TVR 22 decembrie 1989. Brateş: Să nu dăm cuvîntul foştilor membri C.P.Ex.! Grigorescu: Membrii consiliului de conducere al Uniunii Scriitorilor sînt convocaţi la ora 19 (video)

Apariţia lui Ioan Grigorescu la TVR în 22 decembrie 1989, în care anunţă o şedinţă a consiliului de conducere al Uniunii Scriitorilor. Teodor Brateş intervine pentru a anunţa că foşti membri C.P.Ex. vor să vorbească dar propune să nu li se dea cuvîntul la TVR.

Transcriere înregistrare:
00:00 Glas: Scriitorul Ioan Grigorescu!
00:04 Ioan Grigorescu: Ceauş, tradus în româneşte din turcă înseamnă gardian (glas: înseamnă curier). Gardianul de la Născoceşti a fost prins. Aş vrea să-şi trăiască epoca de aur şi ar trebui să i-o prelungim numai lui asta! Să i se dea 200 de grame de salam arătîndu-şi buletinul! Să fie ţinut în întuneric în blocuri în care nu circulă lifturile! Să stea la cozi să îngheţe, pînă cînd îi îngheaţă oasele!
00:38 Teodor Brateş: Să vă spun, iertaţi-mă. Au venit mai mulţi foşti membri ai Comitetului Politic Executiv. Eu zic să nu le dăm cuvîntul de la acest microfon! (glas: nici nu merită!) Ei trebuiau acolo, în comitetul politic executiv să-şi spună părerea, să nu lase să tragă în popor!
00:52 Glas: Unde sînt, să-i vedem!
00:54 Ioan Grigorescu: Minciuna nu cu regele a stat la masă în tot acest timp. Cu el a stat la masă!
00:58 Teodor Brateş: Sînteţi de-acord să nu-i primim, nu? (glasuri: da)
01:00 Ioan Grigorescu: S-a spus, s-a spus că ministrul apărării naţionale s-a sinucis. A fost ucis! Să se ştie clar şi răspicat.
01:10 Glas: Au început să pună mîna pe arme. Faceţi un apel să nu se pună mîna pe arme şi să nu se dea foc la arhive!
01:15 Ioan Grigorescu: Domnilor! Cetăţeni! Concetăţeni! Scriitorii, cei cinstiţi, cei care n-au lins, cei care nu s-au mînjit. Majoritatea lor covîrşitoare au fost întotdeauna alături de popor! În inimile lor poporul a găsit rezonanţa pulsului său natural, speranţa pentru ziua de mîine, nădejdea că acest popor va triumfa prin adevărul lui, prin cinstea şi prin bunătatea lui! Vă mulţumim pentru încrederea care aţi avut-o şi vreau să anunţ, din partea lui Nicolae Manolescu, Domokos Geza, Ioan Grigorescu, că toţi scriitorii membri ai consiliului de conducere al Uniunii Scriitorilor sînt convocaţi, rugaţi să fie prezenţi astăzi la sediul Uniunii Scriitorilor la ora 19. Trăiască România!

14 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. Brateş: Să nu dăm cuvîntul foştilor membri C.P.Ex.! Grigorescu: Membrii consiliului de conducere al Uniunii Scriitorilor sînt convocaţi la ora 19 (video)

 1. Cu cat revad mai multe din aceste imagini memorabile, imi dau seama ce noroc am avut cu dl. Iliescu.
  Un om calm, stabil din punct de vedere psihic, un bun conducator.Omul providential, fratilor !

  T Brates, nu a facut decat sa ne bage spaima in oase.Cand il vedeam pe acest om ca apare, ma infioram de frica ce la ce avea sa ne minta……..Saracul, cred ca a fost de buna credinta, dar prea exagera in comentarii uneori.Ii lipsea cu desavarsire echilibrul.

 2. D-le alk,
  despre Revolutie numai un om fara discernamant,isi poate permite sa discute in gluma.Va asigur, ca niciodata nu am bagatelizat momentele istorice traite atunci.
  Cu respect si stima.

 3. @krudus, daca zici ca nu-i gluma, ceea ce spui tu e valabil doar daca Iliescu a fost manipulat si dupa aia n-a mai avut barbatia sa recunoasca c-a fost manipulat (fiindca sigur ar fi aflat mai tarziu c-a fost manipulat). Eu nu consider ca romanii au avut asa de mult noroc cu Iliescu, a fost de fapt intruchiparea diavolului pentru romani. Nu doar fiindca era sa mor din cauza dorintei lui de a prelua puterea, ci si fiindca m-a umilit in ultimul hal facandu-ma sa cred ca lupt pentru o cauza nobila, iar pe altii chiar i-a omorat cu falsa lui naivitate (DACA a fost manipulat; dar cred ca a fost exact pe dos, el ne-a manipulat pe noi, intelegand foarte bine ce fac capii Armatei); n-am nici cea mai mica stima fata de Iliescu, si-am ezitat mult pana sa ti-o spun, dar ti-o spun: chiar nu glumi cu chestia asta, fiindca au murit peste o mie de oameni din cauza lui, si oricat as vrea sa gresesc, nu gasesc nici cea mai mica contra-dovada.

 4. krudus, esti dobitoc. Ca ai fost dobitoc la Revolutie, nu-i bai. Dar sa continui dobitocia dupa atitea dovezi ca Ileiscu este un comunist mincinos, un criminal ramas nepedepsit, un ingimfat dement si un comunist pina in oase, mi se pare o mare dobitocie.

  PS Marius, daca preferi sa nu postezi mesajul asta, o sa inteleg. Daca il postezi, eu iau asupra mea toata responsabilitatea a ce spun. Nu voi inceta niciodata sa in consider pe Iliescu un criminal. A instigat la crime in fata televizorului si la radio. Nu exista nici-un dubiu.

 5. D-le Mioc, eu ma supar si fac mare iures(glumesc,putin imi pasa), daca nu publicati acest mesaj-drept la replica, chiar daca este un raspuns cu intarziere.

  Abia acum am citit mesajul distinsei Julia.

  Tanti Iulia(Julia poate ai devenit dupa „89), afla de la mine
  Presedintele Iliescu, este cel mai bun produs din politica romaneasca.

  Crimnali sunt cei ca tine, care ne ucid cu aberatiile lor stupide, care nu pot fi dovedite.Faci parte dintr-o secta, gasca, trib, care nu face altceva decat sa debiteze ineptii cu carul, stiind ca nu vei fi pedepsita niciodata.Traiesti cu impresia ca daca il jignesti pe dl. Iliescu , te apreciaza cineva cu bani multi…si te scoti.Slabe sperante.Vremea „gornistilor de piata” a trecut.

  Mergi la munca cinstita , tanti Iulia !

  Iti doresc sincer sa fii sanatoasa si mai ales bogata la minte!

  p.s- d-le Mioc, mi-am luat o Dacia 1100 super misto din „69.
  Este marea mea pasiune acum.Imi ocupa tot timpul.Prea putin mai sunt atras de bloguri, scandaluri de presa sau de frustratii care inca mai cred in basme cu strigoi si in vinovati de serviciu.

  • @krudus, felicitări pentru noua dv. achiziţie. Nu v-aţi putut îngădui acest lux în „epoca Iliescu” dar acum, de cînd e preşedinte Băsescu, aţi ajuns şi dumneavoastră să trăiţi bine.

 6. -multumesc frumos !..chiar sunt mandru de acesta „piesa originala” pe cale de disparitie.

  Sincer, nu stiu daca acum traiesc mai bine dar cu certitudine intotdeauna mi-a placut sa fiu cat mai aproape de normalitate.
  Poate pt unii superficiali,poate parea un inceput promitator de „scleroza” achizitionarea unei vechituri, dar acesta masinuta, d-le Mioc este „tzipla”.
  Batranul respectiv(un fost comunist-activist de care imi place la nebunie, un tip super-cult) a conservat-o perfect.

  Peste 20 de ani , cand voi avea 60 (daca ii apuc in stresul actual) mi-ar placea s-o prezint celor mai tineri, sa stie si ei ca noi romanii, chiar am facut lucruri bune si trainice.

  Desi este o licenta Renault 8, este construita totusi in Romania.

  Bafta in tot ce faceti , dar cu probe nu cu vorbe bine ticluite !

 7. De peste 20 de ani urmaresc majoritatea evenimentelor care s-au produs si urmeaza sa se produca in aceasta tara,asupra acestui neam oropsit si obidit de atata amar de vreme.Sa nu mai vorbesc de acea perioada dinainte de ’89,unde am cunoscut pe propria mea piele ororile canalului Dunare-MareaNeagra si alte intamplari nefericite din asa zisa”iepoca de aur”.Permanent am fost si in mijlocul unor evenimente atat inainte de ’89 cat si dupa,cert este ca nici un partid sau ong infiintat dupa ’89 nu mi-a satisfacut crezul politic si nici psihologic,dar de curand mi-a trezit curiozitatea un apel in premiera atat in presa cat si la un post de televiziune cum ca”se simte nevoia unui nou partid”(!?) Culmea apelul venea din partea unui asa zis”mare”scriitor,invitat in emisiunea unui asa zis”mare”realizator de emisiuni de divertisment.Bineinteles ca totul a fost facut cu BATAIE LUNGA pentru fraierii care habar nu au de cine coordoneaza din umbra ESICHIERUL POLITIC din ROMANIA.M-am intrebat si inca ma m-ai intreb,”de ce sa fie nevoie de un nou partid,atata timp cat multe partide au fost innabusite din fase de Slujitorii lui Antichrist”,creatori ai dictatorilor si dictaturilor,distrugandule prin”divide et empera”,atunci cand nu le mai reprezenta interesele? Stiu ca prima organizatie politica normala infiintata in primul oras liber din Romania in toiul evenimentelor din ’89,a fost si trebuie reactivata,revigorata,este FRONTUL DEMOCRAT ROMAN din Timisoara.Va rog domnule Marius Mioc,sa-mi spuneti daca am dreptate si daca e posibil sa „restrangem randurile”si sa facem tot posibilul spre reactivarea acestui „copil politic”,al evenimentelor din decembrie 1989.Astept urgent raspunsul dumneavoastra,cu respect,la adresa de e-mail.

  • Frontul Democratic Român înfiinţat în timpul revoluţiei s-a desfiinţat practic prin hotărîrea lui Lorin Fortuna de a se afilia FSN-ului. În 1990 un grup de foşti FDR-işti, în frunte cu Petrişor Morar, a înregistrat un partid politic cu numele Frontul Democrat Român care a participat la alegerile din 20 mai 1990 şi a obţinut un loc de deputat (pentru Petrişor Morar). Şi eu mă înscrisesem în acest partid. Ulterior, datorită prestaţiei relativ şterse a lui Petrişor Morar (nu pot să spun că a făcut lucruri rele, dar nici lucruri bune prea multe n-a făcut) în condiţiile situaţiei politice agitate (mineriade, scădere economică etc.) partidul şi-a pierdut susţinerea populară şi la următoarele alegeri a avut rezultate modeste. Eu m-am retras din FDR prin 1991 sau 1992. După ce a devenit limpede că FDR singur nu mai reprezintă o forţă politică – nici măcar un post de consilier local în Timişoara nu mai era în stare să obţină – Petrişor Morar a hotărît fuzionarea cu PDL. Ca urmare, el a avut o perioadă funcţia de secretar de stat la SSPR – cred că a fost un secretar de stat mai bun decît alţii care au ocupat acea funcţie (ceea ce nu-i mare lucru, ţinînd seama de calitatea slabă a celor care au ocupat postul respectiv; şi nici nu prea contează, fiindcă „urma scapă turma”, deci Adrian Viorel Nicolaescu este cel care a hotărît lista finală a revoluţionarilor cu certificate preschimbate).
   Nu ştiu dacă mai e posibilă înfiinţarea unui „partid al revoluţiei” la 21 de ani de la revoluţie. Dacă încercarea din 1990 n-a avut izbîndă, acum, după atîta vreme, e cam greu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.