Graniţa Republicii Moldova închisă pentru cetăţenii români

Autorităţile comuniste de la Chişinău par speriate de manifestările care urmează a fi organizate azi, 27 martie, la Chişinău, în cinstea aniversării unirii Basarabiei cu România. În 23 martie grănicerii moldoveni au interzis unui grup de 50 de basarabeni, studenţi la Iaşi, să se întoarcă în propria lor ţară, după cum a anunţat ziarul vasluian Vremea Nouă. În 24 martie s-a luat măsura expulzării a doi cetăţeni români din Republica Moldova. Pe 26 martie altor doisprezece cetăţeni români li s-a refuzat intrarea în republica Moldova la vama Sculeni, iar în 27 martie numărul unor asemenea cazuri s-a înmulţit: la ora 4,30 cinci tineri sînt expulzaţi la vama Leuşeni, la ora 6,45 un grup de 11 tineri sînt întorşi din drum de la vama Ungheni, la ora 7,00 un grup de 15 români sînt blocaţi la vama Sculeni, iar la ora 8,25 un alt grup de şase români a fost întors din drum la vama Leuşeni, ne anunţă saitul curaj.net. Se pare că guvernul comunist de la Chişinău a dat dispoziţie ca celor bănuiţi că ar avea legătură cu manifestările comemorative de azi să li se interzică intrarea în republică. Problema e legată de alegerile care vor avea loc în 5 aprilie în Republica Moldova, alegeri la care comuniştii nu vor nici o implicare electorală din România.

Autorităţile române nu se lasă mai prejos şi l-au expulzat din România pe scriitorul basarabean Alexandru Vakulovski, autor a şapte cărţi publicate la edituri din Bucureşti, Braşov şi Cluj, dîndu-i şi interdicţie de a vizita România pentru următorii doi ani şi jumătate.

Actualizare: La ştirile de la Antena 3 se vorbeşte despre expulzarea unor cetăţeni români din Republica Moldova dar se precizează că au fost şi acţiuni provocatoare ale unor organizaţii de „extremă dreapta” precum „Noii golani”. A-ţi exercita dreptul de a manifesta liber (una din revendicările revoluţiei din 1989) este considerat de TV Antena 3 drept „extremism de dreapta”! Sau poate sînt deranjaţi de acţiunile precedente ale „Noilor golani” legate de Ion Iliescu, şi s-a primit poruncă de discreditare a organizaţiei cu orice preţ?

7 gânduri despre „Graniţa Republicii Moldova închisă pentru cetăţenii români

  1. relatarea unui martor ocular. preluata din sectiunea de comentarii de pe curaj.net

    Am ajuns in Albita pe la 12.00 noaptea. Dupa verificarea actelor si un control sumar al bagajelor am trecut mai departe. Odata ajuns in vama Leuseni, autocarul a oprit ca de obicei pentru controlul de rutina. Primul lucru care mi-a atras atentia a fost numarul mare de ofiteri civili care isi faceau de lucru in jurul autocarului. De obicei in vama nu e asa. Sunt vamesii, apoi sunt ofiterii politiei de frontiera dar pe ei e usor sa-i recunosti dupa uniforme. Acum erau pierduti prin masa de civili.
    Al doilea lucru care m-a surprins a fost ca vamesii nu erau aceeasi cu care m-am obisnuit. Dupa atitia ani pe drumul asta i-am cam invatat dupa fata pe toti. Sunt in majoritate oameni de-ai locului de prin satele de pe malul Prutului care si-au gasit si ei o slujba in aproiere de casa. Dar aseara erau altii. Niste figuri rele, abrutizate…vorbeau intre ei numai in rusa. Probabil i-au adunat de prin toate cotloanele tarii. Ne priveau pe toti cu ura, ca pe niste dusmani. Mi-au venit in cap vechile clisee sovitice despre romanii fascisti…anul 2009…inca speram ca ma insel si mi se pare si e oboseala de vina si tot asa…nu putea sa fie adevarat…prea arata totul ca intr-un documentar despre conspiratii.
    Ne-au pus sa coboram din autocar cu tot cu bagaje. De obicei faceau asta doar la iesirea din tara. Dupa controlul obisnuit al bagajelor au adus un ciine. Dresat. Din cind in cind ofiterul care il tinea tragea de lesa si cinele miriia spre noi. S-a terminat si asta. Am indesat inapoi bagajele in compartimentul lor. In sala de asteptare, ne-au impartit: moldoveni si romani. Au zis…intii trec moldovenii. Din 20 citi eram in autocar, doar 6 cetateni romani. Tineri, la fel ca mine. Au ramas mai in spate Ne-au luat actele si au inceput sa le verifice. Se strinsesera in jurul calculatorului si citeau cu atentie toate datele. Din cind in cind mai notau cite ceva. La unele persoane zaboveau mai mult. Se uitau cind la tine cind la documente, apoi mai vorbeau intre ei. Credeam ca nu mai termina odata apoi, in sfarsit, trece si ultimul baiat. Cineva intreaba: au trecut toti moldovenii? Nu raspunde nimeni. Inseamna ca da. Unul din vamesi ne spune sa trecem inapoi in autocar. Romanii raman in sala. Sase baieti. Unul dintre ei mergea impreuna cu unchiul sau sa-si viziteze rudele din Chisinau. Unchiul trecuse fiindca avea pasaport moldovenesc iar pustiul ramansese in sala. Nu cred ca-si dadea seama exact ce se intimpla. Am iesit afara si ne-am oprit in fata salii sa-i asteptam. Cineva din vama ne-a spus sa ne suim in autocar. De sus se vedea in sala prin geamuri. Doi dintre baieti se certau cu ofiterii. Dadeau din miini dar nu puteam auzi ce spun. Eram toti in partea stinga a autocarului cu ochii pe geam. Apoi brusc lumina din sala s-a stins. Probabil se temeau sa ca filmam sau fotografieri. Nu mai vedeam nimic inauntru. Unchiul baiatului a vrut sa coboare si sa-i duca caciula dar ofiterul postat linga autocar l-a intors din drum. Peste citeva minute un ofiter iese cu unul dintre baieti ca sa-si ia geaca din autocar. Ma uit la fata lui…pare pierdut. Ma gindesc ca poate la fel arat si eu. E alb la fata. Dupa ce coboara, autocarul pleaca incet. Lumea isi revine cu greu. Toti dau telefoane si vorbesc intre ei. Pentru moment s-a terminat. Nu stiu ce s-a intimplat cu baietii care au ramas in vama. Probabil au fost expulzati. Stiu doar ca nu mai suport si nici nu mai vreau sa trec prin asa ceva. M-am saturat de frontiere mincinoase, m-am saturat sa traiesc in cosmarul asta. Nimeni n-ar trebui sa treaca prin asa ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.