Organizatorul mitingului din 27 martie din Chişinău, arestat

Eugen Rusu, organizatorul mitingului de la Chişinău din 27 martie dedicat aniversării unirii Basarabiei cu România, a fost pedepsit cu 2 zile de arest de judecătoria sectorului Botanica din Chişinău. Totodată, cetăţeanul român George Simion, membru al grupului „Noii golani” (cunoscut şi pentru participarea sa la aniversarea lui Ion Iliescu, deja relatată pe acest blog) a fost amendat de judecătoria din Chişinău cu 140 de lei moldoveneşti şi expulzat din Republica Moldova.

Un material video pe această temă şi relatarea lui Viorel Rusu, fratele celui arestat, le puteţi vedea aici.

declaratie_27mart09-150x150Interesant ce povesteşte George Simion, despre cum a fost reţinut de poliţia moldovenească: „Pe noi ne-a ţinut, ne-a luat prima oară şi ne-a zis că dom’le a fost un jaf şi sînteţi suspecţi” (de la secunda 30 în filmarea la care am făcut referire). Gazda Arpad, apropiat a lui Laszlo Tokes, îmi povestea că în 1989 poliţia română l-a reţinut odată pe motiv că ar fi fost bănuit de participare la o spargere (vezi declaraţia sa publicată în cartea mea „Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei”). Comuniştii din toate ţările par să aibe aceeaşi gîndire, ar putea să breveteze stratagema asta cu acuzaţii de drept comun aduse celor incomozi politic.

De precizat că Eugen Rusu făcuse demersurile legale de a anunţa mitingul din 27 martie, precum se vede în documentul alăturat. Acest lucru nu l-a scutit de arestul poruncit de autorităţile comuniste.

2 gânduri despre „Organizatorul mitingului din 27 martie din Chişinău, arestat

 1. Am certitudinea ca acest Eugenie R., si-a gasit un job din a provoca scandaluri.

  Se castiga bine domnule Mioc, din astfel de rahaturi?

  Scuze pt. limbaj, dar eu asa numesc povestile cu rahati, rahaturi.

  Ce smecherie a facut ca s-a dus acolo ?

  Cui foloseste toata tevatura acesta?…asa se manifesta patriotismul in ziua de azi?

  Numai facand scandal si fiind arestat cat mai des, devii Erou national???

  • Eugen Rusu este cetăţean moldovean, nu s-a dus acolo (la Chişinău), ci acolo locuieşte. A avut naivitatea să creadă că locuieşte într-o ţară democratică, unde dreptul de a manifesta liber este ocrotit prin lege, depunînd la autorităţi şi înştiinţarea legală, prin care îşi asuma răspunderea de organizator al mitingului din 27 martie. Tocmai de aia a fost arestat, înainte ca mitingul anunţat să înceapă. Mitingul s-a ţinut fără Eugen Rusu, care din punct de vedere legal era organizatorul.
   Cu atît mai gravă mi se pare atitudinea autorităţilor moldovene, cu cît acum în Republica Moldova este campanie electorală, iar în campania electorală, mai mult chiar decît în alte perioade, mitingurile ar trebui să fie libere.
   Scandal au făcut autorităţile moldovene, care au arestat nişte oameni care îşi exercitau un drept constituţional. Dacă n-ar fi arestat pe nimeni n-ar fi fost nici un scandal. Mă întreb dacă comuniştii moldoveni vor accepta ca numărătoarea voturilor la alegerile din 5 aprilie să se facă corect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.