat. Legat de dezminţirile cerute faţă de raportul „Sergiu Nicolaescu”, „Renaşterea Bănăţeană” din 5 aprilie 1994 consemna: „Dl. Valentin Gabrielescu a motivat imposibilitatea formulării unui răspuns clar (la cererile asociaţiei «17 Decembrie» – n.n.) prin faptul că, din punctul de vedere al comisiei pe care o conduce, raportul (lui Sergiu Nicolaescu – n.n.) este «pur personal şi nu are nici o legătură cu comisia, care nu şi-l însuşeşte». În rest, argumentaţia s-a bazat şi pe ineleganţa unei polemici în presă cu un coleg de Senat”.

Urmăreşte şi:
Polemica cu Sergiu Nicolaescu, legată de raportul Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” pe care o condusese
Adresările Asociaţiei „17 Decembrie” către Comisia Senatorială „Decembrie 1989” condusă de Valentin Gabrielescu
Boicotarea Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” de către Asociaţia „17 Decembrie”
Emisiune TV despre revoluţia din 1989, cu Sergiu Nicolaescu nervos

8 gânduri despre „Vizita la Timişoara a unor membri ai Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” (1994)

  1. ceva de genul „Iliescu a confiscat Revolutia Romana” sau cam asa ceva. Stai asa, nu e vorba de Gabrielescu, ci de Sandulescu. De altfel, erau parca in aceiasi comisie, nu?
    E o culegere de stenograme ale audierilor din Comisie.

    1. Da, Săndulescu a scris o carte, Gabrielescu nu ştiu să fi făcut aşa ceva. Au fost în aceeaşi comisie şi în acelaşi partid (PNŢCD). Gabrielescu a fost şeful comisiei şi a fost printre cei trei care au mers la Timişoara. Săndulescu nici măcar nu s-a obosit cu o vizită la Timişoara, a colecţionat nişte declaraţii de securişti şi nomenclaturişti cu care a încropit o carte. Întreaga comisie a funcţionat pe principiul că securiştii şi nomenclaturiştii sînt principalii deţinători ai adevărului despre revoluţie, pe care îl vor şi spune. Nici măcar nu s-a realizat o confruntare între declaraţiile date de slugile lui Ceauşescu la comisie şi cele date anterior pe la parchet sau tribunale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.