Fostul procuror general adjunct al RSR, Gheorghe Diaconescu: În 15 februarie l-am pus sub acuzare pe generalul Guşă

Un nou fragment din mărturia depusă în 13 iunie 1991 de Gheorghe Diaconescu, fost procuror general al RSR, în procesul revoluţiei din Timişoara. Diaconescu spune că, în calitatea sa de procuror (care şi-a păstrat-o o perioadă şi după revoluţie), în 15 februarie (nu e clar dacă 1990 sau 1991) l-a pus sub acuzare pentru genocid pe generalul Ştefan Guşă. O parte din declaraţie lipseşte din înregistrare căci a intervenit sfîrşitul unei casete.

Ascultă mărturia lui Gheorghe Diaconescu (6 minute 35 secunde)

Transcriere înregistrare:

00:00 Judecător (Cornel Bădoiu): Vă întreb, din tot ce aţi văzut, auzit, discutat cu factorii de răspundere, atît de pe plan local, cît şi central…
00:22 Gheorghe Diaconescu: Probabil că este şi timpul ca aceste cercetări să fie finalizate şi nu numai pentru Timişoara, dar şi pentru întreaga ţară. Nu mă pot pronunţa, sînt plecat de ani de zile de-acolo, dar după practica pe care o am, am credinţa că sînt spre finalizare aceste dosare.
00:39 Cornel Bădoiu: Poate mai mult deci, avînd şi aceste date, oricum, sînteţi mai în măsură decît alte persoane să ne comunicaţi convingerea dv. Cel puţin bazată pe datele care le cunoaşteţi.
00:56 Gheorghe Diaconescu: Nu îndrăznesc să fac afirmaţii care să nu fie acoperite total de probe, chestiunea fiind mult prea gravă, pentru a fi tratată de către mine într-un mod mai puţin exact. Şi cred că…
01.14 Cornel Bădoiu: De fapt, v-aş ruga să reţineţi că de fapt sînteţi audiat ca martor, ca persoană, să zic aşa, particulară şi nu ca un reprezentant oficial al vreunul organ din stat.
01:30 Gheorghe Diaconescu: Da. Am înţeles exact.
01:32 Cornel Bădoiu: Deci depoziţia dumneavoastră, fără doar şi poate că va fi cenzurată de instanţă, în aşa măsură încît să putem s-o coroborăm şi cu alte probe şi să ajungem la o concluzie, să sperăm noi, cît mai exactă cu realitatea.
01:55 Gheorghe Diaconescu: Sînt pus într-o evidentă încurcătură, pentru că, ca martor, ca persoană care am luat cunoştinţă în direct, prin simţurile mele, nu vă pot fi de folos, dar ca fostă persoană oficială în cadrul Procuraturii, şi asta pot s-o spun, pentru că a fost publicat şi în presă, deci nu mai este un secret, în 15 februarie, eu l-am pus sub acuzare pe generalul Guşă în legătură cu ce s-a întîmplat la Timişoara. Sigur că da. Această punere sub acuzare – dv. ştiţi

Final casetă; [în cartea editată de „Memorialul Revoluţiei” mai sînt consemnate cuvintele: la fel de bine ca şi mine – că nu semnifică rezultatul unei anchete, ci ceea ce a rezultat pînă în momentul cînd s-a luat această măsură…]
Nouă casetă [între finalul unei casete şi începutul celeilalte e un fragment de declaraţie care nu s-a înregistrat]

02:44 Cornel Bădoiu: [Sîntem sub lupa] permanentă a presei.
02:50 Gheorghe Diaconescu: Deci, ca o primă etapă a adevărului, vă rog, în sensul ăsta s-o luaţi, că în 15 februarie, oferindu-mi-se o serie de date din cercetările făcute la Timişoara şi pentru că el avea o anumită funcţie am fost eu acela care am îndeplinit procedura de punere a lui sub acuzare. Nu cunosc soluţia care s-a dat.
03:15 Cornel Bădoiu: Deci înţeleg de la dv. că în Timişoara au tras forţele care s-au aflat sub comanda generalului Guşe?
03:31 Gheorghe Diaconescu: E cam tranşantă concluzia…
03:34 Cornel Bădoiu: Păi nu-i tranşantă…
03:36 Gheorghe Diaconescu: Am spus că este o parte din adevăr
03:37 Cornel Bădoiu: Adică aş vrea să înţelegeţi că – şi înţelegeţi, sînt convins – că instanţa nu poate merge pe jumătăţi de măsură.
03:46 Gheorghe Diaconescu: Atîta pot oferi.
03:48 Cornel Bădoiu: Bineînţeles. Cu rezerva pe care aţi precizat-o, că pe baza datelor pe care le-aţi deţinut, la data de 15 februarie, l-aţi pus sub învinuire pe generalul Guşe, probabil pentru infracţiunea de
04:11 Gheorghe Diaconescu: Genocid.
04:12 Cornel Bădoiu: de genocid, întrucît din datele anchetei care era în curs de desfăşurare rezulta că şi forţele M.Ap.N. au făcut uz de armă la Timişoara. Nu-i corect aşa?
04:31 Gheorghe Diaconescu: Este foarte corect, convins fiind că dv. veţi continua, că urmează ca în finalul cercetărilor să se stabilească cu certitudine situaţia.
04:40 Cornel Bădoiu: A impacientat pe cineva. O anume… Nu, nu. Vreau să vă întreb: din anchetele desfăşurate de dv., dar vedeţi, asta e o chestiune care o ştim, că de fapt e dosarul la noi, pe mine m-ar fi interesat ca părere personală cum stau lucrurile. Din tot ce aţi auzit, din tot ce aţi văzut dv. Am înţeles că aţi fost şi la Inspectoratul MI, aţi fost şi la Judeţeana de partid, deci îmi este imposibil să cred că, fără să vreţi chiar, aţi fost martorul unor situaţii, unor momente cînd aţi asistat la diferite ordine, dispoziţii, măsuri etc., etc., de natură să vă creeze o impresie, sau o părere, o concluzie despre cele ce se desfăşurau acolo, în Timişoara, în acele zile.
05:54 Gheorghe Diaconescu: Domnule preşedinte, sigur că am văzut începînd din după-amiaza de duminică 17 decembrie, dispozitive deopotrivă ale Ministerului apărării şi ale Ministerului de Interne. Tragerile au început după lăsarea întunericului. Care au fost armele ucigaşe…
06:25 Cornel Bădoiu: Greu de spus.
06:26 Gheorghe Diaconescu: Greu de spus. Dar sînt sigur că cercetările care s-au făcut nu vor lăsa nici un fel de îndoială.
06:34 Cornel Bădoiu: Doamne ajută!

Urmăreşte şi celelalte fragmente din mărturia lui Gheorghe Diaconescu postate pe acest blog:
Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale
Despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (1)
Despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (2)

5 gânduri despre „Fostul procuror general adjunct al RSR, Gheorghe Diaconescu: În 15 februarie l-am pus sub acuzare pe generalul Guşă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.