TVR 22 decembrie 1989. Generalul de miliţie Cîmpeanu aderă la revoluţie (video)

Actualizare 3 iunie 2018: Înlocuire înregistrare de pe youtube, care fusese ștearsă, cu înregistrare de pe vimeo.

După apariţia la TVR a colonelului de miliţie Ruşi, deja prezentată pe acest blog, a luat cuvîntul şi generalul Cîmpeanu. Acesta se declară ca fiind la comanda miliţiei ţării, ca urmare a faptului că şeful Inspectoratului general al Miliţiei, generalul Constantin Nuţă, plecase la Timişoara unde se implicase în reprimarea revoluţiei. Nuţă, împreună cu adjunctul său generalul Velicu Mihalea, avea să fie omorît în 23 decembrie, cînd elicopterul în care se afla a fost doborît.

Pentru alte înregistrări de la TVR din acea perioadă vezi TVR în decembrie 1989.

Transcriere înregistrare:
00:00 Ion Caramitru: Acum, înainte ca reprezentanţii clerului să vorbească, înainte ca reprezentanţii culturii noastre, care sînt aici în studio, mari scriitori, mari gînditori, poeţi, muncitori, oameni care au venit cu toţii astăzi, pe tancuri şi am ocupat televiziunea, să vorbească şi să spună ce au de spus, dau cuvîntul reprezentanţilor miliţiei şi securităţii care au ceva de spus foarte important. Este absolut necesar ca ordinea să fie respectată pentru că altfel toate aceste cuceriri care au venit atît de repede, să nu se stingă niciodată. Dînşii se vor prezenta. Poftiţi!
00:35 Generalul Cîmpeanu: Sînt generalul Cîmpeanu, locţiitor al şefului Inspectoratului General al Miliţiei, în prezent la comanda miliţiei ţării. Am ordonat ca toate efectivele să se retragă în unităţi, să nu se facă nici un fel de uz de armă şi de foc. la recomandarea care mi s-a făcut consider că se poate ca miliţia ţării să participe în continuare la menţinerea ordinei şi disciplinei, şi pentru a se putea realiza acest lucru, în semn de recunoaştere miliţia să poarte pe mîna stîngă tricolorul. insist să nu se dea naştere la nici un fel de incidente. Deasemenea, doresc ca şi civilii să nu insiste să intre în unităţile noastre, pentru a putea menţine ordinea, pentru a asigura să nu se facă uz de armă. Pentru a nu da naştere la noi incidente. Doresc ca unităţile de miliţie, de circulaţie, să-şi facă în continuare datoria, pentru a putea să-şi aducă contribuţia la desfăşurarea în cele mai bune condiţiuni a traficului. Vom da ordine concrete în continuare la toate unităţile de miliţie în funcţie de problemele care vor apare, pentru a ne aduce contribuţia la menţinerrea ordinei şi disciplinei în ţară. Şi liniştei publice. (se uită pe nişte hîrtii) Doresc, insist pentru ca organele noastre de miliţie să poată să-şi facă datoria, să aibă acest semn distinct, şi, în acelaşi timp, cetăţenii patriei noastre să le dea concursul în realizarea sarcinilor care li s-au trasat. Voi stabili în continuare ce ordine urmează să transmit, şi prin conducerea Inspectoratului General al Miliţiei le voi face. Vă rog să raportaţi conducerii Inspectoratului General al Miliţiei toate problemele care apar. Vă rog să folosiţi toată aparatura din dotare, staţii, pentru a fi la curent cu toate problemele, cu toate evenimentele, şi să intervenim aşa cum ne-am angajat. Să ne aducem contribuţia pentru menţinerea acestei ordine şi discipline exemplare. Să-şi aducă contribuţia la prinderea tuturor celor care s-au dedat la acte de vandalism.
04:08 Bărbat, din spate: La prinderea lui Ceauşescu.
04:10 Strigăte ale unor persoane care nu se văd în cadru: A tiranului! Spune tiranului!
04:14 Generalul Cîmpeanu: Tiranului.
04:15 Strigăte: Spune tare. S-auzim! Tiranului! S-auzim!
04:17 Generalul Cîmpeanu: A tiranului.
04:22 Mircea Dinescu: Preoţii! Clerul!
04:23 Bărbat: Securitatea nu vorbeşte? Securitatea!

3 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Generalul de miliţie Cîmpeanu aderă la revoluţie (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.