Mi-e milă de caghebişti (video)

Actualizare 15 decembrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube.

Alt fragment din emisiunea cu Viorel Oancea (fost primar al Timişorii, acum politician PDL) de la TV Europa Nova (probabil în decembrie 1997). Discuţiile din această parte a emisiunii sînt despre problema agenturilor străine în revoluţia din Timişoara, prilej pentru mine de a-mi manifesta simţămintele creştineşti de milă faţă de caghebişti.

Urmăreşte şi celălalt fragment al respectivei emisiuni prezentat pe acest blog: Eu şi Viorel Oancea despre cercetările legate de revoluţia din 1989

Transcriere înregistrare:
00:00 Moderator: Domnule Oancea, în general timişorenii, bănăţenii, sînt oameni mîndri. Bănăţenii trăiesc cu convingerea că revoluţia, începutul revoluţiei, aparţine de fapt timişorenilor. V-aş citi cîteva situaţii, cîteva date, vizînd revoluţia din decembrie 1989. Am să mă refer aici la o chestiune foarte mult discutată: este vorba de intervenţia unor forţe străine în revoluţia de la Timişoara. Înainte de a viziona un material pregătit, un material care a luat astăzi pulsul străzii, v-aş citi cîteva date: prima persoană care a amintit în cadrul procesului de prezenţa masivă a unor grupuri de turişti ruşi în perioada 16-20 decembrie în Timişoara a fost Ilie Matei, fostul prim-secretar al comitetului judeţean PCR Timiş. Aceeaşi idee a fost susţinută de către Filip Teodorescu, atît în declaraţiile pe care le-a dat cît şi într-o carte pe care a scris-o ulterior. Prezenţa mai numeroasă a turiştilor ruşi în această perioadă în Timişoara este susţinută şi în raportul Serviciului Român de Informaţii despre revoluţia din decembrie ’89. Mai mult, Radu Tinu, fost maior de securitate a declarat într-o emisiune de televiziune că în Timişoara, începînd cu 16 decembrie au apărut şi au fost luaţi în consemn cîţiva diplomaţi ai unor ambasade din Bucureşti. A fost chiar nominalizată atunci ambasada Olandei. Nici securitatea şi nici poliţia nu a reţinut şi arestat vreo persoană cu statut de agent al unui serviciu secret străin care ar fi fost implicat în declanşarea şi desfăşurarea revoltei de la Timişoara. Acestea sînt doar cîteva elemente, evident susţinute de date statistice şi de declaraţiile de care aminteam. Îi rog pe colegii din emisie să ne prezinte caseta cu pulsul străzii, luat astăzi vizavi de această chestiune.
02:36 Material filmat pe străzile Timişorii în care diferiţi trecători îşi dau cu părerea despre problema implicării agenţilor străini în revoluţia din 1989.
04:46 Moderator: Evident, fără pretenţia unui sondaj de opinie calificat, este pulsul străzii, pulsul luat astăzi de către colega mea Nadia Atudoroaie în cîteva locuri din Timişoara. Care este opinia dumneavoastră vizavi de această chestiune? Cît de mult au fost forţe străine implicate în declanşarea revoluţiei de la Timişoara?
05:08 Marius Mioc: Aş dori să aduc o corecţie la ceea ce aţi spus dumneavoastră: Filip Teodorescu, fostul securist, la proces în prima lui declaraţie a spus că el nu a putut evidenţia un amestec străin în Timişoara. Abia ulterior, cînd a văzut că mai apar prin presă alte chestii, şi-a schimbat opinia şi, în cartea lui „Un risc asumat”, la o pagină spune ulterior că este meritul unor gazetari iscoditori că au găsit agenturi străine în Timişoara. Dar tot în cartea lui, la sfîrşit, publică declaraţia pe care a dat-o la proces, deci sub stare de jurămînt, în care spune că el personal nu a putut evidenţia acest amestec al serviciilor străine. Referitor la această problemă, în 1991 eu am făcut o cercetare despre acest lucru, şi am vrut să văd: cîţi turişti străini au existat în Timişoara în decembrie 1989 comparativ cu o perioadă de referinţă – noiembrie ’89. Am fost pe la hotelurile din Timişoara şi am obţinut, ştiu că în perioada respectivă hotelurile aveau chiar nominal turiştii străini care fuseseră cazaţi la ei, fiindcă aşa era obiceiul, să se noteze toţi turiştii străini, se raportau la securitate. Exista o evidenţă foarte strictă. Poate şi acuma există în arhivele hoteliere acest lucru. Şi m-am dus la Oficiul Judeţean de Turism şi am obţinut o statistică a turiştilor străini în decembrie ’89 comparativ cu noiembrie ’89, statistică care mi-a dat-o directorul OJT-ului, domnul Dorin Munteanu, ulterior a fost şi deputat domnia sa. Şi ce-am înţeles din această statistică? Nu a existat o creştere a numărului de turişti străini în decembrie ’89 faţă de noiembrie, deci nu se regăseşte această creştere ca număr. Iar, sigur, dacă printre cei care erau, se poate spune că unul a văzut trei maşini cu turişti străini. Asta nu dovedeşte nimic cîtă vreme nu compari cu o perioadă de referinţă. Şi, încă o dată repet: chiar nominal se poate găsi dacă încă mai există arhivele hoteliere. Dar toată lumea lansează scenarii şi ipoteze, nimeni nu face o investigaţie serioasă. Probabil pentru că tocmai că nu sînt dovezi şi nu există dorinţa de adevăr ci numai de a zăpăci lumea cu ipoteze şi scenarii. img_0008
07:37 Moderator: Deci, opinia ta este că nu au existat implicaţii ale unor servicii străine în declanşarea revoltei de la Timişoara?
07:46 Marius Mioc: Da. Deci asta e opinia mea, nu au existat, şi aceste ipoteze şi scenarii s-au lansat tocmai pentru a justifica reprimarea revoluţiei ulterior şi tot în acest singur scenariu pe care eu îl consider adevărat, scenariul de a-i scoate basma curată pe criminalii din decembrie ’89.
08:04 Viorel Oancea: Aceasta demonstrează încă o dată ce repede uităm ce a fost. Amintiţi-vă cum se intra în ţară. Se intra oricine, ca acuma, cum vrea şi unde vroia? Dom’le, fiecare om era înregistrat, era verificat, se dădea, deci organele de securitate îl preluau de la aeroport sau de la vamă. În momentul cînd aveau informaţii, pentru că în toate sistemele respective sînt informaţii, toate acestea se transmiteau pe toate liniile, inclusiv militare. Deci unităţile militare erau alertate că în zonă sau că un cetăţean sau că o maşină trece pe acolo, să fie atenţi. Şi trebuia să raportezi la eşaloanele superioare toată această mişcare. Păi am uitat treaba asta? Şi ei nu ştiu? Astea sînt, bineînţeles că sînt nişte minciuni, care vor să acopere, cum a spus şi Marius, toate fărădelegile care le-au făcut, pentru că noi am uitat cum era atunci sistemul de intrare în ţară sau de părăsire a ţării. Păi da’ nu putea, musca nu putea să intre şi să iasă dacă nu se ştia exact totul despre ea.
09:15 Moderator: Apropo de intrarea şi ieşirea din ţară, va fi una dintre surprizele pregătite puţin mai tîrziu. Totuşi, negaţi totalmente participarea unei forţe străine, unor servicii secrete străine?
09:31 Viorel Oancea: Bineînţeles că neg, iar prezenţa unui diplomat de la ambasada olandeză sau, ştiu eu, în ziua de 15 sau în 14, asta este posibilă, pentru că, dacă ţinem minte, pastorul Tokes la vremea respectivă era într-o situaţie destul de delicată, care leza de fapt drepturile omului, drepturile religioase şi aşa mai departe. Or, ţările vestice, deci ţările democratice, erau foarte interesate de ce se întîmplă cu acest om. Nu e nici o problemă. Dar un diplomat olandez a făcut revoluţia în Timişoara? Sau ne-a păcălit pe noi, ne-a scos din casă aşa că ştiu eu ce, probabil ne-a spus la colţ de stradă ceva? Haideţi să fim serioşi. Deci toate aceste lucruri, şi cum bine a subliniat Marius cu treaba cu Teodorescu, cînd la început s-a spus că nu are cunoştiinţă de prezenţa unor agenturi străine care să se fi implicat în revoluţie, iar după aceea, ca să găsească o portiţă ca cei care erau implicaţi să scape, a spus dom’le „agenturili străine”, vorba tovarăşului Ceauşescu, că şi el era cu agenturile. Şi atuncea siguranţa naţională, pui pe tapet toate treburile acestea, şi scoţi că de fapt ei au acţionat în legalitate iar noi am acţionat în ilegalitate. E foarte simplu.
11:00 Marius Mioc: Dacă îmi îngăduiţi să adaug. Eu am fost în 16 decembrie în mulţimea aceea de la Laszlo Tokes. Să nu confundăm două lucruri. Deci, revoluţia în sine, şi faptul că după ce revoluţia, deci cînd a început toată această mişcare, s-ar putea să fie interesaţi să afle ce se întîmplă. Dar una este cînd o ambasadă străină vrea să afle ce se întîmplă şi cu totul altceva să se implice să organizeze ceva. Deci o activitate de informare e una şi altceva este a te implica în a organiza ceva. Or, nu a existat nici un fel de organizare din partea unor străini.
11:40 Moderator: V-aş reţine totuşi atenţia cu cîteva date, nici în sprijinul afirmaţiilor dumneavoastră, nici împotriva lor. În deja celebrul mister al celor 40 de cadavre incinerate există 7 certificate medico-legale de deces nerevendicate de nimeni. În urma aşa numitei lupte cu teroriştii care au urmat evenimentelor începute la Timişoara, au murit de 5 ori mai mulţi oameni decît în încercarea de represiune a revoltei de către dictatorul Ceauşescu. Între morţi, răniţi şi arestaţi nu se regăsesc nici un număr de persoane străine, de turişti străini. Delicat este că pe postul naţional de televiziune se vehiculau în permanenţă ştiri despre terorişti ultrainstruiţi, ultradotaţi, capabili să facă minuni, un fel de Rambo ai perioadei în cauză, ba mai mult, nu reţin exact cartea în care a apărut, s-au scris foarte multe cărţi despre evenimentele din decembrie, se vorbea chiar că la Timişoara au acţionat chiar trupe de comando maghiare. Cum vedeţi aceste lucruri?
12:59 Marius Mioc: Despre certificatele nerevendicate, sînt nu numai 7 certificate nerevendicate, sînt şi vreo 3 sau 4 cazuri de persoane care au fost recunoscute de judecătorie că au fost decedate în revoluţie, dar care nu au un certificat medical. Şi s-ar putea dintre acestea să fie. Este cazul lui Radu Constantin, lui Nagy Eugen, mai sînt, nu ştiu pe dinafară numele dar sînt cîteva cazuri şi s-ar putea exact acestea. Deci cum s-a făcut această identificare? Acei morţi, 40 de morţi, au fost duşi la crematoriu şi n-au mai putut fi găsiţi. Şi existau familii care-şi căutau dispăruţii şi nu ştiau ce-i cu ei. Singurul document care a rămas în urma acestor morţi este un certificat medical foarte sumar, de tipul „bărbat între 20 şi 30 de ani împuşcat în cap”, să zicem. Şi pe aceste foarte sumare certificate s-au făcut unele identificări, familia a trebuit să recunoască. Uneori nu au fost suficiente aceste descrieri pentru a recunoaşte, era prea sumară pentru ca familia să poată spune „da, în mod sigur acest certificat se referă la cel pe care noi îl căutăm”. Ăsta este unul din motivele pentru care n-au fost unele revendicate.
14:32 Moderator: Înainte de a continua această idee a prezenţei unor agenturi străine în România îi rog pe colegii din emisie să pregătească materialul surpriză, unul dintre materialele surpriză, şi să vă propun dumneavoastră şi telespectatorilor timişoreni, în exclusivitate pe un post românesc de televiziune, imagini care prezintă momente în care turişti sovietici părăsesc teritoriul României prin punctul de trecere a frontierei de la Moraviţa, unde se pot remarca o serie de lucruri vizînd acele maşini. Dacă materialul este pregătit îi rog pe colegii din emisie să-l difuzeze.
15:19 Material filmat în decembrie 1989 la vama Stamora-Moraviţa. Apar la un moment dat 2 autoturisme, unul avînd geamurile sparte şi înlocuite cu o folie. Lîngă autoturismul cu geamuri sparte stă o persoană.
15:25 Moderator (comentează imaginile): Deci ne aflăm în puctul de trecere, după cum aţi văzut frontiera marcată cu stema ţării, stema de atunci a României. Evident era perioada aceea cînd… Este o ieşire din România. Este perioada aceea cînd se aştepta între cele două bariere. iată cele cîteva exemple Lada Samara, dacă remarcaţi geamul spart al autoturismului, felul în care se prezintă cetăţeanul la vamă. pare destul de relevant că maşina aceea a trecut prin ceva. Repet, subliniez ceea ce imaginile ne arată. Acelaşi cetăţean, probabil reţinut mai mult la vamă, probabil lucrurile nu erau clare, probabil trebuia să vină un ordin de undeva de sus. Comentarii se pot face foarte multe, repet, nu susţin ideea prezenţei agenturilor străine, evident nu este de competenţa mea aşa ceva, dar totuşi, vizavi de aceste imagini, imagini care mai există pe o casetă, a fost mai dificil de selectat, sînt doar cîteva imagini reprezentative care dovedesc faptul că în acel 16-17, în acea perioadă de decembrie, maşini străine cu turişti ruşi părăseau România. De reţinut şi un alt aspect: de reţinut faptul că după perestroica sovietică a lui Gorbaciov, ruşii puteau migra doar spre Iugoslavia prin România. Cum vedeţi această problemă?
17:33 Viorel Oancea: În primul rînd, am fi naivi dacă am crede că ce s-a prezentat acolo este foarte reprezentativ. Adică o maşină-două, că are un geam spart şi are o folie de plastic acolo pusă este o maşină-două. Nu ştiu dacă un rus sau doi ar putea face revoluţie în Timişoara. În primul rînd ar trebui să cunoască foarte bine limba română şi ar trebui să aibe puncte de contact, cu cine să vorbească, cu cine să stabilească un plan de acţiune. Or, mă îndoiesc de treaba asta. Deci, pentru ca într-adevăr agenturi străine sau agentură străină să declanşeze şi să facă treaba aceasta trebuia un plan care trebuia pregătit în timp. În timp care ar fi dus şi la descoperirea lui pentru că sistemul nostru era foarte închis, ermetic, şi nu permitea să intre cine vrea şi cum vrea. Că tranzitau de la ruşi încolo şi am importat revoluţia de la ruşi? Ei de-abia erau la începutul perestroicăi. Nu ştiu ce interes ar fi avut ruşii să facă revoluţie în România, şi de ce la Timişoara şi nu în Bucureşti sau în Iaşi, sau în alt oraş mai aproape unde puteau imediat să se retragă. De ce Timişoara? Toate aceste consideraţii şi supoziţii, părerea mea este că nu ţin şi nu stau în picioare.
19:19 Marius Mioc: Eu nu sînt convins că cel prezentat acolo era rus, putea să fie sîrb, putea să fie…
19:24 Moderator: E vorba de numărul de la…
19:27 Marius Mioc: Da, n-am fost atent. Eu vreau să vă amintesc că se tot speculează despre aşa zisa atotputernicie a KGB-ului, şi de atotputernicia securităţii. Eu n-am crezut în atotputernicia securităţii sau a KGB-ului nici în ’89 că altfel, dacă credeam, nu ieşeam în stradă. Eu vă amintesc că acest KGB aşa-zis atotputernic nu a fost capabil să oprească destrămarea Uniunii Sovietice. Ei aveau atîtea probleme interne, ruşii, nu erau capabili să stăpînească ce se întîmplă la ei, şi se ocupă de exterior? S-a comportat jalnic KGB-ul dacă n-a fost în stare să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice. Mi-e milă de ei. Nu cred că sînt capabili să fi făcut ceva în România.

4 gânduri despre „Mi-e milă de caghebişti (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.