Conform sondajelor de la ieşirea de la urne, Partidul Comuniştilor va rămîne la guvernare în Republica Moldova (video)

Actualizare: Rezultatele parţiale diferă semnificativ de sondajul la ieşirea de la votare (vezi mai jos)

Conform sondajelor făcute la ieşirea de la votare, Partidul Comuniştilor a cîştigat din nou alegerile din Republica Moldova, cu 44,7% din voturi (în 2005 a avut 46,1%), ceea ce îi va asigura 55 de deputaţi, majoritatea absolută în noul parlament, dar nu destul pentru a alege singur următorul preşedinte (Voronin nu mai are drept să candideze). Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu şi care-l are printre membri pe primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a primit 14,5% din voturi şi va avea probabil 17 deputaţi. În 2005 acest partid nu a participat la alegeri. Partidul Liberal Democrat condus de Vladimir Filat şi care-l are printre candidaţi pe Călin Vieru, fiul poetului Grigore Vieru, a primit 14,0% din voturi şi va avea probabil 17 deputaţi. Acest partid s-a înfiinţat abia în 2007. Alianţa Moldova Noastră condusă de Serafim Urecheanu, fost primar al Chişinăului a primit 9,9% din voturi (în 2005 a avut 28,5% din voturi împreună cu Partidul Democrat) şi va avea probabil 12 deputaţi. Sub pragul electoral de 6%, deci fără deputaţi în noul parlament, au ajuns: Partidul Democrat (3,4% din voturi; în 2005 a candidat împreună cu Alianţa Moldova Noastră, avînd 28,5% din voturi), Partidul Social Democrat (3,3%; în 2005 a avut 2,9%), Partidul Popular Creştin Democrat condus de Iurie Roşca (2,9%; în 2005 a avut 9,1% – a pierdut mulţi alegători fiindcă a acceptat să-l voteze pe Vladimir Voronin la preşedinţie), Uniunea Centristă condusă de fostul prim ministru comunist Vasile Tarlev (2,5%), Mişcarea Acţiunea Europeană (1,3%). Restul concurenţilor au avut sub 1% din voturi.

Participarea la vot a fost de 59,13%.

Un incident notabil în cadrul alegerilor s-a întîmplat în Corjova, locul de baştină a lui Vladimir Voronin, unde autorităţile separatiste au interzis desfăşurarea alegerilor, aşa cum au făcut de altfel şi în timpul ultimelor alegeri locale. În Corjova s-a întrerupt şi alimentarea cu curent electric, pentru a face imposibilă votarea. Alegătorii au fost îndemnaţi să voteze în satele de sub controlul autorităţilor chişinăuene Cocieri şi Ustia.

Corjova este o suburubie a oraşului transnistrean Dubăsari care a rămas cu statut incert după războiul din 1992.

Pe drumurile din Transnistria s-au declanşat brusc lucrări de reparaţii pentru ca locuitorii să nu poată ajunge la secţiile de vot deschise pentru ei de autorităţile de la Chişinău.

Actualizare (14,66% voturi numărate): Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a dat publicităţii rezultatele parţiale, după prelucrarea a 14,66% din voturi: Partidul Comuniştilor 57,43%, Partidul Liberal Democrat 9,62%, Alianţa Moldova Noastră 9,28%, Partidul Liberal 8,41%, Partidul Social Democrat 3,81%, Partidul Popular creştin Democrat 3,17%, Partidul Democrat 3,09%, Uniunea Centristă 2,30%. Diferenţe mari faţă de sondaje apar numai la partidele parlamentare, adică exact unde contează, Partidul Comuniştilor avînd cu 13% mai mult decît i-au dat sondajele, ceea ce i-ar da posibilitatea de a stabili preşedintele (pentru care e nevoie de votul a 61 de deputaţi). Foarte dubioasă această diferenţă între sondaj şi rezultatele parţiale, sondajele la ieşirea de la vot sînt cele mai precise sondaje, sînt întrebaţi alegătorii nu „cu cine aveţi de gînd să votaţi?”, ci exact „cu cine aţi votat?”, cei întrebaţi sînt doar dintre cei care realmente s-au prezentat la urne. Oamenii pot fi nesinceri, dar lipsa de sinceritate în general provine din frica de a se declara împotriva puterii politice, nu de partea acesteia.

Nu se ştie din ce secţii s-au centralizat rezultatele, distribuţia secţiilor poate influenţa rezultatele parţiale. Sondajele se fac pe secţii de votare alese ştiinţific ca să fie reprezentative pentru rezultatul din întreaga ţară, centralizarea se face după cît de repede s-au mişcat membrii comisiilor electorale din secţii.

Actualizare (26,95% voturi numărate): Partidul Comuniştilor – 54.43% (65 deputaţi, peste numărul de 61 de care e nevoie la alegerea preşedintelui), Alianţa “Moldova Noastră” – 9.28% (11 deputaţi), Partidul Liberal Democrat din Moldova – 9.69% (13 deputaţi), Partidul Liberal – 8.41% (12 deputaţi), Partidul Social Democrat- 3.60%, Partidul Democrat din Moldova- 3.14%, Partidul Popular Creştin Democrat- 2.99%, Uniunea Centristă din Moldova – 2.48%, Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” – 0.87%

Actualizare (96,51% voturi numărate): Partidul Comuniştilor 49,94%, Partidul Liberal 12,82%, Partidul Liberal Democrat 12,27%, Alianţa Moldova Noastră 9,83%. Sub pragul electoral: Partidul Social Democrat 3,68%, Partidul Popular Creştin Democrat 3,02%, Partidul Democrat 2,93%, Uniunea Centristă 2,75%, Mişcarea Acţiunea Europeană 1,0%.

4 gânduri despre „Conform sondajelor de la ieşirea de la urne, Partidul Comuniştilor va rămîne la guvernare în Republica Moldova (video)

 1. Partidul Social Democrat 3.72% 0
  Partidul Liberal 12.78% 15
  Alianţa “Moldova Noastră” 9.81% 11
  Partidul Popular Creştin Democrat 3.01% 0
  Partidul Comuniştilor din Republica Moldova 49.96% 61
  Partidul Liberal Democrat din Moldova 12.26% 14

  acestea sunt datele ce le-am primit de la presedintele tineretului AMN astazi in jur de ora 18.00.

  1. E vorba de datele finale oficiale sau de numărătoarea paralelă a voturilor făcută de AMN?
   Observ că PCM are exact cei 61 de deputaţi de care au nevoie ca să aleagă preşedintele, ceea ce sondajele de la ieşirea de la votare nu le dădeau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.