Un gest simbolic înfierat pe amîndouă malurile Prutului: arborarea steagului românesc la Chişinău

În 7 aprilie pe clădirea preşedinţei din Chişinău a fost arborat steagul României. Un gest simbolic care, după părerea mea, arată simţămintele sincere ale unei mari părţi a demonstranţilor. Imaginea basarabenilor în opinia publică românească, de „ruşi”, „comunişti”, „KGB-işti” s-a îmbunătăţit simţitor tocmai datorită acestui gest.

Iată că după numai cîteva zile gestul respectiv a ajuns să fie considerat o mare ticăloşie, o diversiune pusă la cale chiar de comunişti sau de ruşi cu scopul de a discredita România. Aşa sugerează Andrei Bădin în blogul său. Alexandru Tănase, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (unul din cele 3 partide de opoziţie care a trecut pragul electoral) a zis că persoanele care strigau „unire cu România!” erau vorbitori de limbă rusă puşi la cale de Voronin, ştire preluată în România de Evenimentul Zilei.

persoana bănuită că ar fi pus steagul UE pe clădirea Preşedinţiei. Sursa unimedia.info
persoana bănuită că ar fi pus steagul UE pe clădirea Preşedinţiei, acuzată acum că ar fi un provocator. Sursa unimedia.info

Încă de la întîlnirea liderilor partidelor de opoziţie cu Voronin, prezentată pe acest blog, s-a văzut limpede tendinţa acestora de a se delimita de protestatari, de a-şi cere iertare domnului preşedinte pentru cele întîmplate, de a cerşi din partea comuniştilor o declaraţie prin care aceştia să spună că nu-i acuză pentru tulburări. Caraghioslîcul a continuat prin acuze reciproce între partide că ar fi stat în spatele tulburărilor. PLD a acuzat PPCD că ar fi organizat acţiunile violente, prin organizaţia de tineret „Noua Generaţie”, iar PPCD a acuzat pentru acelaşi lucru cele trei partide de opoziţie parlamentare. Protestele din Chişinău sînt o castană fierbinte de care fiecare politician vrea să o arunce altuia.

Liderii partidelor de opoziţie sînt sinceri cînd spun că n-au avut nici un amestec în organizarea protestelor şi sînt mincinoşi cînd atribuie protestele unor adversari politici. Nici un partid politic n-a organizat protestele. Cine le-a organizat nu e o taină, se pot găsi mesajele respective pe internet. Iată, mă autodenunţ: în seara de 6 aprilie am publicat pe acest blog un articol despre protestele de la Chişinău în care am inclus şi nişte înregistrări video pe care le-am găsit pe internet. Am atras atenţia că în una din înregistrări mulţimea strigă „mîine la zece”, deci că a 2-a zi, la ora 10, este programat un alt miting. Este chiar mitingul care s-a sfîrşit cu devastarea preşedinţiei şi parlamentului şi arborarea steagului românesc pe preşedinţie. Deci, una din sursele prin care chişinăuenii au putut afla că se pregăteşte un miting anticomunist pentru 7 aprilie este chiar blogul meu! Noroc că nu locuiesc în Republica Moldova, că poate aş fi fost arestat ca instigator la lovitură de stat.

Am ajuns să informez despre aceste mitinguri fără să am legătură cu nici un partid de la Chişinău sau cu vreo organizaţie ocultă care să aibe ca obiect de activitate destabilizarea zonei. Pur şi simplu, eram hotărît să scriu pe blog despre alegerile din Republica Moldova, am căutat pe internet informaţii despre aceasta, am găsit filmuleţele cu protestele legate de aceste alegeri, am considerat că sînt interesante şi le-am pus pe blog. Şi fiindcă într-unul din filmuleţe se striga „mîine la zece” am tras concluzia logică că a 2-a zi va urma un alt protest şi am evidenţiat asta pentru cititorii blogului, fiind o informaţie destul de interesantă pentru a fi evidenţiată. Nu am discutat cu nimeni de la Chişinău despre asta. La fel ca mine au putut acţiona şi alţii, s-au trimis mesaje şi prin SMS. În epoca modernă, informaţia circulă repede, nu a fost greu pentru chişinăueni să afle că în 7 aprilie e programat un mare miting anticomunist şi nu a fost nevoie de implicarea partidelor politice pentru ca vestea să ajungă cunoscută.

Ce s-a întîmplat la Chişinău a fost o revoltă spontană, cum a fost şi la Timişoara în 1989. Politrucii nu pot înţelege asta, inventează scenarii din care imaginea lor să iasă cît mai bine. Au ajuns anticomuniştii din opoziţie să-i reproşeze lui Voronin că poliţia n-a intervenit mai energic împotriva demonstranţilor. Ce ar fi vrut – să se deschidă focul? Eu chiar apreciez că Voronin n-a cerut deschiderea focului, se arată mai deştept decît Ceauşescu şi aproape la fel de deştept ca Miloşevici (pentru asemănările şi deosebirile dintre Voronin şi Ceauşescu o să scriu un articol separat). În faptul că poliţiştii au cedat la un moment dat în faţa mulţimii eu nu văd nici un scenariu ci o reacţie firească a unor oameni puşi într-o situaţie de neinvidiat, şi probabil poliţiştii nu sînt toţi simpatizanţi comunişti.

Şi totuşi, ce a fost ilegal în gestul tinerilor care au arborat steagul românesc sau harta României Mari? Dacă Republica Moldova este un stat democratic, inclusiv persoanele cu convingeri unioniste proromâneşti trebuie să aibe dreptul de a manifesta liber, măcar la fel de liber precum cei care doresc intrarea în Uniunea Rusia-Bielorusia (programul electoral a lui Voronin în 2001). Comuniştii de la Chişinău condamnă un asemenea gest, anticomuniştii se delimitează, dar de ce chiar din România se lansează teorii despre pretinsa provocare rusească care stă în spatele unui asemenea gest? Ungurii din România deseori au folosit steaguri ungureşti la manifestaţiile lor. Laszlo Tokes şi Bela Marko s-au mai ciondănit între ei, dar totdeauna au căzut de acord asupra faptului că e dreptul ungurilor din România să folosească steagul unguresc în manifestări publice. Pentru ce se consideră anormal că românii din Republica Moldova folosesc steagul românesc? Este trist că acei tineri minunaţi de la Chişinău, după ce sînt insultaţi de comuniştii de la Chişinău ca fiind plătiţi de agenturi străine, după ce şi opoziţia din Republica Moldova se delimitează de ei, să fie insultaţi şi din România ca fiind „provocatori” ai serviciilor secrete ruseşti sau ai comuniştilor, pentru simplul fapt că-şi afirmă deschis ideile politice.

Triumful ruşilor în Republica Moldova nu îl constituie faptul că Partidul Comuniştilor va rămîne la putere. Adevăratul triumf al ruşilor îl constituie faptul că însăşi presa românească ajunge să considere un lucru rău arborarea steagului românesc la Chişinău. Radu Gyr spunea: „Învins nu eşti atunci cînd sîngeri / Nici cînd în lacrimi ochii ţi-s / Cele mai crîncene înfrîngeri / Sînt renunţările la vis”.

Mai jos: filmuleţul instigator din 6 aprilie cu mulţimea strigînd „Mîine la zece”, pe care l-am pus şi eu pe blog.

20 de gânduri despre „Un gest simbolic înfierat pe amîndouă malurile Prutului: arborarea steagului românesc la Chişinău

 1. si totusi … cum au ajuns acei 2 tineri pe acoperisul Parlamentului, daca chiar nu erau ajutati? E o poza clara in care un politist sta in spatele lor, in timp ce steagul flutura in vant.
  Eu CRED ca basarabenii se desteapta si in multi re-incolteste sentimentul romanesc, ceea ce e foarte frumos. DAR, la fel, cred ca s-a profitat de vocea nevinovata a multimii pt a instiga la o posibila lovitura de stat.

 2. Peste tot e afisat poza cu steagul UE si politistii. Vrem sa vedem si poza cu steagul romanesc…
  eu n-am gasit decat una cu partea de jos a cladirii:

  1. Alex, mulţumesc pentru filmuleţe. Pe blogul lui Cubreacov se scrie şi azi că Galaţchi a arborat tricolorul http://cubreacov.wordpress.com/2009/04/29/dezinformarea-ca-arma-de-razboi-drept-la-replica/ şi se dezminte legătura lui Galaţchi cu PPCD. Înţeleg că acest Galaţchi este acum sub anchetă penală şi i s-a interzis să părăsească Chişinăul. O fi fost el cu tricolorul sau numai cu steagul UE nu ştiu, nici măcar propriile sale declaraţii nu sînt surse sigure, cînd omul e sub anchetă penală declară ce consideră că i-ar fi mai favorabil, nu neapărat ceea ce e adevărat. Ce mă deranjează pe mine este dezicerea generală faţă de steagul românesc pe care o arată politicienii consideraţi pro-români de la Chişinău. Eu sînt convins că aceşti politicieni n-au pus la cale arborarea steagului românesc, dar consider complet nepotrivită înfierarea acestui gest. Tinerii moldoveni au dreptul să acţioneze şi după capul lor, nu numai la indicaţia unor şefi politici, iar politicienii trebuie să înţeleagă că nu controlează complet societatea.

 3. Ai dreptate Marius,s-a ajuns pana la aceea ca erau numiti provocatori toti cei care purtau tricolorul romanesc,panglici tricolore sau strigau „Traiasca Romania ” „Romania!” „Unire!” , cei care purtau banere cu „Basarabia -pamant romanesc”. Galatchi a arborat numai drapelul UE si este unul din aripa tanara a PPPCD-ului,sunt poze unde el e alaturi de I.Rosca.Pe blogul acesta vei gasi mai multe dovezi ca PPCD-stii au fost adevaratii provocatori http://analizemd.blogspot.com/2009/04/puciul-lui-rosca.html

  1. Nu ştiu dacă Galaţchi face parte din PPCD. PPCD a dezminţit asta, Cubreacov spune că Galaţchi face parte din anturajul Nataliei Morar iar poza în care apare Galaţchi lîngă Roşca ar fi făcută la o dezbatere publică organizată de Natalia Morar la care a participat şi Roşca. Înfierarea lui Galaţchi, atît de către PPCD (vezi blogul lui Cubreacov) cît şi de către anti-PPCDişti mi se pare exagerată. Faptul că printre miile de participanţi la evenimentele din 7 aprilie s-au găsit 2-3 care sînt sau au fost membri PPCD nu mi se pare o dovadă serioasă că PPCD a organizat provocările. Tot ce am văzut ca „dovadă” în acest sens e foarte subţire – un film cu Cubreacov care era prin zonă dar nu făcea nimic deosebit, doar privea, Ion Duminică filmat în zonă (Flux zice că-şi făcea datoria de ziarist), o maşină EuTV în zonă (de ce n-ar avea voie EuTV să filmeze protestele?) şi un tip care şi-a dat demisia din PPCD mai demult, s-a înscris în MAE şi a fost filmat că spunea poliţiştilor „n-avem nimic cu voi ci doar cu comuniştii” (un comportament raţional, după părerea mea). A fi avut vreodată legături cu PPCD pare pentru unii mai compromiţător decît a fi fost activist PCUS. Eu nu susţin acest tip de gîndire.

 4. De cand ziaristii au statii de emisie-receptie si folosesc undele politiei ? 🙂 Sfatul meu e sa nu te mai informezi din Flux,poate il crezi pe Rosca ca si Romania sta in spatele protestelor ? 🙂

  1. În luptele care au fost pe 7 aprilie poliţia a pierdut scuturi, căşti şi staţii de emisie recepţie. Un protestatar care ridică o staţie de emisie recepţie pierdută de poliţie, curios să vadă ce mesaje transmit poliţiştii între ei, nu e neapărat un provocator al poliţiei.
   Analiza evenimentelor din 7 aprilie nu se poate face pigulind din mulţimea de zeci de mii de persoane 2-3 cazuri care ar confirma un scenariu prestabilit. Dacă laşi prejudecăţile la o parte, vei găsi între participanţii la violenţe simpatizanţi ai mai multor partide, nu al unuia singur. Faptul nu este chiar aşa de relevant.
   Sfatul meu este să asculţi şi pe cei acuzaţi atunci cînd se aduc acuzaţii. Unde şi cînd a spus Roşca că România se află în spatele protestelor?

 5. 🙂 Baga la cautare” Rosca ataca Romania” si vei gasi mai multa informatie chiar din presa Romana. E fain asta :mrgreen: ” În luptele care au fost pe 7 aprilie poliţia a pierdut scuturi, căşti şi staţii de emisie recepţie. Un protestatar care ridică o staţie de emisie recepţie pierdută de poliţie, curios să vadă ce mesaje transmit poliţiştii între ei ” 😀 Cine ti-a spus asta Roncea ? 🙂 Marius eu sunt un fost PPCD-ist si stiu ce scriu si stiu foarte multe ,nu din auzite,i-am vazut cu se ocupau la proteste,ii cunosc si le cunosc si tactica.Minciuni din astea ca statia a fost gasita pe jos nu sunt pentru mine,alde Roncea si Rosca numai pe voi poate sa va pacaleasca .PPCD-ul nu-i ceea ce pare,numai voi cei din Romania credeti ca e un partid proroman dar va inselati amarnic .Pe Rosca nu-l intereseaza nimic in afara de bani,iar acum ca a pierdut ,turba.

  1. Am căutat „Roşca atacă România”, am găsit un articol din „Ziua” http://www.ziua.net/display.php?data=2009-04-13&id=251891 dar nu rezultă de acolo că Roşca a zis că România a fost în spatele protestelor. El zice că totul a fost pus la cale de Rusia. Constat că afirmaţia că Roşca ar fi spus că România a fost în spatele protestelor e dezinformare. Eu am prezentat declaraţia lui Roşca despre evenimente https://mariusmioc.wordpress.com/2009/04/09/iurie-rosca-aventurieri-politici-si-criminali/ , este şi el atins de scenarită ca şi adversarii săi politici, dar n-am văzut în acea declaraţie că ar fi aprobat expulzarea ambasadorului român. Poate că ai dreptate să spui că Roşca e interesat doar de bani, dar de aici tot nu se poate trage concluzia că el a pus la cale violenţele. Obsesia legată de PPCD e nesănătoasă. Dacă ai fost PPCD-ist oricînd se pot lansa despre tine zvonuri că eşti provocator a lui Roşca, cum a fost acuzat un tînăr care de fapt a ieşit din PPCD mai demult făcînd şi conferinţă de presă despre asta iar acum a fost filmat la proteste. A fi avut legături cu PPCD a devenit pentru unii „democraţi” mai rău decît a fi fost activist PCUS. Nu e o situaţie normală. În lupta fratricidă dintre partide se uită adevăratul adversar – comuniştii.

 6. PPCD-ul sau P.Comunistilor sunt una si aceeasi,numai denumirea e diferita,ambele urasc Romania si suflarea romanesca in aceeasi masura.Voi ,cei din tara aveti o parere gresita despre PPCD-ul actual si despre Rosca datorita imagmakerilor lui,fr.Roncea. Citeste articolul asta http://cugetliber.wordpress.com/2009/04/22/x-files-iurie-rosca-portretul-unui-cadavru-politic/ ,e o traducere automata din rusa si sunt greseli de ortografie,dar daca stii engleza vei intelege .Cauta si pe internet informatii despre ce scrie acolo,poate chiar reusesti sa faci legatura cu membrii grupului Ilascu si intreba-i pe ei cine-i Iurie Rosca.Nu degeaba Romania a incetat sa-i finanteze inca prin anul 2000 iar in aprilie i-a innterzis postului tv EUTV controlat de Rosca sa mai retransmita TVR.Sper sa te lamuresti,bafta 🙂

  1. N-aş spune că este un clip împotriva României. Reflectă evenimente reale care s-au petrecut, şi este o realitate că mulţimea a strigat lozinci precum „trăiască, trăiască, să trăiască, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, că erau în mulţime steaguri româneşti şi că unii avea tricolorul vopsit pe chip. Nu e cazul ca tinerii moldoveni să se jeneze de asemenea lucruri. Implicarea României nu e cu nimic dovedită, căci cei care apar în filmări sînt cetăţeni ai Republicii Moldova, nu ai României. E relevant faptul că autorităţile comuniste n-au găsit, din zecile de mii de protestatari, decît un singur român (şi ăla evreu), acel Jonathan Jerusalym Nethanyahu. Ceea ce s-a întîmplat la Chişinău a fost o reacţie a tineretului moldovean, n-au venit din România instigatori ca să facă revoluţie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.